Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός δικαστηρίων οι τηλεοπτικές κάμερες
  • [02] Νέο χειρόγραφο Γιωτόπουλου στη δημοσιότητα
  • [03] Νέα 48ωρη απεργία οι ιδιοκτήτες ταξί
  • [04] Αυξάνονται οι έλεγχοι στους λεωφορειόδρομους
  • [05] Κοινό μήνυμα Μπους-Πούτιν προς το Ιράκ
  • [06] Τεράστια η ρύπανση από το ''Πρεστιζ''
  • [07] Ισημερινός: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
  • [08] Οι αρχαίες αγροικίες στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Επικίνδυνες οι ενέσεις ''μπότοξ'';
  • [10] Κορέα: Ο παράδεισος του Internet
  • [11] Έκαψε το πέος του με... laptop

    [01] Εκτός δικαστηρίων οι τηλεοπτικές κάμερες

    22/11/2002 6:01:00 μμ

    Τις κάμερες έξω από τα δικαστήρια βγάζει με διάταξή του το υπ. Δικαιοσύνης με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, προς συζήτηση στη Βουλή. Το δικαστήριο κατ΄εξαίρεση μπορεί να επιτρέπει τη μετάδοση της δίκης εφ όσον συναινέσουν εισαγγελέας και διάδικοι. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης, ρυθμίσεις για την προστασία ανηλίκων καθώς και για τη σύσταση ειδικού σώματος εννέα αδιάφθορων που ανά πάσα στιγμή θα ελέγχουν κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο παρουσίασε το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Κρυφή κάμερα; Οχι πια!

    Παράλληλα, απαγορεύεται η χρήση κρυφής κάμερας, πράξη η οποία διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα, ενώ ο άδικος χαρακτήρας της πράξης αίρεται αποκλειστικά και μόνο αν η χρήση της γίνει ενώπιον δημόσιας ή δικαστικής Αρχής.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε επίσης, εκτενή αναφορά στη σύνθεση των δικαστών του Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αυτή θα γίνεται μετά από σύγκληση της ολομέλειας Εφετών, που θα προεπιλέγει αριθμό δικαστών δεκαπλάσιο από το απαιτούμενο για τη σύνθεση του δικαστηρίου.

    Από τον προεπιλεγμένο αριθμό των δικαστών και εισαγγελέων θα αναδεικνύεται με τη διαδικασία της κλήρωσης η σύνθεση της έδρας.

    "Είναι κυβερνητική απόφαση να μην καλυφθεί τηλεοπτικά η δίκη των φερόμενων ως μελών της 17Ν", τόνισε ο υφυπ. Τύπου.

    [02] Νέο χειρόγραφο Γιωτόπουλου στη δημοσιότητα

    22/11/2002 2:52:00 μμ

    Και νέο ιδιόχειρο σημείωμα, αυτή τη φορά με οδηγίες για την κατασκευή χειροβομβίδων που είχε βρεθεί σε γιάφκα της "17Ν" αποδίδεται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Σε ένα άλλο σημείωμα του φερόμενου ως ηγέτη της "17Ν" αναφέρονται και ονόματα πιθανών στόχων της οργάνωσης. Η υπεράσπιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αμφισβητεί την αξιοπιστία των γραφολογικών εξετάσεων και εκτιμά πως το εν λόγω έγγραφο είναι πιθανό να προέρχεται από την αντιδικτατορική του δράση. Ωστόσο, με γραπτή ανακοίνωσή του, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, χαρακτηρίζει "χαλκευμένα" τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν και αρνείται για άλλη μία φορά κάθε ανάμειξη με την τρομοκρατική οργάνωση.

    Οδηγίες προς τους τρομοκράτες

    Ο φερόμενος ως αρχηγός της "17Ν" υποστηρίζει ότι τα σημειώματα έχουν προέλθει από συρραφή αντιδικτατορικών κειμένων και πρόσφατων πλαστών κατασκευασμάτων.

    Τέλος, ο Γιωτόπουλος τονίζει ότι η εμμονή των αμερικανικών και αγγλικών μυστικών υπηρεσιών να τον παρουσιάσουν ως αρχηγό της οργάνωσης είναι αποκαλυπτική των προθέσεών τους και διαψεύδεται καθημερινά.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ανάμεσα στα δεκάδες έγγραφα που εντοπίσθηκαν στις γιάφκες των οδών Πάτμου και Δαμάρεως βρέθηκε και "συνταγή" κατασκευής αντιαρματικής χειροβομβίδας. Και αυτό το χειρόγραφο αποδίδεται με επιφύλαξη στον φερόμενο ως καθοδηγητή της 17Ν Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Πάντως πάνω στο εγχειρίδιο βρέθηκε αποτύπωμα του.

