Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση ΗΠΑ για διάλογο Βόρειας - Νότιας Κορέας
  • [02] M. Xρυσοχοΐδης: Ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2011
  • [03] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, που θα δημιουργηθεί την Κοζάνη ανακοινώσε ο πρωθυπουργός

    [01] Ικανοποίηση ΗΠΑ για διάλογο Βόρειας - Νότιας Κορέας

    Πεμπτη, 20 01 2011 22:24

    Τη θετική τους στάση ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, μπροστά στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

    Βεβαίως η θετική προδιάθεσή τους, δεν αναιρεί τις μέχρι τώρα γνωστές τους αντιρρήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα των Βορειοκορεατών, για το οποίο θα ξεκινήσει νέος κύκλος εξαμερών διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολλές εντάσεις και θερμά επεισόδια, την πρωτοχρονιά οι εφημερίδες της Βόρειας Κορέας, εξέφρασαν την άπψη ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και επικοινωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ: «Το θεωρούμε θετική ένδειξη. Είναι κάτι που βοηθά να περιοριστεί η ένταση στην περιοχή. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει πολύ δρόμο μπροστά της προτού να ξεκινήσουν σοβαρές εξαμερείς συνομιλίες».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57764

    [02] M. Xρυσοχοΐδης: Ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2011

    Πεμπτη, 20 01 2011 20:15

    Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτιμώντας ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους και χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών, θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία. Μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι: «νέο θαύμα η αύξηση κατά 8% που σημείωσαν οι εξαγωγές το 2010 - παρά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ οι παραγγελίες που έχουν λάβει οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν και αυτές κατά 15%».

    Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης:

    «Ο τουρισμός, θα ανακάμψει μετά την ύφεση των δύο προηγούμενων ετών, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες αναμένεται να αρχίσουν να επισκέπτονται και πάλι την Ελλάδα εφέτος το καλοκαίρι μετά την βελτίωση των οικονομικών τους και τον βαρύ χειμώνα, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό από την Κίνα. Η απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη. Η χώρα έχει μέχρι στιγμής απορροφήσει το 18% των κονδυλίων και στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό στο 35% έως τα τέλη του έτους, περιορίζοντας την γραφειοκρατία. Μέσω του νεοσύστατου Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) θα δοθούν δάνεια και εγγυήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση των νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση δρομολογεί πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων».

    Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι: «οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης είναι το κλίμα απαισιοδοξίας και το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών. Η κυβέρνηση είναι δρομέας σε αγώνα ταχύτητας για την δημιουργία της νέας Ελλάδας. Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, την ύφεση, που είναι πολύ βαθιά. Έχουμε ύφεση και στην οικονομία και στο δημόσιο αίσθημα» .

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη δεν θα πραγματοποιηθούν μεγάλες απεργίες ή κοινωνικές αντιδράσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όμως «σποραδικά κρούσματα βίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια άσχημη εικόνα για την χώρα και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57763

    [03] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, που θα δημιουργηθεί την Κοζάνη ανακοινώσε ο πρωθυπουργός

    Πεμπτη, 20 01 2011 20:06

    Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, που θα δημιουργηθεί στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας, από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010 ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Το φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW, θα απασχολήσει για την κατασκευή του συνολικά 550 άτομα, ενώ θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300 χιλιάδες τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55 χιλιάδων νοικοκυριών. Η επένδυση θα είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιήσει μια έκταση 5.200 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε και για τις μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής και Αναργύρων.

    Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη τόνισε ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η ΔΕΗ, δημιουργούν ένα νέο μοντέλο που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όπου στηρίζεται «το Εθνικό καύσιμο», ο λιγνίτης, επενδύοντας στις νέες καθαρές λιγνιτικές μονάδες, όπως η Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II. Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος και διευθύνων της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τόνισε ότι η κατασκευή του Φωτοβολταϊκού πάρκου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Σε ότι αφορά την κατασκευή της αντιρρυπαντικής μονάδας Πτολεμαϊδα V, όπως ανέφερε θα ολοκληρωθεί το 2017 και της Μελίτη II στη Φλώρινα το 2018. Τέλος ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η ΔΕΗ θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για τις μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, ενώ για της Ακρινής και Αναργύρων, προωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.

    Εν τω μεταξύ μικροεντάσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, χωρίς αυτές να γενικευτούν, σημειώθηκαν περιμετρικά της Αίθουσας Τέχνης, λίγο πριν έλευση του πρωθυπουργού. Μία απ' αυτές έγινε κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ΔΕΗ του σωματείου Ένωσης, αλλά και ιδιοκτήτες καφετεριών και είδη εστίασης και η δεύτερη έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κάτοικοι του Βελβεντού και της Μαυροπηγής. Στη δεύτερη μάλιστα των περιπτώσεων οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου και λάμψης και απώθησαν τους φοιτητές που επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό, ενώ απωθήθηκαν και στην πρώτη των περιπτώσεων, συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Μάκης Νασιάδης-Αντώνης Μαυρίδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57762


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 January 2011 - 22:06:07 UTC