Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για τη δική της 17Ν.
  • [02] Νέος φορέας για τις αερομεταφορές
  • [03] Εξαρθρώνεται κύκλωμα διακίνησης έκστασης
  • [04] Στο επίκεντρο η προστασία του ευρωπαίου καταναλωτή
  • [05] Συζήτηση περί κινητικότητας φοιτητών εντός ΕΕ
  • [06] Κοινωνία της Πληροφορίας για τα άτομα με αναπηρίες
  • [07] Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους στο Ισραήλ
  • [08] Μελλοθάνατος κρίθηκε Ιορδανός δημοσιογράφος
  • [09] Σήμερα υποβάλουν οι ΗΠΑ το νέο ψήφισμα
  • [10] Στο τουρκικό κοινοβούλιο τα αμερικανικά αιτήματα
  • [11] Διαβουλεύσεις ''υπό το βάρος'' του νέου σχεδίου
  • [12] Νέα έκδοση λαϊκών ομολόγων το Μάιο
  • [13] Συγνώμη ζήτησε ο Καρεμπέ
  • [14] Πυγμαχία: Τρια χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα
  • [15] ΕΠΟ: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του UEFA Licensing Project
  • [16] Τελευταίο χειροκρότημα για τον Τίτο Βανδή
  • [17] Απάντηση Βενιζέλου στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

    [01] Στην τελική ευθεία για τη δική της 17Ν.

    24/2/2003 5:10:00 μμ

    Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Κριβέν επισκέφθηκε το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού τον φερόμενο ως μέλος της "17 Νοέμβρη" Θεολόγο Ψαραδέλλη. Αμέσως μετά, σε συνέντευξη Τύπου ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του κατηγορουμένου, υποστηρίζοντας ότι λόγω της πολιτικής του διαδρομής ο κ. Ψαραδέλλης δεν μπορεί να είναι μέλος τρομοκρατικής Οργάνωσης. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν πριν 30 χρόνια, όταν ο Θεολ. Ψαραδέλλης κυνηγημένος από την Χούντα των Συνταγματαρχών ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Eν τω μεταξύ, σε μία εβδομάδα αρχίζει στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, στην ίδια όπου πριν από 28 χρόνια δικάστηκαν οι πραξικοπηματίες, η δίκη των φερόμενων ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη".

    Ολα έτοιμα για την επονομαζόμενη ''μητέρα'' των δικών

    Στις φυλακές Κορυδαλλού, οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που κόστισαν περίπου μισό δισ. δρχ., έχουν ολοκληρωθεί κι απομένουν οι απαραίτητες δοκιμές στα συστήματα ασφαλείας προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στις 3 Μαρτίου, για τη μεγάλη δίκη της 17Ν.

    Η κυρίως αίθουσα που έχει έκταση 200 τ.μ, θα περικλείεται από τριπλά αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ ένας γυάλινος τοίχος σε σχήμα "Π" θα περιβάλλει τα εδώλια των κατηγορουμένων κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας κι έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους.

    Στην αίθουσα της δίκης θα έχουν πρόσβαση οι συγγενείς των θυμάτων, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και όσοι προλάβουν να πάρουν εισιτήριο εισόδου.

    Την πρώτη ημέρα πάντως αναμένεται να κυριαρχήσουν οι πολλές ενστάσεις των συνηγόρων, ακόμα και για την σύνθεση του δικαστηρίου.

    [02] Νέος φορέας για τις αερομεταφορές

    24/2/2003 7:10:00 μμ

    Τη σύσταση ενός νέου φορέα (Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Πτητικών Μέσων Ελληνικού Δημοσίου), που θα έχει την ευθύνη για τις αερομεταφορές ασθενών και του οποίου τον επιχειρησιακό έλεγχο θα έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη διοικητική ευθύνη η Πολεμική Αεροπορία, αποφάσισε την Δευτέρα, η διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή πέντε συναρμόδιων υπουργείων. Στο νέο φορέα θα υπαχθούν όλα τα πτητικά μέσα, ενώ η δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής έδρα του.

