Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ηλικία 81 ετών "Έφυγε" η Ρένα Βλαχοπούλου
  • [02] Ανακάλυψε τη δομή της διπλής έλικας του DNA Πέθανε ο Φρανσις Κρικ
  • [03] Έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ "Σημαίες ευκαιρίας" οι έννοιες που
  • [04] Χάντμπολ: Η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [05] Ποδαρικό με ήττα ο Ολυμπιακός
  • [06] Εύκολο φιλικό απόγευμα ο ΠΑΟΚ
  • [07] Στο Πακιστάν Σύλληψη επικηρυγμένου στελέχους της Αλ Κάιντα
  • [08] "Ασωτείες" τέλος για Ρονάλντο

    [01] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 81 ετών "Έφυγε" η Ρένα Βλαχοπούλου

    29/7/2004 7:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2004 9:21:04 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έχασε τελικά τη μάχη με το θάνατο, σε ηλικία 81 ετών, η δημοφιλής ηθοποιός, Ρένα Βλαχοπούλου, μετά από πολυήμερη παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατος προήλθε από αφνίδια ανακοπή της καρδιάς. Η Κερκυραία πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου νοσηλευόταν από τις 16 Ιουλίου στο νοσοκομείο, όπου εισήχθη για να υποβληθεί σε εγχείρηση για διάτρηση στομάχου. Η μετεγχειρητική της πορεία ήταν δύσκολη, καθώς αντιμετώπιζε κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχε πέσει σε κώμα. Συλληπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο της Ρένας Βλαχοπούλου απέστειλαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Η σορός της θα τεθεί την Παρασκευή σε λαϊκό προσκήνυμα στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η κηδεία της θα τελεστεί δημοσιά δαπάνη.

    Μια ζωή στο σανίδι

    Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε το 1923 στην Κέρκυρα και σπούδασε στο Ωδείο του Δραματικού Συλλόγου Κέρκυρας.

    Πρωτοεμφανίστηκε ως τραγουδίστρια σε μικρή ηλικία σε μουσικές εκδηλώσεις του Δραματικού Συλλόγου, ενώ η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση ήταν το 1940, με το βαριετέ του Μίμη Τραϊφόρου, όπου τραγούδησε την επιτυχία της εποχής, "Μικρή Χωριατοπούλα". Από τότε και μέχρι το 1953 συνεργάστηκε ως τραγουδίστρια με πολλούς μουσικούς θιάσους.

    Το 1953 έγινε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και συγκροτεί θίασο. Στο μεταξύ, έχει αρχίσει να εμφανίζεται και ως ηθοποιός σε πολλές επιθεωρήσεις, αποκαλύπτοντας πλούσια υποκριτικά προσόντα. Το 1957 πήρε μέρος στο θίασο Σταυρίδη - Θεοφανίδη, στην επιθεώρηση "Άλλος για το φεγγάρι" και στη μουσική φάρσα "Καζανόβας με το ζόρι".

    Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στο θέατρο Ακροπόλ και αμέσως μετά συνεργάστηκε με τον Κώστα Χατζηχρήστο, στην επιθεώρηση "Σαμπάνια και Ρετσίνα". Ακολούθησαν πολλές επιθεωρήσεις, ενώ το καλοκαίρι του 1966 συγκρότησε θίασο με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και το Γιάννη Βογιατζή, παρουσιάζοντας και πάλι επιθεωρήσεις. Παράλληλα με τις εμφανίσεις της στην επιθεώρηση, συμμετείχε σε θεατρικά σχήματα γνωστών κωμικών της εποχής, ενώ το καλοκαίρι του 1967 ηγήθηκε του θιάσου Βλαχοπούλου- Κωνσταντίνου- Σαπουντζάκη, που ανέβασε τη "Λουλουδιασμένη Αθήνα".

    Το χειμώνα του 1967- 1968 πρωταγωνίστησε και πάλι στο Ακροπόλ, στις επιθεωρήσεις "Αθήνα χαρτοπαίχτρα" και "Ψιθυρίσματα", με τους Νίκο Σταυρίδη, Σταύρο Παρράβα και Νινή Τζάνετ. Στα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, κινούμενη ανάμεσα στην επιθεώρηση και την κωμωδία, ενώ δημιούργησε πολλούς δικούς της θιάσους.

