Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέλευση ΣΕΒ με τα δημοσιονομικά μέτρα στο επίκεντρο
  • [02] Σε διαβούλευση το νέο Ασφαλιστικό
  • [03] Βρετανία: Σε αναμονή της απόφασης των Φιλελευθέρων
  • [04] Α. Παπαρήγα: Ομιλία στα ΤΕΙ Αθήνας
  • [05] Την συκοφαντούσε μέσα από το facebook
  • [06] E.E.: Στο πλευρό του Ιράκ
  • [07] Μείωση των τοξικομανών κατά 15% επιθυμεί η κυβέρνηση στις ΗΠΑ
  • [08] Πρόταση βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για υπόθεση Siemens
  • [09] Πρόστιμα στα μαιευτήρια Λητώ, Μητέρα και Ιασώ για τα βλαστοκύτταρα
  • [10] Ενίσχυση του τουρισμού μέσω αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων
  • [11] Κανείς Ευρωπαίος Υπ.Εξ. δεν χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία
  • [12] Διώξεις για διαρροή θεμάτων σε διεθνή εξέταση
  • [13] Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση Ανδρουτσόπουλου - Κουσουρή
  • [14] Το 2013 η υλοποίηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο
  • [15] Προφυλακιστέος ο Σίμος Σεϊσίδης
  • [16] Παπανδρέου και Σαμαράς στη Γ.Σ. του ΣΕΒ
  • [17] Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Μενίδι

    [01] Συνέλευση ΣΕΒ με τα δημοσιονομικά μέτρα στο επίκεντρο

    Τριτη, 11 05 2010 15:18

    Τους λόγους που τον οδήγησαν να πει όχι στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και υπογράμμισε θα φέρει περαιτέρω ύφεση. Για αναγκαία θεραπεία και όχι άδικη τιμωρία έκανε λόγο ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλώντας για τα δημοσιονομικά μέτρα εκτοξεύοντας παράλληλα βολές προς την αριστερά για τη στάση που κράτησε. Ο κ. Δασκαλόπουλος επανεξελέγη στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων . Το απόγευμα Θα μιλήσει στη συνέλευση ο Πρωθυπουργός.

    Σαμαράς: "Τα μέτρα θα επιτείνουν το φαύλο κύκο της ύφεσης"

    Το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόνισε από το βήμα του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι και η αιτία που τον οδήγησε να καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    "Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε ή όχι τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης - εδώ που μας έφεραν δεν υπήρχε άλλη λύση - δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες φέτος και κατά 13 μονάδες την τετραετία - έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε άλλη επιλογή - μας ρώτησαν αν εγκρίνουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτό το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής, αυτό το συγκεκριμένο τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα και αυτό ασφαλώς δεν μπορούσαμε να το εγκρίνουμε γιατί είναι λάθος", τόνισε, ο Αντώνης Σαμαράς και εκτίμησε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα ζει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών που απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και θέτει σε δοκιμασία τις οικονομίες, την κοινωνία, τους πολιτικούς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για χρεοκοπία ενός συστήματος που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά και επεξέτεινε το κράτος, ενώ μίλησε και για ευθύνες της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δεινή κατάσταση.

    "Το έλλειμμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν παραπάνω απ' όσα η ίδια υπολόγιζε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι'αυτό", είπε και πρόσθεσε ότι "δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα της ως το τέλος".

    Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πήρε όταν έπρεπε τα κατάλληλα μέτρα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και τα spreads να εκτοξευτούν από τις 135 μονάδες, τον Οκτώβριο στις 1000 τον Απρίλιο.

    Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε πως ενώ ο κ. Α. Σαμαράς ζητεί συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, όμως στην πράξη φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ και τι πολιτική στάση πρέπει να κρατήσουν σήμερα.

    "Όταν ζητάμε συγγνώμη θα πρέπει να το εννοούμε, ακόμα περισσότερο και όταν θέλουμε να κάνουμε προτάσεις να είναι πιο επικεντρωμένες στο συμφέρον του ελληνικού λαού. Θα περιμέναμε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή να είχε κρατήσει διαφορετική στάση τουλάχιστον ως προς την ψηφοφορία ", πρόσθεσε.

    Δασκαλόπουλος: "Περισσότερες διαρθωτικές αλλαγές"

    "Η σημερινή συγκυρία απαγορεύει τη συγκυβέρνηση, υπαγορεύει όμως τη συνευθύνη", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, "χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία, όχι μια άδικη τιμωρία".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα οδηγήθηκε στο κατώφλι της πτώχευσης εξαιτίας της δημοσιονομικής χαλαρότητας και των πελατειακών σχέσεων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά το 1980, σε συνδυασμό με τη μεταρρυθμιστική τους ατολμία και όπως είπε, η χρεοκοπία του κράτους της μεταπολίτευσης δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τα μέτρα αλλά με περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές που θα πυροδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

    Ο κ Δασκαλόπουλος άσκησε σκληρή κριτική σε βάρος της αριστεράς λέγοντας ότι "η ανεδαφική εξαλλοσύνη των κομμάτων αυτών, ο αναχρονιστικός χαρακτήρας της "επανάστασής" τους, η τυφλή βία που υποθάλπουν, τα εκθέτει, τα απομονώνει και εν τέλει θα τα περιθωριοποιήσει στην κοινή γνώμη".

