Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς πρόταση για το εξεταστικό οι Πρυτάνεις
  • [02] Συναίνεση και συμμαχικές Κυβερνήσεις δείχνει δημοσκόπηση
  • [03] Στην Άγκυρα η Χίλαρι Κλίντον
  • [04] Συνεχίζεται ο εθνικός διάλογος για τη γεωργία
  • [05] Σε αναζήτηση Νέου Κόσμου η ΝΑΣΑ
  • [06] Ράσμουνσεν για νέο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προκρίνει η Ευρώπη
  • [07] Προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
  • [08] ΗΠΑ: Ισόβια σε μαφιόζους-αστυνομικούς
  • [09] Βομβιστική επίθεση σε πακιστανική πόλη
  • [10] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Χαμάς
  • [11] ΟΗΕ: Άκαρπες οι συζητήσεις στο ΣΑ για το Σουδάν
  • [12] Αφγανιστάν: Τον Αύγουστο οι προεδρικές εκλογές
  • [13] Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

    [01] Χωρίς πρόταση για το εξεταστικό οι Πρυτάνεις

    Κοινωνία

    Χωρίς πρόταση για το εξεταστικό αναμένεται να αποχωρήσει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο Καρπενήσι, ο υπουργό Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς οι μετέχοντες πρυτάνεις δεν υιοθέτησαν την πρόταση που είχε διαμορφώσει η 7μελής επιτροπή που είχε συσταθεί για αυτό το σκοπό. Στη Σύνοδο κυριάρχησαν δυο απόψεις. Η πρώτη έκανε λόγω για ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ταυτόχρονη γενναία χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η δεύτερη άποψη "ήθελε" κλειστό αριθμό εισακτέων που θα ορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα, καθορισμό από τα ίδια της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία θα αντλείται και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου και διατήρηση της βάσης του 10.Οι εργασίες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, ενόψει και της επίσημης έναρξης του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, την προσεχή Δευτέρα.

    Αύριο Κυριακή αναμένεται να αναδειχθεί και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Διδασκόντων στα Πανεπιστήμια (ΠΟΣΔΕΠ).

    Η κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της Παιδείας είναι έντονη. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε σήμερα τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναμόρφωση του Λυκείου και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Το ΠΑΣΟΚ προτείνει αλλαγή στο Λύκειο, στις παιδαγωγικές μεθόδους, αλλά και στον αριθμό των μαθημάτων, αντικειμενικές εξετάσεις στη Γ' Λυκείου με την ευθύνη του Υπουργείου, εξετάσεις πανεθνικές, αλλά από δεξαμενή θεμάτων, τα οποία θα υπάρχουν στο διαδίκτυο.

    Επιπλέον, περιλαμβάνει εθνικό απολυτήριο με βαθμούς-διαβατήριο για ΑΕΙ-ΤΕΙ και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι σχολές θα θέτουν τα μαθήματα, τη βαθμολογία και τους συντελεστές για το κάθε μάθημα, για την επιλογή των μαθητών.

    Η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία εξήγησε ότι για κάθε φοιτητή-σπουδαστή θα υπάρχει μια οικονομική μονάδα από το κράτος, ένας μικρός προϋπολογισμός που θα οδηγείται στην κάθε σχολή ανάλογα με τον αριθμό φοιτητών που θα προσλαμβάνει.

    "Τόσο η διέξοδος από την κρίση, όσο και η επόμενη μέρα της κρίσης δεν μπορούν παρά να έχουν σαν κεντρική ιδέα την Παιδεία", ανέφερε.

    Αφού ανέφερε ότι τόσο οι πρυτάνεις όσο και η ΟΛΜΕ και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι "ο μόνος που δεν έχει καταθέσει πρόταση είναι η Κυβέρνηση και θεώρησε ότι μπορεί απλά να ταμπουρωθεί πίσω από την tabula rasa".

    "Εμένα προσωπικά με βολεύει η θέση του κ. Σπηλιωτόπουλου για "tabula rasα", είπε ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτη, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του διαλόγου για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), που πήρε το λόγο αμέσως μετά, εξηγώντας ότι δεν θα επιθυμούσε να του δοθεί μια έτοιμη κατεύθυνση και σε ορισμένο χρονικό διάστημα να του ζητούνταν να παραδώσει μια πρόταση.

    Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στην υπερδιόγκωση του φοιτητικού πληθυσμού, την "αντικατάσταση" του σχολείου από το φροντιστήριο, την "καχυποψία" της κοινωνίας απέναντι στον εκπαιδευτικό, την αποστήθιση και την απουσία δυνατότητας να συμμετέχουν τα πανεπιστήμια στην επιλογή των φοιτητών τους, χαρακτηρίζοντάς τα ως παραδείγματα "στρέβλωσης".

    Σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε την "απελευθέρωση" του Λυκείου από τις εξετάσεις, "τουλάχιστον σε κάποιες τάξεις, ώστε να είναι αυτόνομο και όχι προπαρασκευαστικό", την "αναβάθμισή" του και την "αναμόρφωσή" του, με αλλαγή του ρόλου του διδάσκοντος.

    Παράλληλα, πρότεινε την εισαγωγή "μορφωτικών στόχων", ώστε να μην είναι οι εκπαιδευτικοί "δέσμιοι" της διδακτέας ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων.

    Η επιδίωξη της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια, αλλά με κλίμακα και αίσθηση της πραγματικότητας είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με το σύστημα επιλογής στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι όσο υπάρχουν εξετάσεις είναι ανάγκη να υπάρξει ένας "εθνικός εξεταστικός φορέας".

    Ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε οι εξετάσεις να βασίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και να έχει τη δυνατότητα ο μαθητής να δίνει τις εξετάσεις 4 φορές το χρόνο, κάθε 3 μήνες, έως ότου να πετύχει τη βαθμολογία που θέλει. "Πρέπει να αποεθνικοποιηθούν οι εξετάσεις ως γεγονός και να γίνουν προσωπική υπόθεση του μαθητή", υποστήριξε ο κ. Μπαμπινιώτης.

    Τέλος, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι "ίσως χρειάζεται μια συναίνεση για το ποιος θα είναι ο ορίζοντας της εφαρμογής κάποιων στόχων".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κώστας Μανιάτης, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Ομοσπονδία δεν λέει όχι στον διάλογο του ΕΣΥΠ, αλλά θεωρεί ότι "είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα στοιχεία ενός ουσιαστικού διαλόγου".

    Με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί τη Δευτέρα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα.

    Είδηση: 19810

    [02] Συναίνεση και συμμαχικές Κυβερνήσεις δείχνει δημοσκόπηση

    Πολιτική

    Η πολυσυζητημένη συναίνεση που επιδιώχθηκε στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, αποτελεί αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της MRB για τον Τύπο της Κυριακής, την ώρα που η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου των εθνικών εκλογών καταγράφεται στο 3,8%.Το ποσοστό της διαφοράς μειώνεται στο 2,8% για την ευρωκάλπη, ενώ ο Πρωθυπουργός αυξάνει τη διάφορα του στην καταλληλότητα από τον Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με την μέτρηση αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τη ΝΔ θα επέλεγε το 29,3% των ερωτηθεντων, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 33,1%. ΚΚΕ θα ψήφιζε το 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ το 6,7, ΛΑΟΣ το 4,3,ενω η αδιευκρίνιστη ψήφος αθροίζεται στο 14,8%. Εξάλλου σύμφωνα με την MRB το 58,5% των ερωτηθέντων επιθυμεί Κυβέρνηση συνεργασίας, με το 39,6% να ζητεί αυτοδύναμη, μονοκομματική. Η διαφορά των δυο κόμματων μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές.

