Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες
  • [02] Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's
  • [03] Handelsblatt και Die Welt: Χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα
  • [04] Στον αέρα η ΕΡΤ
  • [05] Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ
  • [06] Από σήμερα οι αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ
  • [07] Συλλήψεις στον Βόλο για συμμετοχή σε συμμορία εκβιαστών
  • [08] «The Simpsons»: Διαζύγιο για τη Μαρτζ και τον Χόμερ
  • [09] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ- Ολάντ
  • [10] ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες

    "Η ελληνική εξωτερική πολιτική στον καιρό της κρίσης είναι μια πολιτική ενεργητική, υπεύθυνη, που υλοποιείται μέσω πρωτοβουλιών. Είναι μια πολιτική που δεν θέλει να χωρίζει, αλλά να ενώνει. Που δεν θέλει να υποτάσσεται στο παρελθόν, αλλά να το αξιοποιεί για το αύριο", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών και Σπουδών Ν.Α. Ευρώπης του Κολλεγίου St.Antony's στην Οξφόρδη.

    Σε μία εφ' όλης της ύλης ανάλυση, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα ως καταλυτική δύναμη στην επίλυση των προβλημάτων, μέσα σε μία μεταβατική εποχή όπου η γεωπολιτική ξεπερνά την ιδεολογία. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της διασύνδεσης της εξωτερικής πολιτικής με τα άλλα πεδία διεθνών διαπραγματεύσεων, όπως είναι αυτή που διεξάγεται για το ελληνικό χρέος, ως ένα μέσο για την εξασφάλιση νέων δυνατοτήτων για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα νέα πεδία οικονομικής-αναπτυξιακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, που ανοίχτηκαν μέσα από την διπλωματία, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία και τις προοπτικές της Ελλάδας μετά από μια συμφωνία για τα ζητήματα χρέους και ρευστότητας, γεγονός που "αποτελεί και στοιχείο ανησυχίας για όσους δεν θέλουν να πετύχει μια κυβέρνηση που προέρχεται από τον λαό και για δρα για τον λαό".

    Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι "από κράτος δικαίου τείνει να μετεξελιχθεί σε ένα νέο είδος αυτοκρατορίας, στην οποία η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και το Βερολίνο (η αποκαλούμενη Νέα Ρώμη) παίζουν έναν ειδικό ρόλο και έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα".

    [02] Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor's

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε "CCC" από "CCC+", εκτιμώντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.

    Η προοπτική για την Ελλάδα είναι αρνητική, με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να παραμένει στο "C", ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

    [03] Handelsblatt και Die Welt: Χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα

    Με τον γενικό τίτλο "Το μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε" η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" αναφέρεται στους χειρισμούς της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε αναφορικά με την ελληνική υπόθεση .

    Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.

    Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σκληρή θέση του Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, ο οποίος "παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις" και που αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Λέγεται ότι τυχαία έμαθε για την συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί.

    Τουναντίον, στον αντίποδα, σύμφωνα με την "Handelsblatt" η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.

    Die Welt: Προτεραιότητα για τη Μέρκελ η διάσωση της Ελλάδας

    Για την καγκελάριο της Γερμανίας η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και υπογραμμίζει πως η καγκελάριος είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδος.

    Στο θέμα αυτό, γράφει η εφημερίδα, έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε ενώ είναι στην ίδια γραμμή με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ. Αυτός είναι και ο λόγος που συζήτησε με τον Γκάμπριελ και όχι με τον Σόιμπλε το θέμα της Ελλάδος στη καγκελαρία για να υπάρχει κοινή γραμμή στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή .

    Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Αθήνα είναι κορυφαία προτεραιότητα της, γράφει η εφημερίδα και στο θέμα αυτό χρειάζεται τον Γκάμπριελ περισσότερο από ποτέ .

    Φαίνεται ότι Μέρκελ και Σόιμπλε δεν ενεργούν από κοινού, γράφει η εφημερίδα, αλλά είναι σε συνεννόηση με τον Γκάμπριελ, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες.

    [04] Στον αέρα η ΕΡΤ

    Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, στις 06:00 το πρωί, η ΕΡΤ επανήλθε στους δέκτες, μετά από δύο χρόνια "μαύρου". Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση "επιστρέφει", σχεδόν σε πλήρη ανάπτυξη, με την ΕΡΤ3 να ακολουθεί στον σχεδιασμό επαναλειτουργίας όλων των σταθμών.

    Το λογότυπο στους δέκτες μετατράπηκε από ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι έπιασαν δουλειά.

    Το κλίμα, σήμερα, αναμένεται να είναι εορταστικό καθώς, στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου διοργανώνεται στις 20:00 μεγάλη συναυλία, με πλήθος γνωστών καλλιτεχνών να δίνουν το παρών, ανάμεσά τους, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Ανδρέου, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Νίκος Ζιώγαλας κ.α.