    "Με τις συκοφαντίες που εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, περί εξαλλοσύνης και υπόθαλψης της τυφλής βίας, αποκάλυψε το μεγάλο μίσος που τρέφουν οι μεγαλοβιομήχανοι - μεγαλοεκμεταλλευτές κατά του ΚΚΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος που δεν σκύβει το κεφάλι", απάντησε το ΚΚΕ.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος επανεξελέγη για τρίτη συνεχόμενη διετία στην προεδρία του Συνδέσμου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36432

    [02] Σε διαβούλευση το νέο Ασφαλιστικό

    Τριτη, 11 05 2010 14:30

    Δομικές αλλαγές επιφέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ των ρυθμίσεων θεσπίζεται βασική σύνταξη, παρέχονται κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τα 37 έτη, καθορίζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενώ εντάσσονται στο ΙΚΑ οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι. "Αν δεν υπήρχε άμεση παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, δεν θα υπήρχαν συντάξεις τα επόμενα χρόνια", επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

    Βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου

    Ο νέος τρόπος υπολογισμού που θα επιφέρει μεσοσταθμική μείωση κατά 7% των συντάξεων από το 2013 ,τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία, μετά τα 37 έτη ασφάλισης, η περικοπή των πρόωρων, η διατήρηση των γενικών ορίων ηλικίας και η χορήγηση της βασικής σύνταξης από το 2018 αποτελούν το κορμό του νέου Ασφαλιστικού.

    Οι αλλαγές στοχεύουν στο περιορισμό της αποχώρησης πριν τα 60 με εξαίρεση τις μητέρες ανηλίκων και τα ΒΑΕ, ενώ οι νέοι συντελεστές, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η σύνταξη θα καθιστούν ασύμφορη την έξοδο από την εργασία με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης.

    Όσοι επιλεγούν να παραμείνουν και μετά τα 37 έτη, θα έχουν αύξηση της σύνταξης έως και 12%. Κι αυτό γιατί οι καλύτεροι συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων ισχύουν για όσους έχουν 37-40 χρόνια ασφάλισης.

    Για παράδειγμα ασφαλισμένος με 35 έτη και συντάξιμες αποδοχές 1650 ευρώ σημερινά, η σύνταξη είναι 1155 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς 1071, μείωση δηλαδή κοντά στο 7,2 %.

    Εάν επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με 25ετια ο ασφαλισμένος θα δει μεγαλύτερη μείωση κατά 8,6% (σήμερα 825 ευρώ με νέο καθεστώς 754 ευρώ).

    Με 5 χρόνια επιπλέον εργασία (40 ετία), η σύνταξη θα ανέλθει στα 1293 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 12%.

    Δυνατότητα εθελοντικής παραμονής δίνεται και στους υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες που μέχρι σήμερα υποχρεωτικά θα έφευγαν από την υπηρεσία τους με 35 ετία στα 58 στα 60 στο δημόσιο.

    Από το 2011 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όποιος συνταξιοδοτείται πρόωρα θα έχει μείωση 6% για κάθε χρόνο ασφάλισης που υπολείπεται από το όριο συνταξιοδότησης.

    Διαμορφώνεται ενα ασφαλιστικό σύστημα που πριμοδοτεί τον μεγάλο χρόνο ασφάλισης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος και έκανε λόγο για μέση μείωση των συντάξεων από 5 έως 7%.

    Από το 2013 οι νεοεισερχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται στο ΙΚΑ και μέχρι το 2018 τα ταμεία συγχωνεύονται σε 3.

    Από το 2018 θα αρχίσει η χορήγηση της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ. Σε ανασφαλίστους και όσους έχουν κάτω από 4500 ένσημα ως, προϋπόθεση τίθεται η συμπλήρωση του 65ου έτους, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια.

    Επίσης, από τον Αύγουστο παρακρατείται 3%-9% εισφορά στις κυρίες συντάξεις από 1400-και άνω.

    Το νομοσχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους και μέχρι τον Ιούνιο να έχει ψηφιστεί.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεδριάζουν προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους ενώ για τη Τετάρτη έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

    Αντιδράσεις

    Απογοητευτική χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο υπεύθυνος Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ.

    "Ουσιαστικά επανεισαγάγετε ένας νέος μηχανισμός -όπως αυτός που είδαμε, πριν μια εβδομάδα- μείωσης των συντάξεων, μέσω του ΛΑΦΚΑ, αλλά και μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ειδικά οι νέοι βλέπουν την ελπίδα να χάνεται και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή και επαρκή σύνταξη να γίνεται άπιαστο όνειρο", τόνισε ο κ. Βρούτσης.

    Η κυβέρνηση κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. Θα πάθει τα ίδια που έπαθε η κυβέρνηση Σημίτη με το νομοσχέδιο Γιαννίτση

    Δ. Στρατούλης

    "Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΔΝΤ και ουσιαστικά γράφτηκε απ' αυτό. Δεν έχει καμιά σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Οι ρυθμίσεις του είναι σκληρά νεοφιλελεύθερες, κοινωνικά άδικες και αδιέξοδες. Καταργούν ασφαλιστικές κατακτήσεις ενός αιώνα, όλοι και όλες στους δρόμους του αγώνα" αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε:

    «Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας: ένα Ταμείο και μία βασική σύνταξη για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως χρόνου εργασίας, διαφοροποίηση βάσει των φορολογικών δηλώσεων καθώς και μια επικουρική σύνταξη για όλους βάσει του ποσοστού με το οποίο το οικείο Ταμείο του καθενός θα μετέχει στο νέο Ενιαίο Ταμείο».