    Συγκεκριμένα ΝΔ θα ψήφιζε το 29,3%,ΠΑΣΟΚ το 32,1%, ενώ ΚΚΕ επιλεγεί το 7,5, ΣΥΡΙΖΑ το 8,4 και ΛΑΟΣ το 5,9. Άδω η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 13,3%

    Ο Πρωθυπουργός αυξάνει και πάλι τα ποσοστά του για την καταλληλότητα στην άσκηση των πρωθυπουργικών καθηκόντων στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 39,5% των ερωτηθέντων, έναντι ποσοστού 34,9% που επιλέγει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Στην μέτρηση πάντως, που διενεργήθηκε στις 4-5 Μαρτίου, όταν κορυφωνόταν η πολιτική συζήτηση για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο τη συνεννόηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καταγράφεται πλειοψηφικό ποσοστό συμφωνίας των πολιτών για την ανάγκη συναίνεσης.

    Σίγουρα ή μάλλον συμφωνώ απαντά το 65,6% των ερωτηθέντων, έναντι 31,7% που απαντά σίγουρα ή μάλλον διαφωνώ.

    Είδηση: 19815

    [03] Στην Άγκυρα η Χίλαρι Κλίντον

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Το Κυπριακό και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη συζήτησε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Άγκυρα. Όπως δήλωσε η κα Κλίντον συζητήθηκαν ακόμα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η αμερικανοτουρκική συνεργασία εναντίον του ΡΚΚ. "Έχω ένα προσωπικό μήνυμα από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία σε περίπου ένα μήνα", δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μπαμπατζάν Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε επίσης ότι δεν έχει οριστεί ακόμη το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού Πρόεδρου στην Τουρκία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19813

    [04] Συνεχίζεται ο εθνικός διάλογος για τη γεωργία

    Ειδήσεις

    Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες από το πακέτο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο είχε δεσμευθεί η Κυβέρνηση, δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα Σάββατο με εκπροσώπους και τους παράγοντες των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου Στρατηγικής για την γεωργία. Προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης επισήμανε ότι οι προτάσεις και τα προβλήματα που θα ακουσθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της πολιτικής στον αγροτικό τομέα ενώ συμβουλευτικό ρόλο σε επιτροπές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα ασχοληθούν με επιμέρους ζητήματα της αγροτικής πολιτικής, θα αναλάβουν κάποιοι από τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας, που μίλησαν σήμερα.

    Την πρόσκληση συμμετοχής απηύθυνε ο Υπουργός, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, εξηγώντας ότι "ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμένα ότι οι προβληματισμοί που ακούστηκαν ήταν εμπεριστατωμένοι και τα ζητήματα που τέθηκαν επιστημονικά δομημένα".

    Ο κ. Χατζηγάκης γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει συζήτηση και για το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ αγροτικών αποζημιώσεων. Δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, καθώς και ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις υποσχέσεις που έδωσε στους αγρότες, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.

    Οι πρόεδροι ενώσεων και συλλόγων των αγροτών και των κτηνοτρόφων έθεσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:

    -Ο Εθνικός Διάλογος να συνεχισθεί για όλες τις καλλιέργειες και σε όλες τις Περιφέρειες

    -Το Μητρώο Αγροτών να διασφαλισθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση

    -Να ληφθούν μέτρα για το κλείσιμο της ψαλίδας από τον παραγωγό στον καταναλωτή

    -Να μη γίνεται κομματικοποίηση των συνεταιρισμών

    -Να εντοπισθούν τα καρτέλ που διαμορφώνουν υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες - να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    -Να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για αδειοδοτήσεις, ενισχύσεις, επενδύσεις

    -Να στηρίξει το ΥΠΑΑΤ την εξωστρέφεια αγροτικών προϊόντων με συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό

    -Να μειωθεί το ΦΠΑ των αγροτών

    -Να διευθετηθεί το θέμα των χρήσεων γης και των υψηλών ενοικίων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων

    -Να διευθετηθούν χωροταξικά και κληρονομικά ζητήματα

    -Να υπάρξει ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων

    -Να δημιουργηθεί Ταμείο Αγροτικής Εγγυοδοσίας

    -Να υπάρξει γεωργικό εκπαιδευτικό σύστημα (κτηνοτροφικό σχολείο)

    -Να λάβει το ΥΠΑΑΤ μέτρα για την προφύλαξη του κτηνοτροφικού κλάδου από παράνομες εισαγωγές

