Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο αδιέξοδο στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας - Πατριαρχείου
  • [02] Συνέχεια κινητοποιήσεων και αυτή την εβδομάδα
  • [03] ''Παράταση'' της ταλαιπωρίας στο Ρίο-Αντίρριο
  • [04] Στον αποκλεισμό του ΟΗΕ από το Κυπριακό εμμένει ο Ερντογάν
  • [05] Συνάντηση Μαγκριώτη - Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Βομβιστική επίθεση κατά Ισραηλινών στρατιωτών
  • [07] Κατάλογος με απελαθέντα μέλη της Αλ Κάιντα από το Ιράν
  • [08] Τουρκία: Τέσσερα παιδιά νεκρά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού
  • [09] Συνελήφθη η υπεύθυνη για την αναστάτωση του Μπους
  • [10] Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία
  • [11] Η πιο ζεστή ημέρα για τη Σερβία τον τελευταίο αιώνα
  • [12] Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία
  • [13] Καταδίκη των ''τρομοκρατικών'' επιθέσεων κατά αμάχων
  • [14] Ολοκληρώθηκε ο 21ος Μαραθώνιος Αθηνών
  • [15] Girl Power: Με όπλο την τέχνη στον αγώνα κατά του καρκίνου
  • [16] Παντρεύεται ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου
  • [17] Προτιμούν τον Ουίλιαμ στο θρόνο οι Βρετανοί

    [01] Νέο αδιέξοδο στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας - Πατριαρχείου

    2/11/2003 5:53:00 μμ

    Σε αδιέξοδο οδηγούνται και πάλι οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τη σκληρή ανακοίνωση του Φαναρίου, που βάζει τέλος στις διαπραγματεύσεις. Το Πατριαρχείο επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη της κρίσης αλλά και της μη εξεύρεσης λύσης στην Εκκλησία της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, καλεί τους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας να στηρίξουν τα δίκαιά του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην Έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας την ερχόμενη Τρίτη. Οι τελευταίες εξελίξεις θα απασχολήσουν την Ιερά Σύνοδο που θα συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα. Ωστόσο, κύκλοι της Ελλαδικής Ιεράς Συνόδου και με δηλώσεις του ο κύριος διαπραγματευτής, Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, κάνουν λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αποδίδουν αδιαλλαξία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας πως η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στη λογική της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου.

    Δηλώσεις κ.κ. Καλλίνικου - Θεόκλητου

    Ο κ. Καλλίνικος μαζί με τον μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, είχε συμμετάσχει στις συνομιλίες και ιδιαίτερα στην πρώτη συζήτηση που έγινε πρίν απο λίγες μέρες με τον Πατριάρχη στο Φανάρι.

    Ο μητροπολίτης Πειραιώς τονίζει χαρακτηριστικά: "Απορώ, εξίσταμαι και θλίβομαι για την εξέλιξη. Διατηρώ, όμως, την αγάπη μου προς το Πατριαρχείο και ελπίζω". Επίσης, ο Πειραιώς τονίζει πώς για να είναι έγκυρος ο κατάλογος των ονομάτων των υποψηφίων Μητροπολιτών που συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες να στέλνεται στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να τα εγκρίνει η Ιεραρχία, κάτι που δεν αποδέχεται το Φανάρι.

    Ωστόσο, ο κ. Καλλίνικος επισήμανε οτι ο ίδιος ο Πατριάρχης του είχε πει ότι "θα τηρηθούν οι διατάξεις του νόμου" και κατέληξε τονίζοντας ότι "η ανακοίνωση απέχει της αληθείας".

    Αντίθετα, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Κυριακής, τόνισε ότι "η Εκκλησία θα πρέπει να δώσει τη μαρτυρία σε τι πιστεύει, καθώς το Κανονικό δίκαιο δεν μπορεί να προσαρμόζεται στο κοσμικό" και ότι "η Εκκλησία πρέπει να αποδεχθεί τα Κανονικά κείμενα", απόψεις που συμπαρατάσσονται με εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Κύκλοι της Ιεράς Συνόδου, όμως, σχολίαζαν μεταξύ άλλων ότι "με το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου, επιχειρείται διαστρέβλωση της πραγματικότητας, διότι η Εκκλησία της Ελλάδος, προέβη σε όλες εκείνες τις υποχωρήσεις που ήταν δυνατές, μέσα στα όρια των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας, ενώ το Πατριαρχείο τήρησε αδιάλλακτη στάση".

    Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως προτίθεται να συνεχίσει να σιωπά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αλλά παράλληλα θα επιμείνει, όπως και η Εκκλησία της Ελλάδος, στη λογική του διαλόγου.

    Οι εξελίξεις στην Ιερά Σύνοδο και την Ιεραρχία

    Πάντως, το πρωί της Δευτέρας συνέρχεται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος θα παρουσιάσει στους συνοδικούς Μητροπολίτες όλες τις πτυχές των εξελίξεων και των γεγονότων των τελευταίων ημερών, έτσι ώστε να συζητηθούν.

    Την Τρίτη, άλλωστε, συνέρχεται και η Ιεραρχία που θα διαρκέσει ως την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία, εκτός των άλλων, θα συζητηθούν και οι εισηγήσεις των Ιεραρχών για την Πράξη του 1928, ειδικά για τον πέμπτο όρο της Πράξεως που αναφέρεται στην αποστολή του καταλόγου των υποψηφίων Αρχιερέων καθώς και για την ιστορία του όλου ζητήματος.

    Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς τι συζητήθηκε καθ΄όλη αυτή την περίοδο των διαβουλεύσεων με το Πατριαρχείο.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις:

    Εμπλοκή στο διάλογο Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι

    [02] Συνέχεια κινητοποιήσεων και αυτή την εβδομάδα

    2/11/2003 5:18:00 μμ

    Σε απεργιακό κλοιό η χώρα και για αυτή την εβδομάδα, καθώς σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της παιδείας, της υγείας και σε άλλους κλάδους. Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από αύριο Δευτέρα νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί φροντιστηρίων γενικής παιδείας και κέντρων ξένων γλωσσών, ζητώντας επίλυση θεσμικών και οικονομικών τους αιτημάτων. Νέα 48ωρη απεργία πραγματοποιούν από αύριο οι ιατροί του ΙΚΑ, και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ την Τρίτη, οι νοσοκομειακοί ιατροί θα μετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ σε όλο το δημόσιο τομέα. Για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή οι νοσοκομειακοί έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία. Τις ημέρες των κινητοποιήσεων, τα νοσοκομεία και τα ιατρεία του ΙΚΑ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

    Διήμερη προειδοποιητική απεργία έχει εξαγγείλει από αύριο η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, ενώ το ίδιο διάστημα απεργούν και οι εργαζόμενοι στη Νομαρχία Αθηνών.

    Για την Τρίτη και την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι ιατροί αποφάσισαν να απέχουν το Νοέμβριο και από τα τακτικά ιατρεία και από κάθε προγραμματισμένη εργασία όπως χειρουργεία, εργαστήρια, εξιτήρια, επιτροπές.

    [03] ''Παράταση'' της ταλαιπωρίας στο Ρίο-Αντίρριο

    2/11/2003 5:08:00 μμ

    Να παρατείνουν, για μία ακόμη φορά, την απεργία τους αποφάσισαν οι ναυτεργάτες. Έτσι, το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου θα παραμείνει κλειστό έως τις 7:00 το πρωί της Τρίτης και όχι έως αύριο Δευτέρα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις παρά τη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία παράνομη, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν δοθεί λύση στα αιτήματά τους είναι αποφασισμένοι την Τρίτη να προχωρήσουν σε απεργία επ' αόριστον. Σε όλο το διάστημα των κινητοποιήσεων, σημειώθηκε πολύ μεγάλη κίνηση στο πορθμείο Αιγίου - Αγ. Νικολάου. Από το Αίγιο τα δρομολόγια είναι τα εξής: 07:30, 10:30, 13:30, και 17:00. Από το πορθμείο του Αγίου Νικολάου, τα δρομολόγια έχουν ως εξής: 08:30, 12:00, 15:30, και το τελευταίο στις 18:00 το απόγευμα.

