Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ
  • [02] Ποτάμι: Η ιστορία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτυπώνει όλη την παράνοια που ζούμε στη χώρα
  • [03] Π. Σκουρλέτης: Αισθάνομαι βαθιά υπερήφανος για την αντιφασιστική και αντιναζιστική συνείδηση του γιου μου
  • [04] Ειδική περίπτωση το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά το ΔΝΤ
  • [05] Εγκαινιάσθηκε ο ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης
  • [06] Στην Εξεταστική Επιτροπή τρεις διοικητές της πρώην ΑΤΕ
  • [07] Συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τον συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ
  • [08] Εκπληξη και επικρίσεις για το διορισμό του Μπόρις Τζόνσον
  • [09] Σε δημοπρασία η συλλογή τέχνης του Ντέηβιντ Μπάουι
  • [10] Έκπληξη στο μετρό του Συντάγματος με τον «Οιδίποδα Τύραννο»
  • [11] «Δρόμοι επιβίωσης» - φωτογραφικό οδοιπορικό στο αναγκαστικό ταξίδι των προσφύγων
  • [12] Δ. Βίτσας: "Βρισκόμαστε σε έντονη αντιπαλότητα με το σύστημα το οποίο κρατούσε την Ελλάδα πίσω"
  • [13] ΔΕΗ: Παράταση του προγράμματος των 36 δόσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2016
  • [14] Συγκέντρωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες, πραγματοποιεί απόψε η ΛΑΕ στην Ομόνοια
  • [15] Στο "μικροσκόπιο" της Επιτροπής Ανταγωνισμού η αγορά καλλυντικών
  • [16] Στον WTO οι ΗΠΑ κατά Κίνας
  • [17] Σημαντικά ευρήματα στον αρχαιότερο γνωστό νεολιθικό οικισμό στην Κύπρο
  • [18] Ύστατος αποχαιρετισμός στον Δημήτρη Μαρωνίτη

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ

    Τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, Γιούλι-Γιoέλ Έντελσταϊν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι σχέσεις μας είναι πιο στενές από ποτέ και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή και ειδικότερα να προσπαθήσουμε για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ παίζει κρίσιμο ρόλο, αλλά επίσης και η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο.

    Ο κ. Γιούλι-Γιoέλ Έντελσταϊν αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε κατά τις επαφές του νωρίτερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής. Ανέφερε ότι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις προοπτικές ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Βουλής συζήτησαν, όπως είπε, διάφορους τρόπους για να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων και στήριξης των πρωτοβουλιών αναφορικά με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

    [02] Ποτάμι: Η ιστορία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτυπώνει όλη την παράνοια που ζούμε στη χώρα

    Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του σχολίασε την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εταιρεία των Ιταλικών Σιδηροδρόμων.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ιστορία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αποτυπώνει όλη την παράνοια που ζούμε στη χώρα. «Πριν από 2 χρόνια, όταν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία, ο κ. Σταθάκης κι ο ΣΥΡΙΖΑ έβρισκαν προκλητικά χαμηλό το τίμημα των 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα και αφού οι διάφορες επιδοτήσεις έχουν στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο 750 εκατ. ευρώ, η εταιρεία πωλείται για 45 εκατ. ευρώ. Ποιός πληρώνει τη διαφορά των επιδοτήσεων που δόθηκαν και των 245 εκατομμυρίων που δεν εισπράχθηκαν; Όχι φυσικά, τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά αυτοί που πληρώνουν πάντα. Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ο μόνος τρόπος ανάπτυξης της εταιρείας. Κι αν είχε γίνει στο χρόνο που έπρεπε τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα», επισημαίνει το Ποτάμι.

    Η ανακοίνωσή περιλαμβάνει υπό μορφή υστερόγραφου και το επιπλέον σχόλιο όπου σημειώνεται: «Ας φροντίσουν οι συνάδελφοι του υπουργοί, να συμπαρασταθούν τουλάχιστον στον κ. Σπίρτζη. Δεν είναι και λίγο να υπογράφεις εσύ να δοθούν αυτά που κατήγγειλες ότι ξεπουλιούνται».