    -Να μειωθούν οι εισαγωγές γάλακτος και να αναδειχθεί η υψηλή προστιθέμενη αξία του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος

    -Να διατηρηθούν οι ελληνικές φυλές και ποικιλίες

    -Να χτυπηθούν τα κυκλώματα ελληνοποίησης προϊόντων

    Την Κυριακή στις 11:00 το πρωί, ο διάλογος μεταφέρεται στη Θεσσαλία, όπου ο Υπουργός θα συναντηθεί με τους αγρότες στην Καλαμπάκα. Όπως ανακοινώθηκε, οι επόμενοι σταθμοί του διαλόγου, θα είναι με τους αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

    Στόχος η ολοκλήρωση των επαφών ώστε εντός του διμήνου να ετοιμαστεί και να έρθει στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου για το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

    Παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις με κτηνοτροφικές οργανώσεις για την προώθηση μέτρων στήριξης και ανάπτυξης του τομέα.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός ακολουθεί υπεύθυνη και συνετή πολιτική και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για μη συνεργασία ενώ αναφερόμενος στην έκκληση του Κώστα Καραμανλή για εθνική συναίνεση μπροστά στην οικονομική κρίση, σημείωσε ότι συνεννόηση των κομμάτων δεν σημαίνει κατάρρευση ιδεολογιών και πολιτικών, ούτε "λευκή επιταγή" για την Κυβέρνηση.

    Σχετικά με το ζήτημα της παραχώρησης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εκτάσεων στο Πανόραμα, ο κ. Χατζηγάκης, επανέλαβε ότι δεν υπήρξε κάτι μεμπτό στη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν κατανοεί γιατί μία έκταση με πουρνάρια και αγριόχορτα αποτελεί θέμα συζήτησης.

    Είδηση: 19795

    [05] Σε αναζήτηση Νέου Κόσμου η ΝΑΣΑ

    Η Nasa εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο Delta II που μεταφέρει το τηλεσκόπιο Kepler, το οποίο έχει ως αποστολή να αναζητήσει εκτός του ηλιακού μας συστήματος και εντός του Γαλαξία πλανήτες σαν τη Γη, που μπορούν να φιλοξενούν ζωή. Το τηλεσκόπιο Kepler θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο για να παρατηρήσει ένα τμήμα του Διαστήματος που πιστεύεται ότι φιλοξενεί 100.000 αστέρια σαν τη Γη. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 05.49 (ώρα Ελλάδος) από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

    Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της Nasa που έχει ως στόχο την αναζήτηση βραχωδών πλανητών όπως η Γη, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια όπως ο Ηλιος και έχουν θερμοκρασία που επιτρέπει τη διατήρηση νερού σε υγρή μορφή, ουσιώδη προϋπόθεση για την ανάπτυξη ζωής.

    "Είναι μια ιστορική, και όχι μόνον επιστημονική, αποστολή. Θεωρώ ότι απευθύνεται σε ορισμένα πολύ βασικά ερωτήματα του ανθρώπου που έχουν ενσωματωθεί στο γενετικό μας κώδικα από τότε που ο πρώτος άνδρας και η πρώτη γυναίκα σήκωσαν τα μάτια προς τον ουρανό και αναρωτήθηκαν: 'είμαστε μόνοι;' ", δήλωσε ο Δρ. Εντουαρντ Ουέιλερ, υπεύθυνος των επιστημονικών αποστολών της Nasa.

    "Η αποστολή του Kepler θα έχει μεγάλη σημασία για να μάθουμε εάν πλανήτες της ίδιας κατηγορίας μεγέθους και μάζας με τη Γη υπάρχουν στον Γαλαξία μας και θα επιτρέψει την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών που θα αναζητήσουν και θα εντοπίσουν απευθείας τα χαρακτηριστικά τέτοιων πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοντινά αστέρια", δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής της Nasa Τζον Μορς.

