Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλοί τόνοι ενόψει ευρωεκλογών
  • [02] Κ. Καραμανλής: Διαρκής συντονισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης
  • [03] Σε πτώση βιομηχανία-οικοδομή
  • [04] ΕΦΕΤ - Ελεγχοι στα τρόφιμα
  • [05] Πιέσεις από ΟΗΕ και Πάπα στο Ισραήλ
  • [06] Εικαστικός διάλογος με τα έργα του Βλάση Κανιάρη
  • [07] Καταπολεμώντας την υπέρταση
  • [08] Διακομματική για τις ευρωεκλογές
  • [09] Σταθερές οι τιμές των ναύλων στα πλοία
  • [10] Παρεμβάσεις στην οικοδομή
  • [11] Προτάσεις για την Παιδεία
  • [12] Βαθιά τομή στο σύστημα Υγείας επιδιώκει ο Ομπαμα
  • [13] Αποκλιμάκωση τιμών σε βασικά αγαθά
  • [14] Συγγνώμη Μπράουν για το σκάνδαλο με τα έξοδα των βουλευτών
  • [15] Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι
  • [16] Κατάθεση Μανώλη για την υπόθεση Γερμανός
  • [17] Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν πλοίο Ελληνικής ιδιοκτησίας
  • [18] Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ιαπωνία
  • [19] 24ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ
  • [20] Ιρανικοί όλμοι έπεσαν σε τουρκικό έδαφος
  • [21] Οργάνωνε ομαδική αυτοκτονία μέσω διαδικτύου
  • [22] Α. Λυκουρέντζος: « Είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας ανά πάσα ώρα και στιγμή να σηκώνεται το οποιοδήποτε κόμμα και οποιοσδήποτε πολιτικός

    [01] Υψηλοί τόνοι ενόψει ευρωεκλογών

    Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κινείται η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των ευρωεκλογών. Οι τόνοι της αντιπαραθεσης εγιναν οξύτεροι με αφορμή το κλείσιμο της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ βάλλει κατα της κυβέρνησης, η ελάσσων αντιπολίτευση στρέφεται κατα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ κριτική στο σύνολο του πολιτικού κόσμου άσκησε ο προεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει συναγερμός ηθικής και πολιτικής ανανέωσης στα κόμματα και την κοινωνία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη ΓΣ του ΣΕΒ, τόνισε ότι η χώρα πορεύεται ακυβέρνητη καθώς η κυβέρνηση έχει ακινητοποιηθεί και βρίσκεται σε σύγχυση και ζήτησε εκ νέου εκλογές καθώς όπως είπε οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί ο κατήφορος της χώρας.

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο της Βουλής υπογράμμισε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος, λειτουργούν διαλυτικά, οδηγούν σε παραγραφή υποθέσεων που βρίσκονται υπό διερεύνηση και δημιουργούν την εντύπωση ότι οι έχοντες εξουσία έχουν απόλυτη ασυλία για οποιαδήποτε ασυδοσία.

    Τέλος χαρακτήρισε καθοριστική την εκλογική αναμέτρηση στις 7 Ιουνίου και εγγυήθηκε προσωπικά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει πόλεμο με τα φαινόμενα αδιαφάνειας και εξάρτησης.

    Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    "Με όσα είπε σήμερα ο κύριος Παπανδρέου αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι βρίσκεται σε σύγχυση κι εξακολουθεί να μη θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του και στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο", τόνισε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

    Λάθος χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μετέτρεψε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα γιατί όπως είπε στρατηγικά όποιος βάζει ψηλά τον πήχη κινδυνεύει να περάσει από κάτω.

    Για όξυνση και πόλωση του πολιτικού σκηνικού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    "Ο κ. Καραμανλής ένα πράγμα έχει στο μυαλό του. Να οξύνει την πόλωση εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ", είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία για επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της διακοπής των εργασιών της Βουλής, ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να εξουδετερώσει τον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής, προκειμένου "να μείνουν στο σκοτάδι τα σκάνδαλα της κυβέρνησής του", ενώ χαρακτήρισε την παραίτηση του κ. Βερελή ενέργεια πολύ σεβαστή από όλους.

    Κριτική στο πολιτικό σύστημα άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος.

    ''Αυτό που απαιτείται τούτη την ώρα είναι ένας συναγερμός ηθικής και πολιτικής ανανέωσης στα κόμματα και την κοινωνία. Ένας συναγερμός που θα αναγεννήσει την ελπίδα και θα ξαναδέσει τους Έλληνες ψυχικά με τον τόπο τους. Σήμερα, πρόσθεσε, όσοι θέλουν και μπορούν βλέπουν τις προοπτικές τους συνεχώς να παραγράφονται", ανέφερε σε δηλώσεις του.

    Την ίδια ώρα κομματικά στελέχη της ΝΔ αποκλείουν το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου.

    Ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου, απάντησε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

    Έντονη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ασκούν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για τεχνητή πόλωση.

    Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφορικά με το κλείσιμο της Βουλής είπε ότι έγινε για την παραγραφή των σκανδάλων, εκτίμησε ως δύσκολο τη διεξαγωγή διπλών εκλογών και χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, "ως ψήφο παραγραφής ευθυνών των δυο αυτών κομμάτων".

    Σχετικά δε με την αντιδικία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε "στήριγμα στο σύστημα για να κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, ο μεν Παπανδρέου θεωρώντας τις εκλογές δημοψήφισμα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ο δε Καραμανλής ως δημοψήφισμα για το ποιός είναι ικανός και ποιός όχι ως πρωθυπουργός".

    "Ο καβγάς και οι υψηλοί τόνοι δίχως ουσία ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και στον Γ. Παπανδρέου γίνονται για το πάπλωμα και έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν το λαό και να κρύψουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που και οι δύο υπηρετούν. Την πολιτική της ΕΕ, του Μάαστριχ, που και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν, μαζί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη απάντηση να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ", αναφέρει παράλληλα σε σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ. Για θέατρο σκιών και δημιουργία κλίματος τεχνητής πόλωσης για μια παράσταση που όπως είπε, πρέπει κάποτε να σταματήσει, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ''τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί για να αποποιηθεί των ευθυνών του'' και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής κυβερνά χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας, χωρίς τη συναίνεση ακόμη και αυτών που τον έχουν ψηφίσει.

