Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και για την Ιρλανδία
  • [02] Έντονες διαβουλεύσεις της τρόικας στην Αθήνα

    [01] Προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και για την Ιρλανδία

    Κυριακη, 21 11 2010 19:56

    Στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσφεύγει και η Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν, ο οποίος έκανε τη σχετική πρόταση νωρίτερα την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως. Η πρώην «κέλτικη τίγρης» αναμένεται να ζητήσει βοήθεια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, προκειμένου να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό του δανείου. Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, επήλθε συμφωνία και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη. Τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσουν και οι ομόλογοί τους των G7.

    Βοήθεια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ύψος του πακέτου διάσωσης. Σύμφωνα με το Reuters, θα κυμαίνεται από 45 ως 90 δισ. ευρώ. Δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, ωστόσο, κάνει λόγο για δάνειο μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.

    Έτοιμο να συνδράμει την Ιρλανδία δηλώνει το Λονδίνο, αν και δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

    Η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε νωρίτερα ο Iρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

    Προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε θα πρότεινε να ζητήσει επισήμως το Δουβλίνο βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    "Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την ΕΕ και το ΔΝΤ", τόνισε ο Λένιχαν στο κρατικό ραδιόφωνο RTE, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής βοήθειας, ωστόσο απάντησε "ασφαλώς" όπως ρωτήθηκε εάν πρόκειται για βοήθεια ύψους "δεκάδων δισ. ευρώ".

    Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητούν από την Πέμπτη στο Δουβλίνο τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία.

    "Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας", πρόσθεσε ο Μπράιαν Λένιχαν.

    Ο υπουργός τόνισε ότι στις συνομιλίες με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρθηκε η δημιουργία ενός "ταμείου προνοίας" από το οποίο θα μπορεί η Ιρλανδία να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν εξαιτίας των αστρονομικών χρεών τους.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα του "ταμείου προνοίας" που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα δείξουν τη διαθέσιμη υποστήριξη, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στη ζώνη ευρώ.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μετά τη στεγαστική "φούσκα" χρειάστηκε να δανειστούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE) και τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια λύση μακροπρόθεσμα.

    Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να πείσουν την Ιρλανδία να αυξήσει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βρετανία και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στις διαπραγματεύσεις του Δουβλίνου. Συνεπώς το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη".

    Κατά την άφιξη τους για το έκτακτο συμβούλιο, οι υπουργοί ήρθαν αντιμέτωποι με πολίτες που τους αποκαλούσαν προδότες. Οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν εξάλλου, όταν ανακοινωθεί το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας.

    Η αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον ευθέως πως ψεύδεται σχετικά με το έλλειμμα και το παρουσιάζει μικρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

    Η δημοτικότητα της κυβέρνησης φτάνει στο ιστορικό χαμηλό του 17%, ενώ πυκνώνουν οι επικρίσεις ακόμα και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ιρλανδία: Ένα βήμα πριν από το μηχανισμό στήριξης

    The Irish Times: Cabinet meets to approve formal request for bailout, BBC: Irish government backs bail-out

    Είδηση: 48276

    [02] Έντονες διαβουλεύσεις της τρόικας στην Αθήνα

    Κυριακη, 21 11 2010 21:12

    Διαδοχικές και έντονες διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα μέτρα αύξησης των εσόδων, η δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο - με αιχμή τις ΔΕΚΟ, και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Για την πορεία των συζητήσεων ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων κ. Λουκά Παπαδήμου, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσουν τις διαπιστώσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού και στην οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή.

    Μάχη με το έλλειμμα

    Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την οικονομία. Προτού αποχωρήσει από τη χώρα, η τρόικα θα μιλήσει για τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων επαφών που είχε με το οικονομικό επιτελείο στο Σαββατοκύριακο.

    Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του προετοιμάζεται ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού και οριστικοποιεί το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Το πλάνο για το 2011 έχει να κάνει με την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών.

    Για τα ταμεία του κράτους θα εξευρεθούν:

    400 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση συλλογής προστίμων,

    300 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δίκες,

    200 εκατ. ευρώ από τη συλλογή οφειλών σε καθυστέρηση,

    300 εκατ. ευρώ από παλιές οφειλές ασφαλιστικών εισφορών,

    690 εκατ. ευρώ από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

    Στο επίκεντρο τίθενται οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς του δημοσίου και νοσοκομεία.

    Το 2011 θα είναι έτος αποκρατικοποιήσεων με στόχο να μπει στα ταμεία του κράτους 1 δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων και δεκάδων υποδομών.

    "Ο δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και, το κυριότερο, δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα να τον συντηρούμε" αναφέρει στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    Ο στόχος -σύμφωνα και με τους επικεφαλής της τρόικα- είναι να μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση, είτε αυτή αφορά επιχορηγήσεις για μισθοδοσία και κάλυψη λειτουργικών αναγκών είτε επιδοτήσεις τιμών.

    "Η συνταγή της τρόικας περιορίζεται σε εισπρακτικά αποτελέσματα. Οδηγεί ασφαλώς σε συρρίκνωση της αγοράς και αποκηρύσσει εμμέσως πλην σαφώς την ανάπτυξη" σημειώνει ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Μαχαίρι" σε πρόσθετες αμοιβές και επιδόματα σε Υπουργεία-ΔΕΚΟ

    Είδηση: 48277


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 November 2010 - 21:53:37 UTC