Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Αραβικών Εμιράτων
  • [02] Η Κίνα επιδιώκει επιτάχυνση διαπραγματεύσεων για τις επενδυτικές συμφωνίες με την ΕΕ
  • [03] Εγκρίθηκε η ανανέωση της θητείας της προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Π. Αντωνοπούλου
  • [04] Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα
  • [05] Η Χ. Κλίντον εξετάζει την πιθανότητα να προτείνει για αντιπρόεδρο τον ναύαρχο Σταυρίδη
  • [06] Αντ. Κόστα: Άδικη και αντιπαραγωγική οποιαδήποτε κύρωση της ΕΕ σε βάρος της Λισαβόνας
  • [07] Ν. Κορέα: Σήμερα η ανακοίνωση για την τοποθεσία ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD
  • [08] Έκκληση Ομπάμα στον αμερικανικό λαό για συμφιλίωση
  • [09] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος εκλογικός νόμος
  • [10] Στους 25 οι νεκροί από το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ιταλία

  • [01] Στόχος η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Αραβικών Εμιράτων

    Στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στην προοπτική εμβάθυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των σχέσεων, αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ Ναχιάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, προσθέτοντας: «Εκτιμούμε τις προσπάθειές σας». Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ Ναχιάν στην Ελλάδα, μία χώρα που, όπως είπε, παραδοσιακά έχει πολύ καλές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συμπληρώσει: «Ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε αυτές τις σχέσεις».

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας και μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός, όπως τόνισε, ότι η Ελλάδα προχωράει στην σωστή κατεύθυνση. Επίσης, επεσήμανε ότι η χώρα μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και ελπίζει ότι με την από κοινού συνεργασία μπορεί να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, να αναζητηθούν και να βρεθούν νέες ιδέες για το πώς μπορούν οι δύο χώρες να διερευνήσουν επενδυτικές προοπτικές και εμβάθυνσης του εμπορίου μεταξύ τους.

    Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα αξίζει εμπιστοσύνης

    Πρόσκληση προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, το μεσημέρι, με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Α. Bin Zayed Al Nahyan, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, και τώρα και για το μέλλον, αποτελεί έναν σημαντικό χώρο για επενδύσεις και κάλεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δείξουν εμπιστοσύνη στη χώρα μας, ενώ επεσήμανε τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας σε όλη την περιοχή του Κόλπου και σημείωσε ότι μπορεί να συμβάλλει για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Μάλιστα, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του ΙSIS, ο οποίος διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αφού επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας είναι ισχυρές, σε στρατηγικό και πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε ότι κατά τις επαφές του στην Αθήνα θα εξετάσει τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.

    Αναφορικά με την τρομοκρατία, κάλεσε σε κοινό μέτωπο για την καταπολέμησή της και κατέληξε τονίζοντας: «Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ειλικρινή εταίρο».

    [02] Η Κίνα επιδιώκει επιτάχυνση διαπραγματεύσεων για τις επενδυτικές συμφωνίες με την ΕΕ

    Η Κίνα επιδιώκει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αναφορικά με την ολοκλήρωση διμερών επενδυτικών συμφωνιών, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.Ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε στην επιχειρηματική διάσκεψη ΕΕ - Κίνας, ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου.

    Η Κίνα κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, με μεγαλύτερους ρυθμούς, σημείωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

    [03] Εγκρίθηκε η ανανέωση της θητείας της προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Π. Αντωνοπούλου

    Με συντριπτική πλειοψηφία και με 18 ψήφους υπέρ, έναντι ενός κατά και ένα «παρών», εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η ανανέωση της θητείας της Παναγιώτας Αντωνοπούλου στη θέση της προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.).

    Την υποψηφιότητα της κ. Αντωνοπούλου στήριξαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε παρόν για πολιτικούς όμως και όχι προσωπικούς λόγους, και την Χρυσή Αυγή που καταψήφισε.

    Η κ. Αντωνοπούλου, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είχε αναλάβει πρόεδρος του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ πριν τρεισήμισι χρόνια, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σήμερα ανανεώθηκε η θητεία της για τρία έτη, μετά από πρόταση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιου Πετρόπουλου.