    Ο Δ. Δασκαλόπουλος, που επανεξελέγη επικεφαλής του ΣΕΒ, ανέφερε σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ότι σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιέχει τα ουσιώδη στοιχεία για τη διάσωσή του. «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί πια να είναι δημοσιονομικό πρόβλημα για τη χώρα, πρέπει να ξαναγίνει το σύστημα για την προστασία και την ασφάλεια του εργαζόμενου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης διαπιστώνει ότι το σχέδιο νόμου: «επιφέρει δομικές αλλαγές και μετασχηματισμούς», «είναι ηπιότερο σε σχέση με όσα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας της Κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ "εξακολουθεί να εμπεριέχει αδιευκρίνιστα σημεία και θέματα προς περαιτέρω συζήτηση», όμως «όχι για αναδίπλωση», αντίθετα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα να δούμε πολύ σύντομα και νέες αλλαγές".

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Εγκρίθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο το νέο Ασφαλιστικό

    Είδηση: 36430

    [03] Βρετανία: Σε αναμονή της απόφασης των Φιλελευθέρων

    Τριτη, 11 05 2010 15:16

    Δείτε το video

    Στη Βρετανία, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες φλερτάρουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τους Κάμερον και Κλεγκ να έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία των Εργατικών για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, του κόμματός του με τους Φιλελευθερους. Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του πως ήρθε η ώρα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ξεκαθαρίσουν αν θα συμμετάσχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, την ίδια ώρα που ο ηγέτης των Φιλελευθέρων τόνισε ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε "τελική φάση".

    Κάμερον: "Ήρθε η ώρα να επιλέξουν"

    Ο Κάμερον επισήμανε πως "έκανε στους Φιλελεύθερους μια ολοκληρωμένη, ανοικτή και πολύ λογική πρόταση για το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης", μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

    "Πιστεύω πως ήρθε η ώρα. Ήρθε η ώρα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να αποφασίσουν", είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους έξω από την κατοικία του στο βόρειο Λονδίνο.

    "Ελπίζω να πάρουν την σωστή απόφαση που θα δώσει στην χώρα μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση που χρειάζεται επειγόντως", πρόσθεσε ο ίδιος.

    "Κρίσιμη και τελική φάση"

    Λίγο αργότερα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ αποκάλυψε πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε μια "κρίσιμη και τελική φάση", υπογραμμίζοντας πως "ανυπομονεί, όπως ο καθένας, να βρεθεί λύση ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο".

    "Πραγματικά ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, το συντομότερο δυνατόν, σε μια ανακοίνωση που να αποσαφηνίζει και να εξηγεί στον κόσμο τι σκεφτόμαστε", κατέληξε ο Κλεγκ.

    "Θετικές" οι συνομιλίες και με τους Εργατικούς

    "Θετικές" υπήρξαν οι συνομιλίες ανάμεσα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για τον σχηματισμό πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας στη Βρετανία, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας, Εντ Μπολς.

    Ερωτηθείς για το πώς εξελίχθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, ο Μπολς τόνισε πως οι συνομιλίες, που διήρκεσαν μία ώρα, ήσαν «θετικές και εποικοδομητικές».

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Διαβάστε επίσης: Hung parliament: It's decision time, says Cameron

    Σχετικές ειδήσεις: Παρασκήνιο Μπράουν στις διαπραγματεύσεις Συντηρητικών - Φιλελευθέρων

    Είδηση: 36433

    [04] Α. Παπαρήγα: Ομιλία στα ΤΕΙ Αθήνας

    Τριτη, 11 05 2010 19:13

    Πολιτική ομιλία σε σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αναφορές σε ζητήματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

    Η "χρυσή τομή"

    Για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η κ. Παπαρήγα τόνισε:

    "Βρήκαν χθες οι τρεις, και όχι βέβαια για πρώτη φορά, τη χρυσή τομή, σου λέει: Πως θα εξασφαλίσουμε να μην πάει η σκέψη και ο προβληματισμός των εργατοϋπάλληλων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων και ιδιαίτερα της νεολαίας, να μην πάει πιο βαθιά σε αυτό που λέμε καπιταλιστική αγορά και οικονομία; Πως αυτό το πράγμα θα το περιορίσουμε, να μην πάει το νυστέρι βαθιά και να εκφράσουν αυτή τη λαϊκή αγανάκτηση με ένα υποκριτικό, ύπουλο και ακίνδυνο τρόπο; Θα πούμε λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

    Εμείς δεν το αποκλείουμε, ακόμα και επώνυμα στελέχη να τα στείλουν μέχρι και στη φυλακή για μίζες και για διαφθορά. Υπάρχουν τέτοιοι ανάμεσα στα κόμματα και στους πολιτικούς που διαχειριστήκαν το δημόσιο χρήμα. Ακόμα δεν έχουν πρόβλημα να φτιάξουν και άλλα κόμματα, να φτιάξουν και άλλες ομάδες και παρεούλες, μέχρι ακόμα και να αλλάξουν και τους τίτλους των κομμάτων προκειμένου να δείξουν το εξής: Έχεις δίκιο λαέ, το πολιτικό σύστημα φταίει, δηλαδή τα κόμματα και οι πολιτικοί, αλλά το σύστημα συνολικά, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός όπως τον αποκαλούμε εμείς, αυτός δεν φταίει, φταίνε αυτοί που διαχειρίστηκαν τις αποφάσεις".