    [04] Στον αποκλεισμό του ΟΗΕ από το Κυπριακό εμμένει ο Ερντογάν

    Πηγή: ΑΠΕ 2/11/2003 7:38:00 μμ

    Επιμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παραμεριστεί ο ΟΗΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για πενταμερείς συνομιλίες και με τη συμμετοχή της Αθήνας, της Αγκυρας, του Λονδίνου, της Λευκωσίας και του κατοχικού καθεστώτος. Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο Ερντογάν ερωτηθείς για παλιότερη δήλωσή του ότι "η μη επίλυση δεν είναι λύση", είπε ότι "την άποψη αυτή τη διατύπωσα και για τις δυο πλευρές. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τη θετική προσέγγιση μιας μόνο πλευράς. Αυτό θα γίνει χάρη στην προσπάθεια και των δυο πλευρών. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει λύση". Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε, τέλος, ότι κακώς συνδέεται το ζήτημα της Κύπρου με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

    ''Δεν βρίσκουν ανταπόκριση τα βήματα προσέγγισης''

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε τον περασμένο Απρίλιο στο Βελιγράδι στον Έλληνα πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσε ουσιαστικά αποκλεισμό του ΟΗΕ και προσπάθεια επίλυσης από πλευράς Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    "Στο Βελιγράδι", συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, "έκανα στον κ. Σημίτη την εξής πρόταση. Είπα, εμείς ως οι δύο εγγυήτριες χώρες και οι δύο πλευρές, η Νότια και η Βόρεια Κύπρος να συνέλθουμε, καλώντας μάλιστα και την Αγγλία και να διευθετήσουμε το θέμα. Η απάντηση που πήρα φυσικά ήταν το ότι δεν μπορώ να προσέλθω στο τραπέζι για ένα θέμα που δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Εάν λοιπόν έχετε τέτοια άποψη σε ένα θέμα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η μη επίλυση".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την "ελπίδα" να υπάρξει θετική απάντηση και τόνισε ότι "η πρόταση του κ. Ντενκτάς σχετικά με τα Βαρόσια και το γεγονός ότι άνοιξαν τα 'σύνορα', ήταν πολύ θετικά βήματα για τη βελτίωση του κλίματος".

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην απόφαση της Τουρκίας "να ανοίξει τις πόρτες της στους Ελληνοκύπριους" και τόνισε ότι "θα έπρεπε τα βήματα αυτά να βρουν ανταπόκριση, κάτι που δεν έγινε".

    Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δύο τομείς και δύο γλώσσες. Αμφότερες οι πλευρές πρέπει να σέβονται το δίκαιο. Όσο δεν γίνεται αυτό αποδεκτό, θα είναι δύσκολη και η επίλυση".

    [05] Συνάντηση Μαγκριώτη - Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν

    2/11/2003 6:36:00 μμ

    Με τον νέο πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, συναντήθηκε στο Μπακού, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της Διυπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, πρώτη και μοναδική επίσημη συνάντηση με ξένο αξιωματούχο, μετά την ορκωμοσία Αλίεφ. Η συνάντηση του κ. Μαγκριώτη με τον νέο πρόεδρο, τον 42χρονο γιο του "πατέρα αφέντη" του Αζερμπαϊτζάν επί πολλά χρόνια, ήταν πολύ εγκάρδια.

    Αλίεφ: Να διευρυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών

    Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Αλίεφ, ο οποίος εξελέγη στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική του πατέρα του και να δώσει μεγάλη προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα.

    Ειδικότερα, για τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα επισήμανε τη σημασία της διεύρυνσης τους.

    Ο Έλληνας υφυπουργός του επέδωσε γραπτό μήνυμα με τις ευχές του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ του μεταβίβασε προφορικά τις ευχές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

    [06] Βομβιστική επίθεση κατά Ισραηλινών στρατιωτών

    2/11/2003 12:44:00 μμ

    Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από έκρηξη βόμβας στην παλιά πόλη της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε τη στιγμή που περνούσε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας στρατιώτης και ελαφρότερα οι υπόλοιποι. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωσή της η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα που συνδέεται με το κίνημα της Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ. Στο μεταξύ το Ισραήλ προχώρησε σήμερα στην μερική άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας επιτρέποντας σε 10.000 Παλαιστίνιους εργαζόμενους να μεταβούν στις εργασίες τους στο ισραηλινό έδαφος.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν άδεια μόνο στους Παλαιστίνιους εργαζόμενους που είναι άνω των 35 ετών.

    Ο καθολικός αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών ήταν σε ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο στη Χάιφα που προκάλεσε τον θάνατο 21 ανθρώπων.

    Να σημειώσουμε ότι το Ισραήλ επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο Παλαιστινίων εργαζομένων, αμέσως μετά την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000, λόγω των φόβων για επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Πριν την έκρηξη της Ιντιφάντα εργάζονταν στο Ισραήλ περίπου 250.000 Παλαιστίνιοι που σήμερα είναι άνεργοι.

