Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει στις καταγγελίες Καμμένου για μαύρο χρήμα από τον Καλογρίτσα
  • [02] Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ
  • [03] Η Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι η G20 συμφώνησε στην ανάγκη μεγαλύτερης ανάπτυξης
  • [04] Υπό αξιολόγηση οι προϊστάμενοι των μονάδων της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με απόφαση του γγ, Γιώργου Πιτσιλή
  • [05] "Ουδεμία ρύθμιση με αφορά" απαντά η Μπέττυ Μπαζιάνα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία"
  • [06] Ν. Παππάς: Βάλαμε τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στα κανάλια
  • [07] Η ΝΔ σχολιάζει άρθρο της Ρ. Αντωνοπούλου για το τρίτο μνημόνιο
  • [08] Γ. Σταθάκης: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί προκαταβολικά προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις
  • [09] Η G20 καλεί τα κράτη να "μοιραστούν το βάρος" του προσφυγικού

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει στις καταγγελίες Καμμένου για μαύρο χρήμα από τον Καλογρίτσα

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης και με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου για «μαύρο χρήμα» και «πιέσεις» από τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει άδεια τηλεοπτικού σταθμού, κατέθεσαν σήμερα 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολούθησε η κυβέρνηση προσβάλλει τη Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα, όπως λένε, παραμένει μετέωρη, αφού δεν έχει αποφανθεί ακόμη το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.

    Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι ο Π. Καμμένος ανέφερε ότι «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι», ενώ τονίζουν ότι ο όμιλος Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή.

    Οι 52 βουλευτές ζητούν να μάθουν ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού της και κυβερνητικού εταίρου, κ. Καμμένου για τον κ. Καλογρίτσα και αν εξακολουθεί ο κ. υπουργός να έχει την ίδια άποψη, αν έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί για τα στοιχεία που γνωρίζει ο κ. Καμμένος, τα οποία οδήγησαν στις δηλώσεις του για «? μαύρο χρήμα», ενώ εκφράζουν την απορία για το αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει, αφ? ενός να αποφανθεί το ΣτΕ και αφετέρου να εξετασθούν τα στοιχεία των δηλώσεων Καμμένου.

    Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να μάθουν πότε, από ποιούς και με ποια διαδικασία θα διενεργηθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που έλαβαν άδεια, για ποιο λόγο ο έλεγχος αυτός δεν προηγήθηκε της χορήγησης άδειας, καθώς και πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου πόθεν έσχες των ανωτέρω.

    Τέλος ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν είναι

    νόμιμη η συμμετοχή του ομίλου Καλογρίτσα στη διαδικασία αδειοδότησης και η χορήγηση τηλεοπτικής άδειας, δεδομένου ότι κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή.

    [02] Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

    Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να γίνει δικαιότερος μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγαλύτερες περιουσίες.Παράλληλα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται και μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για όσους είναι κάτοχοι μεγάλου αριθμού ακινήτων και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν μικρό μέρος της περιουσίας τους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα για περιουσίες (αντικειμενικής) αξίας άνω των 200.000 ευρώ και τη δημιουργία ενός ενιαίου φόρου ακινήτων. Αυτός θα προκύπτει από την φορολόγηση με πολύ χαμηλούς συντελεστές της μικρής ακίνητης περιουσίας και θα κλιμακώνεται όσο θα αυξάνει η αξία, έτσι ώστε το κύριο φορολογικό βάρος θα επιμερίζεται στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα και την απόδοση του ΕΝΦΙΑ του 2016 τα εκκαθαριστικά του οποίου απεστάλησαν σε όλους τους ιδιοκτήτες από την προηγούμενη Δευτέρα.

    [03] Η Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι η G20 συμφώνησε στην ανάγκη μεγαλύτερης ανάπτυξης

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη και ότι αυτή πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

    Η Λαγκάρντ, που μίλησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της G20 στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, είπε ότι η ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να μένουν μόνο στη θεωρία, αλλά και να εφαρμόζονται.

    [04] Υπό αξιολόγηση οι προϊστάμενοι των μονάδων της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με απόφαση του γγ, Γιώργου Πιτσιλή

    Με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των προϊσταμένων των μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως προκύπτει από απόφαση του γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Στην απόφαση προσδιορίζεται και η διαδικασία ποιοτικής αξιολόγησής τους.