    Θα επανεξεταστεί η σύμβαση με την ιταλική εταιρεία

    Την πορεία υλοποίησης της σημερινής απόφασης, θα εξετάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα επιτροπή εμπειρογνωμόνων των συναρμοδίων υπουργείων υπό τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Λουκά Αποστολίδη, και τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή ΕΠΕΥΘΑ, Κώστα Καραγιαννάκου.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, σε πρώτη φάση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αγοράς νέων ελικοπτέρων, καθώς η υπάρχουσα δύναμη μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ η υφιστάμενη σύμβαση του ΕΚΑΒ με την ιταλική εταιρεία που λήγει τον Οκτώβριο, θα επανεξεταστεί και ίσως λήξει συντομότερα από την ημερομηνία που προβλέπει η σύμβαση.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, παρατήρησε ότι η σημερινή απόφαση για διακλαδικότητα σε διυπουργικό επίπεδο θα οδηγήσει σε μείωση του οικονομικού κόστους των αερομεταφορών και σε καλύτερες, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες πτήσεις.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι υπουργοί Μεταφορών, Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρίστος Βερελής, Κώστας Στεφανής και Γιώργος Ανωμερίτης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Παπαδήμας και Ευάγγελος Μαλέσιος, καθώς ο αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Παναγιώτης Παπανικολάου.

    [03] Εξαρθρώνεται κύκλωμα διακίνησης έκστασης

    24/2/2003 3:10:00 μμ

    Στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης χαπιών ''έκσταση'' στη χώρα μας, βρίσκεται το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, μετά την σύλληψη 39χρονου Βούλγαρου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 9.394 χάπια με διάφορες ονομασίες και χρώματα. Οι αστυνομικοί των Ιωαννίνων κατάφεραν να διεισδύσουν στο κύκλωμα διακίνησης, εδώ και 1,5 μήνα περίπου. Οργανωμένα σχεδίασαν συνάντηση με έναν από τους ''βαρώνους'', που μετέφεραν τα χάπια από την Βουλγαρία στη χώρα μας, τον 39χρονο Σιμεόν Ντένκοβ από τη Σόφια, πρώην αστυνομικό, εκπαιδευτή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και πρωταθλητή του τζούντο. Ενας συνεργάτης του αναζητείται στην Αθήνα.

    Ποινική δίωξη εναντίον του

    Το ραντεβού δόθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στην Καλαμαριά Θεσ/νίκης. Εκεί οι αστυνομικοί συνάντησαν τον Ντένκοβ, του έδωσαν τα 20.000 ευρώ που είχαν συμφωνήσει και στην συνέχεια πήγαν στο αυτοκίνητό του, όπου τους παρέδωσε τα χάπια, που σε συσκευασίες είχε κρύψει σε δοχείο λαδιού αυτοκινήτου.

    Ο 39χρονος συνελήφθη αμέσως και μεταφέρθηκε στα Γιάννινα.

    Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα του ασκηθεί η ποινική δίωξη.

    [04] Στο επίκεντρο η προστασία του ευρωπαίου καταναλωτή

    24/2/2003 5:19:00 μμ

    Την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία του καταναλωτή επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλος μιλώντας σε ευρωπαϊκό σεμινάριο με τίτλο ''Διοικητική συνεργασία και προστασία των καταναλωτών'', που διοργάνωσε το υπουργείο στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε την ανισότητα στην ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ αλλά και την άνιση συμμετοχή των καταναλωτικών κινημάτων στη διαμόρφωση των όρων της αγοράς, τόνισε δε ότι η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής λειτουργίας του καταναλωτικού κινήματος αλλά και συνεργασίας των καταναλωτικών οργανώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία κινήτρων που θα στοχεύουν στη δραστηριοποίηση του πολίτη στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για την εντονότερη συμμετοχή του καταναλωτικού κινήματος για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.

    Επίσης ο υπουργός επισήμανε ότι ''μιλάμε για απελευθέρωση αγοράς τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών. Μιλάμε για κοινή αγορά στην ΕΕ πλέον τραπεζών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ζητούμε να υπάρξουν κοινές Επιτροπές Εποπτείας. Όμως μόνο η διασυνοριακή συνεργασία οργανώσεων προστασία του πολίτη με αξιοποίηση δεδομένων θα μπορέσει να τους δώσει την απαιτούμενη άμυνα έναντι των διαφορετικών πρακτικών''.

    Η διευθύντρια πολιτικής καταναλωτή του υπουργείου Σταματία Ντόντου τόνισε την αναγκαιότητα της Διεθνούς Συνεργασίας των χωρών-μελών για την εφαρμογή των νόμων.

    [05] Συζήτηση περί κινητικότητας φοιτητών εντός ΕΕ

    24/2/2003 7:00:00 μμ

    Το ζήτημα της κινητικότητας των φοιτητών εντός της Ε.Ε. ήταν το θέμα του συνεδρίου της Ένωσης Φοιτητικών Οργανώσεων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου οι εκπρόσωποι των φοιτητών υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της άρσης των οικονομικών και πολιτικών εμποδίων προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση και ολοκλήρωση σπουδών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη καθιέρωσης κοινών κριτηρίων για την αναγνωρισιμότητα των σπουδών και των πτυχίων στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναφέρθηκαν στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ των φοιτητών στις 21 έως 23 Φεβρουαρίου, με την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οι φοιτητές στις συναντήσεις αυτές, συζήτησαν διάφορες πλευρές του θέματος "κινητικότητας των φοιτητών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Φοιτητών, το θέμα είναι "πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια όσον αφορά στη γνήσια κινητικότητα των φοιτητών, είτε είναι εμπόδια οικονομικής φύσεως, που οφείλονται σε ανεπαρκή χρηματοδότηση, είτε οφείλονται σε εμπόδια πολιτικής ή κοινωνικής φύσης".

