Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 13 Δεκεμβίου-σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκλογές για πρόεδρο στην ΝΔ
  • [02] Πρέσβεις των κρατών- μελών της ΕΕ επισκέπτονται τη Λέσβο, για το προσφυγικό
  • [03] Λ. Κατσέλη: Σύντομα οι τράπεζες θα μειώσουν τις προμήθειες για τις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις
  • [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ο ESM αποφάσισε να αποδεσμεύσει 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
  • [05] Διπλή βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Αίγυπτο
  • [06] Επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον Ισραηλινών, στη Δυτική Όχθη
  • [07] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο
  • [08] Σεισμός 5,5 βαθμών στην Πόλη του Μεξικού
  • [09] Τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ
  • [10] Μεγάλες ζημιές από την ισχυρή έκρηξη στο κτίριο του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα
  • [11] Το απόγευμα η επίσημη εορταστική φωταγώγηση της Αθήνας, με τον Σάκη Ρουβά
  • [12] «Πρόσφυγας ίσον...» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
  • [13] Πρεμιέρα στις 17/12 για τη νέα ταινία του Χρ. Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος»
  • [14] Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα

  • [01] Στις 13 Δεκεμβίου-σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκλογές για πρόεδρο στην ΝΔ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου έγινε μία πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Η ΚΕΦΕ αποφάσισε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εξεύρεσης νέας εταιρείας που θα αναλάβει το έργο, με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου.

    [02] Πρέσβεις των κρατών- μελών της ΕΕ επισκέπτονται τη Λέσβο, για το προσφυγικό

    Τη Μυτιλήνη επισκέπτονται σήμερα οι πρέσβεις στην Ελλάδα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με ειδικούς τους συνεργάτες προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο. Τους πρέσβεις συνοδεύουν προκειμένου να τους ενημερώσουν σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η υποστράτηγος προϊσταμένη του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Οι πρέσβεις κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκεφθούν τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ και το κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, τους χώρους υποδοχής στη Συκαμνιά. Πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα θα συναντηθούν με εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

    [03] Λ. Κατσέλη: Σύντομα οι τράπεζες θα μειώσουν τις προμήθειες για τις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις

    Πολύ σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από όλες τις τράπεζες για τη μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών για τις συνήθεις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα, υπογράμμισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, στην απογευματινή δημόσια παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2015.

    Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζων, Λούκα Κατσέλη, σε χαιρετισμό της σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται, και το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σε κανονικές μεθόδους χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

    Ακόμη, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι αναμένεται η πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο, διότι όπως είπε "τα κόκκινα δάνεια είναι βραχνάς και για τις τράπεζες".

    [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ο ESM αποφάσισε να αποδεσμεύσει 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

    Tην απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) να αποδεσμεύσει 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωομάδας.

    Όσον αφορά την εκταμίευση του ποσού που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις γνωστοποιηθούν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Όπως είπε, την αποδέσμευση των χρημάτων θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM. Σημείωσε, επίσης, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τις «κατά περίπτωση» αποφάσεις της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις.

    Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κρίσιμο συστατικό για την επιτυχή ολοκλήρωσή της αποτελεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, είναι κάτι που υπογράμμισε το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στο αποψινό Eurogoup μέσω τηλεδιάσκεψης.

    [05] Διπλή βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Αίγυπτο

    Δύο βόμβες εξερράγησαν στην πόλη αλ-Αρίς της Αιγύπτου έξω από ξενοδοχείο όπου διαμένουν δικαστικοί αντιπρόσωποι, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.Η επίθεση σημειώνεται μία ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

    Η συνδεόμενη με το Ισλαμικό Κράτος οργάνωση Επαρχία του Σινά έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανατροπή της κυβέρνησης του Καΐρου.Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, μία πρώτη βόμβα εξερράγη έξω από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη δέκα λεπτά μετά.Ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, η οποία έχει αποκλεισθεί από τον στρατό και την αστυνομία.

    [06] Επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον Ισραηλινών, στη Δυτική Όχθη

    Τρεις Ισραηλινοί τραυματίσθηκαν σήμερα νότια της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια επίθεσης με αυτοκίνητο. Ο Παλαιστίνιος δράστης της επίθεσης «εξουδετερώθηκε».

    Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών περιθάλπουν επί τόπου τρεις 20χρονους Ισραηλινούς που έχουν τραυματισθεί ελαφρά. Η ισραηλινή αστυνομία δεν έχει δώσει πληροφορίες για την κατάσταση του δράστη.

