Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για πρώτη φορά ορίζονται κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
  • [02] Μέγαρο Μαξίμου: Προσήλωση στην αποκομματικοποιημένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση
  • [03] Μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τον Ιούλιο
  • [04] Αλλάζει ο τρόπος αναφοράς των "κόκκινων δανείων" από τις τράπεζες
  • [05] Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  • [06] «Μεγάλη η ευθύνη των 4 για την ενημέρωση του ελληνικού λαού»
  • [07] Αντιδρώντας στην κριτική που της ασκείται από τη Βιέννη, η Τουρκία σταματά τις εδώ και 120 χρόνια ανασκαφές Αυστριακών αρχαιολόγων στην Έφεσο
  • [08] Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις 6 βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία
  • [09] Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι «η αρχή του τέλους της Μέρκελ»
  • [10] Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον καταδικάζουν τις νέες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ
  • [11] «Ενας ...16άρης σε μετάβαση»: Εκδηλώσεις μουσικής, συνέδρια αλλά και το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • [12] Βρέθηκε το χαμένο ρομπότ «Φίλαι»
  • [13] Οι διακοπές φορτίζουν τα γονίδιά μας έως κι ένα μήνα αφότου έχουν τελειώσει
  • [14] Ν. Παππάς: Βάλαμε τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στα κανάλια
  • [15] H SOCAR θέλει να προχωρήσει στην αγορά του ΔΕΣΦΑ, αλλά με μειωμένο τίμημα, δήλωσε ο πρόεδρός της

  • [01] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για πρώτη φορά ορίζονται κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

    «Αυτοί που δεν δέχονταν μύγα στο σπαθί τους μπήκαν σε μια δημοκρατική διαδικασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τονίζει εμφατικά, όσον αφορά τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου, ότι ορίζονται για πρώτη φορά κανόνες «και στα πλαίσια αυτών των κανόνων θα λειτουργεί όλο αυτό το τοπίο». Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα και έτσι θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, υποχρεωτική η πρόσληψη μιας σειράς ανθρώπων σε κάθε κανάλι» και υπογραμμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει.

    Ερ: Κύριε Κουρουμπλή έχουμε νέο τοπίο στην τηλεόραση, νέους καναλάρχες.Ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε;

    Απ: Έπειτα από 27 χρόνια συνεχών υποσχέσεων από όλες τις κυβερνήσεις, που πέρασαν από τον τόπο, ότι θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, για πρώτη φορά οι βαρόνοι όλου αυτού του χώρου, ακόμη και συμβολικά να το δει κανείς και σημειολογικά, αναγκάστηκαν και μπήκαν σε μια διαδικασία, κλειστήκανε σε μια αίθουσα για 70 περίπου ώρες και αυτοί που δεν δεχόντουσαν στο σπαθί τους μύγα σήμερα έχουν μπει πλέον σε μια διαδικασία δημοκρατική όπου ορίζονται κανόνες και στα πλαίσια αυτών των κανόνων θα λειτουργεί όλο αυτό το τοπίο. Άρα η κυβέρνηση η οποία εγκαλείται το πόσο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, τις προεκλογικές, αποδεικνύει εν τοις πράγμασι ότι μια από τις μεγάλες δεσμεύσεις που ήταν και δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων στην προεκλογική περίοδο την υλοποιεί με πολύ καθαρούς όρους

    Ερ: Ναι,αλλά μένουν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι στο δρόμο, ισχυρίζονται πολλοί.

    Απ: Να περιμένετε να μην βιάζεστε, γιατί πρώτον αυτοί που κλαίνε για αυτούς τους 2000 ανθρώπους με κροκοδείλια δάκρυα δεν τους είδα να κλαίνε για τους εργαζόμενους του Alter, δεν τους είδα να κλαίνε για τους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας, δεν τους είδα να κλαίνε για το καθεστώς εργασιακής γαλέρας που δουλεύουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι στο ευρύτερο φάσμα των media. Η κυβέρνηση λοιπόν έλαβε μέριμνα κι έτσι θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, υποχρεωτική η πρόσληψη μιας σειράς ανθρώπων σε κάθε κανάλι.Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι με πλούσια εμπειρία, με γνώση και με δυνατότητες να στελεχώσουν τα νέα κανάλια.Άρα περιμένετε λοιπόν να τελειώσουν οι 90 μέρες να δούμε πως θα διαμορφωθεί το τοπίο και αναλόγως τότε θα τοποθετηθούμε.

