Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι πρώτα απ' όλα ως αξία υπάρχει ο άνθρωπος
  • [02] Τουρκία: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τσιζρέ
  • [03] Το γρανιτένιο κεφάλι του Λένιν "αναστήθηκε" 24 χρόνια μετά την ταφή του
  • [04] Σύσκεψη αύριο στη Λέσβο για το προσφυγικό
  • [05] Το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • [06] «Θέατρο με λίγα αλλά για πολλούς» προανήγγειλε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γ. Αναστασάκης
  • [07] Τέσσερα νέα μοντέλα θα λανσάρει η Seat
  • [08] Ο Σούστερ επιβεβαίωσε την επαφή με ΕΠΟ για την Εθνική ομάδα
  • [09] Θρίαμβος και πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι πρώτα απ' όλα ως αξία υπάρχει ο άνθρωπος

    «Δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, μπορούμε και πρέπει να είμαστε, και θα τα καταφέρουμε, και οι εγγυητές ενός καλύτερου μέλλοντος, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για την ίδια την Ευρώπη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, παρουσία της πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Φλογαΐτη, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, καθώς και ακόμα πολλών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το γεγονός ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα και μάλιστα σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στα λείψανα της αρχαίας Αθήνας.

    «Εκείνης που υπήρξε το λίκνο της Δημοκρατίας και που μας διδάσκει μέσα από την ιστορία της πόσα σημαντικά πράγματα πέτυχε ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα μέσα από τα δυο βασικά αγαθά της Δημοκρατίας και της ειρήνης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, που ταλανίζει την εποχή μας, προσέθεσε: «Αυτά τα λείψανα μας διδάσκουν διαχρονικά πώς συμπεριφέρθηκε η Αρχαία Αθήνα σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

    Όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο θεσμός του πρόσφυγα, προέρχεται από τον ικέτη της αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας» και προσέθεσε: «Ο ικέτης είχε τη μεταχείριση που σήμερα περίπου περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο πρέπει να αποτελεί τη βάση της μεταναστευτικής και προσφυγικής μας πολιτικής γενικότερα».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αιώνες περνάνε αλλά ο άνθρωπος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις και τόνισε:

    «Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι πρώτα απ' όλα ως αξία υπάρχει ο άνθρωπος και η αξιοπρέπειά του, και η οικονομική ανάπτυξη τότε μόνο επιτελεί τον σκοπό της, όταν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πορεία του ανθρώπου μέσα από όρους Δημοκρατίας, τους οποίους η αρχαία Ελλάδα και η Ευρώπη ενέπνευσαν και εμπνέουν ακόμη και σήμερα».

    [02] Τουρκία: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τσιζρέ

    Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Ατινόκ δήλωσε σήμερα ότι 30 έως 32 κούρδοι αντάρτες και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στη νοτιοανατολική πόλη Τσιζρέ από την περασμένη Παρασκευή που επιβλήθηκε εκεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έδωσε έναν διαφορετικό απολογισμό, λέγοντας πως 21 άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Τσιζρέ.

    Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν θα δοθεί η άδεια να εισέλθουν στο Τσιζρέ οι φιλοκούρδοι τούρκοι βούλευτές που πραγματοοιούν πορεία προς την πόλη αυτή.

    «Για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους δεν θα επιτρέψουμε να μεταβούν στο Τσιζρέ», δήλωσε ο Σελαμί Ατινόκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα και διευκρινίζοντας πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας σ' αυτή την πόλη των 120.000 κατοίκων στα σύνορα με το Ιράκ θα συνεχισθεί.

    [03] Το γρανιτένιο κεφάλι του Λένιν "αναστήθηκε" 24 χρόνια μετά την ταφή του

    Εικοσιέξι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο Λένιν έκανε την επανεμφάνισή του στη γερμανική πρωτεύουσα καθώς το γιγαντιαίο κεφάλι ενός αγάλματός του ξεθάφτηκε από μια δασώδη περιοχή στα περίχωρα του Βερολίνου για να παρουσιαστεί σε μια έκθεση.

    Το γρανιτένιο κεφάλι, ύψους 1,70 μέτρων και βάρους 3,5 τόνων, ήταν θαμμένο επί 24 χρόνια στο δάσος. Στο εξής θα αποτελεί το επίκεντρο μιας μόνιμης έκθεσης αφιερωμένης στις προσωπικότητες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της Γερμανίας.

    Το κεφάλι του Λένιν ξεθάφτηκε το πρωί από τους εργάτες που στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός γερανού, το τοποθέτησαν σε ένα φορτηγό. Ξεκίνησε έπειτα το ταξίδι του, διασχίζοντας την πόλη για να φτάσει στον χώρο της έκθεσης, στο Σπαντάου του δυτικού Βερολίνου. Η διαδρομή του θύμιζε έντονα τη σκηνή από την ταινία "Γκουντμπάι Λένιν" του 2003, όπου το κεφάλι, κρεμασμένο από ένα ελικόπτερο, υπερίπταται του Ανατολικού Βερολίνου αμέσως μετά την πτώση του Τείχους.