    Είδηση: 19797

    [06] Ράσμουνσεν για νέο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προκρίνει η Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Το Δανό πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν στηρίζουν για την θέση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ οι ηγέτες του Παρισιού, του Βερολίνου και του Λονδίνου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας S?ddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα που δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχουν συμφωνήσει στο διορισμό του Δανού Πρωθυπουργού στην θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, η οποία θα μείνει κενή τον Ιούλιο, καθώς λήγει η θητεία του Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

    "Ο διορισμός του Ράσμουνσεν είναι σχεδόν βέβαιος", αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας, που συμπληρώνει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις επιλογές των Ευρωπαίων ώστε να μπορεί να διορίζει τον Ανώτατο Διοικητή.

    Είδηση: 19811

    [07] Προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

    Κοινωνία

    Προβλήματα δημιούργησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Διακόπηκε η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Διακοφτό λόγω βλάβης που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Η εξυπηρέτηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία, ενώ συνεργεία του ΟΣΕ εργάζονται για την αποκατάσταση της βλάβης. Εξάλλου, δυσκολίες στις θαλάσσιες συγκοινωνίες προκαλούν οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν στα πελάγη και όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Στη Ρόδο οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στο νησί δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μαθητικής παρέλασης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 61η επέτειο Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Κανονικά έγινε πάντως η παρέλαση των στρατιωτικών μονάδων.

    Χιονόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές των νομών Φλώρινας και Καστοριάς.

    Εξαιτίας του χιονιού αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, καθώς και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου.

    Μποτιλιάρισμα και μικροσυγκρούσεις οχημάτων σημειώθηκαν σε δρόμους, περιφερικά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της ισχυρής καταιγίδας, που έπληξε χθες το απόγευμα, την περιοχή. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δύο κλήσεις για άντληση υδάτων.

    Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, πρωταγωνιστούν και σήμερα στο σκηνικό του καιρού ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί τα βόρεια από 3 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 16 και στα νησιά του Αιγαίου, από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Άστατο καιρό με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 15 και 8 με 13 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Για την Κυριακή η ΕΜΥ προβλέπει καταιγίδες στην Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, για την υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές. Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει ουσιαστική βελτίωση με σταδιακή επικράτηση βόρειων ανεμών.

    Ειδικότερα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

    Είδηση: 19809

    [08] ΗΠΑ: Ισόβια σε μαφιόζους-αστυνομικούς

    Δυο πρώην ντετέκτιβ της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης που δρούσαν μυστικά ως εκτελεστές και πληροφοριοδότες της μαφίας καταδικάστηκαν χθες Παρασκευή σε ποινές ισόβιας κάθειρξης χωρίς την δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης ή αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους, απόφαση που τερμάτισε μια ιδιαίτερα μακροσκελή ποινική δίκη.

    Πρόκειται για τους Στήβεν Καρακάπα, 67 ετών και ο Λουίς Επόλιτο, 60, οι οποίοι καταδικάστηκαν για οκτώ φόνους, σύσταση συμμορίας, διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος από δικαστήριο του Μπρούκλιν.

    Οι δύο αστυνομικοί, που τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ αποκάλεσαν επανειλημμένως "ντετέκτιβ της μαφίας", έφθασαν στο απόγειο της δράσης τους, για λογαριασμό της συμμορίας Λουτσέζε, την δεκαετία του 1980. Φέρονται να διοχέτευαν εκτός των άλλων συστηματικά πληροφορίες στη μαφία για τις έρευνες της αστυνομίας εναντίον της και τα ονόματα των μαρτύρων σε δίκες εναντίον μελών της.

    Είδηση: 19808

    [09] Βομβιστική επίθεση σε πακιστανική πόλη

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, επτά εκ των οποίων αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα Σάββατο από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητου στην πόλη Πεσάβαρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, σύμφωνα με τις αρχές.Το Πακιστάν πλήττεται από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, στην πλειοψηφία τους από Ισλαμιστές εξτρεμιστές που θεωρούνται συνδεδεμένοι με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα κι αντιτίθενται στην πρόσδεση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ. Μάλιστα την περασμένη Τρίτη, ένοπλοι επιτέθηκαν στην εθνική ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα στη Λαχώρη, στο βορειοανατολικό Πακιστάν, σκοτώνοντας επτά Πακιστανούς, τραυματίζοντας έξι παίκτες και δύο μέλη της αποστολής της Σρι Λάνκα.