    Κατά τη συνδιάσκεψή τους οι φοιτητές ασχολήθηκαν και με το σχετικά νέο ζήτημα της ηλεκτρονικής κινητικότητας και με το κατά πόσο αποτελεί όντως μία λύση σύμφωνα με την οποία ενθαρρύνεται η κινητικότητα ή απλώς πρόκειται για μια φθηνή εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος της πραγματικής κινητικότητας.

    Ο Υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, που συναντήθηκε με τους φοιτητές, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης των φοιτητών θα μεταφέρει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών το Σαββατοκύριακο.

    [06] Κοινωνία της Πληροφορίας για τα άτομα με αναπηρίες

    24/2/2003 7:27:00 μμ

    Το Συμβούλιο Υπουργών με ψήφισμά του καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσουν το δυναμικό της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα να απομακρύνουν τα νομικά, τεχνικά και άλλα εμπόδια για την αποτελεσματική συμμετοχή τους στην οικονομία και την Κοινωνία της Γνώσης. Επίσης, προτείνει στα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε να αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο στην "ηλεκτρονική προσβασιμότητα". Καλούνται επίσης να καθιερώσουν ''αριστεία'' προς τους ανθρώπους με αναπηρίες και να ευαισθητοποιήσουν τόσο τα άτομα αυτά όσο και τους ηλικιωμένους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του διαδικτύου. Στόχος του Συμβουλίου είναι να επωφεληθούν όλες οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των ευκολιών που παρέχονται από τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.

    [07] Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους στο Ισραήλ

    24/2/2003 6:05:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενα μαχητικό αεροπλάνο αεροσκάφος F-16 της ισραηλινός πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη σήμερα στο βόρειο Ισραήλ μετά από μηχανική βλάβη που παρουσίασε, αλλά ο πιλότος του διασώθηκε, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. "Μία μηχανική βλάβη παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια καθιερωμένης άσκησης στην περιοχή Αφούλα(βόρεια)και ο πιλότος κατόρθωσε να κάνει χρήση του μηχανισμού αυτόματης διάσωσης και να εγκαταλείψει το αεροπλάνο πριν από την συντριβή του", ανέφερε ο εκπρόσωπος. Ο πτέραρχος Νταν Χαλούτζ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας διάταξη την διενέργεια ανακρίσεων. Το αεροπλάνο έπεσε σε ισραηλινό έδαφος βορειοανατολικά της πόλης Τζενίν, στην βόρεια Δυτική Όχθη, είχαν αναφέρει ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

    [08] Μελλοθάνατος κρίθηκε Ιορδανός δημοσιογράφος

    24/2/2003 12:49:00 μμ

    Σε θάνατο καταδικάστηκε από το εφετείο του Κατάρ ο Ιορδανός δημοσιογράφος Φίρας Μαζάλι, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του Αμάν. Πηγή του εφετείου του Κατάρ δήλωσε ότι μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου η ετυμηγορία θα τεθεί προς έγκριση στον εμίρη σεχ Χάμαντ Μπεν Χαλίφα αλ Θάνι.

    Ο Φίρας Μαζάλι, υπάλληλος της κρατικής τηλεόρασης του Κατάρ, καταδικάσθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για κατασκοπεία υπέρ της Ιορδανίας, την περίοδο που επικρατούσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας μίας εκπομπής που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα και θεωρήθηκε υβριστική προς τον βασιλιά Χουσέιν της Ιορδανίας.

    Οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Ιανουάριο ο εμίρης του Κατάρ και ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας συναντήθηκαν στην Γαλλία και συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων.

    Η ιορδανική κυβέρνηση, πάντως, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του εφετείου. ''Υπολογίζουμε στη σωφροσύνη της ηγεσίας του Κατάρ και ελπίζουμε ότι θα επανεξετάσει το θέμα αυτό με βάση την ισονομία και το δίκαιο'', δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της Ιορδανίας Μοχάμαντ Αντουαν.

