Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 18)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Δινονται στις 2 στη δημοσιοτητα απο το υπουργειο Παιδειας οι καταστασεις με τους επιπλεον εισαχθεντες στην τριτοβαθμια εκπαιδευση.
  • Μεχρι αυριο θα αναρτηθουν στα λυκεια ολης της χωρας.
  • Ενταση εχει δημιουργησει η αποφαση του Μιλτιαδη Εβερτ να μεταθεσει την συνεντευξη του στην ΕΡΤ για το βραδυ της Παρασκευης.
  • Ο Κωστας Σημιτης μιλαει το απογευμα στο Βολο και το βραδυ στη Λαμια. Στις Σερρες ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.
  • Στην Καλαματα θα μιλησει το βραδυ ο Αντωνης Σαμαρας. Το Αιγαλεω και το Περιστερι επισκεφθηκε το πρωι ο Νικος Κωνσταντοπουλος.
  • Μηνυση κατα της ΑΥΡΙΑΝΗΣ κατεθεσε το μεσημερι ο Δημητρης Τσοβολας, ο οποιος δινει συνεντευξη τυπου στο Ζαππειο.
  • Ψηφισμα κατα της Τουρκιας για την προκλητικη πολιτικη της, αναμενεται να υιοθετησει το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο.
  • Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας για θερμο επεισοδιο απο τους Τουρκους, δηλωσε ο Γλαυκος Κληριδης.
  • Ομαλα εξελισσεται η μετεγχειρητικη πορεια του Φραγκλινου Παπαδελλη, συμφωνα με το μεσημβρινο ανακοινωθεν.
  • Η Φορντ καλει τους ιδιοκτητες ορισμενων μοντελων της για ελεγχο του συμπλεκτη και των φρενων.
  • Ο Αλια Ιζετμπεγκοβιτς ειναι ο νικητης των εκλογων στη Βοσνια.
  • Για την Ελλαδα αναχωρησε απο το Λονδινο η πριγκηπισα Νταιανα.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο πρωην αρχηγος ΓΕΕΘΑ ναυαρχος εν αποστρατεια Χρηστος Λυμπερης, με γραπτη του δηλωση αναφερεται στις επικρισεις που διατυπωθηκαν εναντιον του για τη σταση του το βραδυ της κρισης στα Ιμια και σημειωνει οτι "ο χειρισμος της κρισης ειναι πολιτικη ευθυνη η οποια δεν μεταβιβαζεται". Ο κ. Λυμπερης προσθετει οτι "τα πολιτικα προσωπα που προσδοκουν να εχουν ηγετικο ρολο στη χωρα και να εκφραζουν τους δημοκρατικους θεσμους δεν καταφευγουν-σε προεκλογικες στιγμες μαλιστα-και με μ'αυτον τον τροπο, σε ευκολα αλλοθι για να αποποιηθουν τις ευθυνες τους". Καταληγοντας ο πρωην αρχηγος ΓΕΕΘΑ δηλωνει οτι δεσμευεται να μιλησει για τις μερες τις κρισης στα Ιμια μετα τις εκλογες.

Δεν υπαρχει νεα πρωτοβουλια του Γενικου Γραμματεα του ΟΗΕ για το Κυπριακο δηλωσε ο υπηρεσιακος υπουργος Τυπου, Δημητρης Κωνστας, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση. Υπαρχει ομως μια δηλωση του κ. Γκαλι, σημειωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, με την οποια "επιζητει συντομα τα πραγματα να οδηγηθουν σε μια καλυτερη κατασταση απο τη σημερινη και δηλωνει οτι θα συμβαλει ς`αυτη την κατευθυνση". Ο κ. Κωνστας επανελαβε και σημερα οτι δεν υπαρχει συγκεκριμενο μηνυμα του Προεδρου των ΗΠΑ, προς τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη για το Κυπριακο, υπογραμμιζοντας ωστοσο οτι η ελληνικη κυβερνηση χαιρετιζει το ενδιαφερον οποιασδηποτε χωρας για αποκλιμακωση της εντασης στην Κυπρο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Σχετικα με την αναφορα του κ. Σαμαρα για την υπαρξη χαρτη του αμερικανικου πολεμικου ναυτικου, στον οποιο χαρακτηριζονται αμφισβητουμενες περιοχες τα Ιμια και αλλες βραχονησιδες, ο κυβερνητικος εκπροσωπος παρεπεμψε στη σχετικη ανακοινωση του υπουργειου Εξωτερικων. Επισης για το θεμα της διαφαινομενης καταδικης της Τουρκιας απο το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο, ο κ. Κωνστας ειπε οτι αυτη τη στιγμη υπαρχει μονο ενα σχεδιο αποφασης.