    [07] Κατάλογος με απελαθέντα μέλη της Αλ Κάιντα από το Ιράν

    2/11/2003 6:34:00 μμ

    Κατάλογο με τα ονόματα 147 μελών της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν, τους οποίους "απέλασε το Ιράν" στις χώρες καταγωγής τους ενημερώνοντας παράλληλα τον ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα "Αλ Χάγιατ". Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται πάντως τα ονόματα στελεχών της Αλ Κάιντα που έχει καταγγελθεί ότι βρίσκονται στο Ιράν, όπως ενός γιου του Οσάμα Μπιν Λάντεν - του Σάαντ Μπιν Λάντεν, του τρίτου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αιγύπτιου Σαΐντ αλ Αντελ και του Κουβεϊτιανού Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, που θεωρείται εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η σαουδαραβική εφημερίδα, που εκδίδεται στο Λονδίνο, αναφέρει ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται "29 Σαουδάραβες, 12 Ιορδανοί, 13 Υεμενίτες, 6 Μαροκινοί, 6 Τυνήσιοι, ένας Σύρος, 7 Σομαλοί, 35 Πακιστανοί και 24 άλλοι διαφόρων εθνικοτήτων".

    "Το Ιράν παρέδωσε τους συλληφθέντες στις χώρες καταγωγής τους μέσω της διπλωματικής οδού ή με τη μεσολάβηση των πρεσβειών των χωρών αυτών στην Τεχεράνη", γράφει η "Αλ Χάγιατ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, 7 από τους 13 Υεμενίτες απελάθηκαν στο Μαρόκο και οι έξι Τυνήσιοι στην Ιταλία. Μεταξύ των απελαθέντων είναι και ένας Αυστριακός, που μεταφέρθηκε στη χώρα του.

    [08] Τουρκία: Τέσσερα παιδιά νεκρά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού

    2/11/2003 6:17:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τέσσερα παιδιά, τρία κοριτσάκια και ένα αγοράκι, ηλικίας 7 ως 10 ετών, σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν την Κυριακή από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, τον οποίο είχαν βρει και έπαιζαν σε μικρό χωριό του Ουλούντερε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε εγκαταλειφθεί κοντά στο δημοτικό σχολείο του χωριού από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Τα παιδιά που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε στρατιωτικό νοσοκομείο της κοντινής πόλης Σιρνάκ, στην ίδια περιοχή, η οποία μεταξύ του 1984 και του 1999 αποτέλεσε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ.

    [09] Συνελήφθη η υπεύθυνη για την αναστάτωση του Μπους

    2/11/2003 12:31:00 μμ

    Νέα στοιχεία για το μυστηριώδες χθεσινό περιστατικό της πρόσκρουσης αυτοκινήτου στο κτίριο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος παρακολουθούσε πολιτική συγκέντρωση, έδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Όπως ανακοινώθηκε, το αυτοκίνητο που κατάφερε να παραβιάσει τον αστυνομικό κλοιό ασφαλείας γύρω από το στάδιο, όπου ο Μπους είχε μόλις ολοκληρώσει ομιλία του, στο Σαουθχέιβεν του Μισισίπι, είχε 29χρονη γυναίκα οδηγό, η οποία μάλιστα είχε μέσα στο όχημα και τα τρία μικρά παιδιά της. Η γυναίκα συνελήφθη και κρατείται. Υπενθυμίζεται ότι από όλη τη φασαρία που δημιουργήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος υπέστη μόνο κάποια καθυστέρηση στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα του.

    Υπό κράτηση η 29χρονη. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι αιτίες του περιστατικού

    ''Η ύποπτη συνελήφθη αμέσως και κρατείται από την τοπική αστυνομία'', δήλωσε χθες ο προεδρικός εκπρόσωπος Τρεντ Ντάφι μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά το επεισόδιο. ''Ο πρόεδρος δεν διέτρεξε κανένα κίνδυνο", είπε ο Ντάφι διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν πυροβολισμοί.

    Ο Μπους βρισκόταν στη λιμουζίνα του έτοιμος να αναχωρήσει από τη συγκέντρωση όταν το αυτοκίνητο της γυναίκας έπεσε στην ίδια πλευρά του κτιρίου, κοντά στην έξοδο που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει η προεδρική αυτοκινητοπομπή.

