Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρυσήμαντη δήλωση Στεφανόπουλου
  • [02] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Μ. Παπαπέτρου
  • [03] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ
  • [05] Μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς τροφίμων
  • [06] Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
  • [07] Τραγωδία στην Αίγυπτο
  • [08] Στην Κίνα ο Τζορτζ Μπους
  • [09] Διαδηλώσεις στην Αργεντινή
  • [10] Συστάσεις ΕΕ για το ασφαλιστικό
  • [11] Η Ιστορία της Δραχμής στη Θεσσαλονίκη

    [01] Βαρυσήμαντη δήλωση Στεφανόπουλου

    21/2/2002 9:02:00 πμ

    Κάνοντας λόγο για μία μορφή δυσωδίας που καλύπτει την πολιτική ζωή του τόπου και ότι ως πολίτες της χώρας δεν τελούμε όλοι τα καθήκοντά μας με τον τρόπο που επιβάλλεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παρενέβη χθες από τα Γιάννενα, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    Θέσπιση κανόνων για απαλοιφή ακραίων φαινομένων

    Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει, να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες δικαίου, που όχι απλώς θα καταδιώκουν αλλά και θα καταστέλλουν κάθε επιθυμία προσβολής των νόμων και κάθε πράξη η οποία διαταράσσει την ήρεμη πολιτική ζωή του τόπου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε επίσης και στις υποχρεώσεις των εισαγγελικών και διωκτικών αρχών, τονίζοντας,ότι είναι υποχρεωμένοι να επεμβαίνουν χωρίς καθυστέρηση, χωρίς ανοχή,χωρίς διάθεση αυστηρότητας, αλλά με διάθεση νομιμότητας, χωρίς να εγκαταλείπουν, κανένα περιστατικό, το οποίο έρχεται σε γνώση τους.

    Τέλος ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι η τηλεόραση και γενικώς τα ΜΜΕ ότι δεν θα πρέπει να νοθεύουν τον ρόλο τους προσπαθώντας να εμπλέξουν πολιτικούς σε πράξεις καταδικαστέες, γιατί δεν χρειάζονται την παρουσία πολιτικών για να προσελκύσουν την εντύπωση του κόσμου.

    [02] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Μ. Παπαπέτρου

    21/2/2002 11:43:00 πμ

    Υπάρχει ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε για την επίλυση του Κυπριακού και πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία βούληση, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση του με τον Kύπριο εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Kύπριου εκπροσώπου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού, καθώς ο χρόνος μετά από 35 μέρες διαπραγματεύσεων Κληρίδη Ντενκτάς. Ο χρόνος στενεύει και πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Ναύπακτο

    Πηγή: ΑΠΕ 21/2/2002 11:39:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.15 σήμερα το πρωί με επίκεντρο το χερσαίο χώρο της Ναυπάκτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 12 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και την Πάτρα.

    Από την αστυνομία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ

    21/2/2002 10:00:00 πμ

    Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Τετάρτη 6 Μαρτίου από κοινού όλες οι Ενώσεις Τύπου, προειδοποιώντας ότι αν δεν μεταβληθεί η στάση της εργοδοσίας, ο αγώνας θα κλιμακωθεί.Κύρια αιτήματα των Ενωσεων είναι να σταματήσουν οι μαζικές απολύσεις και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

    [05] Μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς τροφίμων

    Πηγή: ΑΠΕ 21/2/2002 10:36:00 πμ

    Τις δυσλειτουργίες του συστήματος ελέγχου στην αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα αυτές της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη θα επιδιώξει να λύσει στο άμεσο μέλλον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με την άμεση υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων που λύνουν σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων.

    Μελέτη παρεμβάσεων στην Αγορά του Ρέντη

    Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος μετά τη σύσκεψη που είχε με τους υφυπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου, Φώτη Χατζημιχάλη και Χρήστο Θεοδώρου "συμφωνήθηκε η προώθηση προς υπογραφή συγκεκριμένων αποφάσεων υπουργικού χαρακτήρα που περιέχονται στη σχετική νομοθεσία και οι οποίες είχαν καθυστερήσει, με σκοπό την προώθηση μέτρων τόνωσης της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων, ούτως ώστε μέσα στις επόμενες μέρες να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες που υπήρχαν στο θεσμικό πλαίσιο μέχρι σήμερα".

    Επίσης, η Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης της αγοράς του Ρέντη θα προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση μελέτης κατασκευής για την αναμόρφωση της αγοράς. Συγκεκριμένα η μελέτη θα αφορά παρεμβάσεις ευρύτερου χαρακτήρα που θα διαμορφώσουν τη νέα μορφή της αγοράς, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει βάσει των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση αυτή, θα πραγματοποιηθούν συνεπείς, αυστηρότατοι έλεγχοι αστυνομικού χαρακτήρα, αλλά και έλεγχοι από τη μεριά του ΕΦΕΤ, καθώς και από τη νομαρχία.