    [09] Σήμερα υποβάλουν οι ΗΠΑ το νέο ψήφισμα

    24/2/2003 7:33:00 μμ

    Ο εκπροσώπος του Λευκού

    Οίκου Αρι Φλέισερ

    Στην κατάθεση ενός δεύτερου σχεδίου απόφασης που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικών μέσων εναντίον του Ιράκ, θα προχωρήσουν σήμερα οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της κλειστής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 22:30 ώρα Ελλάδας. Παράλληλα, ο εκπροσώπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, μετέφερε την επιθυμία του προέδρου Μπους, το κείμενο να τεθεί σε ψηφοφορία έως τα μέσα Μαρτίου. "Ο ΟΗΕ, έχει την ευκαιρία να δείξει τη σπουδαιότητά του", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωνε την κατάθεση εντός της ημέρας, δύο μνημονίων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

    Σύντομες διαδικασίες και ψηφοφορία στα μέσα Μαρτίου ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε επίσης πως το σχέδιο θα είναι σύντομο, χωρίς περιστροφές, και επισήμανε πως σκοπός των ΗΠΑ είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ. Ωστόσο, δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιες χώρες θα καταθέσουν το σχέδιο αυτό.

    Πάντως, ο σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη αναφέρθηκε στο εν λόγω κείμενο, λέγοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ελπίζει να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

    Επίσης, από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό πως και η Ισπανία συμμετέχει στην εκπόνηση της δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάθιο. Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση αυτή έχει στόχο ''την αύξηση της πολιτικής και διπλωματικής πίεσης στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν''.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο κείμενο θα δηλώνεται πως η Βαγδάτη δεν ικανοποιεί τα αιτήματα του ΟΗΕ.

    Η έγκριση του κειμένου αυτού δεν θα είναι εύκολη κυρίως λόγω της αντίθεσης της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, που έχουν δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανάμεσα στα άλλα μέλη μόνο η Ισπανία και η Βουλγαρία υποστηρίζουν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ τα υπόλοιπα κλίνουν προς τη στάση της Γαλλίας ή είναι αναποφάσιστα.

    Η Γαλλία ''απαντά'' με δύο μνημόνια

    Πάντως, η Γαλλία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες την κατάθεση εντός της ημέρας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δύο μνημονίων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με τον Ντε Βιλπέν, τα μνημόνια αυτά αποσκοπούν στην ''εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων και στον ακριβή ορισμό συγκεκριμένων προθεσμιών για το κάθε πρόγραμμα'' του Ιράκ, δηλαδή για την εξάλειψη του πυρηνικού, χημικού, βιολογικού και πυραυλικού προγράμματος της χώρας αυτής.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας όσον αφορά την κατάθεση μιας δεύτερης απόφασης στον ΟΗΕ -το οποίο επιθυμούν κυρίως οι ΗΠΑ και η Βρετανία- λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ''δεν είναι χρήσιμο''.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος γνωστοποίησε ότι υπάρχει μια ''μεγάλη πλειοψηφία στη διεθνή σκηνή'' που τάσσεται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων, μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε ''σφάλμα'' σε αυτό το στάδιο και αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία δεν θα μπορούσε να την αποδεχθεί.

    Για τώρα, ''υπάρχουν όλοι οι λόγοι για να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις εκεί'', επέμεινε.

    Μπλιξ προς Ιράκ: Δεν διαπραγματευόμαστε την καταστροφή των πυραύλων

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράκ θα πρέπει να αρχίσει την καταστροφή των παράνομων πυραύλων του Αλ Σαμούντ από το Σάββατο και ότι δεν αναμένει άλλες συνομιλίες με το Ιράκ πάνω στο ζήτημα αυτό.

    "Εχουμε ορίσει ημερομηνία για την έναρξη της καταστροφής αυτών των πυραύλων και αναμένουμε να γίνει σεβαστή", δήλωσε ο Μπλιξ σε δημοσιογράφους καθώς ξεκινούσε συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ (UNMOVIC), της οποίας είναι επικεφαλής.

    Στην ερώτηση, αν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Ιρακινούς για την καταστροφή των πυραύλων αυτών, ο Μπλιξ είπε: ''Δεν περιμένω κάτι τέτοιο'' και πρόσθεσε ότι ''θα υπάρξει μια συζήτηση για το μέρος στο οποίο θα γίνει η καταστροφή'' και ότι αυτή θα γίνει από έναν αναπληρωτή του.