    [03] Π. Σκουρλέτης: Αισθάνομαι βαθιά υπερήφανος για την αντιφασιστική και αντιναζιστική συνείδηση του γιου μου

    «Είμαι βαθιά υπερήφανος για την αντιναζιστική κι αντιφασιστική συνείδηση του γιου μου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του σχεδίου νόμου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, απαντώντας στις επιθέσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής σχετικά με τη σύλληψη του γιου του υπουργού στο πρόσφατο περιστατικό έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μαρούσι.

    «Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε το γεγονός, δεν θέλησα να παρέμβω, ούτε δημόσια, ούτε με άλλο τρόπο, ακριβώς γιατί αυτό θα αποτελούσε μεροληπτική αντιμετώπιση του γιου μου, του οποίου ο πατέρας τυχαίνει να είναι υπουργός» είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ χαρακτήρισε «κατευθυνόμενα» και «μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα», πολλά από όσα γράφτηκαν, «κυρίως στο διαδίκτυο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    «Προφανώς δεν περιμένω από μεριά της Χρυσής Αυγής οποιαδήποτε ευαισθησία γύρω από ζητήματα δικαιωμάτων, προσωπικών δεδομένων, χάνει κανείς τον χρόνο του να απευθύνεται προς αυτή την πλευρά» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε: «Όταν ακούω τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή, μου έρχονται στο νου τα λόγια του μάρτυρα στη δίκη του Φύσσα και φίλο του Παύλου Φύσσα την φράση ότι «έκαναν σαν κτήνη»».

    [04] Ειδική περίπτωση το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά το ΔΝΤ

    «H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλης που θα έπρεπε», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice.

    Όπως ανέφερε, όλοι οι θεσμοί πρέπει, ρεαλιστικά, να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω μέτωπα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Γι' αυτόν τον λόγο, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις προσδιορίσει.

    Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προυπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Προϋποθέσεις γι' αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

    [05] Εγκαινιάσθηκε ο ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης

    «Τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό και στους πολίτες της Μεγαλόπολης που τα πληρώνει και τα εγκαίνια των έργων δεν είναι ευκαιρία για να πολιτικολογούμε. Πρέπει να είμαστε πιο ταπεινοί και πιο σεμνοί» τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, εγκαινιάζοντας τον ανισόπεδο κόμβο και τη συνδετήρια οδό Μεγαλόπολης με τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «τα έργα δεν ανήκουν στον υπουργό και στον περιφερειάρχη, ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρόσθεσε: «Εμείς κρινόμαστε για την αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχουμε και για το κόστος των έργων που υλοποιούμε και σε θεσμικό επίπεδο, με τους μηχανισμούς αξιόπιστου ελέγχου που πρέπει να έχει η δημόσια διοίκηση».

    Απαντώντας, εμμέσως, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, που έκανε λόγο για το κίνημα «Δεν πληρώνω», το οποίο, όπως είπε, ως περιφερειακή Αρχή το αντιπαλεύτηκε, επεσήμανε ότι «όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχε το κίνημα "Πληρώνω πολύ περισσότερα", που ανέπτυξε το κίνημα "Δεν πληρώνω". Πληρώνω πολύ περισσότερα, γιατί δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις, πληρώνω πολύ περισσότερο γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις και, εν τέλει, γιατί διαπλεκόταν η οικονομική με την πολιτική ηγεσία».