    Σχετικά με την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μυστικό βρίσκεται στην παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών και πρόσθεσε ότι, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να βρίσκει συνεχώς κόλπα για να μπλοκάρει τις εξελίξεις, αθωώντας όπως στην περίπτωση Παυλίδη, ή φεύγοντας από τη Βουλή όπως στην περίπτωση του Βατοπαιδίου. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    "Ο Μεγάλος Δημιουργός του θρυλικού Καραγκιόζη, Ευγένιος Σπαθάρης, έφυγε από τη ζωή όταν ο ήρωάς του και τα καμώματά του έμπαιναν στη Βουλή από τους κυρίους Παπανδρέου και Καραμανλή. Με μια διαφορά. Με τα κατορθώματα του Καραγκιόζη του Σπαθάρη γέλασαν και ευφράνθηκαν δύο γενιές, ενώ με τα κοινοβουλευτικά καραγκιοζιλίκια του διπολισμού ταλαιπωρείται μια γενιά", δήλωσε.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22159

    [02] Κ. Καραμανλής: Διαρκής συντονισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Πολιτική

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, στη Στοκχόλμη, με τον Σουηδό ομόλογό του Φρίντριχ Ρέινφελντ. "Ο διαρκής συντονισμός είναι ιδιαιτέρως σημαντικός" ανέφερε σχετικά ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι η σουηδική προεδρία, από την 1η Ιουλίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα λάβει χώρα σε μια κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης περίοδο. Παράλληλα, επί τάπητος βρέθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η κλιματική αλλαγή.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβόνας και τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Επίσης, έγινε αναφορά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ρέινφελντ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Παράλληλα, εξέτασαν τις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και επισήμαναν ότι είναι ανάγκη να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσουμε τα κοινά μας μέσα και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα αποτελεσματικά.

    Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, ο Πρωθυπουργός δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι "οι εξελίξεις είναι συνεχείς", ότι "οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πολλές φορές αναθεωρηθεί προς το χειρότερο" και ότι "επομένως ο διαρκής συντονισμός των κρατών της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντικός".

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε με έμφαση ότι τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τις ρυθμίσεις και το συντονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη των αρνητικών φαινομένων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτος στόχος της είναι η δημοσιονομική ισορροπία, δεύτερος η προώθηση της ανάπτυξης και τρίτος η στήριξη, στο μέτρο του δυνατού, της οικονομίας με μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων.

    Από σουηδικής πλευράς ο Φ. Ρέϊνφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπισθεί η ανεργία χρειάζεται ευελιξία στους τρόπους λειτουργίας των αγορών της εργασίας.

    Αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, κι εν όψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο, οι δύο άντρες εξέφρασαν την για την επίτευξη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη θέση τους σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την άποψη Σαρκοζί-Μέρκελ για ειδική σχέση, ο κ. Καραμανλής τόνισε χαρακτηριστικά ότι πλήρης εφαρμογή των όρων της ΕΕ θα σημαίνει και πλήρης ένταξη.

    Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της χώρας του ως προεδρεύουσα για την Τουρκία, και σημειώνει τις θέσεις των άλλων μελών της ΕΕ και πάντως ισχύει για αυτήν ό,τι και για τις άλλες υποψήφιες χώρες: ότι θα πρέπει να εκπληρώσει -όπως και οι άλλες υποψήφιες χώρες- όλα τα κριτήρια και τα στάνταρντ για να γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης.

    Ο κ.Ρέϊνφελντ δήλωσε επίσης, ότι, όπως ανέφερε πρόσφατα και στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που η Σουηδία επιθυμεί.

    Η Σουηδία, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου και, σύμφωνα με την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, στο τέλος του εξαμήνου θα συζητηθεί και η πρόοδος της Τουρκίας για την ενταξιακή της πορεία.

    Για τις εξελίξεις στα θέματα αυτά συζήτησε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Σουηδό ομόλογό της, Καρλ Μπιλντ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22143

    [03] Σε πτώση βιομηχανία-οικοδομή

    Ειδήσεις

    Σκληρός ήταν ο μήνας Μάρτιος για δυο βασικούς κλάδους της οικονομίας, τη βιομηχανική παραγωγή και την οικοδομή . Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσίασαν μεγάλη μείωση με παρενέργειες στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Μεγάλη πτώση κατέγραψαν το αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές και οι εξαγωγές. Νέα αποκλιμάκωση σημείωσαν τον Μάρτιο τα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων.

    Μείωση κατά 18,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,2% στην επιφάνεια και κατά 29,7% στον όγκο σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του 2009, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Η μείωση στην έκδοση του αριθμού αδειών οφείλεται στη μείωση που καταγράφηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 3,8%.

    Η μείωση στη Δυτική Μακεδονία ήταν ίση με 1,4%, στη Στερεά Ελλάδα ίση με 1,6%, στην Ήπειρο 16,6%, στην Κεντρική Μακεδονία 22,2%, στη Θεσσαλία 22,7%, στα Ιόνια Νησιά 32,6%, στη Δυτική Ελλάδα 10,2%. Στην Πελοπόννησο η μείωση έφθασε το 24,9%, στην Αττική το 17,9%, στο Βόρειο Αιγαίο 29,9%, στο Νότιο Αιγαίο 18,5% και στην Κρήτη 31,7%.

    Μείωση κατά 5,3% σημείωσε και ο γενικός δείκτης της Βιομηχανικής Παραγωγής το Μάρτιο 2009.

    Η μείωση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της Βιομηχανίας.

    Ο δείκτης παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 11,2%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής τροφίμων, ξύλου και φελλού, μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, βασικών μετάλλων και μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού.

    Μείωση σημείωσε και η συνολική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών.

    Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών το Μάρτιο του 2009 ανήλθε στο ποσό των 4.013,2 εκατ. ευρώ έναντι των 5.409,9 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2008, παρουσιάζοντας μείωση 25,8%.