    Πρόκειται για τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης των υπηρεσιών Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), Φ.Α.Ε Πειραιά, Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής, Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ., η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται, μετά το τέλος του 2016.

    Τα ποσοτικά κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν είναι το πλήθος των υποθέσεων που ελέγχθηκαν και τα ποσά που βεβαιώθηκαν, καθώς και το ποσό είσπραξης από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αξιολόγηση θα διενεργηθεί βάσει των στόχων των ετήσιων Επιχειρησιακών Σχεδίων (ΕΣ) της ΓΓΔΕ, των ετών 2015 και 2016, όπως και των ετησίων Επιχειρησιακών Σχεδίων των Γενικών Διευθύνσεων της ΓΓΔΕ.

    [05] "Ουδεμία ρύθμιση με αφορά" απαντά η Μπέττυ Μπαζιάνα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία"

    Παντελώς ψευδή χαρακτηρίζει η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα, την εμπλοκή του ονόματός της σε δήθεν ευνοϊκή για την ίδια ρύθμιση για το καθεστώς εργασίας του εργαστηριακού προσωπικού στα ΑΕΙ. Η κυρία Μπαζιάνα απηύθηνε επιστολή στην εφημερίδα "Δημοκρατία" με αφορμή το δημοσίευμα που ανέφερε ότι «με μια "νομοτεχνική βελτίωση"ο Υπουργός Παιδείας πέρασε...διάταξη η οποία μετατρέπει σε διδάσκοντες ΑΕΙ μέχρι και 2.000 άτομα που απασχολούνται ως εργαστηριακό προσωπικό - Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)».

    Η σύζυγος του πρωθυπουργού τονίζει στην επιστολή της ότι ουδεμία ρύθμιση την αφορά προσωπικά.

    Η εφημερίδα "Δημοκρατία" μετά την επιστολή της κυρίας Μπαζιάνα επέρριψε την ευθύνη για το θέμα στον βουλευτή κ. Μαυρωτά, δημοσιεύοντας την θέση της συζύγου του πρωθυπουργού.

    Ολόκληρη η επιστολή της κυρίας Μπαζιάνα έχει ως εξής:

    Προς την εφημερίδα «Δημοκρατία»

    Αθήνα, 2-9-2016

    Κύριοι,

    Με έκπληξη διάβασα ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Ρύθμιση στα ΑΕΙ για την Περιστέρα!» που δημοσιεύτηκε στις κεντρικές σελίδες, με αναφορά και στην πρώτη σελίδα, του τεύχους της εφημερίδας «Δημοκρατία» στις 2-9-2016.

    Στο άρθρο αυτό αναφέρετε ότι: «με μια "νομοτεχνική βελτίωση"ο Υπουργός Παιδείας πέρασε...διάταξη η οποία μετατρέπει σε διδάσκοντες ΑΕΙ μέχρι και 2.000 άτομα που απασχολούνται ως εργαστηριακό προσωπικό -Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ)- και αφορά και τη σύζυγο του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα».

    Η αναφορά αυτή στο όνομά μου είναι παντελώς ψευδής.

    Όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, αφού αναφέρεστε στο θέμα αυτό, δεν κατέχω θέση ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ σε κανένα ΑΕΙ της χώρας.

    Από το 2002 υπηρετώ τη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγήτρια πληροφορικής, αρχικά τη Β'-βάθμια και στη συνέχεια την Α'-βάθμια εκπαίδευση, στην οποία μετατάχθηκα το 2013 μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων υπό τον φόβο της διαθεσιμότητας. Από το σχολικό έτος 2013 - 2014 υπηρετώ ως εργαστηριακό εκπαιδευτικό προσωπικό στο ΕΜΠ, με υπηρεσιακή απόσπαση ενός σχολικού έτους κάθε φορά, με βάση το επιστημονικό βιογραφικό μου. Η θέση μου, λοιπόν, στο ΕΜΠ δεν είναι ούτε ΕΕΠ ούτε ΕΔΙΠ.

    Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 υπηρέτησα ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου επιλέχθηκα με βάση το επιστημονικό βιογραφικό μου κατόπιν ανοικτής προκήρυξης. Επομένως, ούτε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κατείχα θέση ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ.

    Είναι προφανές ότι η διάταξη στην οποία αναφέρεστε δεν με αφορά. Η αναφορά στο όνομά μου με προσβάλλει ως άνθρωπο, ως γυναίκα, ως πολίτη και ως επιστήμονα.