    Συνεχίζοντας για τα ελληνοτουρκικά, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε:

    ...αυτή η φιλία μεταξύ τους πάει να οικοδομηθεί με γέφυρα τις επιχειρηματικές συμφωνίες, τις συμφωνίες των μονοπωλίων των ελληνικών, των τουρκικών και άλλων. Μπορεί οι επιχειρηματίες να είναι φίλοι στο πολιτικό επίπεδο και στο στρατιωτικό επίπεδο να υπάρχει σύγκρουση...

    "Έρχεται ο Ερντογάν στην Ελλάδα, εμείς δεν θα πούμε να μην έρθει ο Ερντογάν γιατί είναι Τούρκος όπως λένε οι γνωστοί εθνικιστές. Και είμαστε και οι πρώτοι που θα υποστηρίξουμε ότι θέλουμε ομαλή συμβίωση με την γειτονική χώρα και θέλουμε την πλήρη διεθνιστική αλληλεγγύη και φιλία ανάμεσα στον ελληνικό, τον τουρκικό και τον κουρδικό λαό. Δεν το συζητάμε. Όμως για κοιτάξτε αυτή η φιλία μεταξύ τους πάει να οικοδομηθεί με γέφυρα τις επιχειρηματικές συμφωνίες, τις συμφωνίες των μονοπωλίων των ελληνικών, των τουρκικών και άλλων. Μπορεί οι επιχειρηματίες να είναι φίλοι στο πολιτικό επίπεδο και στο στρατιωτικό επίπεδο να υπάρχει σύγκρουση. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όχι μόνο προετοίμαζαν οι κεφαλαιοκράτες την άνοδο του φασισμού και τροφοδότησαν το πόλεμο, αλλά και σε όλη την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Αμερικάνοι βιομήχανοι, Σουηδοί, Βρετανοί βιομήχανοι, Γάλλοι βιομήχανοι, συνεργάζονταν με τους Γερμανούς, με το γερμανικό κεφάλαιο. Δεν έχει πατρίδα το κεφάλαιο. Και εδώ κινδυνεύουμε να υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία η οποία αντικειμενικά, έμμεσα άρα και άμεσα αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο που αφορούν ελληνικά νησιά. Κατά συνέπεια εξαιρείται από την άμυνα της χώρας ένα μέρος της ελληνικής επικράτειας".

    Τέλος η κ. Παπαρήγα δήλωσε: "Θέλουν να περάσουν οδοστρωτήρα το λαό και αυτούς να τα δέχεται τα μέτρα σαν μονόδρομο και επειδή ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα αυτός θα βγει στους δρόμους. Μάλιστα αυτοί που πειθάρχησαν σε αυτά τα μέτρα θα είναι αυτοί που θα βγουν με μεγαλύτερη μανία, γιατί τους ξεγέλασαν. Θα βγουν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, οι οπαδοί της ΝΔ, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Και αυτοί θα έχουν και το μεγαλύτερο μίσος, γιατί εμείς ξέρουμε γιατί είμαστε εναντίον τους και προβλέπουμε. Δεν έχουμε το ενστικτώδες μίσος. Αυτό ακριβώς θέλουν να προλάβουν.

    Από αυτή την άποψη, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά: Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό θα είναι το λαϊκό κίνημα που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προβοκάτσιες, παγίδες. Γιατί το κίνημα προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν και με την καταστολή, τη διάβρωση, την εξαγορά και με παγίδες. Και βεβαίως έχουν βρει τώρα τον χορηγό στην προβοκάτσια, είναι το ΛΑΟΣ. Είναι ο χορηγός της προβοκάτσιας".

    Στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη, που είναι "η συμβολή μας για να πάρει τη θέση του στις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του λαού η πολιτική πρόταση διεξόδου και για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα της απεργίας, της διαδήλωσης, της δημοκρατίας και της λαϊκής περιφρούρησης, που μόνο ο λαός την κάνει".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36445

    [05] Την συκοφαντούσε μέσα από το facebook

    Τριτη, 11 05 2010 18:29

    Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, για συκοφαντική δυσφήμηση, μέσω Ίντερνετ, απειλή, εξύβριση, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ναρκωτικά και όπλα κατηγορείται 32χρονος τεχνικός τηλεοπτικού σταθμού, που συνελήφθη μετά από καταγγελία της πρώην φίλης του, για ανάρτηση φωτογραφιών της στο Ίντερνετ.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, από το σπίτι του κατηγορούμενου είχε σχηματισθεί «προφίλ» στο facebook, όπου αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο άσεμνες φωτογραφίες της 24χρονης πρώην φίλης του με υβριστικά σχόλια και παραπλανητικές αγγελίες σεξουαλικού περιεχομένου. Παράλληλα, είχαν σταλεί μηνύματα στο κινητό τηλέφωνό της, και πάλι από τον ίδιο χώρο, με απειλητικό και υβριστικό περιεχόμενο.