    Υπάλληλοι στο κτίριο, το οποίο στεγάζει ένα συνεδριακό κέντρο 10.000 θέσεων, δήλωσαν ότι η οδηγός φώναζε δυνατά, καθώς το αυτοκίνητό της κατευθυνόταν προς το κτίριο. Έτρεξαν να φύγουν φοβούμενοι πως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Ο σερίφης της κομητείας Ντε Σότο κατηγόρησε τη γυναίκα, η οποία ονομάζεται Μπετίνα Μίξον και είναι 29 χρόνων, για επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού, σύμφωνα με αξιωματούχο του γραφείου του σερίφη που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Η Μίξον, η οποία ζει λίγα χιλιόμετρα μακριά από το συνεδριακό κέντρο, είχε μαζί της στο αυτοκίνητο τα τρία παιδιά της, ηλικίας 3, 5 και 8 χρόνων, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η τηλεόραση έδειξε αστυνομικούς με κράνη και περικυκλώνουν το αυτοκίνητο και να παλεύουν με μια ξανθιά γυναίκα την οποία έριξαν στο έδαφος. Λίγο αργότερα την απομάκρυναν ενώ εκείνη έμοιαζε να αντιστέκεται.

    Ο Μπους τήρησε το πρόγραμμά του και ταξίδεψε ως το Κεντάκι για τη δεύτερη από τέσσερις ομιλίες του υπέρ ρεπουμπλικάνων υποψηφίων σε αναμετρήσεις για εκλογή κυβερνητών.

    [10] Βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία

    2/11/2003 12:05:00 μμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Γεωργιανοί για τις βουλευτικές εκλογές, που θεωρούνται ως δοκιμασία για τους υποστηρικτές του προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα θα παλέψουν για την πρώτη θέση, ενώ ο κυβερνών συνασπισμός "Για μια νέα Γεωργία" λαμβάνει μόλις το 6%.

    Ανησυχίες για ενδεχόμενη νοθεία εκφράζει η αντιπολίτευση

    Επισήμως, σε πληθυσμό μικρότερο των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, οι ψηφοφόροι ανέρχονται στα 2,6 εκατομμύρια, αριθμός που χαρακτηρίζεται υπερβολικός από την αντιπολίτευση, η οποία έχει εκφράσει φόβους για νοθεία.

    Αν οι Γεωργιανοί χρησιμοποιήσουν τις εκλογές αυτές για να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε, τότε ο τελευταίος θα χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο Σεβαρντνάτζε δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν σε δύο χρόνια.

    Για την αντιπολίτευση οι εκλογές αυτές αποτελούν μια ευκαιρία να αυξήσει τη δύναμή της ώστε να ορίσει το δικό της επόμενο πρόεδρο. Πιθανότερος υποψήφιος θα είναι ο Νίνο Μπουρντζανάτζε, νυν πρόεδρος της Βουλής, το "Δημοκρατικό Μπλοκ" του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

    [11] Η πιο ζεστή ημέρα για τη Σερβία τον τελευταίο αιώνα

    Πηγή: ΑΠΕ 2/11/2003 6:11:00 μμ

    Τους 25 βαθμούς Κελσίου έφτασε την Κυριακή στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδος) το θερμόμετρο στο Βελιγράδι, καθιστώντας αυτή την ημέρα την πιο ζεστή που έχει ζήσει εδώ και έναν αιώνα η Σερβία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, επικαλούμενο την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας. Σύμφωνα μάλιστα με το μετεωρολόγο Ντράγκαν Ντιούριτς, η σημερινή ημέρα είναι η πιο ζεστή που γνωρίζει η Σερβία από το 1898, όταν το θερμόμετρο είχε φτάσει τους 24 βαθμούς Κελσίου.

    [12] Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία

    2/11/2003 12:01:00 μμ

    Περίπου 6,9 εκατομμύρια Βούλγαροι ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, με τους πρώην κομμουνιστές να θέλουν να κατοχυρώσουν το προβάδισμά τους στον πρώτο γύρο και τη δεξιά να προσπαθεί να διατηρήσει τις δημοτικές αρχές στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Σόφια και το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών σε 21 μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα και 1500 κοινότητες, όπου δεν εξελέγησαν δήμαρχοι στον πρώτο γύρο. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 (ώρα Ελλάδος).