    Στο δημόσιο και επαγγελματικό βίο μου, δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα σε οποιοδήποτε να υπαινιχθεί ή να με κατηγορήσει για διαπλοκή με την εξουσία ή για αδιαφάνεια. Αυτό δηλαδή που δηλώνει σαφώς το δημοσίευμά σας.

    Είναι τιμή μου να υπηρετώ τη δημόσια εκπαίδευση, από οποιαδήποτε βαθμίδα. Καθημερινοί κριτές μου είναι οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι φοιτητές μου.

    Μην ψάχνετε να βρείτε το όνομά μου πίσω από «κρυφές και πονηρές» διατάξεις ή νόμους. Το όνομά μου θα το βρίσκετε σε ανοικτές διαδικασίες και προκηρύξεις, όπου ζητώ να κρίνομαι με βάση το βιογραφικό μου, μαζί με άλλους συνυποψήφιους. Προσωποπαγή θέση για μένα, όσο και να ψάχνετε, δε θα βρείτε. Δεν δέχομαι να με χρησιμοποιούν ως βορά πολιτικής χυδαιότητας.

    Σας ζητώ να επανορθώσετε άμεσα, δημοσιεύοντας και αποκαθιστώντας την αλήθεια για το όνομά μου, στην ίδια έκταση με το αρχικό σας άρθρο και με την ίδια δημοσιότητα, λαμβάνοντας υπόψη την διάχυση των ψευδών σας ισχυρισμών στο διαδίκτυο. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλάσσομαι για οποιοδήποτε νόμιμη ενέργειά μου.

    Μπέττυ Μπαζιάνα

    Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

    [06] Ν. Παππάς: Βάλαμε τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στα κανάλια

    «Οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό και θεωρούσαν ότι "καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα", προωθώντας απολύσεις, ελαστική εργασία και καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ "Κόκκινο".

    Όπως είπε, ενόψει της συνάντησης με τους υπερθεματιστές, το μεσημέρι, αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο θα οδηγήσει σε ανεργία.

    «Αντίθετα, η δική μας παρέμβαση θα βάλει φρένο» υποστήριξε ο κ.Παππάς και συμπλήρωσε: «υφιστάμεθα επιθέσεις ανοίκειες ... όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν ως ασπίδα τους εργαζόμενους».

    Είναι πολλά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, είναι εξοργιστικό το φαινόμενο, όταν προέρχονται από κόμματα που με ευκολία και παρανόμως πέταξαν στο δρόμο 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ, σημείωσε ο κ.Παππάς για τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση και ομίλους ΜΜΕ, στον απόηχο του διαγωνισμού για τις άδειες.

    Τόσο καιρό σιωπούσαν, ή ακόμη και χαίρονταν, ενώ δεν έκαναν τίποτε όταν έκλεινε π.χ. το Alter, όταν έκλεινε η Ελευθεροτυπία, όταν μειωνόταν η απασχόληση στον κλάδο κατά 30%-40%, όταν στο Mega οι εργαζόμενοι είχαν φτάσει να είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, όπως είπε.

    Ο κ. Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για τα τέσσερα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια, ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις, δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις και θα είναι παραπάνω, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος αυτός, όπως και άλλοι για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ανάκληση της άδειας, που είναι 10ετής.

    Επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας: «Η "γραμμή" της ΝΔ βρίσκεται σε μία διαρκή περιδίνηση, από την οποία δεν γλιτώνουν ούτε κορυφαία στελέχη».

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, Λ.Κρέτσου, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υπερθεματιστών

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για την επόμενη ημέρα του υπό διαμόρφωση νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

    Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

    Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Στη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο-σχόλιο της ιστοσελίδας δημόσιου βελγικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού

    Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Κυβερνητικές πηγές: Όψιμο το ενδιαφέρον εργοδοτών - ΝΔ για την προστασία των εργαζομένων

    Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη λέξη «αλήθεια»

    [07] Η ΝΔ σχολιάζει άρθρο της Ρ. Αντωνοπούλου για το τρίτο μνημόνιο

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, κάθε επαφή με την κοινωνία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

    Σχολιάζοντας άρθρο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, στην Αυγή όπου αναφέρει πως «το τρίτο Μνημόνιο βελτίωσε τη θέση της χώρας μας», η ΝΔ τονίζει πως τα νοικοκυριά στενάζουν από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και θυμίζει στην κ. Αντωνοπούλου «ότι το τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο, που υπέγραψαν οι Τσίπρας-Καμμένος, είναι αυτό που επέβαλε δυσβάσταχτους φόρους και έκοψε μισθούς, συντάξεις και ΕΚΑΣ».