    [06] Στην Εξεταστική Επιτροπή τρεις διοικητές της πρώην ΑΤΕ

    Τους τελευταίους τρεις διοικητές της πρώην ΑΤΕ θα αρχίσει να καλεί, από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε κόμματα και ΜΜΕ, όπως αποφάσισαν σήμερα τα μέλη της.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, ανέφερε ότι τα κόμματα πήραν από την πρώην ΑΤΕ το μεγαλύτερο μέρος των δανείων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί στην Εξεταστική και επικαλέστηκε ο κ. Φάμελος, η συνολική οφειλή των κομμάτων προς τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες ανέρχεται περίπου στα 418 εκατ. ευρώ, με την ΑΤΕ να έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 358 εκατ. ευρώ.

    Τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα και την πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, να κληθούν για ακρόαση οι ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι μέσων ενημέρωσης, που έχουν λάβει δάνεια από τράπεζες.

    Ειδικότερα, ο κ.Λάππας υποστήριξε ότι από τη μέχρι τώρα διαδικασία προκύπτει η αναγκαιότητα να κληθούν και να εξεταστούν οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης των εταιρειών «Πήγασος», ΔΟΛ», «Τηλέτυπος», «ΑΝΤ1», SKY», «ALFA», «Πρώτο Θέμα» και «Παραπολιτικά».

    [07] Συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τον συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ

    Η εξέλιξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP, καθώς και του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, μέρος του οποίου είναι ο TAP, οι προοπτικές του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB και το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, ¶μος Χόχστάιν.

    Επίσης συζητήθηκε η πορεία αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί, με ανακήρυξη ως πλειοδότη της Αζέρικης εταιρίας φυσικού αερίου SOCAR, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή λόγω παρέμβασης των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού.

    [08] Εκπληξη και επικρίσεις για το διορισμό του Μπόρις Τζόνσον

    Εκπληξη, δυσαρέσκεια, σαρκασμό και επικρίσεις, κυρίως στην Ευρώπη, προκαλεί ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild δηλώνει ότι «ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί υπό κάθε έννοια ένα σαφές μήνυμα της Πρωθυπουργού Μέι ότι λαμβάνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σοβαρά υπόψη της και ότι θέλει να υλοποιήσει το Brexit. Γι' αυτό και καθιστά υπεύθυνο ως υπουργό τον υπέρμαχο του Brexit». Και προσθέτει: «Τώρα μπορούμε και να περιμένουμε ότι η Τερέζα Μέι θα βάλει τέλος το συντομότερο δυνατό στη βάση της ανασφάλειας και θα υποβάλει το επίσημο αίτημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ραλφ Στέγκνερ σημειώνει στην εφημερίδα «Die Zeit» ότι «η κυρία Μέι γίνεται πιο αδύναμη μέσω μιας τέτοιας επιλογής προσώπων» και επισημαίνει ότι ο Τζόνσον μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί ως εξαιρετικός διπλωμάτης. «Τώρα θα διαπραγματευτεί το Brexit. Καλό ταξίδι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στέγκνερ, επισημαίνοντας ότι για τη Βρετανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν πιθανότατα δύσκολοι καιροί.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ, ο διορισμός του επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit στο υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Η επιλογή αποτελεί ένα πολύ άσχημο μήνυμα για την διαδικασία εξόδου και προκαλεί αμφιβολία για τις ικανότητες της νέας Πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Τζόνσον «θα περιφέρει την κυκλοθυμική του συμπεριφορά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», κάτι το οποίο δεν θα είναι καλό σημάδι για την συνεργασία των Ευρωπαίων με την Βρετανία. Με το διορισμό του η κυρία Μέι έβαλε τον ακατάλληλο άνθρωπο σε αυτή την θέση", δήλωσε η κυρία Πέτερ, προβλέποντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα διχάσει περαιτέρω τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και τους Βρετανούς.

    Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς αρχικά νόμιζε, όπως είπε, ότι επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε, ενώ o Xριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της νέας Πρωθυπουργού να ενώσει το κόμμα της. Τον ξάφνιασε ωστόσο ότι «αυτός που οργάνωσε το Brexit, με τον τρόπο που το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον, με καμπάνιες τόσο μακριά από την αληθεια, τώρα πρέπει να ασκήσει ευρωπαϊκή πολιτική ή να συνεργαστεί με την Ευρώπη».