    [06] Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

    21/2/2002 11:48:00 πμ

    Εκτός ελέγχου οδηγούνται πλέον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο 24ωρο. Δυο ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες περιοχή κοντά στα γραφεία του Μαρουάν Μπαργκούτι, γενικού γραμματέα της Φατάχ στη Δυτική Οχθη και το αρχηγείο της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Ναμπλούς. Την ίδια ώρα, δύο Παλαιστίνιοι έχαναν τη ζωή τους και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίζονταν στη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή Μπάκα α- Σάρκιγια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης.

    Συνεχείς οι επιθεσεις των Ισραηλινών το τελευταίο 48ωρο

    Οι επιθέσεις αυτές ακολουθούν μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων εναντίον παλαιστινιακών εγκαταστάσεων ασφαλείας και άλλων στόχων τις τελευταίες δυο ημέρες, σε αντίποινα για ενέδρα παλαιστινίων ενόπλων κατά την οποία σκοτώθηκαν δυο ισραηλινοί στρατιώτες.

    Νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα τύπου "Απάτσι" εκτόξευσαν δύο ρουκέτες κοντά στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Από τα πυρά επλήγη ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στα γραφεία του Αραφάτ, στο οποίο φιλοξενούνται όσοι μεταβαίνουν στη Ραμάλα για να επισκεφθούν τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Από την επιδρομή αυτή δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί καθώς το κτίριο ήταν άδειο τη στιγμή της επίθεσης.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν ακόμη την έδρα του ραδιοσταθμού "Φωνή της Παλαιστίνης" κατά την εισβολή τους, τα ξημερώματα , στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί τοποθέτησαν εκρηκτικά στο κτίριο και το ανατίναξαν, διακόπτοντας τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταδόσεις. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το γεγονός. Ι

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης με πυραύλους κτίριο της παλαιστινιακής ασφάλειας στον προσφυγικό καταυλισμό του Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας και τα κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη Ράφα, ενώ ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε διάφορες παλαιστινιακές περιοχές στη Γάζα.

    Την άρση αποκλεισμού του Αραφάτ προτείνει το υπ. εξωτερικών του Ισραήλ

    Παρόλα αυτά το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προτείνει να επιτραπεί στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ να εγκαταλείψει τη Ραμάλα όπου παραμένει αποκλεισμένος από τις 3 Δεκεμβρίου.

    Σε εσωτερικό του έγγραφο το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι πρέπει να επανεξεταστεί η διατήρηση του καθεστώτος κατ΄οίκον περιορισμού το οποίο έχει επιβληθεί στον Γιάσερ Αραφάτ με την ανάπτυξη τεθωρακισμένων αρμάτων λίγες δεκάδες μέτρα από το γραφείο του στη Ραμάλα.

    Ο Ντάνιελ Μοκάντι, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε στον ισραηλινό ραδιόφωνο ότι έγιναν συζητήσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συνέχισης του αποκλεισμού του Αραφάτ στη Ραμάλα με δεδομένη την εξέλιξη της κατάστασης και την κλιμάκωση της βίας.

    Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, επισημαίνοντας όμως ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο για νέα διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι οι Παλαιστίνιοι φέρουν την κύρια ευθύνη για τον τερματισμό της βίας.

    Ως προς τη στάση του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων της Παλαιστινιακής Αρχής σε κατοικημένες περιοχές δεν βοηθούν τους Ισραηλινούς πολίτες.

    [07] Τραγωδία στην Αίγυπτο

    21/2/2002 9:39:00 πμ

    Εθνικό πένθος στην Αίγυπτο, όπου η χθεσινή πυρκαγιά σε τρένο που εκινείτο σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νότια του Καΐρου άφησε πίσω της 373 νεκρούς. Στα βαγόνια επέβαιναν πολλές οικογένειες που μετέβαιναν στο Αλ Αγιάτ για το Μπαϊράμι. Συμφωνα με τις πρωτες ενδειξεις η πυρκαγια προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου.

    [08] Στην Κίνα ο Τζορτζ Μπους

    21/2/2002 10:51:00 πμ

    Υπομονή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ανάγκη για ειρήνη στο Ιράκ, το οποίο η Ουάσινγκτον έχει συμπεριλάβει στον "άξονα του κακού" συνέστησε ο Κινέζος Πρόεδρος Τζιάνγκ Ζεμίν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα τρίτο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Ασίας.

