Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου στον Ρ. Τ. Ερντογάν: «Μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας»
  • [02] Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες
  • [03] Μέτρα για την αγορά αγροτικών προϊόντων
  • [04] Ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα
  • [05] Πολικές θερμοκρασίες σε Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία
  • [06] Κρύο και χιόνι μέχρι το τέλος της εβδομάδας
  • [07] Ξεκίνησε η απογραφή για τον κοινωνικό τουρισμό
  • [08] Αντιδράσεις για το «σχέδιο Βαριοπούλα» από τον Τούρκο γενικό επιτελάρχη
  • [09] Έκθεση - Δρόμοι του Μεταξιού: οδοιπορικό στην Κίνα
  • [10] Δεύτερη αιτία θανάτου ο καρκίνος του τραχήλου
  • [11] Πολιτική επανεμφάνιση Α. Αλαβάνου
  • [12] Ανάκληση 2 εκατομμυρίων οχημάτων από την Toyota στην Ευρώπη
  • [13] Εκτελέστηκε ο Χημικός Αλι

    [01] Γ. Παπανδρέου στον Ρ. Τ. Ερντογάν: «Μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας»

    Δευτερα, 25 01 2010 18:39

    Επιδόθηκε σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας ,από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.

    Αφού επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.

    Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

    Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.

    Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.

    Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.

    Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης .

    Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργος τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

    Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.

    Δίνοντας απάντηση στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.

    Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.

    Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

    Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

    Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.

    Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

    Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών. Είδηση: 32421

    [02] Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

    Δευτερα, 25 01 2010 15:13

    Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες παραμένοντας και ενισχύοντας τα μπλόκα. Να κόψουν τη χώρα στα δύο εμφανίζονται αποφασισμένοι οι Θεσσαλοί αγρότες αποκλείοντας περιοδικά και τους παρακαμπτήριους δρόμους στα Τέμπη.Άνοιξε πλέον η σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα. Οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ τους από τις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής, την οποία είχαν αποκλείσει στις δώδεκα το μεσημέρι, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών τρένων από και προς τη Βουλγαρία. Πάντως, οι αγρότες κρατούν κλειστό το δρόμο για τα φορτηγά στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τους κάλεσε να συναισθανθούν την ευθύνη των πράξεών τους, προσθέτοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν συζητά για δυναμική αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων και μέσα καταστολής.

    Στερεά Ελλάδα

    Σκλήρυναν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου Βοιωτίας, αποκλείοντας από το πρωί και τους παράδρομους, ύστερα από αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων.

    Με τη σκλήρυνση της στάσης των αγροτών, άρχισε μαραθώνιος για τους οδηγούς και η αστυνομία έλαβε μέτρα για την εκτροπή της κυκλοφορίας.

    Θεσσαλία

    Αυξάνουν τις πιέσεις τους προς την Κυβέρνηση οι αγρότες, και προχώρησαν σε αποκλεισμό των δρόμων, τόσο στον κόμβο του Πλατυκάμπου όσο και στη Μελούνα Τυρνάβου, από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα, κι ενώ στο Ζάππειο βρισκόταν σε εξέλιξη ο εθνικός διάλογος για το αγροτικό ζήτημα που έχει συγκαλέσει η κυβέρνηση.

    Ο αποκλεισμός των κόμβων δημιούργησε περαιτέρω κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς οι οδηγοί που κινούνται στον οδικό άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να διανύσουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις.

    Οι αγρότες του Πλατύκαμπου και του Τυρνάβου αποφάσισαν να τηρήσουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στάση αναμονής αλλά και να συνεχίσουν τους ολιγόωρους αποκλεισμούς των δρόμων. Από την Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος στο Ζάππειο, σκοπεύουν να ζητήσουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό.

    Σέρρες: Οι αγρότες έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή στο μεθοριακό σταθμό,

    Τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες των Αδέσμευτών Αγροτικών Συλλόγων (ΑΑΣ) του νομού Σερρών, που κρατούν ήδη αποκλεισμένη την οδική διέλευση του μεθοριακού σταθμού.

    Από το σταθμό του Προμαχώνα, που είναι και ο τελευταίος της χώρας, διέρχονται καθημερινά έξι τακτικά επιβατικά δρομολόγια, τρία προς κάθε κατεύθυνση.

    Εκτός, όμως, από τη σιδηροδρομική γραμμή από και προς Βουλγαρία, οι παραγωγοί αποφάσισαν να αποκλείσουν από τις 13.00 και επ' αόριστον, τόσο την παλιά εθνική οδό Σερρών - Καβάλας, όσο και τους παρακαμπτήριους δρόμους.

    Κλειστή παραμένει και η Εγνατία οδός, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, στη διασταύρωση Χρυσούπολης, ενώ κλείνει κατά διαστήματα και ο κόμβος Βρασνών.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης μπλόκα υπάρχουν στα διόδια των Μαλγάρων, στα Πράσινα Φανάρια, στη Νέα Χαλκηδόνα και στον κόμβο της Λητής.

    Στον κόμβο Νέας Τρίγλιας στη Χαλκιδική, παραμένουν τα τρακτέρ όπως και στον κόμβο Βογατσικού στη νέα και παλαιά εθνική Καστοριάς-Κοζάνης.

    Ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα και τα μπλόκα στο τελωνείο των Ευζώνων, στο συνοριακό σταθμό της Δοιράνης, στο τελωνείο Εξοχής, στους συνοριακούς σταθμούς Κρυσταλλοπηγής και Νίκης και στο σταθμό Ορμενίου στον Έβρο

    Στην Ήπειρο αποκλεισμένος παραμένει ο δρόμος στην περιοχή του Λούρου, ενώ το λιμάνι της Ηγουμενίτσας παραμένει ανοιχτό έως τις 3 το μεσημέρι.