    Κριτική όμως άσκησε και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW) για την επιλογή προσώπων από την Τερέζα Μέι και κυρίως του Μπόρις Τζόνσον. «Πώς μπορεί στην εναρκτήρια ομιλία της να μιλάει για εθνική ενότητα και μετά να διορίζει υπουργό Εξωτερικών τον άνθρωπο που δίχασε τη χώρα;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντένις Σνόουερ και προειδοποίησε ότι η ανασφάλεια που θα προκύψει από αυτό για το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να προκαλέσει πανευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα.

    Ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Μαρκ Ερό τον κατηγόρησε τότι "είπε πολλά ψέματα" στη διάρκεια της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Εξέφρασε την επιθυμία να είχε έναν "ξεκάθαρο και αξιόπιστο" εταίρο και κατέληξε: "Δεν ανησυχώ καθόλου (...), αλλά ξέρετε καλά ποιο είναι το στυλ του, η μέθοδός του".

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, δήλωσε από την πλευρά του πως ανυπομονεί να δουλέψει με τον Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για "μια αληθινά αποφασιστική στιγμή στην ιστορία της Αγγλίας και τη σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο".

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς, εξέφρασε από την πλευρά του, με σαφώς λιγότερο διπλωματικό τρόπο, τον φόβο για έναν "φαύλο κύκλο επικίνδυνο" για την Ευρώπη.

    "Ξαφνικά διπλωμάτης", είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για ένα "'House of Cards" στη Βρετανία", αναφερόμενο στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά για τα παρασκήνια της πολιτικής.

    "Η πρώτη έκπληξη της Μέι: ο Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών", είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας Le Soir, ενώ η πολωνική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα (κεντρώα και φιλοευρωπαϊκή) Gazeta Wyborcza εκτιμά πως "δεν φαίνεται να έχει τα προσόντα γι' αυτή τη θέση".

    Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για "αστείο" και υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον "σαδίστρια νοσοκόμα" και είχε συγκρίνει την ΕΕ με τον Χίτλερ.

    Στη Σουηδία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έγραψε στο Twitter πως "θα προτιμούσε να ήταν ένα αστείο, όμως δεν είναι".

    Και στη Ρωσία, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, ο Αλεξέι Πουσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ο Μπόρις Τζόνσον "να μην πάσχει από τα ίδια αντιρωσικά συμπλέγματα με τον προκάτοχό του".

    Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για πρώτη φορά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δεν θα ηγηθεί πάντως των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Τον ρόλο αυτόν θα αναλάβει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο 67χρονος Ντέιβιντ Ντέιβις.

    [09] Σε δημοπρασία η συλλογή τέχνης του Ντέηβιντ Μπάουι

    Στο σφυρί πρόκειται να βγει η προσωπική συλλογή τέχνης και αντικειμένων του Ντέηβιντ Μπάουι, σε δημοπρασία του Σόθμπις Λονδίνου, τον Νοέμβριο.

    Η συνολική εκτίμηση της συλλογής ξεπερνάει τα10 εκατομμύρια λίρες.

    Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε τρία μέρη και συμπεριλαμβάνει έκθεση της συλλογής, από 1η έως 10 Νοεμβρίου, στις γκαλερί του Οίκου, στη New Bond Street του Λονδίνου.

    Προηγουμένως, θα περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο: Μια έκθεση τριών εβδομάδων, με επιλεγμένα έργα, στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου και στη συνέχεια στο Λος ¶ντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Ο κατάλογος της δημοπρασίας θα είναι διαθέσιμος στις αρχές Οκτωβρίου.

    Ανάμεσα στα περίπου 400 αντικείμενα, η δημοπρασία επικεντρώνεται σε 200 έργα μοντέρνας και σύγχρονης βρετανικής τέχνης της συλλογής του Ντέηβιντ Μπάουι.