    Η κ. Αντωνοπούλου επεσήμανε ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που θα συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του 2017, θα έχει για κάθε ταμείο που θα ενταχθεί σε αυτόν, «αρκετές δύσκολες εξισώσεις οι οποίες θα πρέπει να λυθούν».

    Αναφερόμενη στην προηγούμενη θητείας της σημείωσε ότι προσπάθησε ώστε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να ανοιχτεί στην Περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι κατάφερε το ταμείο να μείνει όρθιο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα Μέσα Ενημέρωσης.

    «Καταφέραμε να έχουμε ταμειακά πλεονάσματα, επεξεργαστήκαμε λύσεις που προτείναμε στο υπουργείο Εργασίες και πολλές από τις προτάσεις μας εφαρμόστηκαν», υπογράμμισε η κ. Αντωνοπούλου.

    Τέλος, η κ. Αντωνοπούλου διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος του ΕΤΑΠΜΜΕ και τα 18 ακίνητα που διαθέτει.

    [04] Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα

    Όλοι ήταν εκεί, στο Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στην Ζάκυνθο, για να αποχαιρετήσουν τον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα, ο οποίος στα πενήντα οχτώ του χρόνια, τόσο ξαφνικά, έφυγε από την ζωή προκαλώντας πόνο σε συγγενείς και φίλους και κάνοντας ακόμα φτωχότερη την οικογένεια του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων αλλά και όλου του δημοσιογραφικού κόσμου.

    Το τελευταίο αντίο στο Νίκο, ο οποίος προδόθηκε από την καρδιά του, είπαν η σύντροφός του Αννέτα Καββαδία, η κόρη του Λουκία, η αδερφή του Μαίρη, συγγενείς, φίλοι, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός ΑθλητισμούΣταύρος Κοντονής, συνάδελφοι δημοσιογράφοι που ήρθαν από την Αθήνα και συμμαθητές από την Ζάκυνθο.

    Εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων, αποχαιρέτισε τον Νίκο ο πρόεδρος του Πρακτορείου Μιχάλης Ψύλος, ο οποίος στον επικήδειο λόγο του εξήρε το ήθος και την εργατικότητα του Νίκου Μεγαδούκα .

    «Αλήθεια πως είναι να αποχαιρετάς έναν φίλο, έναν συνάδελφο με τον οποίο ως χθες συζητούσες, σχεδίαζες, οραματιζόσουν μαζί ;

    Δεν χρειαζόταν να φύγεις για να έρθει ο έπαινος, η αναγνώριση. Τα είχες όλα αυτά εν ζωή Μεγαδούκα. Έφυγες όμως την ώρα που όλοι σε χρειαζόμασταν.

    Καλό σου ταξίδι, ακριβέ μου φίλε!

    Χαιρετισμούς στον Ανδρέα τον Χριστοδουλίδη, σε όλη την παρέα του ΑΠΕ που άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να παίρνει αναίτια ο θάνατος», ανέφερε ο Μ.Ψύλος.

    Μετά το πέρας της Εξόδιου Ακολουθίας όλοι, συνόδευσαν την σορό του Νίκου Μεγαδούκα στην τελευταία κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, όπου και κηδεύτηκε μέσα σε κλίμα οδύνης.

    [05] Η Χ. Κλίντον εξετάζει την πιθανότητα να προτείνει για αντιπρόεδρο τον ναύαρχο Σταυρίδη

    Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει τον ναύαρχο εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδη ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, είπε στο Reuters χθες μια πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

    Ο Σταυρίδης είναι πρύτανης της νομικής και διπλωματικής σχολής (Fletcher School of Law and Diplomacy) στο Πανεπιστήμιο Tufts, κοντά στη Βοστόνη, και πρώην ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ. "Ο ναύαρχος Σταυρίδης είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων της γενιάς του", είπε η Μισέλ Φλούρνοϊ, πρώην υφυπουργός Άμυνας, στο Reuters, σε δήλωσή της.

    "Είναι άτομο μεγάλης ικανότητας και ακεραιότητας, και εξαιρετικός ηγέτης. Έχει τα ταλέντα, την εμπειρία, την κριτική ικανότητα και τον χαρακτήρα να υπηρετήσει τους πολίτες της Αμερικής στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας", πρόσθεσε.