    Η κοπέλα κατήγγειλε στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσα συνέβαιναν σε βάρος της και κλιμάκιο του τμήματος διενήργησε έρευνα στο σπίτι του 32χρονου, παρουσία εισαγγελία. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κατηγορουμένου βρέθηκαν πλήθος άσεμνων φωτογραφιών της 24χρονης, που είχαν αναρτηθεί στο facebook. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξιφίδιο μήκους 50 εκατοστών, αναπτήρας στιλέτο και μικροποσότητα ινδικής κάνναβης.

    Όπως έγινε γνωστό, ο 32χρονος και η 24χρονη είχαν σχέση περίπου έξι μήνες, αλλά πριν από έναν μήνα χώρισαν. Έκτοτε ο άνδρας την ενοχλούσε συστηματικά. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36443

    [06] E.E.: Στο πλευρό του Ιράκ

    Τριτη, 11 05 2010 18:46

    Tη σαφή της καταδίκη στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο Ιράκ, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνδέοντας της με το πολιτικό σκηνικό στην ασιατική χώρα και καλώντας στη σύσταση μιας κυβέρνησης "ικανής να ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας.

    Ο απολογισμός των περίπου 60 επιθέσεων είναι 110 νεκροί, με τις υποψίες να στρέφονται στην Αλ Κάιντα. Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον:

    "Πηγαίνοντας μαζικά στις κάλπες στις 7 Μαρτίου οι ιρακινοί πολίτες έδειξαν τη δέσμευσή τους υπέρ της δημοκρατίας. Για μια ακόμα φορά η ΕΕ ενθαρρύνει έντονα όλες τις πολιτικές οντότητες στο Ιράκ να δεσμευτούν με τρόπο εποικοδομητικό στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μια σταθερής κυβέρνησης, ικανής να ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το Ιράκ, η ασφάλεια είναι μια από τις προκλήσεις αυτές".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 36444

    [07] Μείωση των τοξικομανών κατά 15% επιθυμεί η κυβέρνηση στις ΗΠΑ

    Τριτη, 11 05 2010 17:40

    Σε μία νέα "Στρατηγική για τον έλεγχο των ναρκωτικών", η οποία αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των τοξικομανών σε ποσοστό 15%, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στοχεύει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε και είναι το πρώτο έγγραφο αυτού του είδους που δημοσιεύεται από την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα από τον Ιανουάριο του 2009, "ο αμερικανός πρόεδρος δίνει έμφαση στην πρόληψη, τη θεραπεία, την επιβολή του νόμου και τη διεθνή συνεργασία".

    Σε πέντε χρόνια, η διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των χρηστών ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους κατά 15%, ανάμεσα στους ενήλικους κατά 10% καθώς και να μειώσει κατά 15% τον αριθμό των τακτικών χρηστών παράνομων ουσιών, αναφέρει το έγγραφο.

    Επιπλέον, φέτος, η αμερικανική κυβέρνηση θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή, στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και στην πρόληψη.

    Σχεδόν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας από 12 ετών και άνω ήταν τακτικοί χρήστες παράνομων ουσιών το 2007, σύμφωνα με μελέτη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την κατάχρηση ουσιών (SAMHSA), ενώ την ίδια επτά εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καταγραφεί ως "εξαρτημένοι".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36442

    [08] Πρόταση βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για υπόθεση Siemens

    Τριτη, 11 05 2010 15:28

    Mε την κατάθεση του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Ευάγγελου Μαλέσιου συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για την υπόθεση Siemens. Ο κ. Μαλέσιος ήταν υφυπουργός την εποχή που υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος C4I. Εν τω μεταξύ, τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν την τελευταία 20ετία υπουργοί ή υφυπουργοί Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Μεταφορών πρότειναν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ της Εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, η ίδια επιτροπή θα ελέγξει και τις περιουσίες των μελών των επιτροπών που έκαναν τις διαπραγματεύσεις ή παρέλαβαν τα έργα για όλους τους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε η Siemens.

    Η επιτροπή ζήτησε επίσης και πήρε παράταση έως τις 30 Ιουνίου για να ολοκληρώσει την εξέταση των πολιτικών προσώπων που ξεκίνησε σήμερα, με τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Ευάγγελο Μαλέσιο.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36434

    [09] Πρόστιμα στα μαιευτήρια Λητώ, Μητέρα και Ιασώ για τα βλαστοκύτταρα

    Τριτη, 11 05 2010 12:34

    Υγεια

    Ευρετήριο Άρθρου

    Πρόστιμα στα μαιευτήρια Λητώ, Μητέρα και Ιασώ για τα βλαστοκύτταρα

    Καμία ενημέρωση

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 ευρώ, επιβλήθηκαν στα μαιευτήρια Ιασώ, Μητέρα και Λητώ γιατί χρέωναν, αδιαφανώς και καταχρηστικά, στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (των βλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ. Η απόφαση ήταν του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Δ. Σπυράκου μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή.

    Αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης

    Τα μαιευτήρια επέβαλαν την παραπάνω χρέωση ακόμη κι όταν οι γονείς δώριζαν, όπως στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα βλαστοκύτταρα σε δημόσιες τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη και αντί για ηθική επιβράβευση και επιδοκιμασία.

    Οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τις υπέρμετρες και αποτρεπτικές για τη δωρεά αξιώσεις των μαιευτηρίων, κατά παραβίαση του π.δ. 26/2008 που ενθαρρύνει τις δωρεές ιστών και κυττάρων και απαγορεύει την είσπραξη αμοιβής γι αυτές. Η πράξη δωρεάς προς το κοινωνικό σύνολο γίνονταν κατ αυτόν τον τρόπο αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

    Επίσης, η παραπάνω χρέωση ήταν παντελώς αδιαφανής ως προς την αιτία και το ύψος της. Οι καταναλωτές δεν είχαν καμία πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο αυτής.