    Έργα, με υπογραφές όπως του Χένρι Μουρ, Γκράχαμ Σάδερλαντ, Φρανκ ¶ουερμπαχ, Ντάμιεν Χίρστ, καθώς και άλλων «θηριωδών» ονομάτων της τέχνης του 20ου αιώνα.

    «Το διάσημο ανήσυχο πνεύμα του Μπάουι, τον οδήγησε επίσης στην Outsider Art, στον Σουρεαλισμό, στη Σύγχρονη Αφρικανική Τέχνη καθώς και στη δουλειά του εκκεντρικού Ιταλού σχεδιαστή Ετόρε Σότσας (Ettore Sottsass) και το Memphis group. Αυτή είναι μια συλλογή, η οποία συγκροτήθηκε με πολύ σεβασμό, όχι βάσει της φήμης, αλλά της υψηλής πνευματικής ανταπόκρισης του Μπάουι στο ξεχωριστό όραμα και στα ξεχωριστά έργα συγκεκριμένων καλλιτεχνών» αναφέρει η ανακοίνωση του Σόθμπις.

    [10] Έκπληξη στο μετρό του Συντάγματος με τον «Οιδίποδα Τύραννο»

    Ένα δρώμενο - έκπληξη από το Εθνικό Θέατρο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι χρησιμοποίησαν σήμερα το μετρό του Συντάγματος, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Στο χώρο των εισιτηρίων ένας σαξοφωνίστας με μαύρα γυαλιά πλημμύριζε με μουσικές την αίθουσα, ενώ περαστικοί σταματούσαν να τον ακούσουν για λίγο. Ξαφνικά μία ομάδα ανδρών εμφανίστηκε από τις κυλιόμενες σκάλες φωνάζοντάς του: « Ποιος είσαι;», «Γιατί παίζεις εδώ;». «Είμαι Ρώσος και με λένε Οιδίποδα» αποκρίθηκε ο μουσικός. «Ξέρεις κάτι από την ιστορία του Οιδίποδα και έχεις πάρει αυτό το όνομα;» τον ρώτησαν οι άνδρες θυμωμένα. Τότε εκείνος άρχισε να τους απαγγέλει ένα χορικό από το έργο του Σοφοκλή, με τους υπόλοιπους να τον συνοδεύουν.

    Σαστισμένοι αρχικά οι περαστικοί νόμιζαν ότι γινόντουσαν μάρτυρες μίας λεκτικής επίθεσης και ήταν έτοιμοι να επέμβουν. Δεν άργησαν όμως να καταλάβουν ότι επρόκειτο για ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο από τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου που συμμετέχουν ως μέλη του Χορού, στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος». Μία μεγάλη συμπαραγωγή της πρώτης κρατικής μας σκηνής με το φημισμένο θέατρο "Βαχτάνγκοφ" της Μόσχας, σε σκηνοθεσία του σημαντικού Λιθουανού, Ρίμας Τούμινας, που θα κάνει πρεμιέρα στις 29 και 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

    «Ήταν επίτηδες έτσι φτιαγμένο. Ουσιαστικά θελήσαμε να κάνουμε ένα χάπενινγκ για την προώθηση της παράστασής μας» είπε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Θοδωρής Αμπαζής που επιμελείται τη μουσική. «Σκεφτήκαμε να συνδέσουμε το στοιχείο ότι στον «Οιδίποδα Τύραννο» συμμετέχουν Ρώσοι και Έλληνες ηθοποιοί, ξεκινώντας από ένα κάπως πιο ρατσιστικό θέμα: «Ότι δηλαδή αυτός ο Ρώσος καλλιτέχνης έρχεται εδώ να παίξει και λέει πως είναι ο Οιδίποδας και ξέρει από ελληνικό πολιτισμό?και στο τέλος αποδεικνύεται ότι γνωρίζει καλά το έργο του Σοφοκλή και μας βάζει όλους μαζί, να κάνουμε αυτό το χορικό που είδατε».