    Η συνολική αξία των εξαγωγών για τον ίδιο μήνα ανήλθε στο ποσό των 1.204,1 εκατ. ευρώ έναντι των 1.403,6 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2008, παρουσιάζοντας μείωση 14,2%. Νέα αποκλιμάκωση σημείωσαν τον Μάρτιο τα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων μειώθηκε στο 14,46%, ενώ στα στεγαστικά δάνεια, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,83% και το σταθερό στο 5,26%.

    Είδηση: 22167

    [04] ΕΦΕΤ - Ελεγχοι στα τρόφιμα

    Κοινωνία

    Οι έλεγχοι στα τρόφιμα που πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ μετά την ένταξη του στο δυναμικό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι περισσότερα από ότι πέρσι και συνεχίζονται κανονικά, σε συνεργασία με τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου, αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.& Τ. με αφορμή δημοσίευμα για δήθεν αδρανοποίηση του ΕΦΕΤ.

    Επισημαίνεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2009 έχουν γίνει 364 έλεγχοι από δύο μόνο μονάδες του ΕΦΕΤ και συνολικά αναμένεται να γίνουν χιλιάδες έλεγχοι. Οσον αφορά την διοικητική διάρθρωση του φορέα αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του χρόνου. Τονίζεται ακόμη ότι η υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑ&Τ ήταν απαίτηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τους ελέγχους της υγιεινής των τροφίμων και έγινε με πλήρη συμφωνία και συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22172

    [05] Πιέσεις από ΟΗΕ και Πάπα στο Ισραήλ

    Kριτική στο Ισραήλ, για το θέμα των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Όπως τόνισε ο κ. Μουν:

    "Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να παρακολουθούν μονομερείς απαράδεκτες πράξεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη που σχετίζονται σαφώς με τον εποικισμό. Έφτασε η στιγμή για το Ισραήλ να αλλάξει ριζικά την πολιτική του στον τομέα αυτό όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμόσει τις δηλώσεις του".

    Σε δηλώσεις του στην ίδια διαδικασία, στην οποία έχει και χρέη προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι: "Πρέπει να αρχίσουν αμέσως ξανά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων".

    Στη σύνοδο μετέχουν ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο Γάλλος Μπερνάρ Κουσνέρ, ο Τούρκος Αχμέντ Νταβούτογλου καθώς και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

    Παρέμβαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έκανε και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', επισκεπτόμενος το Ισραήλ και συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας: "Η διαρκής ασφάλεια είναι μία υπόθεση εμπιστοσύνης, η οποία μάλιστα τροφοδοτείται από τη δικαιοσύνη και από την ακεραιότητα", Μία κοινωνία δεν καθίσταται πλούσια δημιουργώντας εμπόδια και συνασπισμούς αποκλεισμών, αλλά πρέπει να διαπνέεται αντιθέτως από την αρμονία και από την συνοχή. Ασφάλεια, λοιπόν, ακεραιότητα, δικαιοσύνη και Ειρήνη, οι οποίες άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στο Θείο Λόγο. Το αληθινό συμφέρον ενός έθνους εμφορείται από την αναζήτηση της Δικαιοσύνης προς όλους".

    Eπίσης ο Πάπας μίλησε σε στην τελετή στο Ινστιτούτο του Ολοκαυτώματος ("Shoah") "Γιάντ Βασέμ" και αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα του Β' Παγκόσμιου πολέμου, δήλωσε: "Τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 6 εκατομμύρια, ποτέ δεν πρόκειται να χαθούν από τη Μνήμη. Όμως το μαρτύριό τους, εύχομαι ποτέ να μην το αρνηθούν, ούτε να το δυσφημήσουν, ούτε και να το λησμονήσουν. Ταυτόχρονα, προσκαλώ όλους τους καλής θέλησης ανθρώπους να είναι σε εγρήγορση, να είναι προσηλωμένοι στο να ξεριζωθεί από κάθε ανθρώπινη καρδιά οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει, στο μέλλον, σε παρόμοιες Τραγωδίες".

    Είδηση: 22169

    [06] Εικαστικός διάλογος με τα έργα του Βλάση Κανιάρη

    Ειδήσεις

    Την έκθεση "Βλάσης Κανιάρης. Ενας διάλογος" παρουσιάζουν από τις 13 Μαΐου 2009 στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20) το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης ITYS . Η έκθεση σκοπό έχει να αναδείξει τον πρωτοποριακό ρόλο του Βλάση Κανιάρη, εισάγοντας έναν διάλογο ανάμεσα στο έργο του και στα έργα διάφορων σύγχρονων καλλιτεχνών από τον διεθνή χώρο, που πρωτοεμφανίστηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

    Η χρήση των υλικών, η αναζήτηση νέων μορφών, η "συμπόνια" για την ανθρώπινη κατάσταση και η ανατρεπτική κοινωνικοπολιτική θεματική τους συνεχίζουν και επιβεβαιώνουν την πρωτοποριακή προσέγγιση του Κανιάρη.

    Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από το έργο του Βλάση Κανιάρη και δεν αποτελεί αναδρομική ούτε ατομική έκθεση, αλλά μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση του έργου του, η οποία εμπλουτίζεται με έργα καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς από τον διεθνή χώρο. Έτσι, το έργο του Κανιάρη τοποθετείται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καταδεικνύοντας ότι οι προβληματισμοί του επιβιώνουν στο έργο σημερινών καλλιτεχνών. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Κανιάρη από διαφορετικές περιόδους, κυρίως από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1990.

    Δύο είναι οι κεντρικοί άξονες της έκθεσης: ο ένας παρακολουθεί τις αλλαγές στα υλικά, την υφή και τις φόρμες που συνθέτουν το καλλιτεχνικό ιδίωμα του Κανιάρη. Ο δεύτερος άξονας υπογραμμίζει το ενδιαφέρον και τη συναισθηματική φόρτιση με την οποία προσεγγίζει τους ανθρώπους και την ανθρώπινη κατάσταση.

    Ο καλλιτέχνης ξεκινάει από την Αθήνα της δεκαετίας του 1940 (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος). Αντλεί την έμπνευσή του από την υλική υφή της πόλης, τους τοίχους και τις προσόψεις της, που μετατρέπονται σε εικαστικές επιφάνειες και θέτουν καλλιτεχνικά ερωτήματα. Οι επιφάνειες μεταμορφώνονται σε ανάγλυφα, που διαρρηγνύουν τα πλαίσιά τους και εισβάλλουν στο χώρο, γίνονται γλυπτά και τελικά εξελίσσονται σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις. Μέσα από το έργο του Βλάση Κανιάρη αναδεικνύεται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικών θεμάτων, από τη νοσταλγία της ιδιαίτερης πατρίδας ή πόλης μέχρι το αίσθημα εκτόπισης και αποξένωσης, κοινό σε όλους τους μετανάστες.