    Προηγούνται οι Σοσιαλιστές

    Οι πρώην κομμουνιστές του Σοσιαλιστικού κόμματος διατηρούν το προβάδισμα σε 12 πόλεις και η δεξιά Ένωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων σε έξι.

    Στη Σόφια, αναμένεται να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο σημερινός δήμαρχος Στέφαν Σοφιγιάνσκι που έχει την υποστήριξη της κεντροδεξιάς. Αντίπαλος του είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στόγιαν Αλεξαντρώφ που έχει την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού κόμματος. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι αν η αποχή είναι μεγάλη η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί.

    Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι Σοσιαλιστές είχαν αναδειχθεί πρώτη δύναμη με 33% έναντι 21% της Ενωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων.

    Το Σοσιαλιστικό κόμμα εξέλεξε μάλιστα από τον πρώτο γύρο δημάρχους σε τέσσερα μεγάλα διαμερίσματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Βάρνα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    [13] Καταδίκη των ''τρομοκρατικών'' επιθέσεων κατά αμάχων

    2/11/2003 7:25:00 μμ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι γειτονικών χωρών του Ιράκ και της Αιγύπτου που μετέχουν στην περιφερειακή σύνοδο της Δαμασκού για το Ιράκ καταδίκασαν την Κυριακή τις "τρομοκρατικές" επιθέσεις σε αμάχους στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν για την εγγύηση της ασφάλειας των συνόρων τους, μετά τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ξένοι μαχητές κρύβονται πίσω από το αιματηρό κύμα βίας στο μεταπολεμικό Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο αρνήθηκε να μετάσχει ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, επικαλούμενος μη επίσημη πρόσκλησή του.

    ''Θα εμποδίσουμε οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων''

    Οι υπουργοί "καταδικάζουν τις τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες, ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς θεσμούς, πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ", υπογραμμίζεται στην τελική ανακοίνωση της διήμερης περιφερειακής συνόδου της Δαμασκού.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών δηλώνουν, επίσης, ότι θα συνεργαστούν με τις αρχές του Ιράκ για να "εμποδίσουν οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων", μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ξένοι μαχητές διασχίζουν τα σύνορά τους και περνάνε στο Ιράκ για να πολεμήσουν.

    Στη σύνοδο παρίστανται οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας,της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Κουβέιτ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αραβική σύνοδος στη Συρία για την ασφάλεια χωρίς το Ιράκ

    [14] Ολοκληρώθηκε ο 21ος Μαραθώνιος Αθηνών

    2/11/2003 3:07:00 μμ

    Με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών, που γίνεται εδώ και 21 χρόνια, προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Ζερεμπάγιο Μπάγιο, από την Τανζανία, ήταν ο μεγάλος νικητής στους Ανδρες, καθώς σε 2 ώρες και 16:59, κάλυψε την απόσταση και έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Στέφεν Ρουγκούτ από την Κένυα (2 ώρες 17:06) και στην τρίτη ο Ελίας Τσέμπετ (Κένυα) με χρόνο 2 ώρες και 18:22. Ο Έλληνας Νίκος Πόλλιας, ο οποίος ήταν και ο νικητής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος (7ος τίτλος που κατακτά), βρέθηκε στην 8η θέση με χρόνο 2 ώρες 23:16. Στην κατηγορία των Γυναικών, την πρώτη θέση κατάλαβε η Ολλανδέζα, Νάντια Βαγενμπεργκ, με χρόνο 2 ώρες και 43:18, ενώ ακολούθησε στη δεύτερη θέση η νικήτρια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Γεωργία Αμπατζίδου (2 ώρες 46:47). Την τρίτη θέση κατέλαβε η Μάργκαρετ Κάρι από την Κένυα (2 ώρες 48:48).

    Στο μεταξύ, νικητές του Μίνι Μαραθωνίου, που ξεκίνησε από την Αγία Παρασκευή, αναδείχθηκαν οι Κώστας Πούλιος (ΓΣ Κηφισιας) στους Ανδρες με χρόνο 27:25 και στις γυναίκες η Βίκυ Ζωγραφίδου (ΓΑΣ Ηλλισός), η οποία τερμάτισε σε 32:58.

