Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τοξικό το νέφος πάνω από την Αθήνα
  • [02] Στην Κύπρο ο Παπανδρέου
  • [03] Εισαγγελέας:''Γιαλατζί επαναστάτες τα μέλη της 17Ν''
  • [04] Μηνυση Σάββα Ξηρού κατά Διώτη και Σύρου
  • [05] Αντίποινα Ισραηλινών στη Γάζα
  • [06] Νέα καταδίκη για τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί
  • [07] Στα χέρια των Πολωνών η Νατζάφ
  • [08] Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ερμπίλ
  • [09] Οι αραβικές χώρες δεν θα αποστείλουν στρατό στο Ιράκ

    [01] Τοξικό το νέφος πάνω από την Αθήνα

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/9/2003 10:26:00 πμ

    Τοξικό νέφος, με συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Ε.Ε έχει κάνει την εμφάνιση του στο Λεκανοπέδιο. Αιτία η εκπομπή βενζολίου από τα ΙΧ των οποίων ο καταλύτης είτε δεν έχει συντηρηθεί σωστά, είτε έχει ξεπεράσει το όριο ζωής του. Σύμφωνα με μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, η μέση ετήσια τιμή του βενζολίου στην Αττική, ανά κυβικό μέτρο αέρα είναι σχεδόν τριπλάσια από το μέσο όρο της Ε.Ε, η οποία σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μιχάλη Πετράκη, κάλεσε τη χώρα μας να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων.

    [02] Στην Κύπρο ο Παπανδρέου

    10/9/2003 11:11:00 πμ

    Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση για τις "απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν". Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων δασκάλων, όπου σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ενδεχομένως να παραβρεθούν και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αρχικά είχαν αρνηθεί συνάντηση μαζί του.

    [03] Εισαγγελέας:''Γιαλατζί επαναστάτες τα μέλη της 17Ν''

    10/9/2003 10:52:00 πμ

    "Γιαλατζί" κοινωνικούς επαναστάτες απεκάλεσε τα μέλη της 17Ν ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη μέρα την αγόρευσή του. Ο εισαγγελέας επιτέθηκε και στους Γάλλους διανοούμενους, που κατέθεσαν υπέρ του Θεολόγου Ψαραδέλλη τονίζοντας, ότι αν οι ληστείες για τις οποίες κατηγορείται ο Ψαραδέλλης δεν είναι ανεκτές "εις Παρισίους", τότε δεν είναι ανεκτές κι εδώ. "Οι ψυχές των νεκρών των θυμάτων της 17Ν πλανώνται στην αίθουσα και ζητούν δικαίωση, όχι εκδίκηση", είπε ο εισαγγελέας. Πριν από λίγο η δίκη διακόπηκε επειδή ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός σχολίαζε την αγόρευση του εισαγγελέα, που αναφερόταν στον πολυτραυματισμό του και τη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό.

    ''Στις τσέπες τους τα λεφτά από τις ληστείες''

    Στην έναρξη της αγόρευσης του ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε γενικά στις βομβιστικές επιθέσεις, που έκανε η 17Ν σε επιχειρήσεις και στις δολοφονίες επιχειρηματιών. Όπως είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, οι ενέργειες αυτές της 17Ν είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας και έπληξαν εργαζόμενους. "Ποιος θα φέρει τα κεφάλαιά του, την τεχνογνωσία του σε μια χώρα, που δείχνει να αναρχοκρατείται; Η 17Ν δημιούργησε ανέργους και αναταραχή. Ποιος διερεύνησε να βρει το μέγεθος του κακού, που έκαναν οι άνθρωποι αυτοί στις επιχειρήσεις του Αθανασιάδη, του Αγγελόπουλου, του Μομφεράτου ή του Περατικού;".

    Αναφερόμενος στις ληστείες σε τράπεζες και σε Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, που έκανε η 17Ν, ο κ. Λάμπρου υποστήριξε, πως τα χρήματα αυτά τα έβαλαν στις τσέπες τους ο Γιωτόπουλος, ο Κουφοντίνας και οι υπόλοιποι.

    "Λέτε να μην ξέρουν από ποιες τσέπες βγήκαν; Τα χρήματα αυτά τα έβγαζε ο λαός. Αφαιρέθηκαν από το πορτοφόλι των εργαζομένων για να περνάει καλά ο φυγόπονος, ο άνεργος αλλά "μπον βιβέρ" Αλέξανδρος Γιωτόπουλος".