    Επίσης αγρότες της Ξάνθης αποκλείουν κατά διαστήματα την παλιά γέφυρα του Νέστου.

    Αποκλείει το ενδεχόμενο δυναμικής παρέμβασης η κυβέρνηση

    Αντίθετος με την ευκαιριακή και παρελκυστική αντιμετώπιση των αγροτών από τη ΝΔ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, και τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται απέναντι σε μορφές κινητοποιήσεων που βλάπτουν τους ίδιους τους απλούς αγρότες, ξεθωριάζοντας δίκαια αιτήματά τους, βλάπτουν την κοινωνική συνοχή, υποθηκεύουν την οικονομία και, τελικά, τρέφουν μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα για τη χώρα μας διεθνώς.

    Ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε το ενδεχόμενο δυναμικής αντιμετώπισης των αγροτών, τους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο και σημείωσε ότι η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει, με τη δουλειά της και την επιμονή της από την πρώτη στιγμή, ότι και σχέδιο διαθέτει και μια σειρά από χρόνια ζητήματα ήδη τα έχει ανοίξει.

    "Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που κρατούν αποστάσεις από την κα Μπατζελή: Η κυβέρνηση δρα συλλογικά, οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία των περιφερειών τους για τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα και αυτό είναι λογικό, αναμενόμενο, θεμιτό και εμείς σαν δημοκρατική κυβέρνηση θέλουμε τη συμμετοχή τους ώστε να αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα", επεσήμανε.

    Βουλγαρία Μπορίσοφ: "Να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος"

    Στο επίκεντρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Βουλγαρίας παραμένει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

    Στις εξελίξεις του ζητήματος αυτού αναφέρθηκε, τηλεφωνικά, από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΒΝΤ.

    Η Σόφια, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος, αποσύροντας το αίτημα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη αποζημιώσεων, λόγω των οικονομικών ζημιών που υφίσταται εξαιτίας των κλειστών συνόρων. Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπως τόνισε, η βουλγάρικη κυβέρνηση θα προχωρήσει στα σχετικά βήματα μόνο κατόπιν σχετικής, επίσημης, ενημέρωσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα επιμείνει στην παροχή εγγυήσεων ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ο αποκλεισμός των συνόρων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις:

    Μέτρα για την αγορά αγροτικών προϊόντων Ζάππειο: Σε εξέλιξη ο διάλογος για το αγροτικό Είδηση: 32408

    [03] Μέτρα για την αγορά αγροτικών προϊόντων

    Δευτερα, 25 01 2010 14:32

    Παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ που υπάρχουν στην εμπορία αγροτικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών. Αυτό ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το αγροτικό ζήτημα στο Ζάππειο προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Στο διάλογο δεν συμμετέχουν οι αγρότες από τα μπλόκα και η ΣΥΔΑΣΕ, ενώ αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ.

    Νέο τοπίο στην εμπορία αγροτικών προϊόντων προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με μια σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις.

    "...Το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες..."

    Κ.Μπατζελή

    υπ.Αγρ. Ανάπτυξης

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ανοίγοντας τη διημερίδα για το αγροτικό στο Ζάππειο, οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν στον έλεγχο αγοράς και μεσαζόντων, την επισήμανση της χώρας προέλευσης των προϊόντων και την εφαρμογή "ΤΕΙΡΕΣΙΑ" για τις διατροφικές επιχειρήσεις που παρανομούν.

    Η κ Μπατζελή έκανε γνωστό πως:

    - Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες έχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ενώ στην ώρα τους θα δοθούν επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

    - Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

    - Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

    - Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

    Η Υπουργός κάλεσε γι άλλη μια φορά τους αγρότες "ν' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου".

    Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη προανήγγειλε συνεχείς τιμοληψίες στην αγορά, μητρώο εμπόρων διακινητών αγροτικών προϊόντων, αλλά και κατάσταση πληροφοριακού συστήματος στην αγορά του Ρέντη, με πληροφορίες για τις ποσότητες των αγροτικών προϊόντων καθώς και τις τιμές τους.

    Προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Οικονομίας

    Στελεχώνει την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και ενεργοποιούμε τις υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προς την κατεύθυνση ελέγχου του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών βασικών παραγωγικών εισροών του αγροδιατροφικού τομέα.

    Εντατικοποιεί τους διενεργούμενους ελέγχους αναφορικά με την επισήμανση των προϊόντων, με καίριο στόχο την πάταξη των παράνομων Ελληνοποιήσεων και εισαγόμενων οπωροκηπευτικών & κρεάτων.

    Εισηγείται τη δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων με τη θέσπιση προϋποθέσεων αδειοδότησης.

    Θεσπίζει αυστηρούς περιορισμούς στην ανασυσκευασία εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

    Εφαρμόζει συστηματικό έλεγχο στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από το χωράφι ως τον καταναλωτή με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές.

    Σε δεύτερο επίπεδο επιταχύνει τη διεύρυνση ενός πληροφοριακού συστήματος που αναπτύσσεται στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, το οποίο θα δίνει πληροφορίες σε όλη την αγορά για διαθέσιμες ποσότητες, ποιότητες και τιμές.

    Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι και "από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους".

