Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ για τηλεοπτικές άδειες: Bαβέλ και απολύσεις
  • [02] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για πρώτη φορά ορίζονται κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
  • [03] Ν. Ανδρουλάκης: Το άγχος των προσωπικών ρόλων υπονομεύει την προσπάθεια για την κεντροαριστερά
  • [04] Την Παρασκευή το πρωί φτάνει στην Αθήνα ο Φ. Ολάντ για τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρώπης
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντός Οκτωβρίου θα δημοσιοποιηθούν οι ρυθμίσεις για τον ηλεκτρονικό τζόγο
  • [06] Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας
  • [07] Π. Καμμένος: Καμία περικοπή στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [08] «Γιατροί του Κόσμου»: Έκκληση να δοθεί λύση στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μόρια
  • [09] O πρωθυπουργός αποχαιρετά τον Αλ. Βέλιο: Έφυγε με την αξιοπρέπεια που επέβαλαν οι απόψεις του
  • [10] Το πρόγραμμα των Αθηναϊκών Θεάτρων για τη σεζόν 2016 - 2017
  • [11] «Μεγάλη η ευθύνη των 4 για την ενημέρωση του ελληνικού λαού»

  • [01] ΝΔ για τηλεοπτικές άδειες: Bαβέλ και απολύσεις

    Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τους ανέργους από το "μαύρο"στα κανάλια, εξαπολύει επίθεση κατά των συναρμοδίων υπουργών, τονίζοντας «πως δεν ξέρουν τί τους γίνεται». «Δεν μπορούν να συντονιστούν ούτε στο ψέμα».

    Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς (μιλώντας στο "Κόκκινο") υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φρόντισε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας.

    Ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης (μιλώντας στον "Real") ισχυρίζεται ότι, όχι μόνο δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες.

    Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (μιλώντας, επίσης, στον "Real"), σε πλήρη αντίθεση με τους συντρόφους του, ομολογεί ότι θα υπάρξει κύμα ανεργίας και ισχυρίζεται ότι ο ΟΑΕΔ καταρτίζει προγράμματα για τους ανέργους από το ?μαύρο? στα κανάλια» τονίζει η ΝΔ κάνοντας λόγο για «βαβέλ και απολύσεις».

    [02] Π. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για πρώτη φορά ορίζονται κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

    «Αυτοί που δεν δέχονταν μύγα στο σπαθί τους μπήκαν σε μια δημοκρατική διαδικασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος τονίζει εμφατικά, όσον αφορά τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου, ότι ορίζονται για πρώτη φορά κανόνες «και στα πλαίσια αυτών των κανόνων θα λειτουργεί όλο αυτό το τοπίο». Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα και έτσι θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, υποχρεωτική η πρόσληψη μιας σειράς ανθρώπων σε κάθε κανάλι» και υπογραμμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει.

    Ερ: Κύριε Κουρουμπλή έχουμε νέο τοπίο στην τηλεόραση, νέους καναλάρχες.Ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε;

    Απ: Έπειτα από 27 χρόνια συνεχών υποσχέσεων από όλες τις κυβερνήσεις, που πέρασαν από τον τόπο, ότι θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, για πρώτη φορά οι βαρόνοι όλου αυτού του χώρου, ακόμη και συμβολικά να το δει κανείς και σημειολογικά, αναγκάστηκαν και μπήκαν σε μια διαδικασία, κλειστήκανε σε μια αίθουσα για 70 περίπου ώρες και αυτοί που δεν δεχόντουσαν στο σπαθί τους μύγα σήμερα έχουν μπει πλέον σε μια διαδικασία δημοκρατική όπου ορίζονται κανόνες και στα πλαίσια αυτών των κανόνων θα λειτουργεί όλο αυτό το τοπίο. Άρα η κυβέρνηση η οποία εγκαλείται το πόσο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, τις προεκλογικές, αποδεικνύει εν τοις πράγμασι ότι μια από τις μεγάλες δεσμεύσεις που ήταν και δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων στην προεκλογική περίοδο την υλοποιεί με πολύ καθαρούς όρους

    Ερ: Ναι,αλλά μένουν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι στο δρόμο, ισχυρίζονται πολλοί.

