Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσλαμβάνονται 500 νέοι ελεγκτές Στο κόκκινο οι έλεγχοι για τις τιμές
  • [02] Επίθεση με μολότοφ κατά του Υπ. Πολιτισμού
  • [03] Σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής "Αθώοι" οι Μπους και
  • [04] Οι αεροπειρατές περνούν τα συστήματα ασφαλείας Το βίντεο του τρόμου
  • [05] Επιθέσεις εναντίον της ρωσικής αστυνομίας στην Τσετσενία
  • [06] Με την κάλυψη της ΓΣΕΕ Απεργούν οι συμβασιούχοι
  • [07] Ανέστειλαν οι ελεγκτές τη στάση εργασίας Χωρίς προβλήματα οι πτήσεις
  • [08] Από τα 9 μέτρα, στον... τελικό η Βραζιλία
  • [09] Δεκαέξι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά Πολύνεκρη έκρηξη σε
  • [10] Ο Κλίνσμαν προβάρει τη στολή του Φέλερ
  • [11] Στέλνει κι άλλα όπλα στο Ιράκ ο Μπους

    [01] Οικονομία

    Προσλαμβάνονται 500 νέοι ελεγκτές Στο κόκκινο οι έλεγχοι για τις τιμές

    21/7/2004 11:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Με ποσοστό κέρδους έως και 588% πωλούσαν τα προϊόντα τους, επτά επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης, που εντείνει τις εφόδους για την πάταξη της αισχροκέρδειας εν όψει τον Ολυμπιακών Αγώνων. Ήδη, οι επτά επιχειρήσεις παραπέμπονται στον εισαγγελέα Αγορανομίας, ενώ όπως προέκυψε από τους ελέγχους άλλες 30 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν να παραβιάζουν τις διατάξεις του αγορανομικού κώδικα και τους επιβλήθηκαν οι νόμιμες κυρώσεις.

    Ενισχύεται το έμψυχο δυναμικό

    Εν τω μεταξύ, ο μηχανισμός για την πάταξη του παραεμπορίου θα ενισχυθεί την ερχόμενη εβδομάδα με 500 νέου ελεγκτές, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό με την πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Φώφη Γεννηματά.

    Ο ίδιος τόνισε, ότι η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί συνολική ευθύνη του κρατικού μηχανισμού και της κρατικής αυτοδιοίκησης.

    Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε, ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για όλες τις νομαρχίες της χώρας.

    [02] Εσωτερικά

    Επίθεση με μολότοφ κατά του Υπ. Πολιτισμού

    22/7/2004 7:15:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δύο μολότοφ κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και μία κατά των γραφείων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, που βρίσκονται στην οδό Μπουμπουλίνας, εκτόξευσαν νεαροί, λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές. Η μικρής έκτασης φωτιά που εκδηλώθηκε στην είσοδο του ΥΠΠΟ κατασβέστηκε έγκαιρα από το φύλακα του κτηρίου, ο οποίος είπε ότι οι δράστες ήταν τρεις και είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [03] Διεθνή

    Σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής "Αθώοι" οι Μπους και Κλίντον για την 11η Σεπτεμβρίου

    22/7/2004 8:02:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άμοιρος ευθυνών κρίνεται ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, καθώς και ο προκάτοχός του, Μπιλ Κλίντον, από την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε περίπου 3.000 άτομα. Το περιεχόμενο του τελικού πορίσματος της επιτροπής, που αναμένεται να δει σήμερα, Πέμπτη, το φως της δημοσιότητας, γνωστοποιήθηκε στους δημοσιογράφους από συμβούλους του Αμερικανού Προέδρου που το πληροφορήθηκαν λίγες ώρες πριν την επίσημη δημοσιοποίησή του. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι "θα κινούσε γη και ουρανό" εάν είχε έστω και την παραμικρή υποψία για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, το πόρισμα δεν κατηγορεί κανέναν ούτε επικρίνει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, αλλά διαπιστώνει διοικητικά κενά. Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται άρθρα στις εφημερίδες που κάνουν λόγο για παραλείψεις και λάθη. Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο που εμφανίζει τους τρομοκράτες που κατέλαβαν το αεροσκάφος που έπεσε στο Πεντάγωνο, να περνούν ανενόχλητοι τους ελέγχους των ανδρών ασφαλείας του αεροδρομίου της Ουάσινγκτον.