    Τζιάνγκ Ζεμίν:''Να εκτιμηθεί η ειρήνη''

    "Το σημαντικό πράγμα είναι να εκτιμηθεί η ειρήνη" τόνισε ο κινέζος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα θα υποστηρίξει τη χρήση βίας για την ανατροπή του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν.

    Ο κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε "πολύ καλές" τις συνομιλίες που είχε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσέφερε το Πεκίνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ αποδέχτηκε επίσης πρόσκληση του Μπους να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, πριν από τη σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC) στο Μεξικό.

    Ο Αμερικάνος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρησιμοποιεί κατ΄ανάγκη βία εναντίον κάθε στόχου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. "Η άποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με προσφυγή στη βία κάθε εστία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ορισμένες εστίες κρίσης μπορεί να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ,και η συμβολή της κινεζικής κυβέρνησης θα είναι μεγάλη" πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε επίσης τη βοήθεια της Κίνας για την επανέναρξη του διαλόγου της Ουάσινγκτον με τη Βόρεια Κορέα. "Η πρόταση (διαλόγου) που έκανα χτες στη Σεούλ ήταν μια πραγματική πρόταση" είπε ο Μπους προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Τζιάνγκ "να μεταφέρει αυτό το μήνυμα" στις αρχές της Βόρειας Κορέας.

    [09] Διαδηλώσεις στην Αργεντινή

    21/2/2002 10:20:00 πμ

    Στην Αργεντινή, χιλιάδες άνεργοι διαδήλωσαν έξω από το Κογκρέσο, στο Μπουένος Αϊρες, εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση που επιχειρεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει τη βύθιση της οικονομίας στο χάος. Ο νέος πρόεδρος Εδουάρδο Ντουάλδε δήλωσε αποφασισμένος να μην επιτρέψει την επανάληψη των αιματηρών επεισοδίων που οδήγησαν προ διμήνου στην ανατροπή των προηγουμένων ηγετών.

    [10] Συστάσεις ΕΕ για το ασφαλιστικό

    21/2/2002 10:21:00 πμ

    Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού προβλήματος συνιστά εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, μέσω της έκθεσης απολογισμού, σχετικά με τον βαθμό υλοποίησης των βασικών στόχων της οικονομικής πολιτικής των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2001, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα υπογραμμίζεται η απουσία νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες από τις χώρες μέλη της ΕΕ ενδέχεται στο μέλλον να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανταπόκρισης στις συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές δαπάνες.

    Ως αδυναμία της ελληνικής οικονομίας καταλογίζεται επίσης η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανεπάρκεια των επενδύσεων σε ανθρώπινους πόρους αλλά και στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας,ενώ η Ελλάδα κρίνεται προβληματική σε σχέση με την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος.

    [11] Η Ιστορία της Δραχμής στη Θεσσαλονίκη

    21/2/2002 11:09:00 πμ

    Εκθεση υπό τον τίτλο "Η Ιστορία της Δραχμής, Ιστορία της Ελλάδας" λειτουργεί από χθες στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Η Εκθεση διοργανώθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15 Μαρτίου. Ανάλογες εκθέσεις διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου σε Βόλο και Λάρισα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η λειτουργία της στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός θα είναι τα Ιωάννινα και θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

    Από το πρώτο ελληνικό νόμισμα

    Η Εκθεση έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και-όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων ο Διευθυντής Περιφέρειας Β. Ελλάδας της Τράπεζας Κύπρου, Κρίτονας Κονσουλίδης-απευθύνεται κυρίως στους μαθητές. "Θεωρούμε χρέος μας, ως μεγάλος χρηματοοικονομικός οργανισμός να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στο να γνωρίζουν την ιστορία του έθνους που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ύπαρξη και την ιστορία του εθνικού νομίσματος, ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τη νέα εποχή ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από 40 εικονογραφημένους πίνακες και χαρτονομίσματα όλων των χαρακτηριστικών περιόδων να γνωρίσει την ιστορία της Δραχμής ακολουθώντας βασικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας.

    Η ξενάγηση ξεκινά με αναφορά στο γρόσι της τουρκικής περιόδου, φτάνει στο πρώτο ελληνικό νόμισμα, το "Φοίνικα" και διατρέχει όλη την περίοδο που ακολουθεί, όπου καταργείται ο "Φοίνικας" και στη θέση του έρχεται πλέον η Δραχμή.

    Η έκθεση λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.00-20.00, ενώ η είσοδος για το ευρύ κοινό είναι ελεύθερη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 February 2002 - 9:54:40 UTC