    [04] Σύσκεψη αύριο στη Λέσβο για το προσφυγικό

    Ευρεία σύσκεψη για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Μυτιλήνη, όπου μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, και αμέσως μετά, στις 15.00, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

    Ο αναπληρωτής υπουργός και ο κ. Φιλιππάκος θα επισκεφθούν αρχικά το Λιμεναρχείο, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Καρά Τεπέ, στο Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Μοριάς και στο στρατόπεδο Πέτρας.

    [05] Το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Με επίκεντρο την κλασική μουσική, πυλώνα του προγραμματισμού του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

    Η ανάδειξη της κλασικής και όλων των εκφάνσεων της μουσικής, ο χορός, το θέατρο, τα παιδικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα εικαστικά, ο λόγος και ο στοχασμός ήταν και παραμένουν η κύρια αποστολή του Μεγάρου, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρός του Ιωάννης Μάνος που παρουσίασε ένα πρόγραμμα μόνο για το πρώτο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) στο πλαίσιο, όπως είπε «των οριακών οικονομικών δυνατοτήτων του οργανισμού».

    «Η παρουσίαση τριμηνιαίου προγράμματος είναι μια ηθελημένη επιλογή», σχολίασε ο κ. Μάνος, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «στο χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, κρίνεται το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής. Θέλουμε, λοιπόν, λίγες μέρες πριν από τη λαϊκή ετυμηγορία, να ζητήσουμε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να προωθήσουν άμεσα στη νέα Βουλή τη λύση για το μέλλον, όπως άλλωστε το έχουν διακηρύξει και αποφασίσει».

    Σύμφωνα με τον κ. Μάνο το σχέδιο νόμου για την οριστική λύση είναι «προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, διότι το κράτος αποκτά την ιδιοκτησία του συνόλου του κτιριακού συγκροτήματος και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, αναδεχόμενο τα δάνεια τα οποία ούτως ή άλλως θα κατέβαλε ως εγγυητής, ακόμα και αν το Μέγαρο Μουσικής διέκοπτε τη λειτουργία του. Με τη λύση αυτή, κατοχυρώνονται οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και εξασφαλίζεται η διαχρονική χρήση και λειτουργία, από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής, της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης που είναι δημιούργημά του».

    Από την πλευρά της η υπηρεσιακή αν. υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες του Μεγάρου Μουσικής, δήλωσε: «Όλα αυτά που προσφέρει 25 χρόνια τώρα το Μέγαρο Μουσικής είναι ένα συμπλήρωμα παιδείας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάψει να λειτουργεί το Μέγαρο από ολιγωρία της Πολιτείας, από ολιγωρία όλων μας».

    [06] «Θέατρο με λίγα αλλά για πολλούς» προανήγγειλε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γ. Αναστασάκης

    Θέατρο με λίγα αλλά για πολλούς, νέα τιμολογιακή πολιτική (μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων όλων των κατηγοριών), αναπροσαρμογή των αμοιβών όλων των συντελεστών ("προς τα κάτω φυσικά", όπως χαρακτηριστικά είπε), άμεση και συνεχή συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, αναζήτηση χορηγών, αλλά και πίεση προς την Πολιτεία για μια ακόμη έκτακτη επιχορήγηση, ανακοίνωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, στην πρώτη του, σημερινή, δημόσια παρουσίαση του προγράμματος του θεάτρου για την ερχόμενη σεζόν, αλλά και των απόψεων που έχει ήδη διαμορφώσει, μετά την 20ημερη, από τον διορισμό του, ενημέρωση.

    «Ενημερωνόμαστε για την κατάσταση του θεάτρου, προωθούμε λύσεις για τα προβλήματα και προγραμματίζουμε τα επόμενα βήματα» τόνισε ο κ. Αναστασάκης, εισαγωγικά, ενώ όσον αφορά τις κινήσεις, στις οποίες έχει ήδη προβεί, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που απειλούσαν -όπως είπε- ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του θεάτρου, επισήμανε πως ανακτήθηκε η ρύθμιση των 150 δόσεων για τα χρέη προς το ΙΚΑ, που είχαν ξεπεράσει τα 2.700.000 ευρώ, αποδόθηκε μέρος των οφειλόμενων προς τους εργαζόμενους (ο ένας από τους 3,5 μισθούς που οφείλονταν) και σε λίγες ημέρες αναμένεται η επόμενη δόση της τακτικής επιχορήγησης που έχει ήδη εγκριθεί.

    [07] Τέσσερα νέα μοντέλα θα λανσάρει η Seat

    Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία Seat, τα επόμενα χρόνια θα επωφεληθεί από την μεγάλη επένδυση ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που θα γίνει στις βασικές δραστηριότητες της. Εκτός από την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας το νέο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και το λανσάρισμα τεσσάρων νέων μοντέλων. Το νέο μοντέλο που θα λανσαριστεί κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 στο πλαίσιο της νέας επιθετικής εμπορικής πολιτικής της μάρκας, θα είναι το πρώτο compact SUV μοντέλο που αποτελεί την πρώτη παρουσία της εταιρείας στην κατηγορία. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Seat, Γιούργκεν Στάκμαν, κατά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Martorell του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, με την ευκαιρία της 40ης επετείου λειτουργίας του τεχνικού κέντρου της μάρκας.

