Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Έφυγε'' ο δήμαρχος Κομοτηναίων
  • [02] Συνάντηση Ετσεβίτ-Ντερβίς
  • [03] Εκατοντάδες νεκροί στη Μαδαγασκάρη από γρίπη
  • [04] Κορυφαίος οικονομολόγος επικρίνει το ΔΝΤ
  • [05] Με 2-0 επικράτησε ο ΟΣΦΠ επί του Φωστήρα
  • [06] Ποδηλασία: Δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα
  • [07] Χρηματοδότηση ΕΕ για καταπολέμηση AIDS

    [01] ''Έφυγε'' ο δήμαρχος Κομοτηναίων

    9/8/2002 11:31:00 μμ

    Έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο ο δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Παπαδριέλλης. Ήταν επί τρεις συνεχόμενες τετραετίες δήμαρχος και την Τρίτη ανακάλεσε την υποψηφιότητά του λόγω επιδείνωσης της υγείας του. Στη θέση του μετά από δύο δημοτικές ολομέλειες ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του επελέγη ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Βαβατσικλής.

    [02] Συνάντηση Ετσεβίτ-Ντερβίς

    9/8/2002 10:25:00 μμ

    Σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ. Το περιεχόμενο της συζήτησης δεν έγινε γνωστό, ωστόσο η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή που κλιμακώνονται οι εικασίες για το εάν θα παραιτηθεί ο Ντερβίς από την κυβέρνηση για να ενταχθεί σε άλλο πολιτικό σχηματισμό εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Οι σχέσεις των δυο ανδρών εντάθηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες λόγω των επαφών του Ντερβίς με κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Ετσεβίτ στις αρχές της εβδομάδας είχε ζητήσει από το Ντερβίς να παραμείνει πιστός στην κυβέρνηση ή να παραιτηθεί.

    [03] Εκατοντάδες νεκροί στη Μαδαγασκάρη από γρίπη

    9/8/2002 8:10:00 μμ

    Τουλάχιστον 374 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Ιουνίου στη Μαδαγασκάρη, από οξεία γρίπη ιογενούς προέλευσης, από τους 5.117 που είναι ο δεδηλωμένος αριθμός των κρουσμάτων του ιού αυτού, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Την περασμένη Τετάρτη εντοπίστηκε μάλιστα και μια νέα εστία της γρίπης αυτής στην ανατολική Μαδαγασκάρη, στην τοποθεσία Μαρολάμπο, δήλωσε υπεύθυνος της Διεύθυνσης για την Καταπολέμηση Μεταδιδόμενων Ασθενειών. Στη νέα αυτή εστία που βρίσκεται στην επαρχία Τομασίνα, 91 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τα 1.260 δεδηλωμένα κρούσματα, διευκρίνισε η γιατρός Λαμίνα Αρθουρ Ρακοτοτζαναμπέλο. Οι άλλες εστίες βρίσκονται σε τέσσερις περιοχές της Φιαναραντσόα, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Ο υπουργός Υγείας Αντρι Ρασαμιντρακοτρόκα δήλωσε στον κρατικό ραδιοσταθμό ότι ''το υπουργείο θα λάβει τα ίδια μέτρα με αυτά που είχαν ληφθεί για την επιδημία χολέρας που είχε ενσκήψει στη χώρα το 2000''. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) στη Μαδαγασκάρη συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τον υπουργό Υγείας και δήλωσε ότι ομάδα της ΠΟΥ θα μεταβεί στη Μαδαγασκάρη στις 13 Αυγούστου.

    Η ασθένεια αυτή προσβάλλει κυρίως αυτούς που είναι ευάλωτοι, δηλαδή τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Αρχίζει με ημικρανία και ο πόνος επεκτείνεται στο λαιμό και μετά στο στήθος, προκαλώντας ξηρό βήχα κι αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, επιφέρει το θάνατο εντός δύο εβδομάδων.

    [04] Κορυφαίος οικονομολόγος επικρίνει το ΔΝΤ

    9/8/2002 8:08:00 μμ

    Ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2001 Αμερικανός οικονομολογος Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Figaro" επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των χρηματαγορών και των προηγμένων βιομηχανικά χωρών. Όπως υποστήριξε ο Στίγκλιτς, οι βιομηχανικές χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ είναι ένθερμοι υποστηρικτές της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, το οποίο είναι όμως ασύμμετρο και άδικο.