    Ο Μπλιξ έδωσε εντολή την Παρασκευή στη Βαγδάτη ν' αρχίσει να καταστρέφει τους πυραύλους, τις κεφαλές, τους κινητήρες, τους εκτοξευτήρες και άλλα εξαρτήματά τους από το Σάββατο, μετά τη διαπίστωση ότι ξεπερνούσαν το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων που ορίζει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [10] Στο τουρκικό κοινοβούλιο τα αμερικανικά αιτήματα

    24/2/2003 6:12:00 μμ

    Η τουρκική κυβέρνηση θα υποβάλει σήμερα στο Κοινοβούλιο πρόταση με την οποία θα ζητείται η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία και η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις επίσημου εκπροσώπου, το κείμενο υποβλήθηκε στους υπουργούς για υπογραφή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται άμεσα την ημερομηνία της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο. Την αντίθεση του στο γεγονός έχει ήδη εκφράσει ανοικτά ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου.

    Οχι στην κρίσιμη ψηφοφορία λέει ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής

    Πάντως ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς έχει ήδη δηλώσει την αντίθεση του στη διεξαγωγή ψηφοφορίας με θέμα την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία εν απουσία ''των απαιτούμενων συνθηκών για μία διεθνή νομιμοποίηση'' ενός πολέμου εναντίον του Ιράκ.

    ''Δεν θα ήταν σωστό για την κυβέρνηση να θέσει στο κοινοβούλιο πρόταση για την ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτών σε μία στιγμή, όπου δεν υπάρχουν συνθήκες διεθνούς νομιμότητας. Το έργο του Μπλιξ και των συναδέλφων του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση'', πρόσθεσε.

    [11] Διαβουλεύσεις ''υπό το βάρος'' του νέου σχεδίου

    24/2/2003 6:05:00 μμ

    Η Γερμανία και η Γαλλία δεν βλέπουν προς το παρόν καμιά ανάγκη για νέα απόφαση σχετικά με το Ιράκ. Αυτό δήλωσε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά τις διαβουλεύσεις που είχε επί του θέματος με το Γάλλο πρόεδρο Σιράκ στο Βερολίνο. ''Είμαστε της γνώμης ότι εντός των πλαισίων της απόφασης 1441 του ΟΗΕ έχουμε αρκετές δυνατότητες να υποστηρίξουμε την πρόοδο που κάνουν οι επιθεωρητές'', δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος. Η Γαλλία έχει ήδη κάνει γνωστό πως επιμένει στην παράταση του ελέγχου από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ενώ αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο του βέτο. Την ίδια ώρα ο Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στο Πεκίνο για να πιέσει την κινεζική κυβέρνηση να αποδεχτεί τις αμερικανικές θέσεις στο ιρακινό. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η επιβολή τελεσιγράφου προς το Ιράκ για τον αφοπλισμό του αποτελεί αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Δεν βλέπουμε τη χρησιμότητα μιας δεύτερης απόφασης''

    ''Τούτη τη στιγμή -αυτή είναι η κοινή θέση- μια νέα απόφαση δεν είναι απαραίτητη'', δήλωσε ο Σρέντερ σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

    Η Γερμανία αντιτίθεται σε μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ, καθώς κρίνει ότι θα πρέπει κατ' αρχήν να ''εφαρμοστεί'' η απόφαση 1441, δήλωσε παράλληλα από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόσκα Φίσερ.

    ''Προς το παρόν δεν βλέπουμε τη χρησιμότητα μιας δεύτερης απόφασης'', διαβεβαίωσε ο Φίσερ τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωνε ότι το σχέδιο μιας δεύτερης απόφασης για το Ιράκ θα παρουσιαστεί εντός της ημέρας στη Νέα Υόρκη.

    ''Το θέμα δεν είναι να τελειώνουμε με την απόφαση 1441 και να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη απόφαση, αλλά κυρίως να εφαρμόσουμε'' την 1441, διευκρίνισε ο Φίσερ στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    ''Το Ιράκ δεν θα πρέπει να έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Θα πρέπει να αφοπλιστεί, αυτός είναι ο στόχος της 1441. Θέλουμε και οφείλουμε να φτάσουμε εκεί με ειρηνικά μέσα, το οποίο σημαίνει ότι αυτό θα γίνει με τις επιθεωρήσεις και τους επιθεωρητές. Οφείλουμε στην παρούσα φάση να συνεχίσουμε τις επιθεωρήσεις'', κατέληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

    Διπλωματικός πυρετός

    Εξάλλου επείγουσες συνομιλίες έχει και τη Δευτέρα στην Αγκυρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για στρατιωτικές διευκολύνσεις που ζητούν οι ΗΠΑ.

    Στο Ιράκ συνεχίζονται οι έλεγχοι των επιθεωρητών και με τη βοήθεια των 2 ειδικά εξοπλισμένων Μιράζ που έστειλε η Γαλλία στον Περσικό ζητώντας και πάλι από το Ιράκ να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ ώστε να αποφύγει τον πόλεμο.