    Από την εκδήλωση στο Ζάππειο αποχώρησε η ΝΔ, με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιώργο Κασαπίδη να δηλώνει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να μετέχει σε ένα διάλογο που δεν μετέχουν οι αγρότες.Ο κ. Κασαπίδης, επισήμανε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να συναντηθεί μαζί τους και να δεσμευτεί για τις λύσεις τους.

    "Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες. Αποχωρούμε από μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν συμμετέχουν οι έχοντες το πρόβλημα, για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υλοποιήσει, τουλάχιστον, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η πλειοψηφία των αγροτών, που διαμαρτύρονται και δεν συμμετέχουν στο διάλογο, δεν εκφράζεται και δεν αντιπροσωπεύεται από τα τριτοβάθμια όργανα που συμμετέχουν στη διημερίδα του Ζαππείου", τόνισε ο Γιώργος Κασαπίδης.

    Αντίδραση Μπατζελή-Ξυνίδη

    Άμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξυνίδη: "Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει τη μπάλα", τόνισε.

    Βολές εναντίον της ΝΔ και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε η κ. Μπατζελή στη δευτερολογία της στη διημερίδα της ΟΚΕ, στηλιτεύοντας την αποχώρηση των εκπροσώπων της ΝΔ από τον κοινωνικό διάλογο.

    Έκανε λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα και τόνισε "φανταζόμαστε μετά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τα μπλόκα και το κλείσιμο των δρόμων ότι η ΝΔ θα παρενέβαινε για το χαλάρωμα των μπλόκων."

    Εμείς είπαμε ότι θα δώσουμε ένα δισ. στους αγρότες, επισήμανε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και το υλοποιούμε μέσα από τις ρυθμίσεις χρεών, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 11%, ενώ προανήγγειλε και νέα ρύθμιση το Μάρτιο που θα προβλέπει ρυθμίσεις χρεών με δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγύηση του δημοσίου.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι "η πολιτική των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα αποτελεί για την ΠΑΣΕΓΕΣ την Κόκκινη Γραμμή".

    Τη στήριξη του αγροτικού ειδοδήματος ζήτησαν γι ακόμη μία φορά τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών που συμμετέχουν στον εθνικο διάλογο.

    Οι αγρότες που δεν συμμετέχουν

    Από το διάλογο απέχουν οι αγρότες από τα μπλόκα και η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ).

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ Αθανάσιου Λίγδα, η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των ξεσηκωμένων αγροτών, εκτιμώντας ότι οι χιλιάδες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση.

    Χαρακτηρίζει ωστόσο το διήμερο κοινωνικό διάλογο ως επικοινωνιακή φιέστα που "δεν θα δώσει την παραμικρή ώθηση στην επίλυση των εκρηκτικών αγροτικών προβλημάτων, αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για την ανακοίνωση προειλημμένων αποφάσεων, όπως είναι μεταξύ άλλων η επιχείρηση να συρρικνωθεί το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα".-

    Προσχηματικό χαρακτήρισε το διάλογο ο αγρότης-συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, που μαζί άλλους αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας το πρωί στο κέντρο της Αθήνας.

    "Ο διάλογος στο Ζάππειο είναι προσχηματικός και δεν έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα. Εμείς θέλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας στην αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης. Υπάρχουν χρήματα, είμαστε στο δρόμο, ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται για να ζήσουμε σήμερα και να προχωρήσουμε αύριο», τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο κ. Μπούτας.

    Αντιδράσεις

    "Ο διάλογος φιέστα που οργάνωσε η κυβέρνηση στο Ζάπειο, επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς αλλά τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή της στην μοίρα του ξεκληρίσματος που τους οδηγεί η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ", τόνισε το ΚΚΕ.

    "Και οι δύο πλευρές βλέπουνε το δέντρο και χάνουνε το δάσος. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα των αγροτών με μία θεσμικότητα και όχι αποσπασματικά, έτσι ώστε του χρόνου να μην έχουμε πάλι μπλόκα στην Εθνική Οδό. Εμείς κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες εάν πιστεύουν και οι δύο πλευρές ότι χρειάζεται μια πρόσθετη σκέψη, η οποία σήμερα δεν γίνεται", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Η κα Μπατζελή επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί επικοινωνιακά, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και κατεύθυνση για τον αγροτικό τομέα. Ουσιαστικά περιορίστηκε σε μια έκθεση ιδεών παραθέτοντας τους τίτλους των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Αυτό που απαιτείται είναι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων", επισήμανε ο Συνασπισμός.

    Η αυριανή δεύτερη μέρα των εργασιών του Κοινωνικού Διαλόγου ξεκινά με παράλληλες συνεδρίες των ομάδων εργασίας. Το μεσημέρι θα γίνει παρουσίαση από το Βαυαρικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Μάνατζμεντ και Ελέγχου - BITMC ενός ολοκληρωμένου συστήματος γεωργικής εκπαίδευσης και θα ακολουθήσει Συνέντευξη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ζάππειο: Σε εξέλιξη ο διάλογος για το αγροτικό Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες Είδηση: 32396

    [04] Ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

    Δευτερα, 25 01 2010 18:33

    Ικανοποίηση εκφράζει το οικονομικό επιτελείο για το επιτυχημένο κράς τεστ που πέρασε ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου, καθώς η έκδοση του κοινοπρακτικού πενταετούς ομολόγου υπερκαλύφθηκε σε ζήτηση κατά τουλάχιστον τέσσερις φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με το τελικό κέρδος για το δημόσιο να υπολογίζεται στα 5 δις. Θετικό είναι και το μήνυμα της Κομισιόν, που πήρε αποστάσεις απο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφέρθηκε σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρωζωνης, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση για τα ελληνικά 5ετη ομόλογα στο σκληρό test των αγορών εν μέσω κερδοσκοπικής θύελλας και υψηλών επιτοκίων.