    Τη χειμερινή περίοδο 1994- 1995, ερμήνευσε την "Χαρτοπαίχτρα" του Ψαθά στο θέατρο Μπρόντγουεϊ, ρόλο για τον οποίο τιμήθηκε με το "Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά".

    Το ευρύ κοινό τη γνώρισε από τον κινηματογράφο, όπου αναδείχθηκε με το πηγαίο της ταλέντο. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες της ήταν: "Μερικοί το προτιμούν κρύο", η "Χαρτοπαίχτρα", "Κορίτσια για φίλημα", "Μία ελληνίδα στο χαρέμι", "Η παριζιάνα", "Μια τρελή τρελή σαραντάρα", "Φωνάζει ο κλέφτης", "Βίβα Ρένα", "Η θεία μου η χίπισσα" και άλλες.

    Στενός συνεργάτης της στις περισσότερες ταινίες ήταν ο γνωστός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Γιάννης Δαλιανίδης, ενώ εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.

    Αντίο Ρένα

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της προσφιλούς ηθοποιού.

    "Η Ρένα Βλαχοπούλου, η μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου, σφράγισε με το πηγαίο ταλέντο της μια ολόκληρη εποχή. Με την ποιότητα της τέχνης της, το μοναδικό της χαρακτήρα και το ήθος της κέρδισε την αγάπη των Ελλήνων", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για "μια λαμπρή ηθοποιό, από τους μεγάλους του κινηματογράφου και του θεάτρου μας, με γνήσια καλλιτεχνική φλέβα".

    "Μεγάλη απώλεια για όλους" χαρακτήρισε το θάνατο της ηθοποιού η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ δηλώνει πως η Ρένα Βλαχοπούλου "εξέφραζε με τρόπο αυθεντικό τη μέση Ελληνίδα σε όλες της τις εκφράσεις".

    Από την πλευρά της, η δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για μια "ανεπιτήδευτη, πληθωρική και γοητευτική Ρένα πρότυπο για κάθε νέο ηθοποιό".

    Τα συλλυπητήριά της στο σύζυγο και του οικείους της εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, σημειώνοντας: "Η Ρένα Βλαχοπούλου έδωσε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην υποκριτική τέχνη αλλά και στο τραγούδι, με το μπρίο και το εξαίρετο ταλέντο της. Το γέλιο που μας χάρισε απλόχερα θα συνεχίζει να μας το προσφέρει μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία".

    [02] Υγεία

    Ανακάλυψε τη δομή της διπλής έλικας του DNA Πέθανε ο Φρανσις Κρικ

    29/7/2004 8:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Βρετανός επιστήμονας Φρανσις Κρικ, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ ιατρικής, και είναι ένας εκ των ερευνητών που ανακάλυψαν της δομή της διπλής έλικας του γενετικού κώδικα (DNA), πέθανε, την Τετάρτη, σε ηλικία 88 ετών. Ο Κρικ τιμήθηκε με το Νόμπελ της Ιατρικής το 1962 για την εργασία του για τη δομή του DNA την οποία ανακάλυψε το 1953 μαζί με τον Τζέιμς Γουότσον στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο Γουότσον και ένας τρίτος συνάδελφός τους ο Μόρις Ουίλκινς, μοιράστηκαν το βραβείο. "Πέθανε στο νοσοκομείο Θόρντον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο μετά από μεγάλη μάχη με την επάρατη νόσο", διευκρίνισε ένας ερευνητής του Ινστιτούτου.

    [03] Εσωτερικά

    Έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ "Σημαίες ευκαιρίας" οι έννοιες που χρησιμοποιεί η Ν.Δ.

    29/7/2004 8:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. Με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι "οι έννοιες "κέντρο", "κοινωνικό κέντρο", "προοδευτική παράταξη" και όλες οι άλλες που ανακάλυψε όψιμα ο κ. Καραμανλής, είναι για τη ΝΔ σημαίες ευκαιρίας. Και με σημαίες ευκαιρίας δεν ασκείται πολιτική υπέρ των συμφερόντων του λαού και του τόπου". Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "Η Ν.Δ. διαγράφει στα λόγια την ιστορία της και επιβεβαιώνει καθημερινά ότι ντρέπεται για το παρελθόν της, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να αλλάζει και επί της ουσίας".