    "Ένα λευκό αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στο πλάι του δρόμου και όταν έφθασε το βαν της αστυνομίας, εξερράγη", δήλωσε ο Γκρανουλάχ, αστυνομικός στην Πεσάβαρ.

    Ένας δεύτερος αστυνομικός εκτίμησε ότι η έκρηξη ενδέχεται να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

    "Πληροφορηθήκαμε από ανώνυμο τηλεφώνημα ότι ένα ύποπτο όχημα ήταν σταθμευμένο στην περιοχή Μπαντ Πιρ, στα προάστια της Πεσάβαρ, και στο εσωτερικό του βρισκόταν ένα πτώμα, αλλά επρόκειτο για παγίδα", κατά τον αξιωματούχο της αστυνομίας Γκουλάμ Μοχάμαντ. "Όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν το όχημα, ανατινάχθηκε".

    "Επτά αστυνομικοί έγιναν μάρτυρες. Ένας διερχόμενος πολίτης επίσης σκοτώθηκε. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ή για πυροδότηση των εκρηκτικών με τηλεχειρισμό".

    Οι περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην μεθόριο με το Αφγανιστάν --οι δύο χώρες θεωρούνται γεωπολιτικά συνέχεια η μια της άλλης, και ορισμένες φυλές ζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων. Συχνές είναι επίσης οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και Δυτικών ή ξένων στόχων. Η πιο αξιοσημείωτη των τελευταίων ετών ήταν η δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, της συζύγου του σημερινού προέδρου.

    Η κυβέρνηση του προέδρου Άσιφ Άλι Ζαρντάρι, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ κι ένα χρόνο, αντιμετωπίζει επίσης μια όλο και πιο σοβαρή οικονομική κρίση -καταφέρνει να αντεπεξέρχεται χάρη στα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-, ενώ έχει εμπλακεί σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση με τον βασικό της πολιτικό αντίπαλο, τον πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, καθώς και με πρώην δικαστές.

    Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το Πακιστάν, μια χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο από το 1998, βρίσκεται "στο χείλος της κατάρρευσης".

    Είδηση: 19807

    [10] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Χαμάς

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ώστε να ανοίξει ο δρόμος σχηματισμού κυβέρνησης "εθνικής συνεννόησης" μέχρι το τέλος του μήνα. Οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο του διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ Φατάχ-Χαμάς, που επετεύχθη με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση το Φεβρουάριο, με στόχο την αποκατάστασης της ενότητας στο εσωτερικό της Παλαιστίνης. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αποτελούν τροχοπέδη στη διαμόρφωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.|

    Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί έως τα τέλη Μαρτίου θα ασχοληθεί επίσης με το συντονισμό των προσπαθειών ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας που ακόμη θρηνεί τις 1.300 ζωές που στοίχισε η πρόσφατη ισραηλινή πολεμική επιχείρηση.

    Εν τω μεταξύ, το Τελ Αβίβ παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να σταματά τις αεροπορικές επιδρομές. Νωρίς το πρωί ένας Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια, που είχε στόχο μέλη της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ ("Ιερός Πόλεμος").

    Είδηση: 19805

    [11] ΟΗΕ: Άκαρπες οι συζητήσεις στο ΣΑ για το Σουδάν

    Ειδήσεις

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέγραψε και πάλι διαφωνίες ως προς τους τρόπους να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στο Σουδάν. Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ομόφωνα την ανησυχία τους ενώπιον της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί στο Νταρφούρ μετά την εκδίωξη 13 διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων από το Χαρτούμ, σε αντίποινα για το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εναντίον του προέδρου Όμαρ ελ-Μπεσίρ για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μία δήλωση που να καλεί το Χαρτούμ σε αναίρεση της απόφασης.

