Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα οδεύει προς ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα»
  • [02] «Λίγο πριν από την ολοκλήρωση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς»
  • [03] Στο νοσοκομείο ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χ. Σμιτ λόγω αφυδάτωσης
  • [04] Πέντε χλμ έκταση έχει το πύρινο μέτωπο στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας
  • [05] Αναβιώνει στην Κέρκυρα το έθιμο της Βαρκαρόλας
  • [06] Έδεσαν και λήστεψαν 83χρονο, στην Καβάλα
  • [07] Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων με τους θεσμούς

  • [01] «Η Ελλάδα οδεύει προς ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα»

    Η Ελλάδα οδεύει προς το να ολοκληρώσει το σχέδιο συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ως την Τρίτη και η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είναι πιθανό να γίνει ως την 20ή Αυγούστου, δήλωσε πηγή της ΕΕ ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή το βράδυ.

    Οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είπε η ίδια πηγή. Εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται, την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν κατόπιν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας, ανέφερε η πηγή.

    Η Ελλάδα αναμένεται να επικυρώσει άλλον έναν νόμο πακέτο που θα περιλαμβάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις πριν από την 20ή Αυγούστου παράλληλα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας ώστε να λάβει έγκαιρα μια πρώτη δόση και να κάνει την αποπληρωμή ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν την 20ή Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    «Όλοι δουλεύουν στο Σχέδιο Α - μια συμφωνία και την εκταμίευση ως την 20ή Αυγούστου» της πρώτης δόσης του δανείου των έως και 86 δισεκ. ευρώ, ανέφερε η πηγή.

    Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν την 20ή Ιουλίου, μία εβδομάδα αφότου οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν έπειτα από μια ολονύχτια σύνοδο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν εκφράστηκαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της ΟΔΕ, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, εν μέρει διότι δεν υπήρχε κάτι για το οποίο χρειαζόταν να ληφθεί απόφαση.

    Ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ήθελαν να προσδιοριστούν σαφώς οι δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, πέραν των άμεσων ενεργειών που θα γίνουν, πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [02] «Λίγο πριν από την ολοκλήρωση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς»

    Λίγο πριν από την ολοκλήρωση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt am Sonntag» από κύκλους της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης των θεσμών με τους εταίρους της ευρωζώνης.

    «Οι θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    «Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές. «Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», γράφει η «Welt am Sonntag».

    Στην τηλεδιάσκεψη, συνεχίζει ο συντάκτης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Όλοι εργάζονται για αυτό το "Σχέδιο Α"- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου», δηλώνει στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.

    [03] Στο νοσοκομείο ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χ. Σμιτ λόγω αφυδάτωσης

    Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ εισήχθη χθες λόγω αφυδάτωσης σε μια κλινική του Αμβούργου, στην βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.Σε ερώτηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της κλινικής του Αμβούργου στην οποία εισήχθη, επιβεβαίωσε ότι ο 96χρονος σήμερα Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος από το 1974 ως το 1982, εισήχθη χθες λόγω αφυδάτωσης.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες Hamburger Abendblatt και Bild, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος, που είναι γνωστός για το πάθος του για το τσιγάρο, παρουσίαζε συμπτώματα αφυδάτωσης καθώς δεν είχε καταναλώσει πολλά υγρά, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών.

    «Περαστικά» από τον Προκόπη Παυλόπουλο

    Ευχές για ταχεία ανάρρωση απέστειλε στον Γερμανό πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, μέσω της πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.Πέρα από τις ευχές για ανάρρωση ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Χέλμουτ Σμιτ για ό,τι έχει κάνει για την Ελλάδα.

    [04] Πέντε χλμ έκταση έχει το πύρινο μέτωπο στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας

    Μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάλαιρο της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μην πλησιάσει την κοινότητα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην γειτονική περιοχή Σκλάβαινα.Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Τσάκαλης, το πύρινο μέτωπο έχει έκταση περίπου πέντε χιλιομέτρων και ήδη έχει προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες με ελιές και ποιμνιοστάσια.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι οι φλόγες απείλησαν δύο κατοικίες, οι οποίες εκκενώθηκαν, καθώς και ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, αλλά η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν σωτήρια.Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, ο κ. Τσάκαλης ανέφερε ότι νωρίτερα το πρωί έπνεαν ισχυροί άνεμοι, αλλά λίγη ώρα αργότερα μειώθηκε η έντασή τους, γεγονός που διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών.

    Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα, καθώς και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης, από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Φωτογραφία: Ειρ. Ρόζου

    [05] Αναβιώνει στην Κέρκυρα το έθιμο της Βαρκαρόλας

    Η «Βαρκαρόλα», ένα έθιμο σαν παραμύθι, αναβιώνει απόψε σε πολλές ακτές της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα διάσημο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα κάθε καλοκαίρι. Το έθιμο αγγίζει δύο πτυχές της παράδοσης, τη θρησκευτική παράδοση της Χριστιανοσύνης και την ιστορική μυθολογία του Ομήρου.

    Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση την ημέρα αυτή γιορτάζει το νησί το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ήταν ο Άγιος που έσωσε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων, στις 11 Αυγούστου το 1716.

    Η θάλασσα γεμίζει μικρές βάρκες που φωτίζονται με δαυλούς. Ο ναυτικός αγώνας που δόθηκε για να προστατευτεί το νησί, προβάλλεται μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών της Γαρίτσας. Ο όρμος παίρνει χρώμα και φως. Γίνεται αναπαράσταση του επεισοδίου της εξέγερσης, στη συνέχεια γίνεται η περίφημη «Βαρκαρόλα», παρέλαση από βάρκες απ' όπου λαϊκοί βάρδοι τραγουδούν με κιθάρες παραδοσιακά τραγούδια στις πλωτές ολοστόλιστες εξέδρες με διάφορες παραστάσεις εμπνευσμένες από τη φαντασία και από τις παραδόσεις του νησιού, με τους ντόπιους χορευτές να χορεύουν εν πλω, υπό τους ήχους των τραγουδιών. Στο τέλος της Βαρκαρόλας, ένα σκάφος βρίσκεται στις φλόγες και τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται για να τιμήσουν την καύση του τουρκικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

    [06] Έδεσαν και λήστεψαν 83χρονο, στην Καβάλα

    Θύμα αδίστακτων ληστών έπεσε τα ξημερώματα 83χρονος στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

    Δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι του ηλικιωμένου άντρα, τον οποίο έδεσαν χειροπόδαρα, ενώ, χρησιμοποιώντας βία εναντίον του, τον υποχρέωσαν να τους παραδώσει χρήματα. Οι δράστες, αφού έκαναν «φύλλο και φτερό» το σπίτι, πήραν 25 ευρώ, δύο κινητά τηλέφωνα, μία συλλογή νομισμάτων και διάφορα έγγραφα, πριν εξαφανιστούν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [07] Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων με τους θεσμούς

    Συνεχίζονται σήμερα, από τις 11:00, οισυζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης:

    1) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,

    2) τα «κόκκινα» δάνεια,

    3) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της

    4) πρόωρης συνταξιοδότησης.

    «Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, την Παρασκευή.

    Σχετικά με τις 100 δόσεις, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε ότι: «θα γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές που δεν θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους».Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι: «υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά όχι αγκάθια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 August 2015 - 12:32:10 UTC