    Να σημειώσουμε ότι φέτος οι συμμετοχές στον Μαραθώνιο έφθασαν τις 3.280, αυξημένες κατά 1.300 άτομα περίπου σε σχέση με πέρυσι (στην αφετηρία είχαν βρεθεί 2.000 και είχαν τερματίσει 1.800), ενώ στον Μίνι Μαραθώνιο που πήραν μέρος 2.000 αθλητές και αθλήτριες. Το σήμα εκκίνησης για τον 21ο Μαραθώνιο δόθηκε σήμερα το πρωί στις 8.30.

    Από νωρίς το πρωί η τροχαία έθεσε σε ισχύ, ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα. Κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής δεν επιτρεπόταν τμηματικά η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ αλλαγές υπήρξαν και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Όπως είναι γνωστό η Μαραθώνια διαδρομή, ξεκινά από το Μαραθώνα, συνεχίζει κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, εισέρχεται στην περιοχή του Τύμβου Μαραθώνα, εξέρχεται εκ νέου στη Λεωφόρο Μαραθώνος και ακολουθώντας τη διαδρομή κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων, Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Ο επίσημος τερματισμός σήμανε το μεσημέρι στις 14:30.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Ρεκόρ συμμετοχών για τον 21ο Διεθνή Μαραθώνιο Αθήνας

    [15] Girl Power: Με όπλο την τέχνη στον αγώνα κατά του καρκίνου

    2/11/2003 2:48:00 μμ

    Είκοσι σύγχρονες εικαστικοί και 30 γυναίκες-πρότυπα, δημιουργούν, με έμπνευση τη γυναικεία φύση και πολεμούν, με όπλο την τέχνη, τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για την εικαστική-φιλανθρωπική εκστρατεία το "Girl Power 2", που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, πριν από λίγες ημέρες. Όσοι επισκεφθούν την έκθεση Girl Power, έως 15 Νοεμβρίου, θα απολαύσουν δημιουργίες καλλιτεχνών που καλύπτουν όλες οι μορφές της σύγχρονης έκφρασης : ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, design, video και multimedia. Αυτή όμως είναι μόνο η πρώτη ενότητα της έκθεσης. Στη δεύτερη ενότητα οι επισκέπτες θα εκπλαγούν ευχάριστα βλέποντας τα πονήματα 30 γυναικών-συμβόλων, που κινούνται έξω από το χώρο της τέχνης. Η Δέσποινα Βανδή, η Καίτη Γαρμπή, η Λένα Δανιηλίδου, η Μαρία Χουκλη, αλλά και η Αγάπη Βαρδινογιάννη είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που δέχθηκαν να υποδυθούν καλλιτεχνικό ρόλο για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Τα έργα θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

    To Girl Power ξεκίνησε τη δράση του το Δεκέμβριο του 2001. Λόγω της μεγάλης αρχικής επιτυχίας, η εκδήλωση θεσμοθετήθηκε και θα πραγματοποιείται πλέον σε ετήσια βάση. Στόχος να καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και να αποτελέσει κύρια πηγή βοήθειας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

    Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.girlpower.gr οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την εκστρατεία, τις εκθέσεις και τις εξελίξεις, να επικοινωνούν με την ομάδα του Girl Power, ενώ επίσης μπορούν να πάρουν μέρος στην δημοπρασία που συνεχίζεται διαρκώς on-line.

    Η διοργάνωση της έκθεσης ανήκει στην Αλεξάνδρα Κολλάρου και την Τέση Σπηλιώτη, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Δήμου Αθηναίων.

    Κέντρο Τεχνών - Πάρκο Ελευθερίας Βασ. Σοφίας πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Τηλ:210-7232603

    [16] Παντρεύεται ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου

    2/11/2003 2:09:00 μμ

    Η Λετίσια Ορτίς

    Ο βασιλικός οίκος της Ισπανίας ανακοίνωσε αιφνιδίως το Σάββατο το γάμο του διαδόχου του θρόνου Φελίπε ντε Μπουρμπόν, ο οποίος θα νυμφευτεί στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού μια διαζευγμένη δημοσιογράφο της ισπανικής τηλεόρασης, την Λετίσια Ορτίς Ροκασολάνο. Ο 35χρονος πρίγκιπας των Αστούριας, τρίτο παιδί και μοναχογιός του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και της βασίλισσας Σοφίας, θα ζητήσει επισήμως σε γάμο την 31χρονη Λετίσια Ορτίς, παρουσιάστρια των ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TVE, την ερχόμενη Πέμπτη στα ανάκτορα της Θαρθουέλα, την επίσημη βασιλική κατοικία.