    Όπως μάλιστα απoδείχθηκε, παρά την ασάφεια που καλλιεργούσε ο αδιαφανής όρος, στο συνολικό ποσό της χρέωσης δεν περιλαμβανόταν αμοιβή ιατρού, ο οποίος άλλωστε δεν αξίωνε και δεν ελάμβανε καμία αμοιβή για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων.

    Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης, ο οποίος συνήθως και το παραλαμβάνει επί τόπου.

    Είδηση: 36425

    [10] Ενίσχυση του τουρισμού μέσω αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων

    Τριτη, 11 05 2010 17:04

    Στην στήριξη του τουρισμού, προκειμένου να ενισχυθεί και η οικονομία, αποσκοπεί το σχέδιο ανάδειξης των αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων που επεξεργάζεται και προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

    «Αυτό το πρόγραμμα σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να ενισχύουμε το μαζικό αθλητισμό με αθλητικές εκδηλώσεις που είτε θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, είτε θα επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία την αρχική επένδυση χάρη στην ενίσχυση του τουρισμού».

    Π. Γερουλάνος

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Παύλος Γερουλάνος από το βήμα της συνόδου των υπουργών Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, εκτός του οικονομικού οφέλους, κατ' αυτό τον τρόπο προωθείτε το αθλητικό κίνημα.

    Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ένα ετήσια επαναλαμβανόμενο αθλητικό γεγονός με ξεχωριστή σημασία, καθώς διεξάγεται στην αυθεντική διαδρομή, σημείωσε ο υπουργός. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο χτίζει επάνω στην εικόνα του Μαραθωνίου και των αξιών που αντιπροσωπεύει, ώστε να παρακινηθεί ο ελληνικός λαός και να εντάξουν τον αθλητισμό και την άσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα.

    Παράλληλα, όμως, δημιουργείτε, όπως είπε ο υπουργός και ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ετήσια επαναλαμβανόμενο τουριστικό γεγονός, που αφήνει στην οικονομία της ελληνικής πρωτεύουσας περίπου 30.000.000 ευρώ.

    Πέρυσι είχαμε περίπου 11.000 συμμετέχοντες στο Μαραθώνιο της Αθήνας, φέτος περισσότεροι από 20.000 δρομείς έχουν ήδη εγγραφεί για να τρέξουν και πλέον λαμβάνουμε συμμετοχές για το Μαραθώνιο του 2011.

    Κατ' εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνουν δύο κύριες πρωτοβουλίες για το τρέχον έτος.

    Η πρώτη αφορά σε ένα έγγραφο πολιτικής και ένα αθλητικό οικονομικό πρόγραμμα διάρκειας έως το 2013.

    Για τη δεύτερη, προτεραιότητες για χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων έχουν οι τομείς: - Κοινωνική ένταξη εντός και μέσω του αθλητισμού - Φυσική δραστηριότητα για την ενίσχυση της υγείας - Εκπαίδευση και κατάρτιση στον αθλητισμό - Αντιντόπινγκ

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36439

    [11] Κανείς Ευρωπαίος Υπ.Εξ. δεν χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία

    Τριτη, 11 05 2010 16:15

    Την λύπη του για την επιμονή των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται "Μακεδονία" εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι την ονομασία αυτή δεν χρησιμοποίησε κανείς άλλος από τους συμμετέχοντες υπουργούς.

    "Λυπόμαστε που οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν επισήμως τον όρο «Μακεδονική» για να προσδιορίσουν την προεδρία που αναλαμβάνει εκ περιτροπής η χώρα τους".

    Δημήτρης Δρούτσας

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων και νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Αντόνιο Μιλοσόσκι, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την θέση του, αποπειράθηκε να μονοπωλήσεις τον όρο, παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις του. Όμως, στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις όπως "αγαπητέ Αντόνιο ", ή " κύριε Μιλοσόσκι " ή ακόμα FYROM, αποφεύγοντας τον σκόπελο, αλλά και διασφαλίζοντας έτσι τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η αντίδραση του κ. Δρούτσα ήταν άμεση, αφού εξέφρασε τη λύπη του για την επιμονή των Σκοπίων στη χρήση του όρου "μακεδονική ".

    Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμησε ότι η απόφαση 95/23 της Επιτροπής Υπουργών όρισε ομοφώνως ότι " για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα του κράτους ".

    Ο έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση του επιθέτου " μακεδονική " είναι μία ακόμη απόπειρα των Σκοπίων να μονοπωλήσουν τον όρο, καθώς και μία προφανής προσπάθεια να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους.

    Υποστήριξε ότι τα Σκόπια " παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της συγκεκριμένης απόφασης την οποία με αυστηρότητα τήρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης και που έχει αποτελέσει την καθιερωμένη πρακτική όλων των διεθνών περιφερειακών Οργανισμών".

    Ο Δ. Δρούτσας εκτίμησε ότι ενέργειες σαν κι αυτή μπορεί επίσης να έχουν σημαντικές συνέπειες, στο μέτρο που υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης.