    Οι χαμένες ευκαιρίες και τα θεσμικά κενά

    Την αρχή έκανε η Ουάσινγκτον Ποστ που σε δημοσίευμά της ισχυρίζεται ότι η έκθεση εντοπίζει δέκα χαμένες ευκαιρίες για να αποτραπεί ο θάνατος των χιλιάδων ατόμων των επιθέσεων.

    Η εφημερίδα, βασιζόμενη σε πηγές που γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης, γράφει ότι στο τελικό πόρισμα επισημαίνονται "επιχειρησιακές ευκαιρίες" που χάθηκαν υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους και του Μπιλ Κλίντον, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη συνωμοσία της Αλ Κάιντα και του δικτύου της. Συγκεκριμένα, από τις δέκα συνολικά ευκαιρίες, οι τέσσερις χάθηκαν επί προεδρίας Κλίντον και οι υπόλοιπες έξι κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπους, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα οκτώ μήνες πριν τις επιθέσεις.

    Ωστόσο, το πόρισμα των 600 σελίδων δεν παραλείπει να αναφέρει ότι πολλές από τις χαμένες ευκαιρίες ήταν εξαρχής δυσδιάκριτες ενώ οι επιθέσεις πιθανότατα δε θα μπορούσαν να αποτραπούν.

    Η επιτροπή αναμένεται να υπογραμμίσει ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν "τα σημαντικά θεσμικά κενά στο εσωτερικό της κυβέρνησης" για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους και ότι οι αεροπειρατές είχαν την άνεση να κάνουν δοκιμές στα αμερικανικά αεροπλάνα, να μελετήσουν πώς λειτουργούν οι πόρτες των θαλάμων διακυβέρνησης και να περάσουν ανεμπόδιστα από τους ελέγχους των αεροδρομίων. Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, ότι τόσο ο Μπους όσο και Κλίντον πήραν στα σοβαρά την απειλή της Αλ Κάιντα και "ανησυχούσαν πραγματικά" για τον κίνδυνο που συνιστούσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν για τα αμερικανικά συμφέροντα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το βίντεο του τρόμου

    [04] Διεθνή

    Οι αεροπειρατές περνούν τα συστήματα ασφαλείας Το βίντεο του τρόμου

    22/7/2004 9:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Washington Post

    Λίγες ώρες πριν την επίσημη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της ανεξάρτητης αμερικανικής επιτροπής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που δείχνει τους ελέγχους που έγιναν σε μία ομάδα αεροπειρατών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο που έπεσε στο Πεντάγωνο. Το βίντεο που τραβήχτηκε από τις κάμερες ασφαλείας τους αεροδρομίου Ντιούλς της Ουάσινγκτον, το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, δείχνει τέσσερις από τους πέντε αεροπειρατές να υποβάλλονται σε πρόσθετο έλεγχο μετά την ενεργοποίηση του ανιχνευτή μετάλλων. Στη συνέχεια, οι φύλακες τους επιτρέπουν να επιβιβαστούν στη μοιραία πτήση 77 των Αμερικανικών Αερογραμμών.

    Πέρασαν ανενόχλητοι και τον πρόσθετο έλεγχο

    Στο βίντεο εμφανίζονται οι αεροπειρατές να ελέγχονται με φορητή συσκευή, ενώ ένας εξ αυτών έδωσε τη χειραποσκευή του για επιπρόσθετο έλεγχο ανίχνευσης εκρηκτικών. Κανένας έλεγχος δεν εμφάνισε κάτι το ύποπτο και έτσι επιτράπηκε η επιβίβαση στους πέντε τρομοκράτες. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο ασφαλείας γιατί κουβαλούσαν σουγιάδες, που τότε επιτρεπόταν να έχουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους. Από την πτώση του συγκεκριμένου αεροσκάφους σκοτώθηκαν οι 64 επιβαίνοντες καθώς και 125 υπάλληλοι του Πενταγώνου.