    O Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, αναγνώρισε πως οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου Volkswagen και της Seat, ενισχύουν σημαντικά τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ως έναν από τους πιο στρατηγικούς τομείς της χώρας. Κατά την πρώτη επίσκεψη του στο Martorell, επισκέφτηκε το Design Center. Σε αυτό το κέντρο, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου τεχνικού κέντρου, η τεχνολογία και η σχεδιαστική δημιουργικότητα συναντιούνται εποικοδομητικά για να κατασκευάσουν τα μελλοντικά μοντέλα της μάρκας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Ισπανός Πρωθυπουργός στο Μέιστερμποκ όπου η μάρκα διασφαλίζει την ποιότητα των αυτοκινήτων της κατά την εναρκτήρια φάση της κατασκευής τους και την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Ο Ραχόι είδε από πρώτο χέρι όλες τις τελευταίες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η εταιρεία.

    Η επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού συμπίπτει με την 40η επέτειο λειτουργίας του τεχνικού κέντρου (CTS). Από την αρχή της λειτουργίας του, διαμόρφωσε το γενετικό υλικό της μάρκας και ήταν υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την κατασκευή σημαντικών μοντέλων όπως τα Leon, Ibiza, Toledo, Alhambra, Gredos, Marbella, Cordoba, Altea και Arosa. Το τεχνικό κέντρο έχει καταστεί ο κύριος τοπικός και εθνικός βιομηχανικός οδηγός και συμβάλλει καταλυτικά στην τεχνολογική ανάπτυξη μεταξύ επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και προμηθευτών της εταιρείας σε όλη την Ισπανία. Σήμερα, βρίσκεται σε μία περιοχή 200.000 τ.μ. και απασχολεί περισσότερους από 900 μηχανικούς και τεχνικούς οι οποίοι θα ξεπεράσουν τους 1.000 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Η Seat είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της βιομηχανικής παραγωγής στην Ισπανία και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία. Συμβάλλει περίπου 1% στο ΑΕΠ της Ισπανίας και 4% στο ΑΕΠ της Καταλονίας. Η άμεση και η έμμεση απασχόληση στην SEAT περιλαμβάνει περίπου 70.000 άτομα. Οι επενδυτικές δαπάνες που ανακοινώθηκαν θα επιφέρουν θετικό αντίκτυπο και στη βιομηχανία ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

    Σπύρος Ρέκκας

    [08] Ο Σούστερ επιβεβαίωσε την επαφή με ΕΠΟ για την Εθνική ομάδα

    Ο Μπερντ Σούστερ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ότι έχει στα χέρια του πρόταση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να αναλάβει την Εθνική ομάδα, την οποία και εξετάζει.

    Όπως ανέφερε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σούστερ μαζί με τον συμπατριώτη του Φέλιξ Μάγκατ, είναι δύο από τις σοβαρότερες περιπτώσεις μεταξύ των 5-6 υποψηφίων που πρόκρινε η ΕΠΟ για τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Στο άρθρο με τίτλο «Θα είναι ο Σούστερ ο νέος Ρεχάγκελ;», το άλλοτε ατίθασο παιδί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου παραδέχθηκε ότι υπάρχει επαφή της Ομοσπονδίας με τον εκπρόσωπό του.

    «Ναι, είναι αλήθεια. Οι Έλληνες έχουν έλθει σε επαφή με τον ατζέντη μου Τόμας Κροτ. Προσωπικά, δεν έχω διαπραγματευτεί. Εφ' όσον όμως δεν έχω καθήσει σε ένα τραπέζι με τους Έλληνες, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο γι' αυτό», ήταν η απάντησή του στην ερώτηση του δημοσιογράφου.

    [09] Θρίαμβος και πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

    Θριαμβευτική πρόκριση στους «4» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Αλμάτι του Καζακστάν, πέτυχε η εθνική υδατοσφαίρισης νέων ανδρών, επικρατώντας 13-12 της Κροατίας σε έναν επεισοδιακό προημιτελικό, που σημαδεύτηκε από οκτώ κόκκινες κάρτες(!), έντονες αντεγκλήσεις, πολλές διαμαρτυρίες από πλευράς Κροατών και μία ένσταση που καθυστέρησε κατά περίπου μία ώρα την επικύρωση του αποτελέσματος. Στο τέλος του αγώνα εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους Κροάτες να κυνηγούν τους διαιτητές, ενώ κάποιο μέλος της αποστολής έσπασε ένα τζάμι στο κολυμβητήριο του Αλμάτι.

    Αν και η ελληνική ομάδα ήταν θεωρητικά το αουτσάιντερ της αναμέτρησης, πραγματοποίησε μακράν την καλύτερη εμφάνισή της στο τουρνουά και εξασφάλισε θέση στα ημιτελικά, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Σερβία, η οποία στον άλλο προημιτελικό νίκησε 15-11 την Ισπανία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 September 2015 - 16:32:16 UTC