Στη σημερινη συνεδριαση της διακομματικης επιτροπης θα διευθετηθει το θεμα που δημιουργηθηκε με την αλλαγη του προγραμματισμου στην τηλεοπτικη καλυψη της προεκλογικης δραστηριοτητας της Νεας Δημοκρατιας, μετα απο τις σχετικες αντιδρασεις των κομματων.

Δινονται στις 2 το μεσημερι στη δημοσιοτητα απο το Γενικο Γραμματεα του υπουργειου Παιδειας, Γιαννη Παναρετο, οι συνολικες αναλυτικες καταστασεις των εισαχθεντων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση στις οποιες περιλαμβανονται και οι επιπλεον εισακτεοι. Οι καταστασεις με τα ονοματα των επιτυχοντων αναμενεται να αναρτηθουν μεχρι αυριο στα λυκεια ολης της χωρας. Χθες, ανακοινωθηκαν απο το υπουργειο Παιδειας, οι νεες βασεις των τμηματων για τα πανεπιστημια και τα τεχνολογικα εκπαιδευτικα ιδρυματα, ετσι οπως διαμορφωθηκαν μετα την εισαγωγη 3. 302 προσθετων εισακτεων. Σημειωνεται οτι οσοι ηδη εχουν εισαχθει σε καποια σχολη και με τα νεα δεδομενα επιτυγχανουν σε αλλη μπορουν να επιλεξουν που θα σπουδασουν. Οι βασεις στα πανεπιστημια υποχωρουν εως και 48 μορια. Απο τους νεους εισακτεους, οι 540 θα απορροφηθουν στα ΑΕΙ και οι υπολοιποι στα ΤΕΙ. Σημειωνεται οτι η προθεσμια για την εγγραφη των πρωτοετων φοιτητων ξεκιναει στις 25 του μηνος και ληγει στις 10 Οκτωβριου.

Ενταση εχει δημιουργησει η αποφαση του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ να μεταθεσει την ωριαια συνεντευξη του στην ΕΡΤ που ηταν προγραμματισμενη για χθες, για το βραδυ της Παρασκευης, αμεσως μετα τη κεντρικη συγκεντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Πεδιο του Αρεως, οπου θα μιλησει ο Πρωθυπουργος. Το ΠΑΣΟΚ αντεδρασε ς`αυτη την αποφαση γιατι κινειται εξω απο το πλαισιο και τους κανονες της διακομματικης επιτροπης για την οποια η Νεα Δημοκρατια ειχε συμφωνησει. Επισης εντονα αντεδρασε και ο Συνασπισμος αφου για τις 11 το βραδυ της Παρασκευης, ειχε προγραμματιστει να μεταδοθει η συνεντευξη του Νικου Κωνσταντοπουλου. Το πρωι, ο κ. Κωνσταντοπουλος, χαρακτηρισε απαραδεκτη τη συμπεριφορα του κ. Εβερτ, ενω ο εκπροσωπος του Συνασπισμου με επιστολη του προς τη διακομματικη επιτροπη, η οποια συνεδριαζει στις 2, τονιζει οτι το κομμα του δεν θα δεχθει παραβιασεις και αυθαιρεσιες των ομοφωνων αποφασεων. Τελος η Πολιτικη Ανοιξη εκφραζει την κατηγορηματικη αντιθεση της, για την αποφαση του αρχηγου της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης.