    Απ: Να περιμένετε να μην βιάζεστε, γιατί πρώτον αυτοί που κλαίνε για αυτούς τους 2000 ανθρώπους με κροκοδείλια δάκρυα δεν τους είδα να κλαίνε για τους εργαζόμενους του Alter, δεν τους είδα να κλαίνε για τους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας, δεν τους είδα να κλαίνε για το καθεστώς εργασιακής γαλέρας που δουλεύουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι στο ευρύτερο φάσμα των media. Η κυβέρνηση λοιπόν έλαβε μέριμνα κι έτσι θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, υποχρεωτική η πρόσληψη μιας σειράς ανθρώπων σε κάθε κανάλι.Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι με πλούσια εμπειρία, με γνώση και με δυνατότητες να στελεχώσουν τα νέα κανάλια.Άρα περιμένετε λοιπόν να τελειώσουν οι 90 μέρες να δούμε πως θα διαμορφωθεί το τοπίο και αναλόγως τότε θα τοποθετηθούμε.

    Ερ: Κύριε υπουργέ, η digea πρέπει να κατεβάσει τα κανάλια που δεν θα πάρουν άδεια κι αν δεν τα κατεβάσει τι θα γίνει;

    Απ: Ακούστε λοιπόν υπάρχει κράτος. Έτσι δεν το θέλουμε το κράτος; Μόνο όταν μας βολεύει... Η σημερινή κυβέρνηση εννοεί αυτό που λέει. Έτσι; Και ας θυμηθούμε πάλι ότι όλοι αυτοί δεν κλαίγανε, μάλλον πανηγυρίζανε για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

    Ερ: Άρα λοιπόν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.

    Απ: Θα υπάρξουν και θεματικές άδειες, θα υπάρξουν και οι περιφερειακές, άρα λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος θα απορροφηθεί και θα αποκατασταθεί η τάξη σε όλο αυτό το χώρο.

    Ερ: Η κυβέρνηση θα επισπεύσει λέτε τις θεματικές άδειες;

    Απ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν θέλω να λέω υποθετικές απαντήσεις.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Ψύλλιας

    [03] Ν. Ανδρουλάκης: Το άγχος των προσωπικών ρόλων υπονομεύει την προσπάθεια για την κεντροαριστερά

    Η υπόθεση για την ενότητα της κεντροαριστεράς πρέπει να προχωρήσει και άμεσα να υπάρξει ένας οδικός χάρτης, να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ?Πρακτορείο 104,9FM?.

    ?Αυτή η ιστορία πρέπει να προχωρήσει. Το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Αριστερά, αν δούμε στη Βουλή, στα περισσότερα συμφωνούν. Δηλαδή είναι πολύ περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν?, είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

    Σε ερώτηση για το ποιος θα ηγηθεί αυτή της προσπάθειας απάντησε: ?Το άγχος των προσωπικών ρόλων υπονομεύει σε πάρα πολλές φάσεις την προσπάθεια. Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί. Δεν μπορεί να τραβήξει πολύ αυτή η ιστορία. Άμεσα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης, να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις. Και για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, πρέπει να φύγουμε καθαρά από τις προσωπικές στρατηγικές. Πρέπει να καταλάβουν ότι αν ενοποιηθεί αυτός ο χώρος τα πολιτικά οφέλη για τη χώρα πρώτα από όλα θα είναι πολλαπλάσια από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Τι συμβαίνει σήμερα; Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες σε μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει κανένα κοινό ιδεολογικό προσανατολισμό. Ουσιαστικά είναι μια συμφωνία διαχείρισης εξουσίας. Βλέπουμε πού πάει η οικονομία. Η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία, η οποία εκφράζει ένα φιλελεύθερο δρόμο, ξεχνώντας ότι αυτός ο δρόμος έφερε και την παγκόσμια οικονομική κρίση και περισσότερα προβλήματα στη χώρα και δεν βοηθάει να μπουν κανόνες επανακαθορισμού μιας σωστής λειτουργίας και τους κράτους και των αγορών απλά τα αφήνουμε όλα πάλι σε ανεξέλεγκτη λειτουργία?.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει χώρος για τον Γιώργο Παπανδρέου σε αυτή την προσπάθεια, απάντησε: ?Εάν τα πράγματα γίνονταν από τα κάτω, όπως έπρεπε εξ αρχής, και θα είχαμε αποφύγει αυτό που γίνεται τώρα, τις συζητήσεις σε κλειστά γραφεία, οι οποίες ενοχλούν, για το ποιοι μπορούν να συμμετέχουν, για το πώς θα γίνει, για το ποιες θα είναι οι ημερομηνίες. Δυστυχώς, οι συνεννοήσεις από τα πάνω έχουν αυτά τα προβλήματα. Αυτό που με ρωτάτε τώρα, θα το είχε αποφασίσει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός που θα επιλέξει ποιοι θα έχουν χώρο στη νέα αυτή προσπάθεια. Ο λαός έχει τη δυνατότητα να επιλέγει πρόσωπα. Όλοι στη μάχη και ας επιλέξει ο λαός ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν καλύτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία?.