    Το βίντεο δόθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες από δικηγόρους που εκπροσωπούν οικογένειες επιζώντων οι οποίοι σκοπεύουν να μηνύσουν τις αεροπορικές εταιρείες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι συγγενείς των θυμάτων αντέδρασαν έντονα μετά την προβολή του βίντεο. Μάλιστα, η Έλαϊν Τιγκ, μητέρα ενός θύματος των επιθέσεων, είπε ότι ξαφνιάστηκε από το πόσο χαλαρός ήταν ο έλεγχος, δεδομένου ότι οι αεροπορικές εταιρείες είχαν λάβει τρεις προειδοποιήσεις από την Ομοσπονδιακή Αεροπορική Διοίκηση (FAA).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αθώοι" οι Μπους και Κλίντον για την 11η Σεπτεμβρίου

    [05] Διεθνή

    Επιθέσεις εναντίον της ρωσικής αστυνομίας στην Τσετσενία

    22/7/2004 9:44:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν την Πέμπτη από δύο διαφορετικές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε βάση της ΟΜΟΝ, των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας στην Τσετσενία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το Ιντερφάξ, επικαλούμενο ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι η πρώτη έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα και σημειώθηκε έξω από βάση της ΟΜΟΝ στη Μαχατσκάλα του Νταγκεστάν, που γειτνιάζει με την Τσετσενία. Το πρακτορείο προσθέτει ότι η έκρηξη σημειώθηκε όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε άνδρες της ΟΜΟΝ έφθασε έξω από τη βάση. Από την έκρηξη τραυματίστηκε και μία γυναίκα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μία ώρα αργότερα, δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε 50 μέτρα απόσταση από το σημείο της πρώτης έκρηξης. Από τη δεύτερη έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    [06] Εσωτερικά

    Με την κάλυψη της ΓΣΕΕ Απεργούν οι συμβασιούχοι

    22/7/2004 9:56:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΝΕΤ

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, με την κάλυψη της ΓΣΕΕ προχωρούν σήμερα οι συμβασιούχοι που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για μονιμοποίηση. Οι τελευταίοι ζητούν την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία 99/70 για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εργαζομένων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε την Τετάρτη, ότι η Kυβέρνηση εφάρμοσε κατά γράμμα την κοινοτική οδηγία και εξάντλησε όλα τα περιθώρια, ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι συμβασιούχοι.

    Η διαδικασία για τη μονιμοποίηση

    Εν τω μεταξύ, οι συμβασιούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν αιτήσεις στις υπηρεσίες, όπου απασχολούνται προκειμένου να μπουν στη διαδικασία μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

    Βασική προϋπόθεση, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, είναι να είχαν ενεργή σύμβαση έως τις 19 Ιουλίου 2004.

    Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει σε όλες τις υπηρεσίες την εγκύκλιο για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς και υπόδειγμα της αίτησης, που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ η διαδικασία μονιμοποίησης θα διαρκέσει 8 μήνες.

    [07] Εσωτερικά

    Ανέστειλαν οι ελεγκτές τη στάση εργασίας Χωρίς προβλήματα οι πτήσεις

    22/7/2004 10:16:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν την Τετάρτη να αναστείλουν την προγραμματισμένη για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας. Στην απόφαση κατέληξαν μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα να διερευνήσει τις καταγγελίες τους για την παρεμβολή από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στις συχνότητες, με τις οποίες γίνεται η επικοινωνία των πιλότων με τους επίγειους σταθμούς.

    [08] Αθλητισμός

    Από τα 9 μέτρα, στον... τελικό η Βραζιλία

    22/7/2004 10:30:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το ντέρμπι που όλοι περιμένανε στον κυριακάτικο τελικό του Κόπα Αμέρικα, αυτό μεταξύ της Αργεντινής και της Βραζιλίας, ανέδειξε ο χθεσινός β ημιτελικός της περουβιανής διοργάνωσης, μετά τη νίκη της «σελεσάο» με 5-3 επί της Ουρουγουάης στα πέναλτι. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Το σκορ άνοιξε ο Ουρουγουανός Μαρσέλο Σόσα στο 22, ενώ για τη Βραζιλία ισοφάρισε στο 47 ο Αντριάνο. Τον αγώνα στο στάδιο της Λίμα παρακολούθησαν περίπου 15.000 θεατές.