    [04] Αθλητισμός

    Χάντμπολ: Η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ

    29/7/2004 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το Νίκο Γραμματικό θα βρει στο δρόμο του ο Πανελλήνιος, σε περίπτωση που προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών στο χάντμπολ. Μετά την κλήρωση που έγινε σήμερα στη Βιένη, οι πρωταθλητές Ελλάδας, εφ' όσον -παρά τα προβλήματά τους- αποκλείσουν την Ίζβιντατς Λιουμπούσκι από τη Βοσνία στα προκριματικά, θα παίξουν στον πέμπτο όμιλο, όπου μετέχει και η πρωταθλήτρια Ελβετίας Βίντερτουρ, στην οποία παίκτης-προπονητής θα είναι την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, που πέρυσι έπαιξε στο «σύλλογο των Ολυμπιονικών». Στον 5ο όμιλο όπου κληρώθηκε η ελληνική ομάδα, μετέχουν επίσης -και είναι και τα φαβορί για την πρόκριση- η ισπανική Θιουδάδ Ρεάλ (έφτασε πέρυσι μέχρι τα ημιτελικά) και η Κόλντινγκ από τη Δανία.

    [05] Αθλητισμός

    Ποδαρικό με ήττα ο Ολυμπιακός

    29/7/2004 9:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με βαριά τα πόδια από την προετοιμασία και τις καθημερινές προπονήσεις οι "Ερυθρόλευκοι", ηττήθηκαν με 1-0 από την πολωνική Γκρότσλιν στην πρώτη τους φιλική αναμέτρηση για την νέα σεζόν. Όπως είναι φυσικό το αντικείμενο μελέτης και προσοχής από όλους ήταν τα δύο από τα νέα αποκτήματα της ομάδας, ο Μάριτς και ο Ρέζιτς. Ο μεν πρώτος άφησε πολύ καλά στοιχεία αγωνιζόμενος ως αμυντικός χαφ, αφού ήταν κινητικός, ενώ είχε και δοκάρι σε απ ευθείας εκτέλεση φάουλ. Αντίθετα ο Ρέζιτς στο κέντρο της άμυνας δεν ικανοποίησε, έχοντας πάντα το ελαφρυντικό της σκληρής προετοιμασίας, που όμως ίσχυε για όλους. Μάλιστα ο Κροάτης φέρει ευθύνη και στο γκολ που δέχτηκε ο Ολυμπιακός, καθώς από δικό του λάθος ο Σλουσάλσκι ξέφυγε και άνοιξε το σκορ στην πρώτη ουσιαστικά επίθεση της Γκρότσλιν, στο 8ο λεπτό. Την γνωστή εικόνα από την περσινή περίοδο διατήρησε ο Ολυμπιακός στο πρώτο αυτό φιλικό ματς καθώς επιθετικά ήταν δραστήριος, αλλά προδόθηκε από την κούραση, γεγονός κάθε άλλο παρά ανησυχητικό, ωστόσο αμυντικά η ομάδα ήταν δυσκίνητη και έτσι ο Αντώνης Νικοπολίδης στο πρώτο του ματς με τον "δαφνοστεφανωμένο έφηβο" στο στήθος, είχε αρκετή δουλειά.

    Μπάγεβιτς: "Έίδα αυτά που έπρεπε"

    Την θετική εικόνα της ήττας στο πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού, προσπάθησε να δει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα με την Γκρότσλιν, επεσήμανε πως εντοπίστηκαν τα στοιχεία που πρέπει να διορθωθούν και πως χρειάζονται ακόμη παιχνίδια, αφού αυτό ήταν μόλις το πρώτο. "Ήταν ο πρώτος μας αγώνας. Eίχαμε καλές στιγμές, αλλά κάναμε και λάθη", τόνισε ο Σέρβος τεχνικός και πρόσθεσε, "Δεν μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος, ούτε όμως στενοχωρημένος. Είδαμε αυτά που πρέπει να διορθώσουμε, όπως για παράδειγμα το να παίζουμε περισσότερο χρόνο χωρίς την μπάλα. Θα δουλέψουμε στην τακτική για αρκετό καιρό, ώστε οι επιλογές μας στον αγώνα να είναι πιο σωστές. Χρειαζόμαστε παιχνίδια για να δεθεί η ομάδα και να οργανώσει καλύτερα το παιχνίδι της".