    Έργα εκθέτουν επίσης οι καλλιτέχνες: Francis Alijs, Miroslaw Balka, Michael Bevilacqua, Kostis Velonis, Dryden Goodwin, Angus Fairhurst, Santiago Sierra, Christopher Wool, Helmut Middendorf, Franz West, Georg Herold, Kai Althoff, Annette Messenger κ.ά.

    Είδηση: 22160

    [07] Καταπολεμώντας την υπέρταση

    Σημαντικό είναι το ποσοστό των Ελλήνων, ένας στους τρεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπέρτασης. Επίσης ένας στους τρεις πάσχοντες καταφέρνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ελληνικής αντιυπερτασικής εταιρείας εν όψει της παγκόσμιας ημέρας υπέρτασης στις 17 Μαΐου.

    Παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση της υπέρτασης (που κατά 90% ιδιοπαθής, δηλαδή δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο) είναι η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλατιού, η χαμηλή πρόσληψη καλίου, ο διαβήτης, και φυσικά η ηλικία. Στα συμπτώματα της υπέρτασης περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, το αίσθημα κόπωσης, η ζαλάδα και το αίσθημα καψίματος. Ο ορισμός της υπέρτασης είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 140mm Hg για τη συστολική πίεση και 90mm Hg για τη διαστολική πίεση.

    Στις χώρες του Δυτικού κόσμου περίπου το 30% του πληθυσμού πάσχει από υπέρταση. Εκτιμάται ότι 90% των ενηλίκων μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 65 ετών, θα παρουσιάσουν υψηλή πίεση. Η σωστή αντιμετώπιση της πάθησης μειώνει κατά 50% την καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 40% τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στην καταπολέμηση της υπέρτασης συμβάλλουν, εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του σωματικού βάρους, η μετρίαση της κατανάλωσης αλκοόλ, η αύξηση της άσκησης, η μείωση της πρόσληψης νατρίου, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (και μέσω αυτών η αύξηση στην πρόσληψη καλίου) και τέλος η μείωση της κατανάλωσης λίπους και ιδιαιτέρως κορεσμένου.

    Είδηση: 22173

    [08] Διακομματική για τις ευρωεκλογές

    Ευρωεκλογές 2009 -

    Ειδήσεις

    Συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, η Διακομματική Επιτροπή που καθόρισε τους κανόνες για την προβολή των κόμματων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, για τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.Ομόφωνα αποφασίστηκε, μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, να επιτρέπεται έως και την προπαραμονή των εκλογών, δηλαδή έως την Παρασκευή 5 Ιουνίου.

    Η διακομματική επιτροπή, θα απευθύνει συστάσεις στις εταιρίες δημοσκοπήσεων, για την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας.

    Για την προβολή των κομμάτων, θα ισχύσουν, όσα ίσχυαν και στις ευρωεκλογές του 2004 και η σχετική απόφαση θα αποσταλεί σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς η ανεξάρτητη αρχή, είναι η υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανόνων.

    Το ποσό που θα διατεθεί για την αγορά ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ίδιο ποσό που ίσχυε και για τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για τις ευρωεκλογές

    Στην Επιτροπή συμμετείχαν εκ μέρους της ΝΔ ο Λευτέρης Ζαγορίτης, του ΠΑΣΟΚ ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλάκος, του ΣΥΝ ο Δημήτρης Δαρειώτης και του ΛΑΟΣ ο Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22146

    [09] Σταθερές οι τιμές των ναύλων στα πλοία

    Σταθερές, όπως αποφάσισε του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, θα παραμείνουν οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές των ναύλων της οικονομικής ή ενιαίας θέσης για όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που εμπίπτουν στο κρατικό ναυλολόγιο, προκειμένου, εν μέσω κρίσης να τονωθεί η τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάση Παπαληγούρα, δεν θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές των ναύλων για επιβάτες, Ι.Χ. μέχρι 4,25 μ. και ανά μέτρο μήκους φορτηγών οχημάτων.

    Το μέτρο αφορά στο χρονικό διάστημα από Μάιο του τρέχοντος έτους, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή, έως και τον Απρίλιο του 2010.

    Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει ετήσια αναπροσαρμογή των ναύλων κάθε Μάιο ίση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή των μηνών Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, του προηγούμενου έτους.

    O κ. Παπαληγούρας αναφερθείς στην συγκεκριμένη απόφαση δήλωσε:

    Είδηση: 22168

    [10] Παρεμβάσεις στην οικοδομή

    Ειδήσεις

    Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τους ημιυπαίθριους χώρους , ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η ίδια τακτική και για τα υπόγεια που έχουν αλλάξει παράνομα χρήση. Τα έσοδα από ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας ζητάει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας , προτείνοντας την επιδότηση κατά 50% των εργασιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και κτιρίων.

    Ανάσα στην οικοδομή, αναμένεται να δώσει η επιδότηση για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το οποίο, προχωρεί σε συμφωνίες με τράπεζες, για να δανειοδοτηθούν, και οι κατασκευαστές.

    Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο περισσότερες από 3 εκατομμύρια κατοικίες χρειάζεται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση καθώς δεν διαθέτουν θερμομόνωση.

    Η επιδότηση αυτών των εργασιών κατά το Τεχνικό Επιμελητήριο θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα.

    Το ίδιο προχωρά σε συμφωνίες με τράπεζες για να δανειοδοτηθούν γι αυτό το σκοπό κατασκευαστικές εταιρείες και μελετητικά γραφεία

    Η επιδότηση των πολιτών αναμένεται να φτάνει έως και 50%, ενώ θα διευκολυνθεί και η έκδοση αδειών για εργασίες όπως οι θερμομονώσεις.

    Η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί φέτος κατά 23%.