    "Σελεσάο" vs "Mπιανκοσελέστε"

    «Ίδρωσε» η σελεσάο αλλά τελικά αν και βρέθηκε να χάνει από την Ουρουγουάη με 0-1 κατάφερε στις αρχές του β ημιχρόνου να ισοφαρίσει και να στείλει το ματς στη ρουλέτα των πέναλτι παράταση, αφού στην εν λόγω διοργάνωση δεν παίζεται παράταση. Τυχερότερη ή και πιο ικανή αν θέλετε στα πέναλτι η ομάδα του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, η οποία με 5-3 καπάρωσε τη μία και μοναδική θέση για τον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζούλιο Σέζαρ, Μάικον, Λουιζάο, Ζουάν, Ρενάτο, Γουστάβο Νέρι, Αντριάνο, Κλέμπερσον (75΄ Ντιέγκο), Λουίς Φαμπιάνο, Αλεξ, Εντού (75΄ Ζούλιο Μπαπτίστα)

    ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μάριο Σεμπάστιαν Βιέρα, Τζόε Μπισέρα, Ντάριο Ροντρίγκες, Πάολο Μοντέρο, Μαρσέλο Σόσα, Ντάριο Σίλβα, Κριστιάν Ροντρίγκες (70΄ Βισέντε Σάντσες), Ντιέγκο Πέρες (80΄ Ομάρ Πούσο), Χαβιέ Ντελγκάδο, Κάρλος Ντιόγκο, Κάρλος Μπουένο (62΄ Ντιέγκο Φορλάν)

    Πρώτος σκόρερ ο Αντριάνο

    Το σημαντικό τέρμα του Αντριάνο που κράτησε «ζωντανή» τη Βραζιλία στην κανονική διάρκεια του β ημιτελικού, ήτανε το έκτο για το Βραζιλιάνο άσο, που θεωρείται πλέον φαβορί για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Μοναδική απειλή στο τελευταίο ματς του Κόπα Αμερικά ο Αργεντίνος Χαβιέ Σαβιόλα. Αναλυτικά ο πίνακας των σκόρερ στο Κόπα Αμέρικα, μετά την διεξαγωγή του δεύτερου ημιτελικού της διοργάνωσης, έχει ως εξής:

    6 γκολ - Αντριάνο (Βραζιλία)

    3 γκολ - Χαβιέ Σαβιόλα (Αργεντινή), Κάρλος Μπουένο (Ουρουγουάη)

    2 γκολ - Κίλι Γκονζάλες (Αργεντινή), Λουίς Γκονζάλες (Αργεντινή), Κάρλος Τέβες (Αργεντινή), Λουσιάνο Φιγκερόα (Αργεντινή), Λουίς Φαμπιάνο (Βραζιλία), Αγκουστίν Ντελγκάδο (Ισημερινός), Αμπελ Ενρίκε Αγκιλάρ (Κολομβία), Τρεσόρ Μορένο (Κολομβία), Ντάριο Σίλβα (Ουρουγουάη), Νορμπέρτο Σολάνο (Περού)

    1 γκολ - Ντ΄ Αλεσάντρο (Αργεντινή), Ρομπέρτο Αγιάλα (Αργεντινή), Χουάν Πάμπλο Σορίν (Αργεντινή), Μάσιμο Μαρτζιότα (Βενεζουέλα), Ρούμπερτ Μοράν (Βενεζουέλα), Χοακίν Μποτέρο (Βολιβία), Λόργκιο Αλβάρες (Βολιβία), Γκονζάλο Γκαλίντο (Βολιβία), Αλεξ (Βραζιλία), Ζουάν (Βραζιλία), Ρικάρντο Ολιβέιρα (Βραζιλία), Φράνκλιν Σάλας (Ισημερινός), Εντισον Περέα (Κολομβία), Εντβιν Κόνγκο (Κολομβία), Λουίς Αντόνιο Μαρίν (Κόστα Ρίκα), Αντι Χέρον (Κόστα Ρίκα), Μαουρίτσιο Ράιτ (Κόστα Ρίκα), Ρικάρντο Οσόριο (Μεξικό), Πάβελ Πάρντο (Μεξικό), Ραμόν Μοράλες (Μεξικό), Εκτορ Αλταμιράνο (Μεξικό), Αντόλφο Μπαουτίστα (Μεξικό), Πάολο Μοντέρο (Ουρουγουάη), Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουάη), Ντάριο Ροντρίγκες (Ουρουγουάη), Βισέντε Σάντσες (Ουρουγουάη), Μαρσέλο Σόσα (Ουρουγουάη), Χούλιο Ντανιέλ Ντος Σάντος (Παραγουάη), Ερνέστο Κριστάλδο (Παραγουάη), Χούλιο Γκονζάλες (Παραγουάη), Φρέντι Μπαρέιρο (Παραγουάη), Κάρλος Γκαμάρα (Παραγουάη), Κλαούντιο Πιζάρο (Περού), Ρομπέρτο Παλάσιος (Περού), Τζέφερσον Φαρφάν (Περού), Σαντιάγο Ακασιέτε (Περού), Φλάβιο Μαέστρι (Περού), Σεμπαστιάν Γκονζάλες (Χιλή), Ραφαέλ Ολάρα (Χιλή)