    Ούτε το προεκλογικό γραφείο της Κλίντον, ούτε ο Σταυρίδης δέχθηκαν να κάνουν δηλώσεις για τη διαδικασία επιλογής αντιπροέδρου.

    [06] Αντ. Κόστα: Άδικη και αντιπαραγωγική οποιαδήποτε κύρωση της ΕΕ σε βάρος της Λισαβόνας

    Θα ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία», δήλωσεο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Λισαβόνας και της Μαδρίτης.

    Όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση, πρόσθεσε ο πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ (σ.σ. το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ) «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

    «Η ευρωπαϊκή οικονομία και η ευρωζώνη δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από την εφαρμογή κυρώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, σε βάρος της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας», συνέχισε ο Κόστα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο χάρη στην υποστήριξη που του προσέφεραν στη Βουλή κόμματα της πορτογαλικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

    Η διαδικασία η οποία κινήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015» και «δεν αποτελεί κρίση για την (πολιτική την οποία ασκεί) η σημερινή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

    Η προηγούμενη κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, κατ' απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ (2011-2014).

    [07] Ν. Κορέα: Σήμερα η ανακοίνωση για την τοποθεσία ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD

    Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε ότι θαανακοινώσει αργότερα σήμερα την τοποθεσία όπου θ' αναπτυχθεί το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξή του ενοχλεί την Κίνα, ενώ θεωρείται αιτία πολέμου από τη Βόρεια Κορέα.Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έλαβαν την τελική απόφαση για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα.

    Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα απείλησε νααντεπιτεθεί μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του συστήματος, ως «φυσική αντίδραση»αφού γίνουν γνωστά ο χρόνος και ο τόπος ανάπτυξης του THAAD.Τα ΜΜΕ στη Νότια Κορέα αναφέρουν ότι η ανάπτυξη του συστήματος θα γίνει κοντά στην πόλη Νταεγκού, στα νοτιοανατολικά της χώρας

    [08] Έκκληση Ομπάμα στον αμερικανικό λαό για συμφιλίωση

    Στέκονταν στη σειρά, κρατώντας τα χέρια ενώ τραγουδούσε μια χορωδία, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, λευκοί και μαύροι, πολιτικοί και αστυνομικοί. Με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους τον νεότερο επικεφαλής, τίμησαν τους πέντε αστυνομικούς του Ντάλας που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και προέτρεψαν τους Αμερικανούς να σταθούν υπεράνω των φυλετικών διαχωρισμών και να απορρίψουν την απελπισία.

    Η σκηνή ξετυλίχθηκε σε τελετή για να τιμήσει τη μνήμη των αστυνομικών μια εβδομάδα αφότου οι Αμερικανοί συγκλονίστηκαν από εικόνες βίντεο που έδειχναν εξοργισμένα πλήθη να διαμαρτύρονται για τους φόνους από αστυνομικούς μαύρων ανδρών στη Λουιζιάνα και την Μινεσότα και άκουσαν τις κραυγές από την επίθεση του μαύρου ελεύθερου σκοπευτή και πρώην στρατιώτη την Πέμπτη εναντίον της αστυνομίας στο Ντάλας, Τέξας, ο οποίος είχε πει ότι ήθελε να "σκοτώσει λευκούς άντρες".

    "Ανοίγουμε την τηλεόραση ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, και μπορούμε να δούμε ότι σκληραίνουν οι θέσεις και ότι τραβιώνται κόκκινες γραμμές και ότι οι άνθρωποι οπισθοχωρούν στη γωνιά του ο καθένας", είπε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. "Καταλαβαίνω πώς νιώθουν οι Αμερικανοί. Ωστόσο, Ντάλας, είμαι εδώ για να πώ ότι πρέπει να απορρίψουμε την τόση απελπισία. Είμαι εδώ για να επιμείνω ότι δεν είμαστε όσο χωρισμένοι φαινόμαστε", τόνισε ο Ομπάμα.