    Στο τρισέλιδο αυτό χειρόγραφο γίνεται λεπτομερέστατη περιγραφή στο πως κατασκευάζονται αυτοσχέδιες χειροβομβίδες με πολλά διαγράμματα και οδηγίες κατασκευής με απλά υλικά όπως κονσέρβες, κερί, φυτίλια, μόλυβδος και άλλα.

    Στο μεταξύ στα υπόλοιπα χειρόγραφα που εξετάζονται από την Αντιτρομοκρατική και αποδίδονται στον Α. Γιωτόπουλο, φαίνεται πως υπήρχε σχεδόν καθημερινή παρακολούθηση και ενημέρωση πιθανών στόχων.

    Από τα ονόματα των στόχων φαίνεται πως η οργάνωση αναζητούσε τιμωρία για όσα διάπραξε η χούντα. Γίνονται αναφορές σε ονόματα ανώτατων αξιωματικών του καθεστώτος στην οικογενειακή τους κατάσταση, ενώ υπάρχει λεπτομερέστατη εξωτερική περιγραφή του πιθανού στόχου.

    Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη

    Το θέμα που απασχολεί το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το ποτέ θα ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στα τέλη Φεβρουάριου. Τα μέτρα ασφάλειας θα είναι δρακόντεια, η δική θα ξεκινά στις 9 το πρωί και θα τελειώνει στις 4 το απόγευμα ενώ καθ όλη την διάρκεια της διαδικασίας θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ασθενοφόρο, γιατρός αλλά και όχημα της Πυροσβεστικής.

    Εν τω μεταξύ, ίσως και μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσουν εργασίες στον Κορυδαλλό πάνω από την πτέρυγα όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην 17Ν.

    "Απεργία πείνας" ξεκινούν από σήμερα κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού ως μέλη της 17 Νοέμβρη, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

    [03] Νέα 48ωρη απεργία οι ιδιοκτήτες ταξί

    22/11/2002 7:43:00 μμ

    Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί την ερχόμενη εβδομάδα, διεκδικώντας την αύξηση του κομίστρου και αντιδρώντας στην αύξηση των λεωφορειολωρίδων και την απαγόρευση εισόδου και κυκλοφορίας τους. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα ταξί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Παράλληλα, την Πέμπτη το πρωί θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στις λεωφορειολωρίδες.

    [04] Αυξάνονται οι έλεγχοι στους λεωφορειόδρομους

    22/11/2002 3:11:00 μμ

    Αυστηρότερα γίνονται από τις 2 Δεκεμβρίου, τα μέτρα ελέγχου στις λεωφορειολωρίδες, καθώς ο ΟΑΣΑ, σε συνεννόηση με την Τροχαία, ξεκινά εξόρμηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο συνεχής και αδιάλειπτος έλεγχός τους, με κάμερες και διαρκή αστυνόμευση, προκειμένου να εντοπίζονται οι παραβάτες. Εν τω μεταξύ, σε ένα μήνα θα δημιουργηθούν νέες λεωφορειολωρίδες στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    [05] Κοινό μήνυμα Μπους-Πούτιν προς το Ιράκ

    22/11/2002 6:45:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    "Την πλήρη συμμόρφωση του Ιράκ με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", ζήτησαν με κοινή δήλωση τους ΗΠΑ-Ρωσία, μετά την συνάντηση που είχαν οι κκ Μπους-Πούτιν, στο Πούσκιν, στην Πετρούπολη (βορειοδυτικά). Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την αμερικανική θέση για την διεύρυνση και υπολογίζει σε μια ''θετική εξέλιξη των σχέσεων με όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν ήταν ''αναγκαία'' όμως η Ρωσία αναμένει οι σχέσεις της με τη Ατλαντική Συμμαχία ''να αναπτυχθούν θετικά". Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τον Πούτιν για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ λέγοντάς του ότι η εξέλιξη αυτή είναι συμφέρουσα για τη Ρωσία.