    Το ελληνικό δημόσιο αρχικά αναζητούσε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Στο βιβλίο προσφορών συγκεντρώθηκαν 25 δισ. κι έτσι αντλήθηκαν 8 με μέσο spread στις 350 μονάδες βάσης

    Τα θετικά σχόλια ήρθαν αμέσως από τις αγορές. Ο οίκος Moody's παρα το γεγονός ότι δεν αλλάζει γραμμή πλεύσης από την πρόσφατη απόφασή της υποβάθμιση, ξεκαθαρίζει πως: "Ήταν πολύ σημαντικό να πάει καλά αυτή η έκδοση. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα σίγουρα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το χρέος της το 2010.Η έκβαση της έκδοσης δεν αλλάζει την τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση Α2.Το βασικό για την Ελλάδα ουσιαστικά είναι η υλοποίηση. Πρόκειται για πολιτική όσο και οικονομική πρόκληση".

    "Δεν πάμε σε πτώχευση. Εννοείται. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε θετικά για την οικονομία μας και αυτό θα αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν είναι "ορατός" ο κίνδυνος χρεωκοπίας.

    Πρόσθεσε δε ότι "η χώρα μας βαδίζει, με μια συνεχή αξιοπιστία, προς την ανάταξη της οικονομίας της, μέσα από πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες από την κυβέρνηση, με πολύ μεγάλη συναίνεση του ελληνικού λαού, που δείχνει μια εξαιρετική ωριμότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία".

    Παράλληλα οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ, ότι η χώρα μας δεν αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης και δεν θα χρεοκοπήσει.

    Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια χαρακτήρισε "εντυπωσιο-θηρικό" δημοσίευμα του Der Spiegel για κίνδυνο στην ευρωζώνη λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

    Η κ. Τόρες, σχολίασε ότι στόχος του δημοσιεύματος ήταν μόνο η δημιουργία εντυπώσεων και τόνισε ότι "για την Επιτροπή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ευρωζώνη", εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τα προβλήματα, που παρατηρούνται, θα διορθωθούν.

    "Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος είναι ορθά. Δεν υπάρχει κανένα θέμα πτώχευσης της Ελλάδας", επισήμανε και ο Ανχελ Γκουρια γγ του ΟΟΣΑ.

    "Είναι αλήθεια ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι σοβαρά. Είναι ένα θέμα σοβαρό, δεν θέτει όμως ζήτημα συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τόνισε και ο Βλαντιμιρ Σπιντλα επίτροπος της Ε.Ε.

    "Το δίμηνο Απριλίου -Μάιου οι υποχρεώσεις του δημοσίου είναι 22,6 δις ευρώ. Πάντως οι αγορές, είναι έτοιμες περιμένουν τη χώρα μας με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Το spread στα 2 έτη έφτασε τις 395 μονάδες ,στα 3 έτη 483, στα 5ετη 354 και στα 10ετη 302 βοήθεια."

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και για τις αλλαγές στη φορολογία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    σχετική είδηση: Παπακωνσταντίνου: "Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ"

    Είδηση: 32417

    [05] Πολικές θερμοκρασίες σε Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία

    Δευτερα, 25 01 2010 14:22

    Στο έλεος φονικής κακοκαιρίας που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερα από δέκα ανθρώπους και έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και προβλήματα, βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα η Βουλγαρία και η Ρουμανία όπου οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Φονική κακοκαιρία σαρώνει όμως και την Πολωνία, η οποία θρηνεί ήδη περισσότερα από έντεκα θύματα, ενώ περισσότεροι από πέντε είναι οι νεκροί από το δριμύ ψύχος και στην Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, ένδεκα άνθρωποι υπέκυψαν από το ψύχος στη Ρουμανία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν πέσει στους 34 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν στο κέντρο της χώρας, ενώ οι αρχές κάνουν λόγω για 22 θανάτους εξαιτίας του ψύχους μέσα σε πέντε ημέρες.

    "Συνολικά 22 θάνατοι που οφείλονται στο ψύχος καταγράφηκαν αυτές τις πέντε τελευταίες ημέρες", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Οάνα Γκριγκόρε.

    "Τα περισσότερα από τα πρόσωπα που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι άστεγοι", διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Ραέντ Αραφάτ. "Θέλουμε να βρούμε τα πρόσωπα που βρίσκονται σε κίνδυνο για να τα βάλουμε σε καταφύγια, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που μας διαφεύγουν", πρόσθεσε.

    Πολλές δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι, μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε θεραπεία για κρυοπαγήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax.

    Οι αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειες για να εντοπίσουν τους άστεγους και να τους οδηγήσουν σε κέντρα υποδοχής ή σε νοσοκομεία.

    Συνολικά, σε επτά επαρχίες στη Ρουμανία έχει τεθεί σε ισχύ ο "πορτοκαλί κωδικός" για περιπτώσεις εξαιρετικού ψύχους, ο οποίος θα ισχύσει μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του τοπικού σταθμού, το θερμόμετρο στην πόλη αυτή, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Βουκουρεστίου, κυριολεκτικά πάγωσε από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τη σημερινή.