    [04] Μηνυση Σάββα Ξηρού κατά Διώτη και Σύρου

    9/9/2003 5:21:00 μμ

    Μήνυση σε βάρος του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και του αρχηγού της Αντιτρομοκρατικής αντιστράτηγου Στέλιου Σύρου υπέβαλε ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός, όπως γνωστοποίησε χθες στο δικαστήριο με δήλωση του, λίγο πριν ξεκινήσει την αγόρευση του ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου. Ο Ξηρός κατήγγειλε για μία ακόμα φορά τα βασανιστήρια και τις υπόλοιπες απαράδεκτες συνθήκες ανάκρισης του, που υποστηρίζει από την αρχή της δίκης ότι υπέστη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στον Ευαγγελισμό, μετά την έκρηξη στα χέρια του της μοιραίας βόμβας, που οδήγησε στην αποκάλυψη των μελών της 17Ν.

    [05] Αντίποινα Ισραηλινών στη Γάζα

    10/9/2003 11:54:00 πμ

    Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές περιοχές μετά τις δύο χθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους και την ευθύνη των οποιών ανέλαβε η στρατιωτική πτέρυγα της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Αμεση ήταν η απάντηση από το Ισραήλ. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν την Τετάρτη με πυραύλους το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς στην Γάζα Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, που τραυματίστηκε ελαφρά. Από την επίθεση τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι ο γιός του Ζαχάρ και ένας σωματοφύλακάς του. Την ισραηλινή επίθεση καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή. ''Οι φόνοι Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της βίας δεν θα βοηθήσουν το Ισραήλ να επιτύχει την ασφάλεια'', δήλωσε ο Αχμεντ Κορέι, που κάλεσε τους ισραηλινούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Χαμάς: ''Απάντηση στα εγκλήματα του Ισραήλ''

    Από την πρώτη επίθεση, σε στάση λεωφορείου στο Τελ Αβίβ έξω από στρατιωτική βάση, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άτομα ενώ 30 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο βομβιστής καμικάζι. Στη στάση, την ώρα της έκρηξης, βρίσκονταν πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες που περίμεναν το λεωφορείο, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Στη δεύτερη, που σημειώθηκε αργά το βράδυ στην είσοδο μιας καφετέριας στη δυτική Ιερουσαλήμ,8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μεταξύ αυτών και ο καμικάζι), ενώ τουλάχιστον σαράντα τραυματίστηκαν και πολλοί από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία αναφέρει πως ο φύλακας που στεκόταν στην είσοδο εμπόδισε τον καμικάζι να μπει μέσα και εκείνος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο δρόμο.

    Την ευθύνη και για τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις ανέλαβαν οι μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, με ανακοίνωση που έστειλαν στον Αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα, στην οποία μάλιστα δηλώνουν υπερήφανοι για όσα πέτυχαν παρ΄όλα τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ.

    Ο ηγέτης της Χαμάς, Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση στο Τελ Αβίβ ήταν η απάντηση της Χαμάς στα "εγκλήματα" του Ισραήλ, δίχως πάντως να αναλάβει και την ευθύνη.

    Τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η οργάνωση Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ που αποτελεί την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

    Ο ραδιοσταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές μετέδωσε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις του στρατού με στόχο την εξόντωση ή τη σύλληψη στελεχών των παλαιστινιακών ριζοασπαστικών οργανώσεων.

    Καταδικάζει η Παλαιστινιακή αρχή

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, που επίσπευσε λόγω των γεγονότων την επιστροφή του από την Ινδία, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, δεν δίστασε να επαναλάβει ότι θεωρεί υπεύθυνο για τη συνέχιση της βίας τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ.

    Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή της από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης η παλαιστινιακή διοίκηση κάνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να σταματήσει ο κύκλος της βίας, αλλά και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι.