    Πούτιν: Έκκληση για αγώνα χωρίς οίκτο κατα της τρομοκρατίας

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε σήμερα έκκληση για αγώνα χωρίς οίκτο κατα της διεθνούς τρομοκρατίας, και προειδοποίησε έμμεσα τη Σαουδική Αραβία απ' όπου κατάγεται, όπως είπε, η πλειοψηφία των "τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου".

    "Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία στους τρομοκράτες και σε αυτούς που τους υποστηρίζουν. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς που χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες", δήλωσε ο Πούτιν κατα το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικανό ομολογό του Τζόρτζ Μπούς.

    Δεκάξι απο τους δεκαεννέα τρομοκράτες που διέπραξαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν Σαουδάραβες δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε: "αυτό δεν θα το ξεχάσουμε".

    Ο επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου "Αλ Κάιντα" Οσάμα Μπίν Λάντεν που φέρεται ως υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι επίσης σαουδαραβικής καταγωγής.

    Η Σαουδική Αραβία, πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου, είναι ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στον Κόλπο.

    Η Μόσχα όμως έχει κατηγορήσει πολλές φορές οργανώσεις που εδρεύουν στην Σαουδική Αραβία οτι χρηματοδοτούν τσετσένους αντάρτες.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα μεταξύ ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ρωσίας σχετικά με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε την Πέμπτη ότι εφτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορούν να ενταχθούν στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο, ο κυβερνήτης της πόλης Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ, ενώ με το ίδιο αεροπλάνο έφτασε στην Πετρούπολη από την Πράγα και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

    [06] Τεράστια η ρύπανση από το ''Πρεστιζ''

    22/11/2002 7:01:00 μμ

    Δύο νέες πετρελαιοκηλίδες εντοπίστηκαν από πορτογαλικά σκάφη, σε απόσταση περίπου 8 χλμ από το σημείο, όπου βυθίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες το ηλικίας 26 ετών ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο ''Πρεστίζ''. Στο μεταξύ ασταμάτητα εργάζονται οι παράκτιες κοινότητες στη βορειοδυτική Ισπανία προκειμένου να γλιτώσουν την συγκομιδή των οστρακοειδών τους. Η δεύτερη πετρελαιοκηλίδα από αργό πετρέλαιο, που έχει μήκος 8 χιλιομέτρων, κατευθύνεται προς την ακτή, λόγω των ισχυρών ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων της περιοχής. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο άνεμος τις τελευταίες ώρες έχει αλλάξει κατεύθυνση, δίνοντας έτσι ελπίδες, πως η ακτή θα γλιτώσει από περαιτέρω ζημιά προς το παρόν.

    Ανταποκριτές στην περιοχή του ναυαγίου μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 3.000 ψαράδες θα υποστούν τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής, που προκάλεσε η βύθιση του «Πρεστίζ».

    Διχάζει το μέγεθος της καταστροφής

    Διχασμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί σχετικά με το εάν και πόσο πετρέλαιο θα διαρρεύσει από τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου και θα φτάσει στην επιφάνεια.

    Οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν, ότι εάν όλο το φορτίο του "Πρεστίζ", που μετέφερε 77.000 τόνους αργού πετρελαίου και ναυάγησε περίπου 250 χιλιόμετρα από τις ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου το βάθος της θάλασσας φτάνει τα 3.500 μέτρα, διαρρεύσει στη θάλασσα, τότε η οικολογική καταστροφή στη Γαλικία (βορειοδυτική Ισπανία) θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταστροφή του Έξον Βαλντέζ στις ακτές της Αλάσκας, το 1989.

    Από την άλλη πλευρά ειδικοί επισημαίνουν ότι λόγω της θερμοκρασίας και της πίεσης, που επικρατούν στο βυθό όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Πρεστίζ, θα είναι πολύ δύσκολο να διαρρεύσει περαιτέρω ποσότητα πετρελαίου.

    Η Greenpeace και η οργάνωση Οικολόγοι σε Δράση στη Γαλικία (βορειοδυτική Ισπανία), ανέφεραν ότι έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα περίπου 20.000 τόνοι αργού πετρελαίου, ποσότητα διπλάσια από αυτή που έχει υπολογίσει πως διέρρευσε η ισπανική κυβέρνηση.

    Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόϊ τόνισε σήμερα ότι από το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει έχουν σχηματιστεί 4 πετρελαιοκηλίδες στα ανοικτά της Γαλικίας, τρεις από τις οποίες βρίσκονται κοντά στις ακτές της Ισπανίας ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 40 ακτές της Γαλικίας έχουν μολυνθεί.

    Σύμφωνα με τον Ραχόϊ, οι κηλίδες αυτές είναι το αποτέλεσμα δύο διαρροών, μίας 5-6.000 τόνων στα πέντε μίλια από τις ακτές και μίας 5.000 τόνων στα ανοικτά της Γαλικίας. Ωστόσο η εφημερίδα El Pais εκτιμά ότι στην θάλασσα έχουν διαρρεύσει πάνω από 20.000 τόνοι πετρελαίου, ενώ η El Mundo υποστηρίζει ότι η ρύπανση των ισπανικών ακτών θα έχει επιπτώσεις στην πανίδα μέχρι τον βόρειο Ατλαντικό.

    Φοβάται η Γαλλία - Μέτρα από την Ε.Ε

    Στο Παρίσι, η υπουργός Περιβάλλοντος Ροζαλίν Μπασελό τόνισε ότι η απειλή για τις γαλλικές ακτές από το πετρέλαιο που μετέφερε το τάνκερ είναι "πολύ σοβαρή".

    "Μία οικολογική και οικονομική καταστροφή μας περιμένει και η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το χειρότερο", τόνισε η Γαλλίδα υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

    Στο μεταξύ τη λήψη δραστικών μέτρων για την απόσυρση όλων των σκαφών με μονό κέλυφος ζήτησε η επίτροπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Λογιόλα Ντε Παλάθιο, σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο με αφορμή τη βύθιση του "Πρεστίζ".

    "Οφείλουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την τελευταία καταστροφή και να λάβουμε μέτρα. Οφείλουμε να μάθουμε από το πάθημα για να μπορούμε να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει το 2000 ότι θα έχει θέσει σε χρηστία μέχρι το 2015 την κυκλοφορία όλων των πλοίων με μονά τοιχώματα.

    Δεύτερη πετρελαιοκηλίδα στη βόρεια Νορβηγία

    Περιορισμένη διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε από ένα ρωσικό αλιευτικό το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της βόρειας Νορβηγίας.

    Η διαρροή αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε έκταση συγκρινόμενη με την διαρροή απο το ''Πρεστίζ'', ανακοινώθηκε σήμερα από την νορβηγική Υπηρεσία Ελέγχου της Ρύπανσης(SFT).

    Το ατύχημα, από το οποίο δεν υπάρχουν τραυματίες, σημειώθηκε ενώ ο κυβερνήτης και τα μέλη του πληρώματος βρίσκονταν σε κατάσταση νηφαλιότητας, μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

    Το αλιευτικό "Murman" μετέφερε 12 τόνους πετρελαίου και 400 τόνους ντίζελ, όταν βυθίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

    "Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές", τόνισε στο Ρόιτερ ο Ρέϊνταρ Εβενσεν, εκπρόσωπος της SFT. "Το περισσότερο πετρέλαιο διέρρευσε και παρασύρθηκε από τα ρεύματα και τους ισχυρούς ανέμους. Δεν ξέρουμε πόσο έχει απομείνει", ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ντίζελ είναι ελαφρότερο καύσιμο και έχει μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από το πετρέλαιο.

    Το αλιευτικό, που προσάραξε χθες βυθίστηκε ανοικτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας. Και τα 32 μέλη του πληρώματός του περισυνελέγησαν.

    [07] Ισημερινός: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

    22/11/2002 5:52:00 μμ

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από διακόσιοι τραυματίστηκαν, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στρατοπέδου, στον Ισημερινό. Οι εκρήξεις συνεχίζονταν επί πολλές ώρες κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των διασωστών και προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Η έκρηξη έγινε στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης (23:00 ώρα Ελλάδας) στο στρατόπεδο της ταξιαρχίας Γκαλαπάγκος της πόλης Ριομπάμπα των Ανδεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού.