Με στοχο την προσελκυση των αναποφασιστων για τα "μεγαλα" κομματα και νεων ψηφοφορων για τα "μικρα" οι πολιτικοι αρχηγοι εντεινουν την προεκλογικη τους δραστηριοτητα τεσσερις ημερες πριν απο τις εκλογες της Κυριακης. Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης θα μιλησει το απογευμα στο Βολο και το βραδυ στη Λαμια. Ο κ. Σημιτης σε συνεντευξη του που δημοσιευεται στο ΕΘΝΟΣ επισημαινει οτι το διλλημα ς`αυτες τις εκλογες ειναι ξεκαθαρο. Μελλον η παρελθον, αυριο η χθες. Ο Πρωθυπουργος θετει ως πρωτη προτεραιοτητα την οικοδομηση ενος συγχρονου κοινωνικου κρατους. Περιγραφει το νεο κοινωνικο προσωπο του ΠΑΣΟΚ δινοντας περισσοτερη εμφαση στα μετρα για τους νεους, τους αγροτες, τους ανεργους και τους χαμηλοσυνταξιουχους. Προσθετει οτι μεσα απο αναπτυξιακες διαδικασιες θα δημιουργηθουν 180 χιλιαδες νεες θεσεις εργασιας. Για τον κ. Εβερτ σημειωνει οτι εμφανιζεται σαν μαγος με τα καθρεφτακια προσπαθωντας να παραπλανησει τους πολιτες για να τους κρυψει το συντηρητικο προσωπο της Νεας Δημοκρατιας.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ θα μιλησει αποψε στην κεντρικη πλατεια των Σερρων ενω αυριο θα δωσει συνεντευξη τυπου στο Ζαππειο, αντι της κεντρικης προεκλογικης συγκεντρωσης του κομματος του, στην Αθηνα. Χθες ο κ. Εβερτ κατα την ομιλια του στην Καλαματα, παρουσιασε το προγραμμα του κομματος του, ενω επανελαβε τις επικρισεις του στον Πρωθυπουργο για τους χειρισμους του στο θεμα με τα Ιμια. Αναφερθηκε στα μετρα που θα λαβει τον πρωτο μηνα αν εκλεγει πρωθυπουργος.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας θα μιλησει το βραδυ στην Καλαματα ολοκληρωνοντας την προεκλογικη του εκστρατεια στην περιφερεια. Χθες κατα την ομιλια του στο Αιγαλεω αναφερθηκε στην υπαρξη χαρτη του αμερικανικου πολεμικου ναυτικου στον οποιο χαρακτηριζονται αμφισβητουμενες περιοχες τα Ιμια και εικοσι αλλες βραχονησιδες στην περιοχη.

Σε κοινη δραση κατα του δικομματισμου καλεσε χθες τις πολιτικες δυναμεις του τοπου η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα κατα την ομιλια της στην κεντρικη συγκεντρωση του κομματος της στο Πεδιο του Αρεως. Κατηγορησε τα δυο μεγαλα κομματα οτι ειναι πιστοι υπαλληλοι των πολυεθνικων και των μονοπωλιων. Τονισε οτι οι επομενοι μηνες θα ειναι καθοριστικοι για την τυχη των αμερικανικων και ΝΑΤΟικων σεναριων να μετατραπει το Αιγαιο σε μια κλειστη αμερικανικη θαλασσα με τη βοηθεια της Τουρκιας.

Ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος περιοδευσε το πρωι στο Αιγαλεω και το Περιστερι. Κατηγορησε ΠΑΣΟΚ και Νεα Δημοκρατια οτι καταφευγουν σε τεχνασματα κυνηγωντας τις εντυπωσεις. Το βραδυ ο κ. Κωνσταντοπουλος, θα μιλησει στην Ελευσινα. Τελος ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, θα δωσει στις 2 συνεντευξη τυπου στο Ζαππειο. Το μεσημερι ο κ. Τσοβολας, κατεθεσε μηνυση για συκοφαντικη δυσφημηση και εξυβριση κατα των υπευθυνων της εφημεριδας ``Αυριανη``. Αφορμη για την υποβολη της μηνυσης εδωσαν δημοσιευματα της εφημεριδας, συμφωνα με τα οποια ο Δημητρης Τσοβολας ειναι ιδιοκτητης πενταοροφης οικοδομης στο Πανοραμα Βουλας.