    Στη Βαγδάτη βρίσκονται επίσης εμπειρογνώμονες από τη Νότια Αφρική για συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους σχετικά με τον άμεσο αφοπλισμό. Συνεχίζονται και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε διάφορες χώρες, με τελευταία τη σημερινή κινητοποίηση έξω από βάση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Μία απόφαση για το χρονικό διάστημα που δίδεται στο Ιράκ για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ''είναι κάτι που αποτελεί αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και το θέμα της συνεργασίας'' των Ιρακινών ''με τους επιθεωρητές'' του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών από τις Βρυέλλες, όπου συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών με θέμα την κρίση στο Ιράκ και το μεσανατολικό.

    ''Δεν πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση'', είπε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κροάτη ομόλογό του Τονίνο Πικούλα.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε επίσης ότι είχε το βράδυ της Κυριακής συνομιλία με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    ''Ως προεδρία, είμαστε σε στενή επαφή με τους επιθεωρητές. Είχα μία ικανοποιητική συνομιλία με τον Χανς Μπλιξ'', πρόσθεσε.

    Επιφυλακτικοί οι ''Αδέσμευτοι''

    Στο μεταξύ, κατά διάρκεια της διάσκεψης των Αδεσμεύτων, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λαμπούρ, ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, υπογράμμισε ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα ήταν καταστροφικός όχι μόνο για τον ιρακινό λαό, αλλά και για όλο τον κόσμο.

    Ο κ. Μπέκι τόνισε επίσης, ότι το Ιράκ οφείλει να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων. Στη διάσκεψη συμμετέχουν επίσης το Ιράκ και η Βόρειος Κορέα.

    Τη βεβαιότητα ότι το Ιράκ θα καταστρέψει τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς αλ-Σαμούντ 2, όπως έχουν ζητήσει οι διεθνείς επιθεωρητές όπλων εξέφρασε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν.

    Ο Κόφι Αναν κάλεσε, πάντως την Βαγδάτη να μην παρερμηνεύσει τις πρόσφατες αντιπολεμικές ανά τον κόσμο διαδηλώσεις. ''Όλοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις αυτές θέλουν να αφοπλιστεί το Ιράκ, θέλουν το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών'', πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα ο Ιρακινός στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαγδάτη δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση μελετά σοβαρά το αίτημα καταστροφής των πυραύλων και ελπίζει να έχει διευθετηθεί το θέμα χωρίς αμερικανική, η βρετανική ανάμειξη.

    [12] Νέα έκδοση λαϊκών ομολόγων το Μάιο

    24/2/2003 3:42:00 μμ

    Σε άλλες δύο εκδόσεις λαϊκών ομολόγων, το Μάιο και το Σεπτέμβριο, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως αρκετά σημαντική την ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη έκδοση, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Ο υπουργός είπε ότι η ζήτηση για αγορές των ειδικών αποταμιευτικών τίτλων ανήλθε σε 800 εκατ. ευρώ και ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές τα τελευταία χρόνια.

    Στα 800 εκατ. ευρώ θα καθορισθεί, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, το ποσό για κάθε μια από τις δύο επόμενες εκδόσεις που προγραμματίζονται, ώστε σε ετήσια βάση το συνολικό ποσό διάθεσης να ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

    Το ποσό της πρώτης έκδοσης είχε καθορισθεί σε 1 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης απέδωσε την απόκλιση της ζήτησης που εκδηλώθηκε σε σχέση με το ανώτατο όριο της έκδοσης, σε διαδικαστικά θέματα προσαρμογής των τραπεζών, αλλά και στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά για τους επενδυτές.

    Την Τρίτη ο κ. Χριστοδουλάκης θα έχει σύσκεψη με τους διοικητές και τους προέδρους των ΔΕΚΟ, από τους οποίους θα ζητήσει συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική για το τρέχον έτος, περιορισμό των επιχορηγήσεων και των δανείων που λαμβάνουν και συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων.

    [13] Συγνώμη ζήτησε ο Καρεμπέ

    24/2/2003 5:32:00 μμ

    Με την σκέψη ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε απ' αυτά, ο Κριστιάν Καρεμπέ, ζήτησε δημόσια συγνώμη για την αρνητική συμπεριφορά του στο χθεσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ο Γάλλος άσος του Ολυμπιακού, έχασε την αυτοκυριαρχία του και επιτέθηκε σε παίκτες του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια. Την Δευτέρα ο διεθνής μέσος, που προκάλεσε έκπληξη με την συμπεριφορά του, καθώς μέχρι σήμερα αποτελούσε υπόδειγμα.