    [08] Οι αρχαίες αγροικίες στη Θεσσαλονίκη

    22/11/2002 1:47:00 μμ

    "Αρχαίες αγροικίες σε σύγχρονους δρόμους" τιτλοφορείται η έκθεση που θα εγκαινιάσει μεθαύριο Κυριακή ο υπουργός Πολιτισμού στον εντυπωσιακό χώρο της Κρυπτής Στοάς της αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση περιλαμβάνει υλικό από τις τρεις συνολικά ανασκαφές στις περιοχές του Στρυμωνικού κόλπου, της πεδιάδας του Λαγκαδά και της Νότιας Πιερίας σε 12 συνολικά αγροικίες, φρουριακά συγκροτήματα και αγροτικές επαύλεις.

    Η έκθεση στην Αρχαία Αγορά

    Στην έκθεση, που είναι η πρώτη παγκοσμίως με θέμα την αγροικία και την εξέλιξη της ανά τους αιώνες, παρουσιάζονται γιγαντιαία πιθάρια για το κρασί, αμφορείς για τη φύλαξη του λαδιού, πήλινοι ηθμοί (σουρωτήρια) χύτρες, ξύλινα δόκανα για το αλώνισμα του σιταριού , πήλινες κυψέλες για την παραγωγή και φύλαξη του μελιού, ακόμα και μια υπόγεια εγκατάσταση για τη διατήρηση των τροφίμων του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ.

    Τα εκτιθέμενα ευρήματα αλλά και το σύνολο των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την αποκάλυψή τους προέκυψαν με αφορμή τις ανασκαφές για την χάραξη και κατασκευή σύγχρονων μεγάλων έργων στην περιοχή, όπως η Εγνατία οδός, η σιδηροδρομική γραμμή και η νέα εθνική οδός.

    Η έκθεση που διοργανώνεται από το αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την ΙΣΤ΄ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων εγκαινιάζεται μεθαύριο και θα είναι ανοιχτή καθημερινά στους χώρους της Κρυπτής Στοάς της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης ως το τέλος του 2003.

    [09] Επικίνδυνες οι ενέσεις ''μπότοξ'';

    22/11/2002 1:22:00 μμ

    Η ευρύτατη χρήση μιας θανατηφόρας τοξίνης, γνωστής και ως Μπότοξ, για την εξάλειψη των ρυτίδων προκαλεί έντονη ανησυχία στον κορυφαίο Βρετανό γιατρό Dr Peter Misra από το Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στην Αγγλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της συγκεκριμένης τοξίνης δεν έχει αποδειχθεί. "Πολύ συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν ότι το μπότοξ είναι μία πολύ ισχυρή νευροτοξίνη, της οποίας οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι ακόμα γνωστές", υπογραμμίζει ο Dr. Misra. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται σε αυτές τις ενέσεις είναι επικίνδυνο επειδή παραλύει ζωτικούς μύες, που είναι απαραίτητοι για την αναπνοή.

    ''Ακίνδυνες'' λέει η κατασκευάστρια εταιρία

    Το μπότοξ, πάντως, περιέχει αρκετά μικρότερες δόσεις αυτού του φαρμάκου και επομένως, η επίδρασή του περιορίζεται σε μία μικρή περιοχή γύρω από την περιοχή, όπου έγινε η ένεση.

    Η πλαστική χειρουργική χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια τις ενέσεις μπότοξ για να τεντώσει τους μύες και να απαλείψει τις ρυτίδες των ματιών και του μετώπου. Ο ασθενής όμως, μετά τη θεραπεία, δεν μπορεί να κουνήσει αυτούς τους μύες, ακόμα και αν το θέλει.

    Τα έσοδα από τις θεραπείες με μπότοξ έχουν αυξηθεί από 25 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 1993 σε 310 εκατομμύρια το 2001. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η χρήση της συγκεκριμένης τοξίνης για λόγους αισθητικής δεν έχει εγκριθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να τη χρησιμοποιούν, αλλά έχουν προσωπική ευθύνη για οποιεσδήποτε παρενέργειες.

    Εκπρόσωπος της εταιρίας Allergan που κατασκευάζει το μπότοξ ωστόσο, δήλωσε ότι η θεραπεία χρησιμοποιείται περισσότερο από 13 χρόνια σε 70 χώρες και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα. "Παρενέργειες μπορούν να εμφανιστούν αλλά είναι πάντα μικρής σημασίας και προσωρινές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν λίγους μήνες.