    Στο μεταξύ, προβλήματα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και στα λιμάνια, έχουν προκαλέσει οι ισχυρές χιονοπτώσεις των τελευταίων 24ωρων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

    Βουλγαρία

    Νέα αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Βουλγαρία, όπου ο υδράργυρος δείχνει σταθερά κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου.

    Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στην πόλη Κνέζα, στα βορειοανατολικά της χώρας με -24,5 βαθμούς Κελσίου.

    Στους -21,2 βαθμούς Κελσίου είναι η θερμοκρασία στο Βέλικο Τάρνοβο, στους -17,8 στη Βάρνα και στους -19,2 βαθμούς στη Σάμπλα, στα ανατολικά.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένονται θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από -5 έως και -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επιδείνωση του καιρού, που απειλεί ακόμη και το ρεκόρ των -32 βαθμών του 1942, στη βόρεια Βουλγαρία.

    Εξαιτίας του πολικού ψύχους, σχολεία και νηπιαγωγεία σε πολλά μέρη της βόρειας χώρας και στη Βάρνα έκλεισαν προσωρινά, ενώ η βουλγαρική τροχαία καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στους παγωμένους δρόμους, εάν δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη, και να χρησιμοποιούν χειμερινά λάστιχα, να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, γεμάτο το ντεπόζιτό τους με βενζίνη και φορτισμένη την μπαταρία του κινητού τους.

    Σήμερα, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, 50χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στο διοικητικό κέντρο Σούμεν, στη βόρεια Βουλγαρία, ενώ σε νοσοκομείο της Σόφιας νοσηλεύεται, σε σοβαρή κατάσταση, άνδρας 56 ετών, με υποθερμία, κάταγμα στη λεκάνη και πολλά άλλα τραύματα, που προκλήθηκαν από πτώση.

    Στον ζωολογικό κήπο στην πόλη Ντόμπριτς της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, οι διοικούντες κάνουν χρήση ηλεκτρικών καλοριφέρ, προκειμένου να σώσουν τα ζώα που φιλοξενούν από το πολικό ψύχος.

    Πολωνία

    Ένδεκα άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 ετών, έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του ψύχους χθες στη Πολωνία όπου το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές έπεσε στους μείον 35 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών από την αρχή Νοεμβρίου να φθάσει στους 202,ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της αστυνομίας Καμίλα Σάλα.

    "Τα θύματα είναι κυρίως άστεγοι και άτομα που είχαν κάνει κατάχρηση αλκοολούχων ποτών, μεταξύ των οποίων ένα αγόρι 13 ετών που βρέθηκε νεκρό από υποθερμία ένα χιλιόμετρο από το σπίτι του στο χωριό Γλοβιένκα".

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο απολογισμός αυτού του χειμώνα είναι "πραγματικά τραγικός". "Ήδη ξεπεράσαμε τα διακόσια θύματα παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για επαγρύπνηση και παροχή βοήθειας προς τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο", είπε.

    Το χειμώνα του 2005-2006 είχαν χάσει την ζωή τους από το ψύχος στην Πολωνία 233 άτομα.

    Τσεχία- Λετονία- Ουκρανία

    Στην Τσεχία αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι, δύο στην Πράγα και ένας σε ένα διαμέρισμα χωρίς θέρμανση στην πόλη Οστράβα.

    Στη Λετονία το θερμόμετρο έπεσε στους μείον 27 βαθμούς, ενώ στο Βίλνιους το Κέντρο Προστασίας Δημόσιας Υγείας συμβούλευσε τους κατοίκους της Λιθουανίας να μην οδηγούν παρά μόνον εάν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και στις περιπτώσεις αυτές να είναι εφοδιασμένοι με κουβέρτες και θερμός.

    Στην Ουκρανία, τα σχολεία έκλεισαν σήμερα στην κεντρική πόλη Κρέμενσουγκ όπου η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 23 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές συμβούλευσαν τους κατοίκους στο Κίεβο να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Συνολικά 169 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το ψύχος στην Ουκρανία από την αρχή Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

    Τουρκία

    Στην Τουρκία, πέντε άτομα, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας, έχασαν την ζωή τους από το ψύχος τις τρεις τελευταίες ημέρες.

    Στην Κωνσταντινούπολη, από τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, σημειώθηκαν περιστασιακά το Σαββατοκύριακο διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και στην παροχή φυσικού αερίου.

    Από το Κέντρο Συντονισμού για τις Φυσικές Καταστροφές ανακοινώθηκε ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι απόψε στην Κωνσταντινούπολη όπου το θερμόμετρο αναμένεται να πέσει την Τετάρτη στους μείον 15 βαθμούς.

    Κίνα

    Δεκατρία άτομα έχασαν την ζωή στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας από την χιονοθύελλα που την έπληξε, η χειρότερη των τελευταίων εξήντα ετών.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο, από τα θύματα τα δώδεκα έχασαν την ζωή τους από χιονοστιβάδες και το άλλο από το ψύχος.

    Ο φετινός χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς για την Κίνα όπου έχουν πληγεί με διάφορους τρόπους περί το 1,42 εκατομμύρια άτομα και περίπου 162.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυρίως στο βόρειο και δυτικό τμήμα της. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει νέο κύμα ψύχους τις επόμενες ημέρες.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 32398

    [06] Κρύο και χιόνι μέχρι το τέλος της εβδομάδας

    Δευτερα, 25 01 2010 12:47

    Στην κατάψυξη θα παραμείνει όλη η χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές θα κατρακυλήσει ακόμη και στους 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές της χώρας με τον υδράργυρο να έχει πέσει ακόμη και κάτω από τους -10 βαθμούς κελσίου κυρίως στην ορεινή χώρα. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής και απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του Τελεφερίκ προς το καζίνο.

    Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν:

    3-5 Πηγάδια : -12 Αλεξανδρούπολη Σουφλί -Ορεστιάδα : -8 Κοζάνη: -6 Ορεινή Φωκίδα: -5 Σαμοθράκη : -4

    Αντίστοιχα οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν:

    Πύργος 14 Μεσσήνη 13 Καλαμάτα - Φιλιατρά -Τυμπάκι 12

    Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής και απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του Τελεφερίκ προς το Casino.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία του Εθνικού αλλά και Επαρχιακού οδικού Δικτύου.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στις επόμενες ημέρες.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί ισχυροί έως και θυελλώδεις. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι η ένταση των οποίων θα αγγίξει τα 7 μποφόρ.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χρήσιμοι σύνδεσμοι: ΕΜΥ, Αστεροσκοπείο Αθηνών Είδηση: 32389

    [07] Ξεκίνησε η απογραφή για τον κοινωνικό τουρισμό

    Δευτερα, 25 01 2010 15:21

    Άρχισε από σήμερα πανελλαδικά η κατ' αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2010. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις πόλεις, εκτός από την Πτολεμαΐδα, στην οποία η απογραφή θα αρχίσει μετά τις 02/03/2010.

    Το πρόγραμμα προβλέπει χορήγηση πανελλαδικά 550.000 δελτίων κοινωνικού τουρισμού και θα διαρκέσει μέχρι τις 08/01/2011. Στο νομό Αττικής η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 10/03/2010, ενώ θα γίνεται με αλφαβητική σειρά, τις ώρες 8.00 - 17.00 στα γραφεία διανομής.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η απογραφή θα γίνει στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία και Τοπικές Υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, επίσης με αλφαβητική σειρά.

    Στην Θεσσαλονίκη οι δικαιούχοι θα απογραφούν στο Κέντρο Εργαζόμενης Νεότητας Πυλαίας, Λαζάρου Τσάμη 74 και στο Εργατικό Κέντρο, Αριστοτέλους 32.

    Στο Ν. Αττικής λόγω της απογραφής των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, το χρονικό διάστημα από 25/01 έως 10/03, τα δελτία θεάματος χειμερινής περιόδου (εισιτήρια θεάτρου) θα διανέμονται Μόνο κάθε Παρασκευή από 8.00 - 14.00 από τα κατά τόπους γραφεία διανομής. Είδηση: 32407

    [08] Αντιδράσεις για το «σχέδιο Βαριοπούλα» από τον Τούρκο γενικό επιτελάρχη

    Δευτερα, 25 01 2010 18:15

    Με έντονο τρόπο αντέδρασε σήμερα ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και στην αποκάλυψη για σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος, που είχε ετοιμαστεί το 2003 με την επωνυμία «σχέδιο Βαριοπούλα». Ο στρατηγός είπε ότι «έχει παρέλθει η εποχή των πραξικοπημάτων».

    Μιλώντας σε ημερίδα στο Γενικό Επιτελείο, ο Μπάσμπουγ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας, ωστόσο, ταυτόχρονα τα εξής: «Ένας στρατός που επιτίθεται φωνάζοντας Αλλάχ Αλλάχ, πώς μπορεί να βομβαρδίσει τζαμιά; Απευθύνομαι στους ασυνείδητους. Έχει όρια και η υπομονή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πώς μπορείτε και κατηγορείτε με αυτόν τον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις»;

    Ο στρατηγός αναφερόταν στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ταράφ», η οποία δημοσίευσε ότι το σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, και βομβαρδισμό δύο τζαμιών.

    Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σχέδιο είπε ότι «το σεμινάριο σχεδιασμού έγινε πριν από επτά χρόνια. Έχουμε ξεκινήσει σχετικές έρευνες» και επισήμανε ότι οι πρώτες δηλώσεις του Επιτελείου σχετικά με το σχέδιο, είχαν γίνει με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή.

    Από τα όσα είπε ο Τούρκος γενικός επιτελάρχης προκύπτει ότι οι έρευνες, που έχουν ξεκινήσει, αφορούν περισσότερο τη διαρροή, που έγινε, παρά την ίδια την κατηγορία περί σχεδίου επιβολής πραξικοπήματος. Έκανε λόγο για δραστηριότητες εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και επισήμανε ότι «υπάρχουν καθήκοντα που αναλογούν και στο κράτος, ως προς την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων αυτών». Ανέφερε ότι έχει γνωστοποιήσει τις σχετικές «απόψεις, σκέψεις και προτάσεις» του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

    Είπε, επίσης, ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαρροής πληροφοριών» και ανακοίνωσε τα εξής: «Έως σήμερα έχουν γίνει 61 έρευνες σχετικά με διαρροές και από αυτές οι εννιά πήραν μορφή δικαστική. Η μία ολοκληρώθηκε και ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποπέμφθηκε. Υπάρχουν άλλοι δέκα αξιωματικοί διαφόρων βαθμών που κρατούνται».

    Ο Μπάσμπουγ, αναφερόμενος στα περί πραξικοπήματος, είπε «αισθάνομαι ντροπή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον όρο. Τον τελευταίο καιρό, το πραξικόπημα και οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος έχουν εξελιχθεί σε κύριο θέμα της επικαιρότητας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς». Υπογράμμισε ότι «το ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί είναι ποιοι ωφελούνται από την αναπαραγωγή των ισχυρισμών περί πραξικοπήματος».