    [09] Διεθνή

    Δεκαέξι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά Πολύνεκρη έκρηξη σε πολυκατοικία στην Υεμένη

    22/7/2004 10:50:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκαέξι άτομα έχασαν τη ζωή τους, το βράδυ της Τετάρτης, από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε κτήριο διαμερισμάτων στην πόλη Χαμπάμπα, της βόρειας Υεμένης, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία της πόλης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη προκλήθηκε από ΤΝΤ που φυλάσσονταν στο υπόγειο της πολυκατοικίας, με συνέπεια το τριώροφο κτήριο να μετατραπεί σε ερείπια ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στα γειτονικά κτήρια. Η έκρηξη σημειώθηκε 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σανάα γύρω στις 11 το βράδυ και ήταν τόσο ισχυρή που συντρίμμια του κτηρίου εκτινάχθηκαν σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου. Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει από τα ερείπια 16 πτώματα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, ενώ νοσηλεύονται τέσσερα άτομα σοβαρά τραυματισμένα. Η αστυνομία δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν πρόκειται για ατύχημα ή για προμελετημένη ενέργεια.

    [10] Αθλητισμός

    Ο Κλίνσμαν προβάρει τη στολή του Φέλερ

    22/7/2004 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά την «πόρτα» που «έφαγε» η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου από το δικό μας «Ρεχακλή», στην πρόταση για να αναλάβει το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας των «πάντσερ», ο διάδοχος του Ρούντι Φέλερ βρέθηκε στο πρόσωπο του Γιούργκενς Κλίνσμαν. Ο πρώην αρχηγός της «Νασιοναλμανσάφτ» υπέβαλλε πρόταση στην ομοσπονδία της χώρας του να βοηθήσει ενόψει του Μουντιάλ 2006 της Γερμανίας, την οποία οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας εξετάζουν με ενδιαφέρον.

    [11] Ιράκ

    Στέλνει κι άλλα όπλα στο Ιράκ ο Μπους

    22/7/2004 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Το πράσινο φως για την αποστολή όπλων στο Ιράκ έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, καθώς η νέα ιρακινή κυβέρνηση διανύει δύσκολες ώρες όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας. Σε μνημόνιό του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο Τζορτζ Μπους αναφέρει ότι η αποστολή "αμυντικού υλικού θα ενισχύσει την ασφάλεια των ΗΠΑ και θα προωθήσει την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης". Η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην πόλη Ραμάντι κατά τη διάρκεια των οποίων αντάρτες κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, 25 Ιρακινοί και ένας Αμερικανός σκοτώθηκαν την Τετάρτη στο Ιράκ τη στιγμή που οργάνωση, που αυτοαποκαλείται "Μαύρες Σημαίες", ανακοίνωσε ότι κρατάει έξι ξένους τους οποίους απειλεί να εκτελέσει αν η κουβεϊτιανή εταιρεία για την οποία εργάζονται δε φύγει από το Ιράκ.

    Αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας στο θέμα των όπλων

    Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού εκφράζουν την ανησυχία τους ότι υπάρχει φόβος η πόλη της Σαμάρα να γίνει μια νέα Φαλούτζα, καθώς ήδη από τις αρχές του Ιουλίου έχει σημειωθεί έξαρση της βίας στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, στην Αυστραλία, έκθεση του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Φίλιπ Φλαντ, αναφέρει ότι οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες βάσισαν σε σαθρές και αόριστες πληροφορίες τις εκτιμήσεις τους για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    "Υπήρξε μια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Οι πληροφορίες ήταν σαθρές, αόριστες, και ελλιπείς", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φλαντ στην έκθεσή του η οποία έχει πολλά κοινά στοιχεία με παρόμοια ερευνητική διαδικασία που διεξάγεται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέοι όμηροι στο Ιράκ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 July 2004 - 8:50:39 UTC