    [11] «Δρόμοι επιβίωσης» - φωτογραφικό οδοιπορικό στο αναγκαστικό ταξίδι των προσφύγων

    «Δρόμοι επιβίωσης» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Ίδρυμα της Βουλής (Αμαλίας 14, Σύνταγμα) με φωτογραφικές καταγραφές έμπειρων και καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συμμετείχαν με τον τρόπο τους, την ευαισθησία τους και τη ματιά τους στο αναγκαστικό ταξίδι -στον δρόμο της επιβίωσης- των προσφύγων.

    Εποπτικό υλικό και χάρτες συμπληρώνουν τη φωτογραφική διαδρομή: Ποιες είναι οι χώρες προέλευσης προσφύγων; Ποιοι είναι οι θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι που ακολούθησαν; Πόσοι άνθρωποι μετακινήθηκαν; Και τέλος, ποια είναι η έννοια του ορίου; Υπάρχουν όρια -ατομικά, συλλογικά, γεωγραφικά, χρονικά- πέρα από τα οποία δε μπορεί να επεκταθεί ή να υπάρξει κάτι;

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 18 Ιουλίου ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.

    Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Χάρης Ακριβιάδης, Βασίλης Ασβεστόπουλος, Βασίλης Βερβερίδης, Χριστίνα Ζαχοπούλου, Αλέξανδρος Ζωντανός, Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Καρβουντζής, Γιάννης Κολεσίδης, Ελένη Κουρή, Μάρω Κουρή, Ηλίας Κουτουλογένης, Μανόλης Λαγουτάρης, Γιάννης Λιάκος, Μάριος Λώλος, Στέλιος Ματσάγκος, Ανδριανός Μελτζάνης, Στέλιος Μισίνας, Παναγιώτης Μοσχανδρέου, Τατιάνα Μπόλαρη, Λεωνίδας Μπακόλας, Γιάννης Μπεχράκης, Ορέστης Παναγιώτου, Γεωργία Παναγοπούλου, Χρύσα Πανουσιάδου, Συμέλα Παντζαρτζή, Γιάννης Παπανίκος, Λευτέρης Πιταράκης, Αντώνης Πασβάντης, Μιχάλης Πατσούρας, Θανάσης Σταυράκης, Γρηγόρης Σιαμίδης, Στέλιος Στεφάνου, Δημήτρης Τοσίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Κώστας Τσιρώνης, Mehmet Ayhan, Andrea Bonetti, Hodo Oldi, Ghulamullah Habibi, Barda Mohammed, Youssef Badawi, Barda Mohammed, Atef Safadi.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως 13 Νοεμβρίου 2016.

    [12] Δ. Βίτσας: "Βρισκόμαστε σε έντονη αντιπαλότητα με το σύστημα το οποίο κρατούσε την Ελλάδα πίσω"

    «Το σύστημα το οποίο κρατούσε την Ελλάδα πίσω, ως μια χώρα εξυπηρέτησης των δικών του συμφερόντων, προσπαθεί να την κουκουλώσει και αναμφίβολα αυτό το σύστημα, των τέτοιων συμφερόντων, δεν θα άφηνε απ? έξω το θεσμό της Δικαιοσύνης», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Δημήτρης Βίτσας, τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «Siemens», μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

    «Βρισκόμαστε σε έντονη αντιπαλότητα με αυτό, είμαστε όχι απλά σε διαφορετικές όχθες, αλλά σε διαφορετικές θάλασσες. Εκεί είναι που κρίνεται η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να φύγει και από την επιτροπεία. Εκεί κρίνεται η ταχύτητα με την οποία η χώρα μας θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ως μια ευρωπαϊκή χώρα. Εκεί κρίνεται η ταχύτητα με την οποία θα μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης», εκτίμησε.