    "Δεν θα υπάρξει δήλωση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ Τζον Σόυερς, έπειτα από διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, διευκρινίζοντας πως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Σύμφωνα με διπλωμάτη που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, η Κίνα αρνήθηκε να εγκρίνει ένα κείμενο που ζητούσε από το Χαρτούμ να αναιρέσει την απόφασή του, εφόσον δεν εξέφραζε σε αντάλλαγμα την "ανησυχία" του Συμβουλίου έπειτα από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Μπεσίρ.

    Τη σύνοδο συγκάλεσε η Λιβύη, η οποία ασκεί το μήνα αυτό την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.

    Ο επιτετραμμένος της Λιβύης, Ιμπραχίμ Νταμπάσι, δήλωσε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο για την κοινή απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης (UA) και του Αραβικού Συνδέσμου να σταλεί μία αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στον ΟΗΕ προκειμένου να ζητήσει εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας την αναστολή της διαδικασίας του ΔΠΔ εναντίον του Μπεσίρ, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η ειρηνευτική διαδικασία στο Σουδάν.

    Το Συμβούλιο έχει πράγματι τη δυνατότητα να ενεργήσει με τον τρόπο αυτό υιοθετώντας μίαν απόφαση η οποία θα επικαλείται το άρθρο 16 του Καταστατικού της Ρώμης, βάσει του οποίου έχει συσταθεί το ΔΠΔ. Ωστόσο οι οπαδοί αυτής της προσφυγής δεν συγκεντρώνουν τις εννέα ψήφους που απαιτούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθεί ένα τέτοιο ψήφισμα, καθώς οι δυτικές χώρες είναι αντίθετες, στο όνομα του αγώνα κατά της ατιμωρησίας.

    Είδηση: 19803

    [12] Αφγανιστάν: Τον Αύγουστο οι προεδρικές εκλογές

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι εγκρίνει την απόφαση της εκλογικής επιτροπής για τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών στις 20 Αυγούστου, υπαναχωρώντας στην απόφαση που ο ίδιος έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Απριλίου, κατ΄εφαρμογήν του συντάγματος.

    Το αφγανικό σύνταγμα προβλέπει ότι οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται 30 έως 60 ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του απερχόμενου προέδρου, δηλαδή ανάμεσα στις 21 Μαρτίου και τις 21 Απριλίου.

    Ωστόσο, παραμένει ανοικτό ποιος θα ηγηθεί της χώρας μετά το τέλος της θητείας, στις 21 Μαΐου, του Χαμίντ Καρζάι, τον οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγορούν ότι θέλει να διατηρηθεί στην εξουσία.

    Η εκλογική επιτροπή επικαλέσθηκε λόγους οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας και μετεωρολογικούς λόγους για να δικαιολογήσει την απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 20 Αυγούστου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες , ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν την απόφαση αυτή, μαζί τους και οι εκπρόσωποι της αφγανικής αντιπολίτευσης.

    Η αντιπολίτευση ζήτησε τη συγκρότηση με "εθνική συναίνεση" προσωρινής κυβέρνησης η οποία θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας κατά το διάστημα μεταξύ του τέλους της προεδρικής θητείας και της ανάδειξης νέου προέδρου.

    Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι είναι πιθανόν ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να δικαιολογήσει την παραμονή του στην εξουσία μέχρι τον Αύγουστο.

    Πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι, 32% γυναίκες, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να συμμετάσχουν στη δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου στην ιστορία της χώρας.

    Είδηση: 19802

    [13] Νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεσμεύθηκαν να γυρίσουν μία νέα σελίδα στις σχέσεις τους, εγκαινιάζοντας ένα σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους έως τα τέλη του έτους. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μετά τη συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση της σχέσης θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει "περισσότερη εμπιστοσύνη και πρόοδο". Σε μια συμβολική κίνηση, ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Ομπάμα για βελτίωση των διμερών σχέσεων ξεκινώντας από το μηδέν, η Κλίντον έδωσε στον Λαβρόφ ένα μαύρο-κίτρινο πλαστικό κουτί, το οποίο στο κέντρο είχε ένα κόκκινο κουμπί που έγραφε στα αγγλικά και στα ρώσικα: "κουμπί επαναφοράς" (reset). Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών γέλασε, παρατηρώντας ένα λάθος στην μετάφραση σχολίασε "κάνατε λάθος. Το κουμπί γράφει "υπερφόρτωση". Πάντως ο κ. Λαβρόφ υποσχέθηκε να το τοποθετήσει πάνω στο γραφείο του.