    Οι κατασκευαστές προσφέρουν ακόμα και δωρεάν θέσεις στην πυλωτή για να συγκινήσουν τους υποψήφιους αγοραστές. Για όσες όμως θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή δεν υπάρχει αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης τότε αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται ελευθέρα από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη διαμερίσματος ,σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

    Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων αναμένεται να δημιουργήσει και η ''τακτοποίηση'' των ημιυπαίθριων χώρων που συζητείται να επεκταθεί και σε υπόγεια τα οποία έχουν αλλάξει παράνομα χρήση.

    Είδηση: 22165

    [11] Προτάσεις για την Παιδεία

    Κοινωνία

    Διαδικαστικά θέματα που κατά το παρελθόν είχαν αποτελέσει την αιτία για ενστάσεις αναφορικά με την διαφάνεια των προαγωγικών εξετάσεων, μελετά και φαίνεται ότι προκρίνει το Συμβούλιο πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναζητά ένα αντικειμενικότερο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών από τάξη σε τάξη αφού όπως όλα δείχνουν η βαθμολογία του Λυκείου θα προσμετράτε για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εξετάστηκε να προταθεί η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος προαγωγικών εξετάσεων κατά το οποίο θα υπάρχουν κοινά θέματα ανά περιφέρεια, που θα βγαίνουν από μία δεξαμενή ερωτήσεων με τη συμμετοχή επιτηρητών που θα είναι διαφορετικοί από τους διδάσκοντες

    Η πρόταση για περιφερειακές προαγωγικές εξετάσεις περιλαμβάνεται στο σχέδιο που κατέθεσε το Παιδαγωγικό ινστιτούτο και φαίνεται να συναντά ευρεία αποδοχή. Πάντως, για το θέμα, το Συμβούλιο θα λάβει αποφάσεις για την αναμόρφωση του Λυκείου πιθανώς στις επόμενες δύο συναντήσεις του στις 16 και 19 Ιουνίου.

    Όσον αφορά στο θέμα των νέων μεθόδων διδασκαλίας και τη διδακτέα ύλη, η πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για διαχωρισμό των μαθημάτων σε 2 κύκλους σπουδών ήδη από τη Β' Λυκείου συναντά σοβαρές διαφωνίες.

    Το συμβούλιο και σε αυτή την περίπτωση με γνώμονα την ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών, προκρίνει ένα μοντέλο σχολείου που θα προτάσσει τη γενική παιδεία και όχι την εξειδίκευση. Στόχος να μην προσηλώνονται οι μαθητές στα μαθήματα που απαιτούνται για να εισαχθούν αγνοώντας τα υπόλοιπα.

    Σε ένα σχολείο που θα προτάσσει την γενική παιδεία και όχι την εξειδίκευση.

    Πάντως, ο καθηγητής Μπαμπινιώτης επισήμανε ότι συζητήθηκε η αναμόρφωση του λυκείου. Τόνισε δε, «δεν πρέπει να βιαζόμαστε» και, αναφερόμενος στις προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πρόσθεσε ότι «όποια πρόταση παρουσιάζεται, δεν σημαίνει ότι υιοθετείται».

    Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Σωτ. Γκλαβάς, διευκρίνισε ότι οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, ενώ ο εκπρόσωπος των καθηγητών Πανεπιστημίου, Χρ. Τρικαλλινός, δήλωσε ότι «το σχολείο δεν χρειάζεται εξειδίκευση, αλλά αντίθετα, γενικές γνώσεις».

    Είδηση: 22166

    [12] Βαθιά τομή στο σύστημα Υγείας επιδιώκει ο Ομπαμα

    Βαθιά μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του αλλά και την εξοικονόμηση μακροπρόθεσμα δαπανών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προετοιμάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει σημαντικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, και την Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων προκειμένου να συζητήσει τρόπους περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου, οι οργανώσεις θα δεσμευθούν εγγράφως να περιορίσουν την αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 1,5% κάθε χρόνο εφαρμόζοντας τρόπους όπως η απλούστευση της γραφειοκρατίας και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους των υπηρεσιών των νοσοκομείων προς τους ασθενείς τους.

    Συνεργάτες του Ομπάμα έλεγαν ότι με δεδομένη την έκρηξη στο κόστος της περίθαλψης που αναμένεται να λάβει χώρα τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει, ο μικρότερος ρυθμός αύξηση των δαπανών της υγείας θα απαλλάξει το κράτος από περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

    «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο στο οποίο πορευόμαστε για πολλά χρόνια με τα κόστη να είναι ανεξέλεγκτα, επειδή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια που μπορεί να αναβληθεί αλλά ανάγκη που δεν μπορεί να περιμένει», αναμένεται να πει ο Ομπάμα στους συνομιλητές του για τους οποίους θα τονίσει ότι «προσήλθαν οικειοθελώς για να αναλάβουν μία δέσμευση άνευ προηγουμένου».

    Η ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας και η επέκταση των καλύψεων του σε περίπου 46 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Ομπάμα στο εσωτερικό και γι αυτό πιέζει τους συμμάχους του στο Κογκρέσο το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν μέχρι το τέλος του χρόνου μία μεταρρύθμιση της βιομηχανίας της υγείας το ύψος των δραστηριοτήτων της οποίας ανέρχεται σε περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Έχει διαπιστωθεί μία ευρεία συμφωνία τόσο στο εσωτερικό της βιομηχανίας της υγείας όσο και ανάμεσα στους βουλευτές ότι το σύστημα υγείας πρέπει να βελτιωθεί αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες για την κατεύθυνση προς την οποία θα γίνει αυτό.

    Στο επίκεντρο της πρότασης Ομπάμα θα είναι ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο υγείας και ασφάλισης που θα είναι ανταγωνιστικό στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

    Αντιδρούν ρεπουμπλικάνοι και ασφαλιστικές

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δημόσιο σχέδιο θα βοηθήσει στην περικοπή των δαπανών εισάγοντας τον ανταγωνισμό και την κάλυψη των ανασφάλιστων, αλλά αυτό βρίσκει αντίθετους τόσο τους ρεπουμπλικάνους όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα υπονομεύσει την ιδιωτική αγορά υπηρεσιών υγείας.

    Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας θα γλιτώσει την κυβέρνηση από χρήματα μειώνοντας τις δαπάνες για το τεράστιο σύστημα Medicare, το οποίο εφαρμόζεται στους μεγάλης ηλικίας πολίτες της χώρας.

    Οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα πιο ακριβά συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο παρά τον τεράστιο αριθμό των ανασφάλιστων Αμερικανών αλλά σύμφωνα με μελέτες η χώρα υπολείπεται των άλλων αναπτυγμένων χωρών στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και σε δείκτες όπως το προσδόκιμου ζωής και αυτός της παιδικής θνησιμότητας.

    Οι προσπάθειες του Ομπάμα να παρουσιάσει την πρόταση του για την υγεία ως μία πρωτοβουλία που θα μειώσει τις δαπάνες συμπίπτει με τις επικρίσεις που δέχεται ότι η εσωτερική του ατζέντα είναι οικονομικά ανεύθυνη, στις οποίες απαντά χαρακτηρίζοντας τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού κληρονομιά του ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, του Τζόρτζ Μπους.

    Είδηση: 22164

    [13] Αποκλιμάκωση τιμών σε βασικά αγαθά

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Αποκλιμάκωση των τιμών σε δεκάδες βασικά αγαθά, διαπιστώνει έρευνα του Υπουργείου Ανάπτυξης, για το καλάθι της νοικοκυράς. Το Υπουργείο έχει καταρτίσει κατάλογο με 160 αγαθά και θα παρακολουθεί την πορεία των τιμών τους , μετά από τιμοληψίες σε 2000 καταστήματα, ανά την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται σε μηνιαία βάση.

    Σύμφωνα με κατάλογο τιμών 159 τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι τιμές φέτος τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο , υποχώρησαν κατά μέσο όρο 0,2%. Απο τα 159 αγαθά που ελέγχθηκαν στα 74 υπήρξαν μειώσεις έως 25,3%, στα 66 αυξήσεις έως 22,7% και στα 19 οι τιμές έμειναν σταθερές.

    Στον κατάλογο δεν πρόλαβαν να περιληφθέν οι πρόσφατες μειώσεις στα γαλακτοκομικά. Ο Υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι η πτώση τιμών θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αισθητή το Μάιο.

    " Οι εκτιμήσεις οι δικές μας είναι ότι τον Μάιο θα παρατηρηθούν ακόμα πιο σημαντικές μειώσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή, γι' αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης σε σχέση με τον Απρίλη. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε πείσμα των δημαγωγών, σε πείσμα αυτών που καταστροφολογούν, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά. Τα σούπερ μάρκετ φαίνεται να τιμούν τη συμφωνία που κάναμε και η κυβέρνηση είναι πάντα εδώ για να ελέγχει την εξέλιξη των τιμών. Δε θέλουμε να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Δε θέλουμε να συνθηματολογούμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

    Μεγάλες ήταν οι αλλαγές στις τιμές των οπωρολαχανικών. Οι μεγαλύτερες μειώσεις διαπιστώθηκαν στις μελιτζάνες 25,3%, αγγουράκια 17,6%.Μεγαλυτερες αυξήσεις στις ντομάτες 22,7% και μπανάνες 11,8%.

    "Οι τιμές της ομάδας αυτών των προϊόντων σε δωδεκάμηνη βάση κινήθηκαν με ρυθμό το Μάρτιο 2,1% με τιμάριθμο 1,3% και τον Απρίλιο 1,4% με τιμάριθμο 1%. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνεχή υπεύθυνη και αποτελεσματική προσπάθεια περιορίσαμε στο ελάχιστο την απόκλιση του δείκτη τιμών τροφίμων με εκείνο του τιμαρίθμου. Με τη νέα προσπάθεια που ξεκινάμε τώρα, θα μπορέσουμε να έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα της αγοράς και με πλήρη απόλυτη θα έλεγα διαφάνεια, να ενημερώνουμε τους καταναλωτές για το δικό τους συμφέρον", εκτίμησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος βλάχος.

    Με συνεχείς τιμοληψίες σε 2000 καταστήματα ανά την Ελλάδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα διαμορφώνουν σε μηνιαία βάση την εικόνα για ένα μεγάλο 'Καλάθι της Νοικοκυράς".

    Είδηση: 22162

    [14] Συγγνώμη Μπράουν για το σκάνδαλο με τα έξοδα των βουλευτών

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Συγγνώμη ζήτησε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, για τα έξοδα βουλευτών -που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δαπάνες για σκυλοτροφές και αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού- και είχαν καταγραφεί ως "βουλευτικά έξοδα", σε μία προσπάθεια να τεθεί τέρμα σε ένα σκάνδαλο με αρνητικές επιπτώσεις για το κοινοβούλιο. Οι αποκαλύψεις που δημοσιεύονται στην Daily Telegraph είναι οι τελευταίες σε μία σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τους βουλευτές τόσο του Εργατικού Κόμματος -συμπεριλαμβανομένου του Μπράουν και των μελών του υπουργικού συμβουλίου- όσο και μελών της αντιπολίτευσης, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένη δημόσια κατακραυγή, ακόμη και εκκλήσεις για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

    "Επιθυμώ να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους των πολιτικών, όλων των κομμάτων γι' αυτό που συνέβη" τόνισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε συγκέντρωση νοσηλευτών.

    Η εφημερίδα δημοσίευσε λεπτομέρειες τις τελευταίες τρείς ημέρες για δαπάνες χιλιάδων στερλινών από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος για τους κήπους τους, τις επιπλώσεις των σπιτιών τους και για την ασφάλειά τους. Οι λεπτομέρειες αυτές δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις σε μία περίοδο που η Βρετανία αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο λόρδος Νέιζμπι, πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου μεταξύ των ετών 1992 και 1997 δήλωσε προς το BBC το Σαββατοκύριακο ότι το σκάνδαλο έχει επιφέρει ανυποληψία στο σημερινό κοινοβούλιο. "Νομίζω ειλικρινά εάν αυτό συμβαίνει, το κοινοβούλιο πρέπει να διαλυθεί".

    Από δημοσκόπηση που έγινε το Σαββατοκύριακο, προκύπτει ότι το ποσοστό των Εργατικών έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ -μόλις στο 23% έναντι 45% των Συντηρητικών ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στα μέσα του 2010.Οι Εργατικοί κυβερνούν από το 1997, αλλά οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Συντηρητικούς σαρωτικό προβάδισμα.