    [04] Την Παρασκευή το πρωί φτάνει στην Αθήνα ο Φ. Ολάντ για τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρώπης

    «Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ φτάνει την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, για να παρευρεθεί στην Σύνοδο των Μεσογειακών Ευρωπαϊκών Χωρών», έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27, για το μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Η συνάντηση των ηγετών των Μεσογειακών χωρών θα γίνει στις 13.00 και στις 15,15 θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στη συνέχεια κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

    Στις 17.30, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «"Οράματα της Μεσογείου".

    Οι εργασίες των ηγετών θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντός Οκτωβρίου θα δημοσιοποιηθούν οι ρυθμίσεις για τον ηλεκτρονικό τζόγο

    Τις διατάξεις που θα διέπουν το καθεστώς αδειοδότησης των εταιρειών ιντερνετικού στοιχήματος πρόκειται να δημοσιοποιήσει εντός του επόμενου μηνός η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει την τάξη και σε αυτό το πεδίο της οικονομικής ζωής και να συγκρουστεί, ώστε να προωθηθεί επιτέλους ένα οριστικό καθεστώς. «Έχουμε πλέον τη τεχνογνωσία για να προχωρήσουμε στις αδειοδοτήσεις, να θέσουμε ένα τέλος στην ανομία και να εφαρμόσουμε την νομιμότητα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου, έχουν ήδη καταρτιστεί οι διατάξεις και επίκειται η δημοσιοποίηση του τελικού πλαισίου, ώστε να λάβει τέλος το μεταβατικό καθεστώς.

    «Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στην ανομία και σε ένα μήνα το πολύ θα δημοσιοποιηθούν οι διατάξεις ώστε να πάμε σε ένα οριστικό καθεστώς» ενημέρωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

    Ο ερωτών βουλευτής, θέτοντας το θέμα του παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου ανέφερε ότι λειτουργούν 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έχοντας τζίρο περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως, όπως μάλιστα προκύπτει από την δήλωση των ίδιων των εταιρειών. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Καμμένος, δόθηκε η δυνατότητα -μέσω ενός ειδικού μεταβατικού καθεστώτος- στις εταιρείες αυτές να φορολογούνται με βάση όσα οι ίδιες δηλώνουν.

    Επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του βουλευτή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ορισμένες από τις εταιρείες αυτές δηλώνουν πολύ μικρό τζίρο ή πολύ μικρά κέρδη. «Το προκλητικό είναι τι φόρο πληρώνουν οι επιχειρήσεις που έχουν έναν τεράστιο τζίρο τον οποίο υποπτευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρείχε στη βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης για τη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, είπε ότι 24 εταιρείες ιντερνετικού στοιχήματος ελέγχονται ήδη από την γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχος από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και την οικονομική αστυνομία, ο οποίος απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα κατά την περίοδο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    [06] Ξεκινούν τον Οκτώβριο οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

    Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που παράγει η ΔΕΗ. Αυτό έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μιχάλη Φιλίππου στη διάρκεια τεχνικής ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με θέμα το "Σύστημα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας".

    Για το 2016, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, θα δημοπρατηθούν ποσότητες ισχύος 350 Μεγαβατώρων ανά ώρα και το 2017 676 Μεγαβατώρες ανά ώρα. Τα προθεσμιακά προϊόντα και οι δημοπρασίες θα γίνονται, σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ ανά τρίμηνο.

    Ωστόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι "οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν αναγκαίος μηχανισμός και ενδεχομένως μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος, οδηγώντας σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας".