    Ερ: Κύριε υπουργέ, η digea πρέπει να κατεβάσει τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια κι αν δεν τα κατεβάσει τι θα γίνει;

    Απ: Ακούστε λοιπόν υπάρχει κράτος. Έτσι δεν το θέλουμε το κράτος; Μόνο όταν μας βολεύει... Η σημερινή κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει. Έτσι; Και ας θυμηθούμε πάλι ότι όλοι αυτοί δεν κλαίγανε, μάλλον πανηγυρίζανε για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

    Ερ: Άρα λοιπόν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.

    Απ: Θα υπάρξουν και θεματικές άδειες, θα υπάρξουν και οι περιφερειακές, άρα λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος θα απορροφηθεί και θα αποκατασταθεί η τάξη σε όλο αυτό το χώρο.

    Ερ: Η κυβέρνηση θα επισπεύσει λέτε τις θεματικές άδειες;

    Απ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν θέλω να λέω υποθετικές απαντήσεις.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Ψύλλιας

    [02] Μέγαρο Μαξίμου: Προσήλωση στην αποκομματικοποιημένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση

    Η εθνική στρατηγική μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν το κεντρικό θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, και οι γγ της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, και του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «κατά τη συνεδρίαση του του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης επιβεβαιώθηκε η προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της δημιουργίας μίας αποκομματικοποιημένης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

    Σε αυτήν την κατεύθυνση, αντικείμενα της συζήτησης αποτέλεσαν η επικαιροποίηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2016-2018, η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών, η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης των διοικητικών εγγράφων, καθώς και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

    [03] Μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τον Ιούλιο

    Μείωση του ρυθμού αύξησης τους σημείωσαν, τον Ιούλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Αυξήθηκαν συγκεκριμένα κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 1,2 δισ. ευρώ που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

    Από τις αρχές του έτους, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 7,618 δισ. ευρώ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκε, τον Ιούλιο, κατά 125.000 και ο συνολικός αριθμός τους έφθασε τους 4.128.962.

    Επίσης, συνολικά έως και τον Ιούλιο, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχαν εφαρμοσθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις) για οφειλές προς το δημόσιο σε 774.282 φορολογούμενους έναντι 755.806, τον Ιούνιο. Ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους μπορεί να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αυξήθηκε σε 1.573.858 από 1.492.088, τον Ιούνιο.

    [04] Αλλάζει ο τρόπος αναφοράς των "κόκκινων δανείων" από τις τράπεζες

    Σε αλλαγές του τρόπου υποβολής των εποπτικών αναφορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από τα τραπεζικά ιδρύματα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όπως προκύπτει από την Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ, η αναθεώρηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου:

    -να βελτιωθεί το επίπεδο πληροφόρησης αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, με την ενσωμάτωση περαιτέρω ανάλυσης σε σχέση με συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης ανά κατηγορία δανείου,

    -να ενσωματωθεί η απαραίτητη πληροφόρηση για τον υπολογισμό των λειτουργικών στόχων (operational targets) για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που προβλέπονται στο τελευταίο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφθηκε με τους θεσμούς και

    -να ενσωματωθεί στα τακτικά υποβαλλόμενα στοιχεία πληροφόρηση σχετικά με την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013.

    Οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει η πρόσφατη αναθεώρηση είναι οι εξής:

    1. Προστέθηκε νέο υπόδειγμα προς παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.

    2. Προστέθηκε νέο υπόδειγμα προς παρακολούθηση της εξέλιξης και απόδοσης των τύπων ρύθμισης επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    3. Προστέθηκαν δύο νέοι πίνακες και συγκεκριμένα ο «Πίνακας Λειτουργικών Στόχων και Βασικών Δεικτών Απόδοσης» και ο «Πίνακας Πρόσθετων Δεικτών Παρακολούθησης», μέσω των οποίων απεικονίζονται απολογιστικά οι βασικοί και πρόσθετοι δείκτες απόδοσης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για υποβολή και παρακολούθηση των εν λόγω δεικτών.