    [06] Αθλητισμός

    Εύκολο φιλικό απόγευμα ο ΠΑΟΚ

    29/7/2004 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με χατ τρικ του Γιασεμή και έναν επιθετικό μονόλογο η ομάδα του ΠΑΟΚ πέρασε ένα εύκολο απόγευμα στο γήπεδο των Νέων Επιβατών απέναντι στην αντίστοιχη ερασιτεχνική του ΠΑΟΝΕ, η οποία όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο δεν προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση. Το σκορ άνοιξε στο 21' ο Βόκολος και σο 29' ο Αμαφούλε διπλασίασε τα τέρματα του "δικεφάλου", ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο γκολ προήλθαν από πάσες του Ζησόπουλου. Στο 56΄ο Γιασεμή ξεκίνησε τον καταιγισμό τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό, πετυχαίνοντας το 3-0 και έξι λεπτά αργότερα σημείωσε το 4-0. Το 5-0 και το τρίτο τέρμα του Κύπριου ήρθε στο 75', ενώ το τελικό 6-1 διαμόρφωσε ο Χάγκαν. Η αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ ήταν: Τοχούρογλου, Ανδράλας, Καραδήμος, Χασιώτης, Βόκολος, Ζησόπουλος, Γαρπόζης, Εγκωμίτης, Βαγγελής, Αμαφούλε, Σκαρμούτσος. Πάντως ο Άγγελος Αναστασιάδης έκανε πολλές αλλαγές χρησιμοποιώντας τους Μάρκο, Φουτσίνι, Λουκά, Μαλαδένη, τους σκόρερ Γιασεμή και Χάγκαν αλλά και τον Ηλία Ατματσίδη που μπήκε στο 22' για την πρώτη του φετινή συμμετοχή και αντικαταστάθηκε στο 60' από τον Φερναντέζ.

    [07] Διεθνή

    Στο Πακιστάν Σύλληψη επικηρυγμένου στελέχους της Αλ Κάιντα

    29/7/2004 10:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα από τα εξέχοντα στελέχη της Αλ Κάιντα, το οποίο είχε επικηρυχθεί με το ποσόν των 25 εκατομμυρίων δολαρίων, συνέλαβε το Πακιστάν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο Μαχντούμ Φέιζαλ Σάλεχ Χάγιατ είπε ότι ο καταζητούμενος, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε, συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο κεντρικό Πακιστάν πριν από λίγες ημέρες προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα άτομο που είναι "από τα πλέον καταζητούμενα διεθνώς".

    [08] Αθλητισμός

    "Ασωτείες" τέλος για Ρονάλντο

    29/7/2004 10:59:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εδώ και περίπου έναν χρόνο που ο Ρονάλντο χώρισε με την Μιλέν Ντομίνγκεζ, έπειτα από γάμο τεσσάρων ετών, είναι ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες παγκοσμίως και φροντίζει να το εκμεταλλεύεται υπέρ το δέον, δεδομένου πως οι εμφανίσεις του με διαφορετικές συνοδούς ήταν πολλές και συχνές. Όλα αυτά όμως μέχρι πριν περίπου ενάμισι μήνα, οπότε και η γνωριμία με την Ντανιέλα Τσικαρέλι τον άλλαξε και τον έκανε να σκέφτεται πολύ σοβαρά τον γάμο. Όπως φαίνεται μάλιστα οι σκέψεις περί γάμου μόνο ανούσιες δεν ήταν, καθώς με βάση ρεπορτάζ βραζιλιάνικου περιοδικού, ο Βραζιλιάνος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης σκοπεύει μέσα στον Δεκέμβριο να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Το περιοδικό το οποίο μάλιστα έχει την είδηση πρώτο θέμα στο εξώφυλλό του, επικαλείται πηγές από τον στενό οικογενειακό κύκλο του ποδοσφαιριστή, οι οποίες τον θέλουν να λέει πως ποτέ δεν έχει νιώσει πιο ευτυχισμένος και πως τοποθετεί την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του μέσα στον Δεκέμβριο. Η 23χρονη Ντανιέλα λοιπόν χάρη στα... εμφανή προσόντα της κατάφερε μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων να "τυλίξει" τον Ρονάλντο για τα καλά και το μόνο που μένει είναι να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ των Βραζιλιάνων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 July 2004 - 20:50:04 UTC