    Σε μια αυθόρμητη εκδήλωση ενότητας, ο Ομπάμα και η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ο πρώην Πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λόρα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, ο δήμαρχος Μάικ Ρόλινγκς, ο αρχηγός της αστυνομίας Ντέιβιντ Μπράουν και άλλοι στη σκηνή κρατούσαν τα χέρια στο τέλος της τελετής καθώς μια χορωδία τραγουδούσε το παραδοσιακό πατριωτικό τραγούδι "The Battle Hymn of the Republic".

    Ο Ομπάμα αναζήτησε μια προσεκτική ισορροπία, αποτίνοντας φόρο τιμής στους φονευμένους αστυνομικούς και δείχνοντας σεβασμό για την αστυνομία ενώ αναγνώρισε συγχρόνως και τους προβληματισμούς εκείνων που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία.

    Τόνισε ότι η επίθεση στο Ντάλας διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις από την αστυνομία η οποία διαμαρτυρία ακολούθησε τον φόνο μαύρων ανδρών από την αστυνομία στην Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και έξω από το Σέιντ Πολ της Μινεσότα. Οι αλυσιδωτοί φόνοι μαύρων από την αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναζωπυρώσει τις πιό έντονες διαφωνίες για τη σχέση φυλής και δικαιοσύνης που έχει δει η Αμερική εδώ και δεκαετίες.

    "Αμερική, ξέρουμε ότι παραμένει μεροληψία. Το ξέρουμε", τόνισε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στο ακροατήριο εκατοντάδων, όπου υπήρχαν και πολλοί ένστολοι αστυνομικοί και αστυνομικίνες, στο Συμφωνικό Κέντρο Morton H. Meyerson. "Κανένας μας δεν είναι εντελώς αθώος. Κανένας θεσμός δεν είναι εντελώς άμοιρος ευθυνών. Και αυτο συμπεριλαμβάνει και τα αστυνομικά μας τμήματα", είπε ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα αναφέρθηκε έμμεσα στην κίνηση διαμαρτυρίας "Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε" που δραστηριοποίηθηκε μετά από την μακριά σειρά φονικών από αστυνομικούς, την οποία κίνηση πολλοί θεωρούν ενάντια στην αστυνομία. Είπε ότι ακόμα και εκείνοι που απεχθάνονται τη φράση "Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε" θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον πόνο που νιώθει η οικογένεια του Άλτον Στέρλινγκ, του 37χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από πυρά των αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα στην Μπατόν Ρουζ από αστυνομικούς που είπαν ότι νόμιζαν πως πήγαινε να βγάλει όπλο.

    Ο Ομπάμα επαίνεσε την αστυνομία στο Ντάλας και στη χώρα γενικά. "Όταν κάποιος, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις τους, θεωρεί ότι όλοι οι αστυνομικοί διαχωρίζουν τους ανθρώπους λόγω χρώματος ή πεποιθήσεων, υπονομεύουμε εκείνους τους αστυνομικούς στους οποίους βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας", προειδοποίησε ο Ομπάμα. "Και όσον αφορά εκείνους που χρησιμοποιούν λόγια για να προτείνουν να βληθούν οι αστυνομικοί, ακόμα και αν δεν προχωρήσουν σε πράξη οι ίδιοι, τότε όχι μόνο καθιστούν τη δουλειά των αστυνομικών ακόμα πιό επικίνδυνη, αλλά υποσκάπτουν και την ίδια τη δικαιοσύνη την οποία ισχυρίζονται ότι προωθούν", πρόσθεσε.

    Ο πρώην Πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε επίσης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου πέντε καρέκλες είχαν κρατηθεί κενές, με διπλωμένες αμερικανικές σημαίες, για να τιμήσουν τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν. Και ο Μπους προσπάθησε επίσης να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στις δηλώσεις του. "Μερικές φορές φαίνεται ότι οι δυνάμεις που μας διχάζουν είναι ισχυρότερες από τις δυνάμεις που μας ενώνουν. Η διαφωνία μεταμορφώνεται πολύ εύκολα σε εχθρότητα", είπε ο Μπους, προσθέτοντας, "Δεν θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στη θλίψη, ούτε θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στο φόβο. Θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στην ελπίδα, τη συμπάθεια και τους ανώτερους σκοπούς".

    Οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν στο Ντάλας ήταν ο Μάικ Σμιθ (55 ετών), ο Λόρν Άρενς (48), ο Μάικλ Κρολ (40), ο Μπρεντ Τόμσον (43), και ο Πάτρικ Ζαμαρίπα (32).

    Ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών στο Ντάλας ήταν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων αστυνομικών μέσα σε μία μέρα στις ΗΠΑ, από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. Επιπλέον, εννιά αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν στο ίδιο γεγονός.

    'Εξω από την αίθουσα, η Σαρίς Ουίλιαμς, 41, η οποία οδήγησε 155 χιλιόμετρα από το Ουέικο, περίμενε με την ελπίδα να δει τον Ομπάμα έστω και φευγαλέα.

    "Αισθάνομαι ένα βάρος στην καρδιά μου. Κουράστηκα να βλέπω τους αδερφούς μου και τις αδερφές μου να σκοτώνονται, αλλά (ούτε) και στην αστυνομία αξίζει αυτό", είπε η Ουίλιαμς, που είναι μαύρη. "Προσεύχομαι ότι η παρουσία του Ομπάμα εδώ θα μας φέρει κάποιου είδους γαλήνη", πρόσθεσε.

    Ο αξιωματικός Ουόρεν Άσμους, ένας αστυνομικός με εμπειρία 35 χρόνων στο γραφείο του σερίφη του Λος Άντζελες, όπου εργάζεται ακόμα, είπε ότι ήρθε ειδικά για την τελετή.

    "Είμαι ευγνώμων για πολλά από αυτά που είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα εκεί μέσα", τόνισε ο Άσμους, 57 ετών. "Χρειάζεται να καταλάβω τί περνάει η κοινότητα των μαύρων όπως ακριβώς και εκείνοι χρειάζεται να καταλάβουν τι περνάει η κοινότητα των αστυνομικών", είπε.

    Κατά την πτήση του στο Ντάλας, ο Ομπάμα μετέφερε τα συλληπητήριά του τηλεφωνικά στις οικογένειες του Στέρλινγκ και του Φιλάντο Καστίλε, του 32χρονου οδηγού που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το Σέιντ Πολ αφού τον είχε σταματήσει αστυνομικός.

    [09] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος εκλογικός νόμος

    Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

    "Υπέρ", ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. "Παρών", δήλωσε το Κ.Κ.Ε ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

    Στο μεταξύ κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου έκανε μιλώντας στην Επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

    "Δεν θα ψηφίσω αυτόν τον ερμαφρόδιτο νόμο, ο οποίος δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, θα υπερψηφίσει το άρθρο για την ψήφο στα 17 και θα ψηφίσει "παρών" στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

    [10] Στους 25 οι νεκροί από το σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ιταλία

    Ο απολογισμός της τραγικής σύγκρουσης δυο τραίνων στην περιοχή της Απουλίας, στην Νότια Ιταλία, είναι είκοσι πέντε νεκροί και πάνω από πενήντα οι τραυματίες. Μέχρι αυτή την στιγμή, όμως, οι ιταλικές αρχές δεν θεωρούν τον απολογισμό αυτό οριστικό.

    Σύμφωνα με το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La7, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η τραγική αυτή σύγκρουση προκλήθηκε, πιθανότατα, από μηχανική βλάβη, από την στιγμή, μάλιστα, που το σύστημα το οποίο ελέγχει τους σηματοδότες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος ελέγχεται μέσω παρωχημένης τεχνολογίας.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος την ώρα αυτή μεταβαίνει στην Απουλία, αναφερόμενος στο δυστύχημα, θέλησε να τονίσει: «υπάρχει θυμός και δάκρια για τις ζωές αυτές που χάθηκαν και για τις οικογένειές τους. Αλλά υπάρχει και πάρα πολύς θυμός. Η Ιταλία έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Θέλουμε να πέσει άπλετο φως πάνω σε όλη αυτή την υπόθεση».

    Από την πλευρά του, τέλος, το προβεβλημένο στέλεχος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει οπωσδήποτε το έργο της», αλλά «με την σημερινή τεχνολογία και τις λύσεις που υπάρχουν, είναι παράλογο να μπορούν να συμβαίνουν ακόμη τραγωδίες σαν και αυτή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2016 - 4:32:28 UTC