    4. Εισήχθησαν τεχνικές βελτιώσεις στα υπάρχοντα υποδείγματα προκειμένου να καταστεί εφικτή η αναλυτικότερη απεικόνιση και παρακολούθηση των υποβαλλόμενων στοιχείων, καθώς και των βασικών και πρόσθετων δεικτών απόδοσης, με σημαντικότερη την αναμόρφωση του Υποδείγματος 4 «Ροές Εξυπηρετούμενων και Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων».

    [05] Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

    Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πράσινο φως» για την οποία θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλειται η γερμανική εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

    Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

    Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

    Το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου

    Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

    [06] «Μεγάλη η ευθύνη των 4 για την ενημέρωση του ελληνικού λαού»

    Σε εξέλιξη είναι οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών. Πριν λίγο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Παππά με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ αυτήν την ώρα συναντάται με τον κ. Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρής Κυριακού, και του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

    [07] Αντιδρώντας στην κριτική που της ασκείται από τη Βιέννη, η Τουρκία σταματά τις εδώ και 120 χρόνια ανασκαφές Αυστριακών αρχαιολόγων στην Έφεσο

    Νέα κλιμάκωση της έντασης που επικρατεί εδώ και εβδομάδες στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις λόγω της κριτικής της Βιέννης τόσο στις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος όσο και στις παρεμβάσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην τουρκική Κοινότητα στην Αυστρία, αποτελεί η εντολή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για άμεσο σταμάτημα των ανασκαφών του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Έφεσο.

    Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 120 χρόνια, από το 1895, στις ανασκαφές στην Εφεσο, που σήμερα έχει κηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η οποία υπήρξε στην αρχαιότητα μία από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις στην Μικρά Ασία, όπου βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, το Αρτεμίσιο, ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος.

    Εκφράζοντας την λύπη του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Επιστημών, Ράινχολντ Μιτερλένερ επισημαίνει σε σημερινές δηλώσεις του, πως η απόφαση του τουρκικού υπουργείου συγχέει την πολιτική με την επιστήμη, βρίσκεται σε αντίθεση με την εταιρική συνεργασία που υπήρχε για πολλά χρόνια στην Εφεσο και αποτελεί ένα βήμα για περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας της επιστήμης.

    Οπως τόνισε σε συνέντευξή της το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η επικεφαλής των ανασκαφών, η διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, Σαμπίνε Λαντστέτερ, η απόφαση δεν αφορά μόνον την ομάδα των Αυστριακών αρχαιολόγων αλλά τη συνολική ανασκαφή στην Εφεσο, στην οποία συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 200 ερευνητές από 20 χώρες ?μεταξύ άλλων από την Αυστρία, την Βρετανία, την Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία? οι οποίοι χάνουν τώρα τη δουλειά τους.

    Η ίδια δεν θεωρεί πως όλοι αυτοί είναι "θύματα" της αυστριακής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, αλλά πως απλά υπάρχουν αντιδράσεις σε πολιτικές εντάσεις τις οποίες οι επιστήμονες δεν μπορούν να επηρεάσουν, τουναντίον μάλιστα, οι ίδιοι έχουν οικοδομήσει δια μέσου πολλών χρόνων, μία πολύ καλή συνεργασία, και είναι πολύ σκληρό να τους πλήττει τώρα αυτή η απόφαση.

    Σε τοποθετήσεις του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, έχει ζητήσει τη διακοπή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, λόγω παραβιάσεων από αυτή θεμελιωδών ευρωπαικών αξιών.

    Εξάλλου, δριμεία κριτική στο πρωτοφανές κύμα διώξεων στην Τουρκία, αλλά και στην ανάμιξη του καθεστώτος Ερντογάν στην τουρκική Κοινότητα στην Αυστρία, έχει ασκήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

    Σε αντίδρασή της η Άγκυρα είχε προβεί σε προσβλητικές κατηγορίες εναντίον της Βιέννης και είχε ανακαλέσει στα μέσα Αυγούστου τον πρεσβευτή της από την Αυστρία.