    Δεσμεύτηκαν για μία νέα αρχή

    Η Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους σημείωσε πως οι συνομιλίες τους ήταν παραγωγικές.

    "Συζητήσαμε έναν αριθμό ειδικών θεμάτων στα οποία πιστεύουμε πως είναι σημαντικό για εμάς να εργαστούμε από κοινού για να σημειώσουμε πρόοδο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε μία σειρά από αυτές τις σημαντικές προκλήσεις, έτσι θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αμέσως για να μεταφράσουμε τα λόγια μας σε έργα", είπε.

    Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τις ίδιες προτεραιότητες και θα εργαστούν με ειλικρίνεια και ανοικτά από κοινού, ακόμη και σε τομείς όπου έχουν διαφορές.

    "Κατανοήσαμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις έχουν σήμερα μια ευκαιρία την οποία δεν μπορούμε να χάσουμε", είπε.

    Επί τάπητος ευρύ φάσμα θεμάτων

    Και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Η Κλίντον είπε πως η προτεραιότητα είναι μία νέα συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα.

    Οι ΗΠΑ θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει η τρέχουσα Συνθήκη για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Όπλων (START), είπε. Ο Λαβρόφ αποκάλεσε τη συνθήκη του 1991 "απαρχαιωμένη".

    Εκτός από την προσπάθεια να μειώσουν τα οπλοστάσιά τους, οι δύο δυνάμεις συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και εν τέλει να εμπλακούν σε μια παγκόσμια διαδικασία πυρηνικού αφοπλισμού.

    "Η πιο σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ... είναι το ενδεχόμενο να βρεθεί ένα πυρηνικό όπλο στα χέρια ενός ανεύθυνου παίκτη. Τόσο η Ρωσία όσο και η Αμερική γνωρίζουν ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε", είπε η Κλίντον.

    Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για το πώς θα χειριστούν τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    Όσον αφορά ειδικότερα το Ιράν, για το οποίο οι ΗΠΑ αναμένουν τη συνεργασία της Ρωσίας, ο Λαβρόφ είπε πως "εκτιμά το γεγονός πως η κυβέρνηση Ομπάμα είναι έτοιμη να ακούσει τις υπόλοιπες χώρες".

    Η Κλίντον διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να δεχθεί τις συμβουλές της Μόσχας δεν αποκηρύσσει, ωστόσο, τις "μονομερείς και πολυμερείς κυρώσεις" εναντίον του Ιράν.

    Ο Λαβρόφ επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το ενδιαφέρον του Ιράν να αγοράσει ρωσικά αεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απόκρουση πιθανών αεροπορικών πληγμάτων από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ.

    "Αυτά τα θέματα... αποφασίζονται αποκλειστικά μέσα στα όρια του νόμου και των εθνικών κανονισμών της Ρωσίας", είπε ο Λαβρόφ, "Προμηθεύουμε μη αποσταθεροποιητικά αμυντικά όπλα".

    Οι δύο συμφώνησαν να εργαστούν στο Αφγανιστάν, όπου ο Ομπάμα σκέπτεται να ενισχύσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ και η Μόσχα φοβάται πως η εξέγερση των Ταλιμπάν μπορεί να εξαπλώσει την ισλαμιστική μαχητικότητα προς τη Ρωσία.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεργαστούν στην προετοιμασία μιας διάσκεψης στο Αφγανιστάν την οποία θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ.

    Και ο Λαβρόφ πρόσφερε την ελπίδα βελτιωμένων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    Όσον αφορά την αμτιπυραυλική ασπίδα, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη παρά τη σφοδρή αντίθεση της Ρωσίας, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι είναι "πιθανό" να υπάρξει μία συμφωνία.

    Είδηση: 19798


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 March 2009 - 18:02:15 UTC