    Τέλος, ο στρατηγός είπε πως «αυτό, στο οποίο πρέπει να πιστεύουν ειλικρινά όλοι οι πολίτες, είναι ότι στη Δημοκρατία και τα δημοκρατικά καθεστώτα, η εξουσία αλλάζει με εκλογές και δημοκρατικές διαδικασίες».

    To σχέδιο

    Σε κατάσχεση των περιουσιών των μειονοτήτων, επρόκειτο επίσης να προχωρήσουν οι στρατιωτικοί που είχαν ετοιμάσει το σχέδιο "Βαριοπούλα" για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν περιέλθει στην τουρκική εφημερίδα Ταράφ και αναδημοσιεύονται σήμερα στην αγλλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Ζαμάν

    Το σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή ενός εθνικού-κρατικιστικού μοντέλου για την τουρκική οικονομία μέρος του οποίου ήταν και η κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των μειονοτήτων. Σε περίπτωση που το σχέδιο επιτύγχανε, θα πάγωναν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων καθώς και οι λογαριασμοί των εταιρειών που ανήκαν σε μη Μουσουλμάνους. Στη συνέχεια θα γινόταν κατάσχεση των λογαριασμών.

    ΑΠΕ Είδηση: 32416

    [09] Έκθεση - Δρόμοι του Μεταξιού: οδοιπορικό στην Κίνα

    Δευτερα, 25 01 2010 18:47

    Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος artlife", εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου "Δρόμοι του Μεταξιού: οδοιπορικό στην Κίνα". Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16/2/2010. Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα τη γοήτευε. Έτσι 2.300 χρόνια μετά, ξεκίνησε τη δική της γνωριμία με την κεντρική Ασία, για να συνεχίσει μετά με τους δρόμους του Μεταξιού. Το πρώτο τμήμα του οδοιπορικού, μέχρι τα σύνορα της Κίνας, ήταν με τους μοτοσικλετιστές του Δρόμου της Ελιάς. Το δεύτερο μέσα στην Κίνα, από όπου και οι φωτογραφίες της έκθεσης, το έκανε μαζί με τη μικρή της κόρη.

    Ατομική έκθεση της Σιμόνης Ζαφειροπούλου

    Από την αυτοκρατορική Ξιάν μέχρι την οροσειρά του Παμίρ στα σύνορα Κίνας - Πακιστάν - Κιργιστάν, εκεί που βρίσκεται η παραμυθένια πόλη του Κατγκάρ στο σταυροδρόμι του Δρόμου του Μεταξιού. Ήταν ο δρόμος που ένωνε την Κίνα με τη Μεσόγειο, ο δρόμος μεταφοράς του μεταξιού και πολλών άλλων εξωτικών αγαθών αλλά προπάντων μεταφοράς θρησκειών και πολιτισμών. Στο ταξίδι αυτό η ματιά της φωτογράφου, φορτισμένη από τη συγκίνηση και τη μαγεία του ταξιδιού, έδωσε φωτογραφίες σωστά δομημένες, με έμφαση στη γεωμετρία αλλά και με ευαισθησία στην προσέγγιση των διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων και τόπων, καθώς και των ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και κουλτούρας.

    Αστρολάβος Artlife-Αθήνα

    var prefix = 'm&#97;&#105;lt&#111;:'; var suffix = ''; var attribs = ''; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy623 = 'g&#97;ll&#101;ry' + '&#64;'; addy623 = addy623 + '&#97;str&#111;l&#97;v&#111;s' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy623 ); document.write( '' );

    document.write( '' );

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    document.write( '</' ); document.write( 'span>' );

    Διάρκεια της έκθεσης: 26/1/2010 - 16/2/2010

    Δευ-Τετ-Σαβ: 11:00-15.00, Τρ-Πεμ-Παρ: 11.00-20.30

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32419

    [10] Δεύτερη αιτία θανάτου ο καρκίνος του τραχήλου

    Δευτερα, 25 01 2010 17:05

    Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, για τον καρκίνο του τραχήλου, κατέχει η Ελλάδα. Μόλις το 17% των κοριτσιών, 12-26 ετών έχουν εμβολιαστεί, ενώ στηn Βρετανία, το ποσοστό, ξεπερνά το 80%. Με αφορμή την τέταρτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου, ο όμιλος Εθελοντών ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων, για την ευ-αισθητοποίηση των γυναικών.

    Παρά το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν, οι Ελληνίδες ηλικίας μέχρι 26 ετών φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου, αφού μόλις το 17% των γυναικών αυτής της ηλικίας έχει εμβολιαστεί και τον ετήσιο έλεγχο με ΤEST-PAP κάνει μόλις το 20% του γυναικείου πληθυσμού.

    Σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει περίπου 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί καμμία σημαντική παρενέργεια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 2ος πιο συχνός στις γυναίκες κάτω των 45 ετών. Ο συνδυασμός δε, εμβολίου και ΤEST-PAP μειώνει -κατά 94%- την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

    Την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης στηρίζουν γυναίκες γνωστές για την δράση τους και στα θέματα υγείας.

    Την εβδομάδα αυτήν, θα γίνουν μία σειρά από εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32418

    [11] Πολιτική επανεμφάνιση Α. Αλαβάνου

    Δευτερα, 25 01 2010 15:38

    Με την παρουσίαση πολιτικής πλατφόρμας δέκα σημείων, έδωσε το παρόν στα πολιτικά πράγματα ο Αλέκος Αλαβάνος, δίνοντας συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας. Στις προτάσεις του κ. Αλαβάνου βρίσκεται και η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για το σύμφωνο σταθερότητας.