    [08] Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις 6 βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν περιοχές της Συρίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 48 νεκρούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ανέφερε το πρακτορείο Amaq, προπαγανδιστικό όργανο της οργάνωσης.

    Όπως τονίζει το πρακτορείο, τζιχαντιστές της οργάνωσης ήταν υπεύθυνοι για "μια σειρά ταυτόχρονων επιθέσεων" σε περιοχές που ελέγχονται από κυβερνητικές δυνάμεις, είτε από κούρδους πολιτοφύλακες στην Δαμασκό, την Ταρτούς (παράκτια επαρχία), την Χομς (στα κεντρικά της χώρας) και την Χάσακα (στα βορειοανατολικά).

    [09] Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι «η αρχή του τέλους της Μέρκελ»

    Ως "αρχή του τέλους της εποχής Μέρκελ"αξιολόγησε το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία η αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στόρχ σε πρωϊνή εκπομπή του πρώτου δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

    "Ενας αυξανόμενος αριθμός πολιτών θέλει την αλλαγή'' είπε αναφερόμενη στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για το προσφυγικό. Οι πολίτες κατά την φον Στορχ έχουν αντιληφθεί "ότι δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να έχουμε αυτό το κοινωνικό κράτος, όπως το έχουμε, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες". Κατηγόρησε την καγκελάριο ότι "κάνει πολιτική παραμερίζοντας τους πολίτες. Φυσικά και είναι εντελώς δυσαρεστημένοι οι πολίτες σε ομοσπονδιακό επίπεδο", τόνισε και ανέφερε ως λόγο το ?μεγάλο κενό στην- πολιτική προσφορά?. To AfD "εισήλθε στην πολτική σκηνή" και το κόμμα της θέλει "φυσικά να κυβερνήσει", τόνισε.

    "Η κυρία Μέρκελ πέφτει από μόνη της", δήλωσε η Φράουκε Πέτρι, συμπρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σε δική της συνέντευξή στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix. Η Πέτρι θεωρεί την ήττα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία ως αποτέλεσμα των μεγάλων λαθών του σε ομοσπονδιακό επίπεδο. "Η καγκελάριος και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξαπατούν τους πολίτες, είτε πρόκειται για θέματα οικονομίας είτε για το θέμα της προσφυγικής κρίσης. Συμμετέχουν στην εγκατάλειψη της χώρας και γι' αυτό οι πολίτες ψηφίζουν Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)?, κατά τη γνώμη της.

    [10] Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον καταδικάζουν τις νέες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ

    Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το "παράνομο" βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά της, η μοναδική χρησιμότητα του οποίου είναι να αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις δοκιμές τριών βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ.

    Η Βόρεια Κορέα "πρέπει να σταματήσει όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων (...) και να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά της οριστικά και αμετάκλητα", με τρόπο που να μπορεί να επαληθευτεί από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε η ΕΕ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες.

    Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους καταδίκασαν επίσης τις πυραυλικές δοκιμές και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον θα εργαστεί προκειμένου "να ενισχύσει την αποφασιστικότητα" της διεθνούς κοινότητας και να καταστεί η Πιονγκγιάνγκ υπόλογη για τις πράξεις της.

    "Οι σημερινές, απρόσεκτες εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα απειλούν την πολιτική αεροπορία και το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή. Παραμένουμε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας για την άμυνα των συμμάχων μας απέναντι σε αυτές τις απειλές", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    [11] «Ενας ...16άρης σε μετάβαση»: Εκδηλώσεις μουσικής, συνέδρια αλλά και το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Πολλές συνεργασίες, συμπράξεις, συνέδρια, εργαστήρια και σεμινάρια, εκδηλώσεις λόγου, ομιλίες και διαλέξεις, φιλοξενία φεστιβάλ (ακόμα κι αυτό του κουκλοθέατρου του Κιλκίς που δεν "άντεξε" οικονομικά στην περιφέρεια και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη), λιγότερη μουσική παραγωγή και περισσότερη "θεωρία", περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του, που παρουσίασε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Στους 3,5 μήνες (από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως το τέλος Δεκεμβρίου) διάρκειάς του, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 130 εκδηλώσεις με 66 παραγωγές και συμπαραγωγές ("κλασσικής", τζαζ, ελληνικής, βυζαντινής και χορωδιακής μουσικής, όπερας, γκαλά όπερας κ.ά).