    Αποτυχημένα προγράμματα αρωγής

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί ιδιαιτέρως καταστροφικό τον απολογισμό των προγραμμάτων αρωγής του ΔΝΤ προς τις χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση. Και τονίζει: "Η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, η Κορέα, η Ρωσία, η Βραζιλία και τέλος η Αργεντινή: έξι αποτυχίες σε έξι χρόνια!" Ο Στίγκλιτς εξηγεί την εξάρτηση του ΔΝΤ από την αμερικανική πολιτική με το γεγονός πως μόνον οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο στους κόλπους του συμβουλίου των κυβερνητών που λαμβάνει τις αποφάσεις στο ΔΝΤ, γεγονός που διευκολύνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ασκεί την επιρροή του.

    Επίσης, στο ΔΝΤ συμμετέχουν υπουργοί οικονομικών βιομηχανικών χωρών που αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά τα συμφέροντα της οικονομικής κοινότητας. Να θυμίσουμε ότι ο Στίγκλιτς έχει διατελέσει επικεφαλής των οικονομολόγων της Διεθνούς Τράπεζας και αντιπρόεδρός της καθώς και σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    [05] Με 2-0 επικράτησε ο ΟΣΦΠ επί του Φωστήρα

    9/8/2002 11:50:00 μμ

    Θετικό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού για την πρώτη φάση του κυπέλλου αφού επικράτησε του Φωστήρα στο γήπεδο της Καισαριανής με 2-0 και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Τα τέρματα των πρωταθλητών πέτυχαν οι Νινιάδης, στο 38ο λεπτό με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, και Αλεξανδρής στο 57΄ με κεφαλιά, έπειτα από σέντρα του Ζε Ελίας.

    Οι συνθέσεις:

    Φωστήρας: Στάουτσε, Νικολάου, Μούτας, Καρτάλης, Μάρης (84' Ανωγιάτης), Ντερτινής, Γκαλαμέλος (50' Μπεναλί), Αντωνίου (62' Ροζάλες), Τζανετής, Καραμάνος, Μελαμπιανάκης.

    Ολυμπιακός: Κατεργιαννάκης, Κόντης, Βενετίδης (46΄ Ζέτεμπεργκ), Αμανατίδης, Ανατολάκης, Ζε Ελίας, Καστίγιο, Αλεξανδρής, Νινιάδης (76΄ Μπενετάτος), Αλβεζ (46΄ Οφορίκουε), Μαυρογενίδης.

    [06] Ποδηλασία: Δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα

    9/8/2002 7:48:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Οι επιτυχίες της Ελληνικής ποδηλασίας διαδέχονται η μία την άλλη στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η χώρα μας πανηγύρισε δύο χάλκινα μετάλλια στους αγώνες που διεξάγονται στο Κουνμίν της Κίνας. Ο Λάμπρος Βασιλόπουλος στο αγώνισμα του Κίριν και η Εθνική ομάδα Ολυμπιακού σπριντ (Λάμπρος Βασιλόπουλος, Γιώργος Χειμνωνέτος και Θανάσης Μαντζουράνης) κατέκτησαν την 3η θέση.

    [07] Χρηματοδότηση ΕΕ για καταπολέμηση AIDS

    9/8/2002 8:25:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πρόγραμμα βοήθειας 22.000.000 ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες, το οποίο θα έχει κύριο στόχο τους νέους. Το πρόγραμμα προβλέπει ενέργειες για την πρόληψη, περίθαλψη και θεραπεία του AIDS, διευκρινίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, όπου τονίζει: ''Ειδική προσοχή θα δοθεί στις ανάγκες των νεαρών γυναικών, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην μόλυνση από τον ιό του AIDS''. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποσκοπεί στην εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της βελτίωσης της υγείας.

    ''Σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σήμερα προσβληθεί από τον ιό του AIDS, εκ των οποίων το 95% στις αναπτυσσόμενες χώρες'', υπενθυμίζει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι ''τα νέα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ρυθμό 15.000 την ημέρα''.

    ''Οι νέοι, και ιδιαίτερα οι νεαρές γυναίκες, προσβάλλονται από τον ιό του AIDS με πολύ γρήγορο ρυθμό'', καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 August 2002 - 20:53:19 UTC