    ''Σέβομαι απόλυτα το ελληνικό ποδόσφαιρο''

    Η ακόλουθη δήλωση, η οποία φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ αναφέρει:

    "Θα ήθελα με κάθε ειλικρίνεια να ζητήσω συγνώμη από όλους -τη διοίκηση, τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές μου, τους φίλους του Ολυμπιακού, τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και τους Ελληνες φιλάθλους- για την συμπεριφορά μου στον τελευταίο αγώνα της ομάδας μου. Έχω αποδείξει -στη μέχρι τώρα θητεία μου- ότι σέβομαι απόλυτα το ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, μετανοώντας για το μεγάλο λάθος στο οποίο υπέπεσα. Έχω άλλωστε την άποψη ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε από αυτά".

    [14] Πυγμαχία: Τρια χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα

    24/2/2003 5:53:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Με τρια χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές, επέστρεψαν τα μέλη της Ελληνικής αποστολής πυγμαχίας, από τη Βουλγαρία, όπου διεξήχθη, το διεθνές τουρνουά "Strandja 2003". Ηλίας Παυλίδης, Βαλεντίνος Παπαλάμπρος και Αντώνης Γιαννούλας πήραν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία τους, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις και φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Χωρίς μετάλλιο, αλλά με εξίσου καλές εμφανίσεις, επέστρεψαν οι Αρτούρ Μικαελιάν, Τάσος Παναγιώτου, Βαλέριος Χαρτσιλάβα, Γιώργος Γαζής, Γιώργος Μπίλης, Οδυσσέας Σαρίδης και Ορέστης Σαρίδης. Η ικανοποίηση στο τεχνικό τιμ της Εθνικής ομάδας και στους Ομοσπονδιακούς προπονητές, Εφραιν Ντα Σίλβα και Βλαδίμηρο Ουρκουντίνοβ ήταν έκδηλη, όπως και η αισιοδοξία ενόψει των επόμενων υποχρεώσεων, καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά στην αρχή της φετινής αγωνιστικής σεζόν.

    [15] ΕΠΟ: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του UEFA Licensing Project

    Πηγή: ΑΠΕ 24/2/2003 5:49:00 μμ

    Στα γραφεία του Τμήματος Διεθνών Αδειών Συλλόγων της ΕΠΟ, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 11.30 το πρωί, η σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων της Ομοσπονδίας με τους εκπροσώπους των συλλόγων, που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, στην πιλοτική εφαρμογή του UEFA Licensing Project. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θ' αποφασιστεί ποιος σύλλογος θα επιλεγεί σαν "πιλότος" στην Ελλάδα. Οι ΠΑΕ που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής είναι, κατ' αλφαβητική σειρά: Αρης, Ηρακλής, Ιωνικός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ξάνθη. Ενώ, η ΠΑΕ Χαλκηδόνα έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής για παρακολούθηση της διαδικασίας της πολιτικής εφαρμογής.

    Για την επιλογή του συλλόγου, που θ' αποτελέσει τον "πιλότο" στην Ελλάδα, η UEFA δεν έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής και ο σύλλογος-"πιλότος", σε κάθε χώρα, σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει αξιωματούχοι της, θα πρέπει να είναι μια καλά οργανωμένη ΠΑΕ και με ιδιαίτερες δραστηριότητες.

    [16] Τελευταίο χειροκρότημα για τον Τίτο Βανδή

    24/2/2003 7:08:00 μμ

    Τελευταίο χειροκρότημα το μεσημέρι στο πρώτο Νεκροταφείο για τον Τίτο Βανδή. Ο σπουδαίος ηθοποιός, ο θεατρικός δάσκαλος, αλλά και ο σύντροφος, ο αγωνιστής και φίλος, έφυγε σε ηλικία 86 χρόνων νικημένος από τον καρκίνο. Ο Τίτος Βανδής δεν ήταν μόνο ένας υπέροχος ηθοποιός. Ηταν ένας μεγάλος ιδεολόγος. Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να πιστεύει ότι η σιωπή είναι ντροπή και ότι πρέπει όλοι μαζί να φωνάζουμε για το Δίκιο, για τη Λευτεριά και για τον Ανθρωπο.

    Ηταν ολοι εκεί

    Η αυλαία έπεσε μα το χειροκρότημα δεν σταμάτησε γιατί ο Τίτος Βανδής άφησε πίσω του πιο ανθηρή την τέχνη. Το χειροκρότημα αυθόρμητο, την ύστατη στιγμή για έναν πρίγκιπα της Τέχνης. Για έναν άνθρωπο που τίμησε τη ζωή και το θέατρο μέχρι την τελευταία του στιγμή.

    Η Μπέτυ Βαλάση η πολυαγαπημένη τελευταία σύντροφος της ζωής του απαρηγόρητη αποχαιρέτησε τον άνθρωπό της με τον οποίο έζησε μαζί τα τελευταία 20 χρόνια και η οποία επέλεξε να υποφέρει σιωπηρά όλο αυτό το διάστημα που ήταν άρρωστος.