    [05] Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ

    Σε κινητοποιήσεις καλούν του εργαζόμενους σήμερα, Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια στις 18:30 με κεντρικό αίτημα την επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

    Το ΠΑΜΕ καλεί σε παναττικό συλλαλητήριο, στην Ομόνοια,στις 19:30 ενώ θα υπάρξουν προσυγκεντρώσεις στις 18:30 στην πλατεία Βάθης, στην πλατεία Κάνιγγος, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) και στην πλατεία Καραϊσκάκη.

    [06] Από σήμερα οι αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ

    Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας του 2015. Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει από τα ΚΕΠ όλης της χώρας. Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων.

    Οι φετινές παροχές πρόκειται να καλύψουν συνολικά 419.000 δικαιούχους. Τα προγράμματα όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή, αφορούν τον κοινωνικό και ιαματικό τουρισμό, τις εκδρομές, την δωρεάν παροχή βιβλίων και τα δωρεάν δελτία θεάματος.

    [07] Συλλήψεις στον Βόλο για συμμετοχή σε συμμορία εκβιαστών

    Απίστευτες ιστορίες εκβιασμών, προστασίας νυχτερινών κέντρων και άλλων καταστημάτων, αλλά και αντεκδικήσεις, που έχουν διαδραματισθεί στον Βόλο τους τελευταίους μήνες, έχει αρχίσει να φέρνει στο φως η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου με την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

    Οι υποθέσεις εκβιασμών αφορούν περιπτώσεις εμπρησμών, σε νυχτερινό κέντρο στις Αλυκές στις 9 Ιανουαρίου , αλλά και σε άλλο κατάστημα στην οδό Ιάσονος στο κέντρο του Βόλου, λίγες ημέρες νωρίτερα, τις παραμονές των Χριστουγέννων.

    Αυτές και άλλες περιπτώσεις εξετάζονται στο πλαίσιο ερευνών μετά τη εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων φέρονται να εμπλέκονται σε εκβιασμούς καταστηματαρχών, όσο και σε εγκληματικές πράξεις.

    Στον Βόλο έχουν ήδη συλληφθεί και κρατούνται 9 άτομα με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων.

    Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να είναι και ένας αρχιφύλακας που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Το θέμα με τον αστυνομικό διαχειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

    [08] «The Simpsons»: Διαζύγιο για τη Μαρτζ και τον Χόμερ

    Έπειτα από πολλά χρόνια γάμου, το πιο αγαπημένο ζευγάρι πρωταγωνιστών σε σειρά κινουμένων σχεδίων- η Μαρτζ και ο Χόμερ Σίμσον της μακροβιότερης τηλεοπτικής σειρά σε ώρα υψηλής τηλεθέασης της αμερικανικής τηλεόρασης "Οικογένεια Σίμσον" ("The Simpsons") - παίρνουν διαζύγιο. Την αποκάλυψη έκανε ο Αλ Τζιν, ο παραγωγός της σειράς, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Variety που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

    Σύμφωνα με τον Τζιν, τα προβλήματα θα ξεκινήσουν από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της πρεμιέρας του 27ου κύκλου της σειράς όταν θα αποκαλυφθεί ότι ο Χόμερ τόσα χρόνια πάσχει από ναρκοληψία, μία ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη κι έπειτα από επαρκή ύπνο.Η πάθησή του αυτή θα έχει αντίκτυπο στον γάμο του και τελικά θα τον οδηγήσει στο διαζύγιο με την Μαρτζ.

    Ωστόσο, ο Χόμερ θα κινηθεί αστραπιαία καθώς θα ερωτευτεί την φαρμακοποιό του. Η αγωνία των τηλεθεατών θα επικεντρωθεί στο αν θα κρατήσει ο νέος έρωτας του Χόμερ ή αν τελικά το ζεύγος Σίμσον θα τα ξαναβρεί.

    [09] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ- Ολάντ

    Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εποικοδομητικό κλίμα η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες.

    Οι τρεις ηγέτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

    "Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν", δήλωσε ο πρωθυπουργός, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο και το γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε όπως πάντα σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. "Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη".

    Η συνάντηση διήρκησε περίπου δύο ώρες.

    Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντήθηκε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και σήμερα (Πέμπτη).

    [10] ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

    Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις μειώσεις των κυρίων και επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012. Οι αποφάσεις αυτές ωστόσο, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά ισχύουν από σήμερα, ημέρα της δημοσίευσής τους - ενώ συμβατές με το σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, κρίθηκαν οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά τα έτη 2010-2011.

    Επιστροφή ποσών για περικοπές συντάξεων του 2012, θα υπάρξει μονάχα σε μία συνταξιούχο που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και σε όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει μέχρι σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τις εν λόγω περικοπές.

    Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΤ (ήδη ΕΤΕΑ), κ.λπ.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, και το κράτος να συνδράμει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.

    Η Ολομέλεια έκρινε με οριακή πλειοψηφικά (14 υπέρ έναντι 11 κατά), ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές, όπως αυτή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, και σε άλλες επιταγές άρθρων του Συντάγματος, όπως αυτές των άρθρων 2, 4, 22, 25, 106, κ.λπ.

    Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και μετά να τοποθετηθεί επισήμως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

    Ωστόσο όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 June 2015 - 4:32:20 UTC