    [10] Κορέα: Ο παράδεισος του Internet

    22/11/2002 1:31:00 μμ

    Πάνω από το 50% του πληθυσμού στη Βόρεια Κορέα έχουν σύνδεση με το Internet και στη χώρα λειτουργούν σε 24ωρη βάση περισσότερα από 25.000 internet cafe. Είναι ένας πραγματικός παράδεισος για όσους παίζουν online παιχνίδια και άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στη Βόρεια Κορέα για να παίξουν στο internet. Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, άλλωστε, προσπαθεί να προωθήσει αυτό τον τουρισμό. Πρόσφατα όμως, οι κάτοικοι της Βόρειας Κορέας άρχισαν να συνειδητοποιούν τους κινδύνους που κρύβει υπερβολική έκθεσή τους στο χώρο του internet.

    Η εξάρτηση από το διαδίκτυο βλάπτει σοβαρά την υγεία

    Αφορμή για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τους κινδύνους που κρύβει η εξάρτηση από το διαδίκτυο ήταν η είδηση που δημοσιεύτηκε πριν ένα μήνα στις εφημερίδες της χώρας και προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη: Ο 24χρονος Kim Kyung-jae κατέρρευσε και πέθανε σε ένα internet cafe, αφού έπαιζε συνέχεια επί 86 ώρες παιχνίδια στον υπολογιστή.

    "Σταματούσε να παίζει μόνο για να αγοράσει τσιγάρα και να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα", δήλωσε ο υπεύθυνος αστυνομικός Hong Gun-hee. "Στις μέρες μας οι νέοι δεν έχουν πολλές επιλογές για διασκέδαση. Τα internet cafe είναι ανοιχτά όλη μέρα και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επαναληφθεί αυτό το περιστατικό", υπογράμμισε ο αστυνομικός.

    Το πρόβλημα της εξάρτησης από το internet είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περισσότεροι από το ένα τρίτο των χρηστών θεωρείται ότι είναι εξαρτημένοι. Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν μερικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και τον Απρίλιο λειτούργησε ο πρώτος κυβερνητικός οργανισμός για την Πρόληψη και τη Θεραπεία της εξάρτησης από το internet.

    "Οι νέοι που αποκτούν εμμονή με το internet αποτυγχάνουν στο σχολείο και έχουν κακές σχέσεις με τους γονείς και τους φίλους τους", τόνισε ο Lee Sujin, ψυχολόγος και ερευνητής στον οργανισμό. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης περνούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα στο δίκτυο για προσωπική ευχαρίστηση και όχι λόγω της δουλειάς τους.

    Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας εξαρτημένος άνθρωπος είναι:

    μονομανία με το internet, αδυναμία να ασχοληθεί με κάτι άλλο, αδυναμία να ελέγξει τον εαυτό του, νευρικότητα και αγωνία όταν δεν είναι συνδεδεμένοι με το internet.

    "To internet είναι χρήσιμο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό", είπε ο θεραπευτής Lhee Hurn-gyu. "Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να ελέγξουμε και να μειώσουμε τον χρόνο που οι άνθρωποι περνούν στο δίκτυο".

    [11] Έκαψε το πέος του με... laptop

    22/11/2002 7:20:00 μμ

    Όλοι γνωρίζουμε την χρησιμότητα των φορητών υπολογιστών (laptops), όμως σίγουρα δεν γνωρίζουμε τις... παρενέργειες που μπορεί να μας προκαλέσουν. Τις έμαθε από πρώτο χέρι ένας 50χρονος επιστήμονας στο Λονδίνο, που για περισσότερο από μία ώρα είχε το laptop του στα πόδια του, προκειμένου να τελειώσει μία σημαντική εργασία. Το αποτέλεσμα;... ήταν προκληθούν εγκαύματα στο πέος του! Την ζημιά που του προκάλεσε το laptop δεν την κατάλαβε μέχρι την επόμενη μέρα όταν είδε κοκκινίλες και ερεθισμό στο επίμαχο σημείο.

    Όταν επισκέφτηκε το γιατρό, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι κοκκινίλες είχαν εξελιχθεί σε μολυσμένες πληγές εγκαύματος.

    Να σημειώσουμε ότι το εγχειρίδιο του laptop προειδοποιούσε για τα αποτελέσματα της χρήσης του πάνω στο γυμνό δέρμα, ωστόσο ο 50χρονος φορούσε τόσο το παντελόνι του, όσο και εσώρουχο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 November 2002 - 18:17:35 UTC