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης με κόκκινα τριαντάφυλλα, ο Ζιλ Ντασέν με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο Τίτος Βανδής στις ταινίες "Τοπ Καπί" και "Ποτέ την Κυριακή", ο Νίκος Κούρκουλος, ο Θανάσης Βέγγος και πολλοί συναγωνιστές και συνάδελφοι του συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον άνθρωπο που δίδαξε ήθος και υποκριτική.

    Στεφάνια έστειλαν η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο αρχηγός της Ν.Δ, το Σωματείο Ελληνων Ηθοποιών και το Εθνικό Θέατρο.

    Με διεθνή καριέρα

    Στα μέσα της δεκαετίας του '60, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και παρέμεινε 24 χρόνια κάνοντας ταινίες για το διεθνές σινεμά αλλά συμμετέχοντας και σε παραστάσεις που άφησαν εποχή στο Μπροντγουεϊ.

    Ο Τίτος Βανδής παντρεύτηκε 4 φορές: με την Καίτη Ασπρέα, την Αλέκα Παϊζη, την Μαρία Αλκαίου και την Μπέτυ Βαλάση, σύντροφος του μέχρι το τέλος της ζωής του.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917, από γονείς Καβαλιώτες και σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε για την Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε τα νεανικά του χρόνια με ένα μικρό διάλειμμα παραμονής στη Λωζάννη. Για να βελτιώσει την ξενική του προφορά, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, γράφτηκε στην Δραματική Σχολή. Δάσκαλοι του ήταν ο Φώτος Πολίτης και ο Δημήτρης Ροντήρης.

    Πρωτοέπαιξε στην παράσταση του Τάκη Μουζενίδη "ο Πειρασμός" αλλά στο θέατρο βγήκε επισήμως με τον "Ιούδα", στα 1934. Λίγο αργότερα έκανε δικό του θίασο με τους Μαρία Αλκαίου και Δήμο Σταρένιο. Έπαιξε και σε ελληνικές ταινίες ("Νησί των ανέμων", "Παράνομοι", "Μήδεια" , "Αστέρω").

    Εκείνες όμως που τον έκαναν να ξεχωρίσει στο ελληνικό κοινό ήταν το "Ποτέ την Κυριακή" και η ταινία "Πολιορκία", για την οποία απέσπασε το 1962, το βραβείο α' ανδρικού ρόλου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Στην συνέχεια έζησε στην Αμερική, παίζοντας σε ταινίες οπως "Μπέτσι", "Εξορκιστής", "Τοπ Καπί", "Ποτέ την Κυριακή" και τα "Πάντα γύρω απο το σεξ". Στο θέατρο εμφανίζεται σε δουλειές όπως το "Ιλια Ντάρλινγκ", "Ζορμπάς", "Συνέβη στην Αθήνα" κ.ά.

    Επαιξε και σε τηλεοπτικές σειρές, στα "Κότζακ", "Χαβάη 5-0", "Μάνιξ" και "Επικίνδυνες Αποστολές".

    [17] Απάντηση Βενιζέλου στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

    24/2/2003 6:33:00 μμ

    "Το ύφος του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου δεν εναρμονίζεται με το ύφος των δηλώσεων και των επιστολών που έχουν στείλει στην ελληνική πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός, η Υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και ο πρόεδρος των εφόρων του μουσείου", διαμηνύει ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην προσβλητική δήλωση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νήλ Μάκ Γκρέγκορ, ότι τα Μάρμαρα δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα παρά μόνον εικονικά. Ο διευθυντής του Μουσείου, όπου φιλοξενούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα, από τότε που ο Ελγιν τα απέσπασε από το γλυπτό σύνολο του μνημείου της Δημοκρατίας, δήλωσε στην χθεσινή συνέντευξη του στην Βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" ότι το Μουσείο δεν έχει μπει σε συζητήσεις, γιατί δεν πρόκειται ποτέ τα Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    "Δεν υφίσταται διαφορά ανάμεσα στα έργα τέχνης του ελληνικού πολιτισμού από εκείνα της Ιταλίας ή της Ισπανίας, που επίσης είναι διάσπαρτα σε όλον τον κόσμο. Η Βρετανική πλευρά δεν συζητά ούτε την περίπτωση μακρόχρονου δανεισμού", τόνισε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

    Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τον Νήλ Μάκ Γκρέγκορ να επισκεφθεί την Ακρόπολη και εξήγησε ότι αυτό θα τον βοηθήσει να βρει το μέτρο των πραγμάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 February 2003 - 17:57:20 UTC