    ''Ο γάμος θα λάβει χώρα στις αρχές του θέρους 2004'' στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα στη Μαδρίτη, ανέφερε ο βασιλικός οίκος σε λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το βράδυ, παραμονή των 65ων γενεθλίων της βασίλισσας Σοφίας.

    Ωραία γυναίκα, το πρόσωπο της οποίας είναι οικείο στους τηλεθεατές της δεύτερης έκδοσης της βραδινής τηλεφημερίδας της TVE, η Ορτίς είχε επίσης εργαστεί ως δημοσιογράφος της συντηρητικής εφημερίδας ABC και του τηλεοπτικού δικτύου συνεχούς ενημέρωσης CNN+.

    Οι περισσότεροι ισπανικοί πολιτικοί σχηματισμοί, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, έσπευσαν να χαιρετίσουν την ανακοίνωση του γάμου του μελλοντικού βασιλιά της Ισπανίας, ο ρόλος του οποίου, ο οποίος δεν προσδιορίζεται από το σύνταγμα, έγκειται κυρίως στην επίσημη εκπροσώπηση του κράτους, τόσο στο εσωτερικό της Ισπανίας όσο και στο εξωτερικό.

    Η εφημερίδα ABC αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η Ορτίς και ο πρίγκιπας συναντήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γαλικία, όταν η Ορτίς κάλυπτε το θέμα της βύθισης του πετρελαιοφόρου ''Πρεστίζ''. Η διαρροή του πετρελαίου του ''Πρεστίζ'' προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στις ισπανικές ακτές και ο Φελίπε βρισκόταν εκεί για να εκφράσει υποστήριξη στα θύματα.

    Η σχέση τους συνεχίστηκε και ο Φελίπε γνώρισε την Ορτίζ στους γονείς του πριν από ενάμισι μήνα, σύμφωνα πάντα με την ABC.

    [17] Προτιμούν τον Ουίλιαμ στο θρόνο οι Βρετανοί

    2/11/2003 2:00:00 μμ

    Οι Βρετανοί πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, θα γινόταν καλύτερος βασιλιάς από τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Κάρολο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα στις βρετανικές εφημερίδες. Περίπου τα δύο πέμπτα (39%) των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov εκτιμούν ότι ο νεαρός πρίγκιπας θα πρέπει να διαδεχτεί τη γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ. Πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 28%. Ισάριθμοι (39%) είναι και οι υποστηρικτές του Καρόλου που όμως βλέπει το ποσοστό των οπαδών του να μειώνεται κατά 9 μονάδες σε σχέση με πέρσι, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Mail on Sunday.

    H νέα γενιά ''ψηφίζει''... τον Πρίγκιπα Νο 2

    Οι νέοι πάντως προτιμούν σαφώς τον Ουίλιαμ (60%) για βασιλιά, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου ICM, που δημοσιεύει η εφημερίδα News of the World.

    Στο ερώτημα ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας δίνει το ''καλό παράδειγμα'', το 88% απάντησε ο Ουίλιαμ, το 69% η βασίλισσα και μόνο το 55% ο Κάρολος.

    Το 82% των νέων Βρετανών πιστεύουν ότι η βασιλική οικογένεια απολαμβάνει πάρα πολλά προνόμια και το 75% εκτιμά ότι ''είναι αποκομμένη από τους καθημερινούς ανθρώπους''.

    Περίπου έξι στους δέκα (59%) δεν θα πήγαιναν να δουν τη βασίλισσα αν επισκεπτόταν την πόλη τους, ενώ ένας στους τέσσερις (26%) πιστεύει ότι η μοναρχία θα καταργηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

    Το 81% θεωρεί ότι η βασιλική οικογένεια είναι χρήσιμη για τον τουρισμό, το 79% ότι ασκεί φιλανθρωπικά έργα και το 71% ότι προσδίδει αίγλη στη Βρετανία στο εξωτερικό.

    Στη δημοσκόπηση του YouGov οι μισοί από τους 2000 ερωτηθέντες είπαν ότι η μοναρχία δεν πρέπει να διατηρηθεί παρά μόνο αν γίνουν μεταρρυθμίσεις, ενώ το 21% επιθυμεί την κατάργησή της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 November 2003 - 18:26:07 UTC