    «Εφόσον η συγκεκριμένη διαδικασία που διακόπηκε, έχει να κάνει με τη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών και εφόσον η μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών εγκαίρως δόθηκε στην εισαγγελία, υπάρχει θέμα» συνέχισε, παρατηρώντας ότι «πράγματα που πρέπει να γίνουν με μια ορισμένη ταχύτητα, για να είναι και αποτελεσματικά και όσον αφορά την οικονομία και ανταγωνιστικά, δια νόμων καθυστερούν και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να προηγούνται και να κερδίζουν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».

    «Είναι αναγκαίο να ακολουθηθούν οι διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει καμία παραγραφή», επανέλαβε.

    [13] ΔΕΗ: Παράταση του προγράμματος των 36 δόσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2016

    Δίμηνη παράταση του προγράμματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, ως τις 30 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ προκειμένου όπως αναφέρει να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους, καθώς αναμένεται αύξηση των αιτημάτων για διακανονισμό.

    Το ευνοϊκό πρόγραμμα ρυθμίσεων τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου αρχικά για τέσσερις μήνες καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε στις 31 Ιουλίου αλλά σήμερα παρατάθηκε για άλλους δύο. Το πρόγραμμα προβλέπει μηδενική προκαταβολή και καταβολή της πρώτης από τις 36 δόσεις με την έγκριση του διακανονισμού.

    Με το σύστημα αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 230.000 πελάτες με χρέος 680 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους συνεπείς καταναλωτές, η οποία ισχύει και για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

    [14] Συγκέντρωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες, πραγματοποιεί απόψε η ΛΑΕ στην Ομόνοια

    Κινητοποίηση αλληλεγγύης προανήγγειλε η Λαϊκή Ενότητα, για τις 6.30 το απόγευμα στην Ομόνοια, εκφράζοντας την «αταλάντευτη» συμπαράστασή της στους πρόσφυγες.

    «Στηρίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα έμπρακτης συμβολής στην καθημερινότητα των προσφύγων και αποτρέπει την ενδυνάμωση ρατσιστικών και ξενοφοβικών φωνών, καθώς και των φασιστικών συμμοριών που καραδοκούν», σημειώνει η ΛΑΕ στη σχετική ανακοίνωση και τονίζει:

    «Μαζί με τις εργατικές, λαϊκές, αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις διεθνώς, αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που παράγουν θάνατο και προσφυγιά».

    [15] Στο "μικροσκόπιο" της Επιτροπής Ανταγωνισμού η αγορά καλλυντικών

    Έρευνα για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει προσδιοριστεί για τις 13 Οκτωβρίου.

    Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της εταιρίας NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε. στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Η πρώτη καταγγελία στρέφεται κατά πέντε εταιριών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής (ESTEE LAUDER HELLAS A.E., Π. Ν. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε., L' OREAL PRODUITS DE LUXE HELLAS A.E., ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ και PARFUMS CHRISTIAN DIOR HELLAS Α.Ε.Β.Ε.), ενώ η δεύτερη στρέφεται κατά των εταιριών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, που λειτουργούσαν υπό το διακριτικό σήμα «HONDOS CENTER».

    Η γενική διεύθυνση έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολογίων και κατέληξε σε εισήγηση (η οποία δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού), στην οποία όπως έγινε γνωστό από την Επιτροπή επισημαίνονται:

    -Στην πρώτη περίπτωση οι αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες, ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων

    -Στη δεύτερη, οι οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στη σύναψη των οποίων προέβησαν οι εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.

    Οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα «συνολικό σχέδιο» νόθευσης του ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα πάντοτε με την εισήγηση η διάρκεια των παραβάσεων καλύπτει διάστημα από δύο έως και έξι χρόνια για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

    [16] Στον WTO οι ΗΠΑ κατά Κίνας

    Οι ΗΠΑ προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για τους εξαγωγικούς δασμούς που επιβάλλει η Κίνα σε εννιά βασικές πρώτες ύλες.