    [07] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο

    Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία χθες με την οποία επιδιώκει να επιστήσει την προσοχή των Αμερικανών πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε πιθανούς κινδύνους λόγω της αυξημένης τρομοκρατίας παγκόσμια.«Πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν ότι (το Ισλαμικό Κράτος), η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαράμ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλαπλές περιοχές» ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

    «Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να επαγρυπνούν όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς» είπε, προειδοποιώντας για περαιτέρω επιθέσεις από τρομοκράτες που δρουν μόνοι τους κατά τα πρότυπα των μεγάλων εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων συνεχίζει να υφίσταται έντονα καθώς ξένοι υπήκοοι που πολεμούν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ επιστρέφουν στις χώρες τους. Οι τρομοκράτες επιλέγουν δημόσιους χώρους ως στόχους, όπως θέατρα, λαϊκές αγορές, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αεροπορικές υπηρεσίες.Η ταξιδιωτική οδηγία έχει ημερομηνία λήξης στις 24 Φεβρουαρίου 2016.

    [08] Σεισμός 5,5 βαθμών στην Πόλη του Μεξικού

    Σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Πόλη του Μεξικού χθες, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS), και κτίρια εκκενώθηκαν, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.Το USGS είπε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 257 χιλιόμετρα νότια της Πόλης του Μεξικού, στη νοτιοδυτική πολιτεία Γκουερέρο, και το εστιακό του βάθος ήταν 37 χιλιόμετρα.

    Ο δήμαρχος της πόλης Μιγκέλ Μανσέρα, σε μήνυμά του μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, είπε ότι δεν υπήρχαν θύματα ή ζημιές, πράγμα που επιβεβαίωσε στον ίδιο ιστότοπο και ο επικεφαλής της υπηρεσίας επειγόντων υπηρεσιών του Μεξικού, Λουίς Φελίπε Πουέντε.

    [09] Τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

    Τρίωρη στάση εργασίας (09:00-12:00) και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μοναδικός Οργανισμός Δημόσιας και Δωρεάν επείγουσας Προνοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα και ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

    Παράλληλα ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου, όπως αναφέρουν να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος επί των προβλημάτων.

    Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο αριθμός των εν λειτουργία ασθενοφόρων συνεχώς μειώνεται λόγω σοβαρών και υψηλού κόστους βλαβών αλλά και λόγω τεράστιας έλλειψης ανταλλακτικών, και από την άλλη όπως τονίζουν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για διαγωνισμό νέων ασθενοφόρων για την αντικατάσταση πλήρως του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ, ο οποίος ανέρχεται πανελλαδικά σε περισσότερα από 600 οχήματα , ενώ ο διαγωνισμός για την αγορά ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ «καρκινοβατεί χρόνια». Επιπλέον ο προϋπολογισμός βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο, και δεν υπάρχει πρόβλεψη μέχρι στιγμής για πρόσληψη διασωστών και τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ πανελλαδικά.

    [10] Μεγάλες ζημιές από την ισχυρή έκρηξη στο κτίριο του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα

    Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα.Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκεται ο στόχος των τρομοκρατών, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία», σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία.

    Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατι αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες, καθώς υπήρξαν δύο προειδοποιητικα τηλεφωνήματα, στις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ». Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε στις 02:35 και δήλωσε ότι σε 40 λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος 5.

    Αμέσως αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή. ΄Ανδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, είδαν στην είσοδο του ΣΕΒ έναν σάκο που όπως διαπιστώθηκε ήταν η βόμβα.Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:35 και συγκλόνισε την περιοχή. Αυτή την ώρα παραμένει κλειστή η οδός Ξενοφώντος, ενώ τα συνεργεία του ΤΕΕΜ διεξάγουν έρευνες για την περισυλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική ενέργεια.

    [11] Το απόγευμα η επίσημη εορταστική φωταγώγηση της Αθήνας, με τον Σάκη Ρουβά

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα δώσει το σύνθημα για την επίσημη φωταγώγηση της πόλης, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

    Από τις 17:30, δύο τμήματα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του δήμου Αθηναίων θα ξεκινήσουν ταυτοχρόνως, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλ. Κοτζιά) και τον σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, για να συναντηθούν στην πλατεία Συντάγματος και να υποδεχθούν τον κόσμο δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα και πλημμυρίζοντας το κέντρο με μουσική.

    Στις 19:00 η Big Band του δήμου Αθηναίων με τον Σάκη Ρουβά, σε μια ειδική εμφάνιση και ρεπερτόριο, θα συνοδεύσουν με τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες τους την επίσημη φωταγώγηση της πόλης και του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος. Θα συμμετάσχει η νεανική χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης.

    [12] «Πρόσφυγας ίσον...» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Συνάντηση καλλιτεχνών και επιστημόνων διοργανώνει, τη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και στην «προσπάθειά του να προσεγγίσει την έννοια του Πρόσφυγα, επικεντρώνοντας στην ανθρώπινη πλευρά του θέματος, μέσα από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς νεότερων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών».