    [08] Γ. Σταθάκης: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί προκαταβολικά προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις

    «Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί προκαταβολικά προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις». Σε αυτή τη στόχευση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, σε μια, εφ'όλης της ύλης συζήτηση, με το διοικητικό συμβούλιο του ECR Hellas (Efficient ConsumerResponse - Αποτελεσματική Ανταπόκριση στον Καταναλωτή).

    Επίσης, ο κ. Σταθάκης χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη τη συμφωνία για την πώληση της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ».

    Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου επεσήμαναν την ανάγκη απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τυποποίησης των ελέγχων, αλλά και περαιτέρω αποσαφήνισης των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν την αγορά, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της και να παταχθεί η παραβατικότητα, με γνώμονα πάντα το σεβασμό στις ανάγκες του καταναλωτή. Τόνισαν ότι θα ήταν σημαντικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να είχε και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δυνατότητα γνωμοδότησης προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις, πριν τον προγραμματισμό μίας συνεργατικής ενέργειας π.χ. σε θέματα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics. Αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα συμβάλει εξίσου στην απλοποίηση των διαδικασιών και συναλλαγών.

    Όσον αφορά τα ζητήματα φορολογίας, οι εκπρόσωποι του ECR Hellas ζήτησαν την αναθεώρηση κάποιων επιπρόσθετων φόρων σε καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

    Από την πλευρά τους, οι κ. Σταθάκης και Παπαδεράκης αναφέρθηκαν εκτενώς στις ενέργειες της κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, κατ' αρχάς με την κατάθεση σε διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και, στη συνέχεια, με το επερχόμενο σχέδιο νόμου για τις διαδικασίες ελέγχου, με το οποίο θα καθορίζονται κατηγορίες προειδοποιήσεων ανάλογα με την παράβαση, καθώς και τα ανάλογα πρόστιμα.

    Όσον αφορά τα θέματα ανταγωνισμού, ο υπουργός σημείωσε ότι, στην παρούσα φάση, βρίσκονται στο επίκεντρο και ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης. Υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί προκαταβολικά προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις.

    Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο σύνδεσμος, στον οποίο εκπροσωπούνται οι περισσότερες εταιρείες του λιανεμπορίου και των προμηθευτών, εργάζεται για τη μελέτη και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στη διαδικασία της αλυσίδας ζήτησης και τροφοδοσίας, όπως συμβαίνει με ανάλογους φορείς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η επίδραση του κλάδου στην εθνική οικονομία εκτιμάται στο 7% του ΑΕΠ και συνολικά στο 14% της απασχόλησης της χώρας.

    [09] Η G20 καλεί τα κράτη να "μοιραστούν το βάρος" του προσφυγικού

    Η Ομάδα των Είκοσι (G20) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να «εντείνουν τη βοήθειά τους» και να «συντονίσουν» καλύτερα τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και να μοιραστούν «τα βάρη που αντιστοιχούν», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Χανγκτζόου (Κϊνα).

    «Καλούμε να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των προσφύγων (...) και προσκαλούμε όλα τα κράτη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει η γαλλική εκδοχή του κειμένου.

    Η G20, που εκπροσωπεί το 85% του παγκόσμιου πλούτου, επανέλαβε επίσης την έκκλησή της για καλύτερο «συντονισμό των προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα» προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι βαθιές αιτίες της προσφυγικής κρίσης» και να «κατανεμηθούν τα βάρη» που αντιστοιχούν στον καθένα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

    Η G20 κάλεσε επίσης να υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών, και όχι μόνο νομισματική χαλάρωση, προκειμένου να πάρει πάλι μπροστά η παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο της καινοτομίας ως «μοχλού ανάπτυξης».

    «Οι δημοσιονομικές στρατηγικές μας είναι εξίσου σημαντικές (με τη νομισματική πολιτική). Καθιστούμε τη δημοσιονομική πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες πιο ευνοϊκές στην ανάπτυξη», αναφέρεται στη γαλλική εκδοχή του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος της G20.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2016 - 14:32:42 UTC