    Ο ίδιος σημείωσε ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, ώστε να είναι προς όφελος των καταναλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και να μην επικρατήσουν οι λογικές του εύκολου κέρδους.

    Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας της ΡΑΕ, που διεξήχθη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον νέο Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι «εφαρμόζουμε τα ΝΟΜΕ σε μία αγορά στρεβλή τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική» .

    Αναφορικά με την τιμή εκκίνησης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι, αν είναι αισθητά κάτω από την ΟΤΣ (η οποία, όπως είπε, δεν αντανακλά το πλήρες κόστος ηλεκτρικής ενέργειας), η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να διαθέτει μεγάλο μέρος της παραγωγής της κάτω του κόστους, με κίνδυνο να οδηγηθεί σε κατάρρευση, συμπαρασύροντας μαζί της το σύνολο της αγοράς. Επιπλέον, ανέφερε ότι η παραγωγή λιγνίτη, αυτή την περίοδο τουλάχιστον, δεν είναι ανταγωνιστική, δηλαδή φθηνότερη συγκριτικά με τις μονάδες φυσικού αερίου.

    [07] Π. Καμμένος: Καμία περικοπή στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

    «Δεν θα επιτρέψουμε καμία πλέον περικοπή στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θα πράξουμε όλα τα δέοντα για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το μισθολογικό των Ενόπλων Δυνάμεων» διαβεβαίωσε σήμερα από το Καστελόριζο όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια 17 οικιών στέγασης προσωπικού ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

    Στον χαιρετισμό του, στην διάρκεια της τελετής εγκαινίων ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι τόσο τα στελέχη όσο και οι κληρωτοί μοχθούν νυχθημερόν για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας εκφράζοντας την ευαρέσκεια του τονίζοντας ότι « σας ευχαριστούμε για αυτό γιατί μας δίνετε το κουράγιο και τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις γενικότερες προκλήσεις των καιρών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

    Ανακοίνωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, μέρος των οποίων είναι διασπασμένες, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αναγκαστικά υπάρχουν και των συχνών μεταθέσεων διαβεβαιώνοντας «ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει ξεκινήσει ήδη με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου, θα πάει στο προσωπικό».

    [08] «Γιατροί του Κόσμου»: Έκκληση να δοθεί λύση στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μόρια

    Έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, στη Λέσβο, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι «Γιατροί του Κόσμου».

    Η οργάνωση σημειώνει τον έντονο προβληματισμό της για το χθεσινό περιστατικό συμπλοκής μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μόρια. Όπως αναφέρει, περίπου 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούν να παραμένουν σε συνθήκες περιορισμού ελευθερίας εντός του Κέντρου πέραν του τετραμήνου, ενώ σε αυτούς προστίθενται σταδιακά και νεοαφιχθέντες. «Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ένταξης περισσότερων δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες εγκλεισμού έχει προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της ψυχολογίας τους. Ενδεικτική είναι η αύξηση των περιστατικών όπου οι ανήλικοι εκδηλώνουν κρίσεις πανικού», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Οι «Γιατροί του Κόσμου» καλούν τις Αρχές «να εντείνουν τις προσπάθειες σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων δομών φιλοξενίας, σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, και την υιοθέτηση νεών μορφών φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως η αναδοχή, που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] O πρωθυπουργός αποχαιρετά τον Αλ. Βέλιο: Έφυγε με την αξιοπρέπεια που επέβαλαν οι απόψεις του

    "Ο Αλέξανδρος Βέλιος υπήρξε ένας από τους σπάνιους ανθρώπους που ακόμα και με το θάνατό τους κατόρθωσαν να εκφράσουν αγάπη για τη ζωή", αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter για τον θάνατο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου.

    Και τονίζει σε διαδοχική ανάρτησή του: "Έφυγε με την αξιοπρέπεια που επέβαλαν οι απόψεις του. Θέλω να εκφράσω στους οικείους του το θαυμασμό και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    [10] Το πρόγραμμα των Αθηναϊκών Θεάτρων για τη σεζόν 2016 - 2017

    Με ένα ρεπερτόριο από κλασικά και σύγχρονα έργα συγγραφέων της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας συνεχίζουν δυναμικά την παρουσία τους τη νέα θεατρική περίοδο 2016 - 2017 τα «Αθηναϊκά Θέατρα».