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ομιλίες, την προβολή της ταινίας «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, την θεατρική παράσταση «Ατρείδες: τετράδια κρίσης» - «μια διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα. Κρίση ταυτότητας, κρίση υπαρξιακή, κρίση οικονομική», την οπτικοακουστική περφόραμανς «Ear To The Ground/Αφουγκράζοντας Το Χώμα», την περφόρμανς του Πέτρου Γάλλια «Τα σπίτια που είχα μου τα πήρανε», προβολή βίντεο «Το ταξίδι των προσφύγων προς την Ελλάδα όπως το κατέγραψαν οι ίδιοι», έκθεση φωτογραφίας, με φωτογραφίες από το μεγάλο οδοιπορικό των προσφύγων στη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, την Ειδομένη, έκθεση σκίτσου «Τα συρματοπλέγματα της ντροπής» του Μιχάλη Κουντούρη.

    Παράλληλα, στο νέο εστιατόριο του Ιδρύματος διοργανώνεται, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «μια ιδιαίτερη γιορτή με φαγητό, μουσική και παιχνίδι για τριάντα οικογένειες προσφύγων», η επιλογή των οποίων θα γίνει από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

    Η είσοδος στις εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [13] Πρεμιέρα στις 17/12 για τη νέα ταινία του Χρ. Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος»

    «Μια δυνατή ερωτική ιστορία δεν περιορίζεται από σύνορα, δεν έχει πατρίδα» είπε σήμερα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χριστόφορος Παπακαλιάτης μιλώντας στους δημοσιογράφους για το «Ένας άλλος κόσμος», την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το «Αν».Μια ταινία, που σε ένα σκηνικό οικονομικής κρίσης, κοινωνικών αναταραχών και υπαρξιακών επανατοποθετήσεων, επιχειρεί να μιλήσει για τον έρωτα μέσα σε μία συνθήκη απόλυτα πολιτική.

    «Πρόκειται για μια ερωτική τριλογία με κοινό φινάλε, η οποία ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες- που ενώνουν τρεις γενιές Ελλήνων και ξένων πολιτών σε μία Ελλάδα που αλλάζει- η ταινία πραγματεύεται την αγάπη και την κρίση που στέκεται εμπόδιο. Κρίση, όχι μόνον οικονομική, γιατί θεωρώ ότι δεν είναι μόνον αυτή η κρίση που βιώνουμε. Είναι και η κρίση των αξιών. Τελικά, βασικό εμπόδιο στον έρωτα είναι η ίδια η πραγματικότητα» ανέφερε ο σκηνοθέτης για τη νέα του ταινία που θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 17 Δεκεμβρίου σε διανομή της Village.

    Ένα καστ ηθοποιών από Ευρώπη, Αμερική και Ασία δίνει φως στους ήρωες και τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους, ο Αμερικανός Τζέι Κ. Σίμονς, ο οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Whiplash», η Σουηδή Αντρέα Οσβαρτ, ο Σύριος Ταουφίκ Μπαρχόμ, ενώ από ελληνικής πλευράς παίζουν, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καβογιάννη, ο Μηνάς Χατζησάββας η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη Βακάλη και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

    «Κάθε ιστορία έχει τη δική της ματιά, το δικό της δίλλημα και τη δική της ανατροπή έως ότου ενωθούν σε μια ενιαία πλοκή. Στην ταινία βλέπουμε διαφορετικές οπτικές, από διαφορετικές γενιές, πάνω σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, το εργασιακό, αλλά και τη δεύτερη ευκαιρία που οι ήρωες επιζητούν, με όχημα τον έρωτα» εξήγησε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, σημειώνοντας ότι η ταινία χρειάστηκε δυόμιση χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Ήταν μια παραγωγή που είχε πολλές απαιτήσεις. Επτά πρωταγωνιστές, δύο γλώσσες, πολλούς διαφορετικούς χώρους και βέβαια η πραγματικότητα της χώρας μας, εξαιτίας της οποίας πολλές φορές τα πράγματα καθυστερούσαν. Ουσιαστικά την αντιμετωπίσαμε σαν τρεις διαφορετικές ταινίες» πρόσθεσε.

    Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πλάκα, το κέντρο και το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ως την ως την Βοϊδοκοιλιά στην Πύλο. «Η πρώτη ιστορία πάντως δείχνει το σκληρό πρόσωπο της Αθήνας» είπε ο σκηνοθέτης, αναφερόμενος στον έρωτα ανάμεσα σε μια Ελληνίδα και έναν πρόσφυγα. Βέβαια, όπως δήλωσε ο ίδιος το σενάριο γράφτηκε το 2013 και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. «Τα πράγματα σε σχέση με το προσφυγικό τουλάχιστον, δεν ήταν ακόμα τόσο τραγικά όσο είναι σήμερα. Η μάλλον δεν μαθαίναμε ότι ήταν τόσο τραγικά» είπε.

    [14] Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα

    Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    Η περιοχή είχε αποκλειστεί εγκαίρως από την Αστυνομία, αφού είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Αυτή την ώρα παραμένει αποκλεισμένη όλη η γύρω περιοχή, ενώ στο σημείο βρίσκονται και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2015 - 7:32:28 UTC