    Επέστησε δε την προσοχή των κρατών-μελών " σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την ορθή λειτουργία και ομαλή τάξη του ΣτΕ " και κάλεσε την ΠΓΔΜ να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό, " ασκώντας τα καθήκοντα της προεδρίας της κατά τον προσήκοντα τρόπο ".

    Τέλος με αναφορά του στον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, ο έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του " ξεκίνησε μία τολμηρή και εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση προς την ΠΓΔΜ στην οποία παραμένει απόλυτα και ενεργά, προκειμένου να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς νικητές και νικημένους ".

    Αντ. Μιλοσοσκι

    Από την πλευρά του ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον κ. Δρούτσα για τη χρήση του όρου " Μακεδονική προεδρία " στο Συμβούλιο των Υπουργών έκανε λόγο για "εθνική αξιοπρέπεια"

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το τέλος των εργασιών για την ανάληψη της προεδρίας του, προχώρησε σε περαιτέρω διευκρυνήσεις, εξέφρασε δε συγχρόνως την πεποίθηση ότι η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ προσδιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36437

    [12] Διώξεις για διαρροή θεμάτων σε διεθνή εξέταση

    Τριτη, 11 05 2010 16:01

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον τριών εκπαιδευτικών και διώξεις σε ακόμη 18 γονείς και τα παιδιά τους άσκησε η εισαγγελία Αθηνών, αναφορικά με την υπόθεση δωροδοκίας για διαρροή θεμάτων, πέρυσι, στις εξετάσεις του Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά. Συγκεκριμένα, οι τρεις εκπαιδευτικοί παραπέμπονται για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και οι 18 γονείς με τα παιδιά τους για ενεργητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση.

    Τον Ιανουάριο του 2011 η δίκη

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν στοιχεία για μαθητές και γονείς από τα ιδιωτικά σχολεία: Κολλέγιο Ψυχικού, Σχολή Μωραΐτη και Εκπαιδευτήρια ΖΗΡΙΔΗ, στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τον διεθνή οργανισμό IB.

    Οι τρεις εκπαιδευτικοί, όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, λάμβαναν για κάθε μάθημα 75.000 με 80.000 ευρώ.

    Η δίκη έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2011.

    Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει αδυναμία να κινήσει πειθαρχική διαδικασία για την υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για ΕΔΕ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 05.8 Είδηση: 36435

    [13] Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση Ανδρουτσόπουλου - Κουσουρή

    Τριτη, 11 05 2010 19:41

    Την υπόθεση του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, στελέχους της "Χρυσής Αυγής", που τον Ιούνιο του 1998 μαζί με άλλα εννέα άτομα χτύπησαν το φοιτητή της Φιλοσοφικής Δημήτρη Κουσουρή απέναντι από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, προκαλώντας του βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συζήτησε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

    Μετά από την παράδοσή του και ενώ προηγήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο ο Α. Ανδρουτσόπουλος διέφευγε τη σύλληψη και ήταν καταζητούμενος, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών το 2009 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

    Στον Άρειο Πάγο, συζητήθηκε η αίτηση του Α. Ανδρουτσόπουλου, γνωστού και σαν "Περίανδρου" για την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.

    Η εισαγγελική πρόταση έκανε δεκτό το ότι πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι οι λόγοι αναίρεσης του Περίανδρου που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αντιφάσεις στο σκεπτικό και που προσβάλουν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη και κατά το μέρος αυτό η αναιρεσιβαλόμενη απόφαση κρίνεται αιτιολογημένη. Επίσης προτάθηκε να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση ως προς το σκέλος της που δεν διευκρινίζει εάν ο δόλος του δράστη ήταν προμελετημένος ή απρομελέτητος, δηλαδή εάν υπήρχε σε αυτόν "ψυχική ηρεμία κατά την απόφαση ή κατά την εκτέλεση της πράξης ή εάν υπήρχε βρασμός ψυχικής ορμής".

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36446

    [14] Το 2013 η υλοποίηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο

    Τριτη, 11 05 2010 14:50

    Στην τελική ευθεία μπαίνει, όπως όλα δείχνουν μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, η υλοποίηση εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο. Όπως δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, το 2013 αναμένεται να λειτουργήσει υπό ιδιώτη επενδυτή το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσειο Πεδίο, σε συνολική έκταση 600 στρέμματα, ενώ μέσα στο 2010 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός και να έχει εγκατασταθεί ο υποψήφιος επενδυτής. Το έργο, συνολικού κόστους περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε μια έκταση, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, 2.200 στρεμμάτων.

    Έργο στρατηγικής σημασίας

    Ο υπουργός Υποδομών χαρακτήρισε το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου ως ένα μοναδικό έργο, που θα αλλάξει τον αναπτυξιακό χάρτη στις χερσαίες μεταφορές, προσφέροντας ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ενώ η θέση στην οποία θα αναπτυχθεί χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού αναζητείται επενδυτής, ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται το εμπορευματικό κέντρο για χρονική περίοδο 40 ετών.

    Σε ότι αφορά την κατασκευή του έργου προβλέπονται τρεις περίοδοι: η πρώτη περίοδος είναι διάρκειας 18 μηνών, μέσα στους οποίους θα κατασκευαστούν κτίρια που θα στεγάσουν χώρους περίπου 50 στρεμμάτων. Η δεύτερη περίοδος θα είναι διάρκειας 60 μηνών στη διάρκεια των οποίων θα στεγαστούν χώροι έκτασης 170 στρεμμάτων. Υπάρχει και μια τρίτη περίοδος διάρκειας πέντε ετών, από την ολοκλήρωση της β' περιόδου όπου θα γίνουν προαιρετικά αποθηκευτικοί χώροι σε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων.

    Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι ο επενδυτής θα καταβάλλει στη ΓΑΙΑΟΣΕ ένα ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου δεν προσδιορίστηκε, καθώς και ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ετήσιο αντάλλαγμα. Επίσης, ο επενδυτής θα παραχωρήσει στη ΓΑΙΑΟΣΕ το 15% των μετοχών της εταιρίας.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης, ότι εντός του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση του Θριάσιου με το ΣΚΑ (Σιδηροδρομικός Κόμβος Αχαρνών) και το Ικόνιο του Πειραιά, ενώ θα μεταφερθεί στον ίδιο χώρο η τεχνική βάση του ΟΣΕ, απελευθερώνοντας έτσι έκταση 120 στρεμμάτων στη Λεύκα του Πειραιά, που θα αξιοποιηθεί από τον ΟΣΕ. Στον ίδιο χώρο έχει ήδη κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει πλυντήρια, βαφεία, συνεργεία, γραφεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η μεταφορά. Η ΕΘΕΛ θα πληρώνει μίσθωμα 500.000 ευρώ το χρόνο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει καθοριστεί ραντεβού του ιδίου και του επικεφαλής της κινεζικής εταιρίας COSCO, το οποίο έχει προσδιοριστεί για την Πέμπτη 20 Μαΐου. Ο κ. Ρέππας άφησε να εννοηθεί ότι στη συνάντηση αυτή, θα συζητηθεί και το θέμα του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

    Ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στο ύψος των εσόδων που θα έχει ο ΟΣΕ, λέγοντας ότι είναι θέμα έρευνας της αγοράς από τον υποψήφιο επενδυτή.

    Δεν αναμένονται αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών

    Τέλος ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών τονίζοντας ότι προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να μειωθεί από το 70 στο 50% η κρατική επιδότηση στα εισιτήρια. Γεγονός το οποίο ενδεχομένως να φέρει και αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, κάτι πάντως που δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του 2010.

    "Δεν μας έχει απασχολήσει θέμα αύξησης των εισιτηρίων αυτή τη στιγμή", τόνισε ο κ. Ρέππας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των κομίστρων στον ΟΣΕ. "Ο ΟΣΕ έχει πολύ χαμηλό κόμιστρο και δεν μπορεί να μη μας απασχολήσει το θέμα", σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί μαζί με το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.

    Σε ότι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς στα ταξί και τα ΚΤΕΛ, ο κ. Ρέππας είπε, ότι υπάρχει διάλογος με τους φορείς που εκτελούν έργο δημόσιας μεταφοράς και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36431

    [15] Προφυλακιστέος ο Σίμος Σεϊσίδης

    Τριτη, 11 05 2010 14:26

    Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Σίμος Σεϊσίδης, μετά την απολογία του στη δεύτερη τακτική ανακρίτρια. Ο φερόμενος ως ένας από τους ληστές με τα μαύρα, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του μηνυτήρια αναφορά κατά του αστυνομικού που τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε, ζητώντας να διωχθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της β΄ειδικής ανακρίτριας, ο Συμεών Σεϊσίδης, που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο ΚΑΤ με τραύμα στο πόδι, έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς στον Κεραμεικό.

    Ο Σεϊσίδης, που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη κατοχή όπλων, αρνήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας, που μετέβη στο ΚΑΤ, όλες τις κατηγορίες.

    Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Κώστα Παπαδάκη, ο Σεϊσίδης υποστηρίζει ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη ληστεία στο πολυκατάστημα και πως δεν πυροβόλησε κατά αστυνομικού.

    "Εδώ έχουμε μια αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο Σεϊσίδης είναι το θύμα με δράστη αστυνομικό, στον οποίο δεν έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες", τόνισε ο κ. Παπαδάκης, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά, ώστε να εντοπιστεί και να διωχθεί ο αστυνομικός, που όπως τόνισε, πυροβόλησε τον Σεϊσίδη από πίσω.

    Ο συνήγορος κατήγγειλε επίσης, ότι χωρίς τη συναίνεση του εντολέα του, ελήφθη δείγμα DNA και χαρακτήρισε σκευωρία την εμπλοκή του Σεϊσίδη στην ομάδα των λεγόμενων "ληστών με τα μαύρα".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36428

    [16] Παπανδρέου και Σαμαράς στη Γ.Σ. του ΣΕΒ

    Τριτη, 11 05 2010 12:21

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχάνων στο Μέγαρο Μουσικής. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα αναφερθεί στην οικονομική κρίση και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να ξεπεραστεί. Στις 12:45 ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ενώ στην απογευματινή ανοιχτή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36423

    [17] Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Μενίδι

    Τριτη, 11 05 2010 12:49

    Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας από το πρωί, στο στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι, μετά από καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής ότι άτομα που διαμένουν στον καταυλισμό διακινούν ποσότητες ναρκωτικών και ευθύνονται για την αυξημένη εγκληματικότητα στην περιοχή. Στις έρευνες μετέχουν περισσότεροι από 200 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίας της Γ.Α.Δ.Α.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36426


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 May 2010 - 16:55:36 UTC