    Μάλιστα ο κ. Αλαβάνος παραλλήλησε την πρόταση για δημοψήφισμα, με τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων για το άρθρο 16, σε σχέση με τα περιθώρια κινηματικής δράσης που δημιουργεί. "Δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι όροι του συμφώνου, που παγιδεύουν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, που "κλειδώνουν" μακροπρόθεσμα τη χώρα μας σε ένα πρότυπο παγωμένης ανάπτυξης, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ακραίων ταξικών διαφορών, να εφαρμοστούν χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

    Όπως προανήγγειλε ο κ. Αλαβάνος, στις 8 Φλεβάρη θα παρουσιαστεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ κείμενο - διακήρυξη και τόνισε ότι θα ήταν ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενη διάσπαση του σχήματος, ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να ξεπεραστεί το τέλμα. Επίσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό αυτοεγκλωβισμένο.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Φώτης Κουβέλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στη 1:00 το μεσημέρι, στη Βουλή. Η συνέντευξη δίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και θα έχει ως θέμα τις εκτιμήσεις και τις προγραμματιζόμενες πρωτοβουλίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μιλώντας χθες στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στέλεχος της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων: "Δεν θεωρώ τους "23" τόσο αφελείς να πιστεύουν ότι η κίνησή τους θα είχε άμεση απάντηση διαφορετική από αυτή που, ομοφώνως, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε. Αξιώνοντας την "αποπομπή" του Φ.Κουβέλη, και κυρίως επιμένοντας, και επανερχόμενοι σε αυτήν και μετά την "απόρριψη", προφανώς δεν θεωρούν ότι ο Φ. Κουβέλης θα πάψει να έχει βαρύνοντα δημόσιο λόγο, είτε ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είτε ως βουλευτής. Στοχεύουν, ευθέως το σύνολο της "Ανανεωτικής Πτέρυγας" και παρωθούν την ασυμβατότητα της παρουσίας τους στον ΣΥΝ". Είδηση: 32411

    [12] Ανάκληση 2 εκατομμυρίων οχημάτων από την Toyota στην Ευρώπη

    Δευτερα, 25 01 2010 15:23

    Την ανάκληση περίπου δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων της που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης ενδέχεται να αποσύρει η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota προκειμένου να επιδιορθώσει εν δυνάμει ελαττωματικά πεντάλ γκαζιού, αφού το ελάττωμα αυτό προκάλεσε μαζικές ανακλήσεις στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων, η Τoyota ανακάλεσε περί τα 2,3 εκατομμύρια οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και οχήματα των μοντέλων Corolla και Camry, επικαλούμενη ένα πρόβλημα στο πεντάλ του γκαζιού, το οποίο μπορεί να κολλήσει.

    Μέρη των πεντάλ γκαζιού που κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες χρησιμοποιούνται επίσης σε οχήματα που πωλούνται στην Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

    Αξιωματούχοι της Toyota βρίσκονται σε επαφή με αρχές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης επειδή οι κανονισμοί για τις ανακλήσεις ποικίλλουν, αλλά η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ενδέχεται να προχωρήσει σε εθελοντική ανάκληση ακόμη και εάν η κατάσταση δεν δικαιολογεί μία υποχρεωτική ανάκληση, μετέδωσε το πρακτορείο.

    Παρόμοια προβλήματα δεν αναμένονται στην Ιαπωνία, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά άλλες ασιατικές αγορές, πρόσθεσε το Kyodo.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32409

    [13] Εκτελέστηκε ο Χημικός Αλι

    Δευτερα, 25 01 2010 16:19

    Ο Αλι Χάσαν αλ Ματζίντ, γνωστός ως "Χημικός Αλι", πρωτοπαλίκαρο του Σαντάμ Χουσέιν, που είχε καταδικαστεί τέσσερις φορές σε θάνατο κυρίως για την σφαγή περίπου 5.000 Κούρδων το 1988, εκτελέστηκε σήμερα με απαγχονισμό, στην Βαγδάτη. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο εξάδελφος του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν,ο Αλι Χάσαν αλ Ματζίντ εκτελέστηκε σήμερα.

    "Ο καταδικαστείς εκτελέστηκε με απαγχονισμό σήμερα", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλι αλ Νταμπάγ από την κρατική τηλεόραση ."Η ποινή είναι η τιμωρία του ενόχου", είπε.

    Ο Αλ Ματζίντ,ο επονομαζόμενος και "Χημικός Αλι" είχε γίνει γνωστός επειδή έδωσε εντολή για χρήση χημικών όπλων κατά Κούρδων του Ιράκ στο χωριό Χαλάμπια το 1988.Είχε καταδικαστεί σε θάνατο την περασμένη εβδομάδα για την επίθεση.

    Στις 16 Μαρτίου 1988,ημέρα που οι Ιρακινοί ενθυμούνται ως "Μαύρη Παρασκευή", ιρακινά μαχητικά αεροπλάνα ράντισαν το χωριό με αέριο μουστάρδας, Sarin,Tabun και αέριο VX,με αποτέλεσμα περίπου 5.000 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε περίπου 7.000 άλλους και ακόμη γενετικά προβλήματα στα επόμενα χρόνια.

    Ο καταδικαστείς υπήρξε από τους αρχιτέκτονες της μεγάλης εκστρατείας Ανφάλ (1987-1988) κατά των Κούρδων του Ιράκ που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32412


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 January 2010 - 17:51:28 UTC