    Όπως κάθε χρόνο, οι παραστάσεις στα θέατρα Παλλάς, Αλίκη, Μικρό Παλλάς, Χορν, Εμπορικόν, Λαμπέτη και Αποθήκη, αποτελούν επιλογές που απευθύνονται σε μία ευρεία γκάμα κοινού. Οι φετινές καλλιτεχνικές προτάσεις των Αθηναϊκών Θεάτρων τα περιέχουν όλα: κωμωδία, δράμα, ρεαλισμό, μιούζικαλ, με γνωστούς και αγαπημένους πρωταγωνιστές στο σανίδι.

    Ειδικότερα, στις 20 - 23 Οκτωβρίου η χορεύτρια - ακροβάτισσα Βικτόρια Τσάπλιν (εγγονή του Ευγένιου Ο? Νηλ και κόρη του μοναδικού Τσάρλι Τσάπλιν) και ο άντρας της, ο Γάλλος κωμικός ηθοποιός Ζαν Μπατίστ Τιερέ καταφθάνουν στο Θέατρο Παλλάς με την παράσταση «Το αόρατο τσίρκο». Με μοναδικούς συμπρωταγωνιστές έναν "αυξομειούμενο στο μέγεθος λαγό" και κάποιες "περίεργες πάπιες" καλούν το κοινό σε ένα "διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο της μαγείας και των ονείρων, στο σύμπαν του λυρισμού και των αισθήσεων, μία φυγή από την πεζή πραγματικότητα".

    Ακολουθεί στις 5 & 6 Νοεμβρίου, ο ινδικής καταγωγής Βρετανός χορευτής και χορογράφος Αακάς Οντέντρα, που έρχεται στη σκηνή της Βουκουρεστίου για να παρουσιάσει την παράσταση "Rising" σε χορογραφίες των Άκραμ Καν, Ράσελ Μάλιφαντ, Σίντι Λάμπι Τσερκάουι και του ίδιου. Ακόμη, τον Δεκέμβριο το θέατρο Παλλάς θα φιλοξενήσει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μία νέα παραγωγή που τιτλοφορείται "Στον Καθρέφτη του Παλλάς" με την Μαρινέλλα και τον Τάκη Ζαχαράτο, την οποία σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, ενώ τα κείμενα υπογράφει ο Γιάννης Ξανθούλης και τη μουσική ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες σκηνές των Αθηναϊκών Θεάτρων, στο θέατρο Αλίκη συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η πολυσυζητημένη σύγχρονη κωμωδία των Mathieu Delaporte και Alexandre de la Patelli?re «Για όνομα?», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Στην παράσταση που χειροκρότησαν πέρυσι περισσότεροι από 100.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παίζουν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνης Μουρατίδης, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνης Λουδάρος (από Τετάρτη 5 Οκτωβρίου).

    Ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη συναντιούνται στο Μικρό Παλλάς και πρωταγωνιστούν μαζί με την Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα στη νέα άπαιχτη, κωμωδία του δημοφιλούς Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller «Το Ψέμα» (από Παρασκευή 7 Οκτωβρίου).

    Στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, η Λίλλη Μελεμέ θα σκηνοθετήσει το νέο έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη «Από τη σιωπή ως την άνοιξη» για τον επίλογο της ζωής και την αρχή ενός έρωτα με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Φέρτη, Νικήτα Τσακίρογλου και Κατερίνα Λέχου (από Τετάρτη 19 Οκτωβρίου).

    Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2016, ανεβαίνει στο ίδιο θέατρο το πολυβραβευμένο έργο του Tracy Letts «Αύγουστος» σε σκηνοθεσία και μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τους Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρο Μυλωνάς, Μάνς Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, κ.α.

    Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα σκηνοθετήσει, ακόμα, το καινούριο έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα με τίτλο «Δεύτερη Φωνή» στο θέατρο Αποθήκη στου Ψυρρή. Στην παράσταση, που κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου πρωταγωνιστούν η Νένα Μεντή που ερμηνεύει μια παλιά τραγουδίστρια της δεκαετίας του ?70, η οποία δεν τα κατάφερε στο τραγούδι και ο Γιώργος Ζιόβας που υποδύεται τον Παύλο, έναν αγωνιστή της γενιάς του Πολυτεχνείου στοιχειωμένο από όνειρα και προσδοκίες που διαψεύσθηκαν. Τον θίασο συμπληρώνουν οι: Δανάη Σκιάδη, Κωνταντίνος Γαβαλάς, Δημήτρης Σαμόλης και Γιώργος Κατσής.