    Στις 4 Ιουνίου διεξάγονται στη Βρετανία τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές και ένα κακό για τους Εργατικούς αποτέλεσμα είναι πιθανόν να προκαλέσει συζήτηση για το κατά πόσο ο Μπράουν θα ηγηθεί το κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

    Είδηση: 22163

    [15] Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι

    Κοινωνία

    Παράσταση διαμαρτυρίας, πρόκειται να πραγματοποιήσει την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 15μελές διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και οι πρόεδροι των Συλλόγων και Συνεταιρισμών. Οι κτηνοτρόφοι της χώρας δίνουν προθεσμία ενός μήνα στην πολιτεία προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αλλιώς προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποκλείοντας δρόμους σε κομβικά σημεία, όπως στα Τέμπη, τον Ισθμό της Κορίνθου και τα τελωνεία.

    Βασικό αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων παραμένει η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα, ενώ στις διεκδικήσεις τους εντάσσονται η αύξηση της τιμής του γάλακτος στα 1,30 ευρώ/κιλό πρόβειο, 0,85 ευρώ/κιλό κατσικίσιο και 0,55 ευρώ/κιλό αγελαδινό.

    Σήμερα στα Χανιά, οι κτηνοτρόφοι του νομού προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιβολή τέλους, που πληρώνουν, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το δικαίωμά τους για ενιαία ενίσχυση.

    Είδηση: 22161

    [16] Κατάθεση Μανώλη για την υπόθεση Γερμανός

    Κοινωνία

    Κατάθεση στον 20o τακτικό ανακριτή, που διερευνά την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρίας "Γερμανός" από την Cosmote, έδωσε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης. Ο βουλευτής στην ωριαία κατάθεσή του επανέλαβε αυτά που είχε υποστηρίξει σε δημόσιες δηλώσεις κατά το παρελθόν, ότι το τίμημα της εξαγοράς ήταν υψηλό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Μανώλης απάντησε αρνητικά στην ερώτηση για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, λέγοντας πως ο ίδιος δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    Είδηση: 22155

    [17] Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν πλοίο Ελληνικής ιδιοκτησίας

    Ειδήσεις

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που έζησαν στα χέρια των σομαλών πειρατών τα μέλη του πληρώματος του Ελληνικής ιδιοκτησίας φορτηγού πλοίου MT Nipayia, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα σήμερα, μετά τις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, οι σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας που είχαν συλλάβει στα τέλη Μαρτίου, όμως δεν υπήρξε επιβεβαίωση ότι καταβλήθηκαν λύτρα, ανακοίνωσε σήμερα μια περιφερειακή ναυτιλιακή οργάνωση.

    Το Πρόγραμμα Αρωγής Ναυτικών Ανατολικής Αφρικής ανακοίνωσε ότι το νηολογημένο στον Παναμά πλοίο MT Nipayia, απελευθερώθηκε και όλα τα μέλη του πληρώματός του είναι σώα. Το σκάφος είχε καταληφθεί στις 25 Μαρτίου σε απόσταση περίπου 450 μιλίων από τη νότια ακτή της Σομαλίας.

    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με οργανώσεις που παρακολουθούν την πειρατεία και το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, οι πειρατές κρατούν περίπου 20 σκάφη με 320 ομήρους.

    Είδηση: 22152

    [18] Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ιαπωνία

    Ειδήσεις

    Στη δίνη οικονομικού σκανδάλου που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του ηγέτη του Κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος, βρίσκεται η Ιαπωνία, λίγους μόλις μήνες πριν από τις εκλογές. "Προκειμένου να ενισχύσω την ενότητα του κόμματος με στόχο τη νίκη στις προσεχείς εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης, αποφάσισα να θυσιαστώ και να παραιτηθώ από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος", δήλωσε ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ιαπωνία Ιτσίρο Οζάουα μετά την παραίτησή του, λόγω του σκανδάλου για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του.

    Ο 66χρονος Οζάουα είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται δραματικά, μετά την απαγγελία κατηγορίας το Μάρτιο σε βάρος του γραμματέα του για παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων να επικρίνουν την παραμονή του αρχηγού της αντιπολίτευσης στη θέση του μετά το σκάνδαλο.

    Πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές, δημιουργώντας προσδοκίες ότι θα μπορούσε να δώσει τέλος στην κυριαρχία των τελευταίων 50 ετών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία.

    Είδηση: 22151

    [19] 24ωρη απεργία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

    Ειδήσεις

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία με κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 14 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για την εισοδηματική πολιτική και ζητούν την άμεση χρηματοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας και του Οργανισμού Περίθαλψης Δημοσίων Υπαλλήλων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και ενιαία μόνιμη εργασιακή σχέση στο δημόσιο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο η πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων δεν θα πάρει καμία αύξηση φέτος ενώ θα έχει ακόμα και ονομαστική μείωση αποδοχών λόγω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.

    Όπως επισημαίνει το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, ενώ το επόμενο πεντάμηνο θα υπερβούν τις 20.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις για το εφάπαξ και ο χρόνος καταβολής της κύριας σύνταξης, υπερβαίνει τους 7 μήνες.

    Είδηση: 22150

    [20] Ιρανικοί όλμοι έπεσαν σε τουρκικό έδαφος

    Ειδήσεις

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του Ιράν με την Τουρκία, μετά την πτώση επί τουρκικού εδάφους όλμων του Ιρανικού στρατού που είχαν στόχο ομάδες κούρδων ανταρτών. Συγκεκριμένα, πέντε βλήματα όλμου έπεσαν σήμερα στο τουρκικό έδαφος αφού σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, Ιρανοί στρατιώτες, άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων κούρδων ανταρτών σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ιράκ.

    Από την πλευρά της η Βαγδάτη έχει καταδικάσει τους ιρανικούς βομβαρδισμούς χωριών στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, ενώ το Ιράν κάλεσε το Ιράκ να "επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή" αναφορικά με τις ένοπλες οργανώσεις που επιχειρούν στα σύνορά του.