    Με τη συμμετοχή 1.100 συντελεστών το νέο πρόγραμμα του ...16χρονου πλέον ΜΜΘ ("ένας 16άρης σε μετάβαση που ενηλικιώνεται μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, αναζητώντας ταυτότητα στην εποχή της κρίσης, με όλη την αγωνία και τον ριζοσπαστισμό της ηλικίας, αλλά και με επίγνωση του καθοριστικού του ρόλου στη συγκυρία" χαρακτήρισε το ΜΜΘ ο πρόεδρος του Δ.Σ, Νικήτας Μυλόπουλος, στη διάρκεια της σημερινής παρουσίαση του προγράμματος) εξελίσσεται πλέον σ' ένα "στοίχημα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του" (όπως έλεγε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Εμμανουήλ -Λαζαρίδης.

    Οι εκδηλώσεις της νέας περιόδου αρχίζουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με το Reworks Forum (διαθεματικό φόρουμ, που φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό). Παράλληλα θα δοθούν δύο συναυλίες από τον μυστηριώδη πιανίστα με τη μάσκα αντιλόπης, που ακούει στο όνομα Λάμπερτ (Lampert) και από τον μινιμαλιστή συνθέτη Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese).

    [12] Βρέθηκε το χαμένο ρομπότ «Φίλαι»

    Σχεδόν ένα μήνα προτού λήξει η αποστολή της, η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έκανε την έκπληξη και εντόπισε, με την κάμερα υψηλής ανάλυσης που διαθέτει, το χαμένο ρομπότ «Φίλαι» (Philae) χωμένο σε μία σκοτεινή ρωγμή του κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

    Όπως ανακοίνωσε η ESA, ο εντοπισμός έγινε όταν η «Ροζέτα», που όλον αυτόν τον καιρό ακολουθούσε κατά πόδας τον κομήτη από απόσταση ασφαλείας, τον πλησίασε στα 2,7 χιλιόμετρα.

    Το «Φίλαι» έφθασε περιπετειωδώς πάνω στον κομήτη στις 12 Νοεμβρίου 2014, αλλά εξ' αρχής η επικοινωνία της Γης μαζί του ήταν δύσκολη. Κάποια στιγμή διακόπηκε, επανήλθε προσωρινά, για να διακοπεί οριστικά πέρυσι τον Ιούλιο.

    Το «Φίλαι» βρίσκεται σε μία περιοχή του κομήτη που ονομάσθηκε Άβυδος. Η «Ροζέτα» θα κατέβει στην επιφάνεια του κομήτη στις 30 Σεπτεμβρίου, στο τελευταίο σκέλος της αποστολής της.

    του Π. Δρακόπουλου

    [13] Οι διακοπές φορτίζουν τα γονίδιά μας έως κι ένα μήνα αφότου έχουν τελειώσει

    Αντί να λέμε ότι «φορτίσαμε τις μπαταρίες μας» στις διακοπές, ίσως θα έπρεπε να προτιμούμε τη φράση «φορτίσαμε τα γονίδιά μας». Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε ότι οι διακοπές κάνουν καλό όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία μας, ενεργοποιώντας τα ίδια τα γονίδιά μας, έτσι ώστε να μειώνεται το στρες και να βελτιώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Έρικ Σαντ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Translational Psychiatry", μελέτησαν 94 υγιείς γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών που αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα σε κατάλυμα της Καλιφόρνια, όπου απλώς χαλάρωναν ή έκαναν διαλογισμό και γιόγκα.

    Οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα αίματος και έκαναν γενετικές αναλύσεις για τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων πριν και μετά τις διακοπές.

    Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίπτωση των διακοπών στην ψυχολογία των ανθρώπων (παρόλο που η κατάθλιψη μετά το τέλος τους δύσκολα αποφεύγεται...), η νέα έρευνα δείχνει ότι οι διακοπές μεταβάλλουν προς το καλύτερο τη λειτουργία των γονιδίων. Η θετική αυτή επίδραση των διακοπών μπορεί να διαρκέσει επί ένα μήνα ή και πολύ περισσότερο, ακόμη και έως δέκα μήνες, αν κανείς στη διάρκεια των διακοπών του έκανε επίσης διαλογισμό ή γιόγκα (ή και τα δύο).

    [14] Ν. Παππάς: Βάλαμε τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στα κανάλια

    «Οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό και θεωρούσαν ότι "καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα", προωθώντας απολύσεις, ελαστική εργασία και καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ "Κόκκινο".

    Όπως είπε, ενόψει της συνάντησης με τους υπερθεματιστές, το μεσημέρι, αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο θα οδηγήσει σε ανεργία.

    «Αντίθετα, η δική μας παρέμβαση θα βάλει φρένο» υποστήριξε ο κ.Παππάς και συμπλήρωσε: «υφιστάμεθα επιθέσεις ανοίκειες ... όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν ως ασπίδα τους εργαζόμενους».

    Είναι πολλά τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, είναι εξοργιστικό το φαινόμενο, όταν προέρχονται από κόμματα που με ευκολία και παρανόμως πέταξαν στο δρόμο 2.000 εργαζόμενους της ΕΡΤ, σημείωσε ο κ.Παππάς για τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση και ομίλους ΜΜΕ, στον απόηχο του διαγωνισμού για τις άδειες.

    Τόσο καιρό σιωπούσαν, ή ακόμη και χαίρονταν, ενώ δεν έκαναν τίποτε όταν έκλεινε π.χ. το Alter, όταν έκλεινε η Ελευθεροτυπία, όταν μειωνόταν η απασχόληση στον κλάδο κατά 30%-40%, όταν στο Mega οι εργαζόμενοι είχαν φτάσει να είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, όπως είπε.

    Ο κ. Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για τα τέσσερα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια, ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις, δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις και θα είναι παραπάνω, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος αυτός, όπως και άλλοι για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ανάκληση της άδειας, που είναι 10ετής.

    Επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας: «Η "γραμμή" της ΝΔ βρίσκεται σε μία διαρκή περιδίνηση, από την οποία δεν γλιτώνουν ούτε κορυφαία στελέχη».

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, Λ.Κρέτσου, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υπερθεματιστών

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα για την επόμενη ημέρα του υπό διαμόρφωση νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

    Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από Γενικό Γραμματέα να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.

    Τέλος, προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Στη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο-σχόλιο της ιστοσελίδας δημόσιου βελγικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού

    Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Κυβερνητικές πηγές: Όψιμο το ενδιαφέρον εργοδοτών - ΝΔ για την προστασία των εργαζομένων

    Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη λέξη «αλήθεια»

    [15] H SOCAR θέλει να προχωρήσει στην αγορά του ΔΕΣΦΑ, αλλά με μειωμένο τίμημα, δήλωσε ο πρόεδρός της

    H κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, σχεδιάζει να προχωρήσει τη συμφωνία για την αγορά του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), αλλά δηλώνει ότι η τιμή του πρέπει να μειωθεί, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της SOCAR.

    Το 2013, η SOCAR συμφώνησε να αγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, αλλά η εξαγορά σταμάτησε, καθώς της ζητήθηκε να πουλήσει το 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτο μέρος για να ικανοποιήσει την Αρχή για τον Ανταγωνισμό της ΕΕ.

    Με νόμο που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα, τα τιμολόγια φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ από τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ότι αναμενόταν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

    «Η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα που παραβιάζουν τη διαδικασία του διαγωνισμού? Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή του ΔΕΣΦΑ εκτιμάται τώρα στο μισό της αρχικής της», δήλωσε ο Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ σε δημοσιογράφους. «Η SOCAR δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η SOCAR αναμένει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Αμπντουλάγιεφ δήλωσε ότι ο ιταλικός διαχειριστής φυσικού αερίου Snam ενδιαφέρεται ακόμη για την αγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2016 - 16:32:41 UTC