    Στην ίδια σκηνή, από την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη ανεβαίνει η κωμωδία του Thierry Janssen «Η Έβδομη Ήπειρος» σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα, με τις Γιουλίκα Σκαφιδά, Μαρία Κωνσταντάκη και Δανάη Μπάρκα να κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

    Στο τέλος Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο Εμπορικόν κάνει πρεμιέρα το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» με τους Δημήτρη Καταλειφό, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργο Βουρδάμη, Δανάη Επιθυμιάδη, Κώστα Βασαρδάνη, Ευγενία Αποστόλου, κ.α. Την σκηνοθεσία, υπογράφει ο Γιάννης Μόσχος, την μετάφραση η Δάφνη Οικονόμου και την μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου.

    Στο Θέατρο Λαμπέτη θα βρει στέγη η ολοκαίνουργια, σπαρταριστή κωμωδία "Βαφ? τα Μαύρα" των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα με πρωταγωνιστές τους: Νικολέττα Βλαβιανού, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Σπύρος Κυριάκος, Νίκη Λάμη, Μαίρη Σταυρακέλη, Δήμητρα Στογιάννη, Γιάννης Τσιμιτσέλης και Μαρία Φιλίππου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου και αφηγείται την ιστορία ενός εύπορου ηλικιωμένου που πεθαίνει και την μάχη των συγγενών για την περιουσία του που στήνεται γύρω από το φέρετρό του.

    Τέλος, από τον Οκτώβριο, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αλίκη, θα φιλοξενηθεί το νέο έργο της Κέλλυς Σταμουλάκη «Μόνο αν το πιστέψεις». Μία παράσταση με γρήγορες εναλλαγές, έξυπνους διαλόγους, χιούμορ, χορευτές, ηθοποιούς και ακροβάτες, που κινούνται με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής επί σκηνής (πιάνο, σαξόφωνο, ακορντεόν, βιολοντσέλο, βιολί, κρουστά, τρομπέτες, κιθάρες, κλαρινέτο, αυλούς, μεταλόφωνο κ.λπ.), την οποία έχει συνθέσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

    Η Ελένη Καστάνη, στο ρόλο της μάνας, ισορροπεί ανάμεσα σε κωμικές και ευαίσθητες νότες. Ο Ορέστης Τρίκας αποδίδει τη διαφορετικότητα του ήρωά του με ενσυναίσθηση, ενώ την αδελφή του υποδύεται με ταλέντο και φρεσκάδα η Μυριέλλα Κουρεντή. Σε όλο αυτό το ταξίδι της περιπέτειας τα βήματα των ηρώων του 15μελούς θιάσου, οδηγεί μουσικά ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

    [11] «Μεγάλη η ευθύνη των 4 για την ενημέρωση του ελληνικού λαού»

    Την μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη σειρά συναντήσεων που είχε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Επιπλέον σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος και επισήμανε τις υποχρεώσεις των αδειοδοτηθέντων τηλεοπτικών σταθμών.

    Είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, με εκπροσώπους των προσωρινών υπερθεματιστών για τη διευκρίνιση τεχνικών ζητημάτων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, αφού συνεχάρη τους προσωρινούς υπερθεματιστές, τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

    - στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),

    - στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).

    - στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:

    1. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),

    2. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),

    3. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

    Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αναστραφεί η τάση της μειούμενης απασχόλησης, της διαρκούς και ταχείας επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και της σχεδόν μηδενικής ελληνικής τηλεοπτικής παραγωγής (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κ.λπ.) που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

    Τέλος, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η δρομολογούμενη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου θα καταστήσει -στο αμέσως επόμενο διάστημα- τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πολύ πιο ανταγωνιστικές, αφού η ρύθμιση της διάθεσης και αγοράς διαφημιστικού χώρου αναμένεται να αυξήσει πολύ σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό τους έσοδο, εξαλείφοντας παρασιτικά φαινόμενα, όπως αυτά των επιστροφών και των πιστωτικών τιμολογίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2016 - 18:32:35 UTC