    Διεθνής αντίδραση για τις επιθέσεις

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, χρησιμοποιώντας τον όρο "φαύλες", τονίζοντας την ανάγκη να παταχθεί η τρομοκρατία, ενώ κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να εξαρθρώσει πλήρως τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, από την Ουάσινγκτον το ''κουαρτέτο'' (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΗΕ και Ρωσία) θα συνέλθει πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο, είχε ανακοινώσει και αυτός ότι το "κουαρτέτο" θα συναντηθεί πιθανότατα στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας και απηύθυνε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στην ισραηλινή κυβέρνηση. Επίσης, κάλεσε ''όλες τις ενεχόμενες πλευρές να εμμείνουν στη δέσμευσή τους στον οδικό χάρτη'', το δυτικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και η Ρωσία.

    [06] Νέα καταδίκη για τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί

    10/9/2003 9:59:00 πμ

    Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκε την Τετάρτη ο Ιμάμ Σαμούντρα, στέλεχος ισλαμιστικής οργάνωσης, ο οποίος κατηγορείται πως οργάνωσε τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, που έγινε τον Οκτώβριο του 2002 και έσπειρε τον θάνατο σε 202 ανθρώπους. Μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία ο Σαμούντρα σηκώθηκε από το εδώλιο και φώναξε τρεις φορές :"Ο Θεός είναι μεγάλος". Ειδικός στην Πληροφορική ο Ιμάμ Σαμούντρα είχε δηλώσει ότι είναι "'ετοιμος να πεθάνει ως μάρτυρας" αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση,την οποία -όπως είπε- διέπραξε στο όνομα του "ιερού πολέμου" ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο μήνα δικαστήριο του Ντενπασάρ καταδίκασε σε θάνατο, τον πρώτο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, τον Αμρόζι.

    [07] Στα χέρια των Πολωνών η Νατζάφ

    10/9/2003 10:07:00 πμ

    Αλλαγή φρουράς στη Νατζάφ, καθώς η αμερικανική διοίκηση σχεδιάζει να παραδώσει τον έλεγχο της σιιτικής πόλης στην υπό πολωνική διοίκηση μεραρχία, που έχει αναπτυχθεί στο νότιο Ιράκ μέχρι τα τέλη της εβδομάδος. Οι αμερικανοί πεζοναύτες, που ήταν υπεύθυνοι για την περιοχή, είχαν παραδώσει τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος αυτής της ζώνης στην πολυεθνή δύναμη στις 3 Δεκεμβρίου, όμως είχαν καθυστερήσει να παραχωρήσουν τον έλεγχο της Νατζάφ, έπειτα από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της 29ης Αυγούστου σε τέμενος της πόλης, που στοίχισε τη ζωή στον σιίτη κληρικό Μοχάμεντ Μπέκερ Αλ Χακίμ. Ο αντισυνταγματάρχης Κρις Γούντμπριτζ, διοικητής των Πεζοναυτών στη Νατζάφ, είχε δηλώσει δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση πως εάν οι αμερικανοί πεζοναύτες έφευγαν μετά την επίθεση θα ισοδυναμούσε με το να έδιναν το μήνυμα στους κατοίκους της πως οι Αμερικανοί τους εγκατέλειπαν την στιγμή της κρίσης.

    [08] Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ερμπίλ

    10/9/2003 9:31:00 πμ

    Ένας Ιρακινός έχασε τη ζωή του κι άλλα 41 άτομα τραυματίσθηκαν, μεταξύ τους κι ένα μέλος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στην κουρδική πόλη Ερμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα οδόφραγμα του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) του Μασούντ Μπαρζανί.

    [09] Οι αραβικές χώρες δεν θα αποστείλουν στρατό στο Ιράκ

    10/9/2003 12:05:00 πμ

    Ο Αμρ Μούσα

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι αραβικές χώρες δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ όπου οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αντιμετωπίζουν επιθέσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. ''Δεν είναι αποδεκτό και δεν είναι λογικό να στείλουμε αραβικά στρατεύματα για να προστατεύσουν τις δυνάμεις κατοχής ή για να συμμετάσχουν στην κατοχή ενός αραβικού κράτους'', είπε ο Μούσα μετά τη λήξη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου στο Κάιρο.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, είπε από την πλευρά του ότι το θέμα αυτό ''δεν συζητήθηκε καθόλου'' στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε και ο νεοδιορισμένος υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Ζεμπάρι είχε υποστηρίξει ότι οι όμορες χώρες δεν θα πρέπει να στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να προσπαθήσουν να προωθήσουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 September 2003 - 10:02:24 UTC