    "Λάβαμε την πληροφορία ότι πέντε οβίδες έπεσαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων", δήλωσε αξιωματούχος στο γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Χακάρι.

    Το Ιράν, οι δυνάμεις του οποίου συγκρούονται συχνά με αντάρτες στις περιοχές του που έχουν κουρδικό πληθυσμό, κοντά στα ιρακινά σύνορα, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν στόχους εντός του ιρακινού εδάφους.

    Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες, όπως αυτοί του Κόμματος της Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), είναι παρόντες στο βόρειο Ιράκ.

    Είδηση: 22148

    [21] Οργάνωνε ομαδική αυτοκτονία μέσω διαδικτύου

    Κοινωνία

    Μια ιστοσελίδα, πραγματική παγίδα θανάτου για δεκάδες νέου, ο δημιουργός της οποίας δήλωνε αποφασισμένος να αυτοκτονήσει και προέτρεπε και τους επισκέπτες της να τον ακολουθήσουν, εντόπισαν οι άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά για το νέο αυτό περιστατικό, που είναι το δεύτερο σε διάστημα λίγων ημερών, η πρόσκληση γινόταν μέσω μίας ομάδας του Facebook, που είχε σκοπό την οργάνωση ομαδικής αυτοκτονίας.

    Στο group, με την ονομασία «Για όσους βαρέθηκαν τη ζωή τους και θέλουν κάτι διαφορετικό», στο οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή 64 χρήστες του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου, δίνονταν ακόμη και συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να θέσει τέλος στη ζωή του.

    Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών κ. Σακελλάκος ενώ κλήθηκαν ψυχολόγοι της οργάνωσης ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της Εκκλησίας της Ελλάδος για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο στον διαχειριστή της ιστοσελίδας όσο και στα υπόλοιπα μέλη.

    Είδηση: 22142

    [22] Α. Λυκουρέντζος: « Είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας ανά πάσα ώρα και στιγμή να σηκώνεται το οποιοδήποτε κόμμα και οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός και να λέει εκλογές;»

    Συνεντεύξεις ΝΕΤ 105.8

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό το σκηνικό, το σκηνικό της οξύτητας ωφελεί, ή εξυπηρετεί μόνο τα κομματικά επιτελεία;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Ρωτήστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι όταν επιχειρούν με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, σε κάθε ευκαιρία να σπιλώσουν τη κυβέρνηση, η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει; Να στρέφει και την αριστερή πλευρά κατά το Ευαγγέλιο για να είναι ευχαριστημένοι αυτοί, οι οποίοι μας ραπίζουν και να μην απαντούμε; Υποθέσεις, οι οποίες απαντώνται, κλείνουν, ολοκληρώνονται και θεσμικά ανακυκλώνονται στο δημόσιο διάλογο από τους ίδιους ανθρώπους, γιατί δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν το κενό, το οποίο δημιουργείται αν αποσυρθούν αυτά τα θέματα σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα μπορούσε να κλείσει και την επόμενη βδομάδα. Πότε έκλεισε ολόκληρο μήνα;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Όλα αυτά από' δω και στο εξής ανάγονται στη διαδικασία της κατασκευής σεναρίων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορείτε να μου δώσετε την πολιτική ερμηνεία αυτής της απόφασης;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Στις επιλογές της κυβέρνησης δεν επικρατούν οι κομματικές σκοπιμότητες. Δεν μας ενδιαφέρει σε ποια κατάσταση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Οι υποθέσεις, οι οποίες είχαν έρθει στη Βουλή συζητήθηκαν, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, όπως προβλεπόταν από το Σύνταγμα και το κανονισμό της Βουλής. Δεν μπορεί να κρατείται όμηρος η δημόσια ζωή της χώρας. Αντί να το λέμε ΠΑΣΟΚ θα το λέμε εκλογές και σκανδαλολογία. Είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας ανά πάσα ώρα και στιγμή να σηκώνεται το οποιοδήποτε κόμμα και οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός και να λέει εκλογές; Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής με απόλυτη συνταγματική τάξη. Τέλος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν αιφνιδιαστήκατε δηλαδή, καθόλου;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Περιττεύουν τα σχόλια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κρατάει το κόμμα σας, η ΝΔ, η κυβέρνηση χαμηλούς τόνους στην υπόθεση Βερελή.»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Ο κάθε πολιτικός με το προσωπικό του παράδειγμα υπηρετεί το δημόσιο βίο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το παράδειγμα του κ. Βερελή, γιατί δεν το ακολούθησε ο κ. Παυλίδης;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει με ποια κριτική είναι. Όταν μας κάνει κριτική ότι σωρεία στελεχών απομακρύνθηκαν, αφήστε που δεν είναι έτσι τα πράγματα, από την κυβέρνηση και από τον ευρύτερο κυβερνητικό μηχανισμό και από την άλλη έρχεται και μας λέει ότι ασχολούμεθα με διαδικασίες συγκάλυψης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δίνετε αφορμές για να σας το πουν αυτό;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Αφορμές μπορεί να υπάρχουν. Συγκάλυψη δεν υπάρχει, ανοχή δεν υπάρχει, συνενοχή δεν υπάρχει και αν σήμερα, ο Καραμανλής χαίρει εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αυτό οφείλεται στο καθαρό πρότυπο, το οποίο υπηρετεί. Ένα πρότυπο ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι οι δημοσκοπήσεις επιτρέπουν χαμόγελα αισιοδοξίας;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Είναι εργαλεία ανάλυσης. Δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα και ενίσταμαι απέναντι εναρμονισμένων πρακτικών των δημοσκόπων και των εταιριών δημοσκοπήσεων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δηλαδή τώρα λέτε ότι αυτά που καταγράφονται δεν είναι αξιόπιστα;»

    Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: « Εγώ δεν λέω τίποτα παραπάνω. Περιμένω να δω την πρακτική των εταιριών δημοσκοπήσεων πως θα μεταχειριστούν και τις μετρήσεις μέχρι τις εκλογές και την ημέρα των εκλογών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλοι καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα, ότι το αποτέλεσμα αυτής της ευρωκάλπης θα δώσει και το στίγμα για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.»

    Είδηση: 22140


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 May 2009 - 16:54:18 UTC