    Το Γραφείο του Εκπροσώπου για το Αμερικανικό Εμπόριο (USTR) υποστήριξε με χθεσινή ανακοίνωση ότι οι δασμοί αυτοί, που κυμαίνονται από 5 έως 20% επί της αξίας, δημιουργούν «άνισες συνθήκες» για τους Αμερικανούς παραγωγούς.

    Οι εννιά πρώτες ύλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι το αντιμόνιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός, ο γραφίτης, ο μόλυβδος, η μαγνησία, η τάλκη, το ταντάλιο και ο κασσίτερος. Οι ύλες αυτές χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικούς τομείς, όπως τον αεροδιαστημικό, της κατασκευής αυτοκινήτων, των ηλεκτρονικών και των χημικών.

    Η προσφυγή αυτή, που είναι η 13η της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης ρητορικής κατά του εμπορίου στην εκστρατεία για την εκλογή νέου προέδρου των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να δείξει μία σκληρή στάση στην εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει την αναγκαία στήριξη του νομοθετικού σώματος για την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας στην περιοχή του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τον Ομπάμα φέτος.

    Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ωστόσο, προχθές ότι είναι «πολύ λίγες» οι πιθανότητες να ψηφισθεί η συμφωνία TPP φέτος από το Κογκρέσο, καθώς οι υποψήφιοι για την προεδρία, τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι εναντίον της.

    [17] Σημαντικά ευρήματα στον αρχαιότερο γνωστό νεολιθικό οικισμό στην Κύπρο

    Τα κατάλοιπα τουλάχιστον 20 κυκλικών κτισμάτων διαμέτρου μεταξύ 3 και 6 μέτρων έφεραν στο φως οι εφετινές αρχαιολογικές έρευνες στη θέση ¶γιος Τύχωνας - Κλήμονας Λεμεσού. Τα κτίσματα είχαν ανεγερθεί πάνω σε μικρές αναβαθμίδες, σε μια μικρή πλαγιά, με κατεύθυνση προς τη θάλασσα.

    Τα κτίσματα περιβάλλουν ένα μεγαλύτερο, κεντρικό, δημόσιο κτίριο, διαμέτρου 10 μέτρων, το οποίο είχε ανασκαφεί μεταξύ του 2011 και του 2012. Το κτίριο αυτό χρονολογείται μεταξύ 11.200 και 10.600 ετών πριν από σήμερα. Οι επισκοπήσεις και οι ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο έχουν δείξει ότι το νεολιθικό αυτό χωριό κάλυπτε μια έκταση, τουλάχιστον, μισού εκταρίου. Πρόκειται για τον αρχαιότερο γνωστό οικισμό στην Κύπρο, ο οποίος είναι περισσότερο από 20 αιώνες αρχαιότερος, από αυτόν της Χοιροκοιτίας.

    [18] Ύστατος αποχαιρετισμός στον Δημήτρη Μαρωνίτη

    Φίλοι, συνοδοιπόροι, μαθητές, πολιτικοί και θαυμαστές του έργου του, συνόδευσαν το πρωί τον Δημήτρη Μαρωνίτη στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο.

    Η σύζυγος του σπουδαίου «δάσκαλου», Ανθή και οι κόρες τους Νίκη και Εριφύλη, δέχτηκαν στην εκκλησία όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία, τα βαθιά συλλυπητήρια από πλήθος κόσμου και κατ'αρχήν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Nίκος Βούτσης, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του κορυφαίου κλασικού φιλολόγου, νεοελληνιστή, μεταφραστή και κριτικού Δημήτρη Μαρωνίτη, που με την παρουσία του σφράγισε τα ελληνικά γράμματα, ανοίγοντας πολλαπλά πεδία έρευνας για τους νεώτερους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 July 2016 - 16:32:39 UTC