Η ολομελεια του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου αναμενεται να υιοθετησει σημερα στο Στρασβουργο ψηφισμα - ραπισμα για την προκλητικη πολιτικη της Τουρκιας σε μια σειρα ζητηματα απο το κυπριακο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις, μεχρι το κουρδικο και τις συνθηκες κρατησης στις τουρκικες φυλακες. Με το ψηφισμα θα ζητειται το παγωμα ολων των κοινοτικων πιστωσεων προς την Αγκυρα, περιλαμβανομενων επισης και των χρηματοδοτησεων απο το ευρωμεσογειακο προγραμμα ΜΕΔΑ. Προκειται για ενα κειμενο πρωτοφανες ως προς τη δριμυτητα της καταδικης που διατυπωνει αλλα κυριως γιατι προχωρα στην αμεση επιβολη οικονομικων κυρωσεων σε βαρος της Τουρκιας η οποια με τις συνεχομενες παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων παρεβη τους ορους και το πνευμα της τελωνειακης ενωσης.

Στο μεταξυ το κοινοβουλιο της Αυστραλιας, καταδικασε ομοφωνα με τον πλεον εντονο τροπο την αδιαλλακτη τουρκικη πολιτικη στο Κυπριακο καθως και τη σταση του καθεστωτος του Ντενκτας. Βουλευτες ολων των κομματων, ασκησαν δρυμια κριτικη στην πολιτικη της Αγκυρας ενω ενεκριναν ψηφισμα με το οποιο καλειται η αυστραλιανη κυβερνηση να αναλαβει διεθνη πρωτοβουλια για το κυπριακο.

Ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης τονισε οτι δεν υπαρχει λογος ανησυχιας, περι του ενδεχομενου προκλησης θερμου επεισοδιου απο τους Τουρκους επισημαινοντας οτι οι αρχες της Δημοκρατιας λαμβανουν ολα τα απαραιτητα διπλωματικα, πολιτικα και στρατιωτικα μετρα. Απο την πλευρα του ο υπουργος Αμυνας Κωστας Ηλιαδης, επιβεβαιωσε πληροφοριες συμφωνα με τις οποιες οι Τουρκοι θα επλητταν τις τελευταιες ημερες θεσεις της Εθνικης Φρουρας τονιζοντας παραλληλα οτι οι αρχες ασφαλειας αντιμετωπιζουν ολα τα ενδεχομενα. Στο μεταξυ πυροβολισμος ακουστηκε τα μεσανυκτα στην περιοχη του Αγιου Παυλου στη Λευκωσια και οπως εξακριβωθηκε προερχοταν απο τα κατεχομενα. Το επεισοδιο διερευνουν, τοσο η κυπριακη αστυνομια, οσο και η ειρηνευτικη δυναμη του ΟΗΕ.

Τη δραστικη μειωση της οικονομικης βοηθειας προς την Τουρκια και τη διατηρηση της αναλογιας επτα προς δεκα στη στρατιωτικη βοηθεια προς την Ελλαδα και τη γειτονικη χωρα, αποφασισε η Μικτη Επιτροπη της Βουλης και της Γερουσιας των ΗΠΑ. Ειδικοτερα, αποφασιστηκε η μειωση της βοηθειας κατα 60 %, στα 22 εκατομμυρια δολαρια απο 60 εκατομμυρια που ηταν περυσι. Εξαλλου, η Ελλαδα θα παρει 122,5 εκατομμυρια δολαρια σε στρατιωτικη βοηθεια και η Τουρκια 175 εκατομμυρια. Η Κυπρος θα παρει οικονομικη βοηθεια υψους 15 εκατομμυριων δολαριων. Την αποφαση του αμερικανικου Κογκρεσου για μειωση της οικονομικης βοηθειας προς την Τουρκια χαιρετησαν Ελληνοαμερικανοι ηγετες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο μουσουλμανος Αλια Ιζετμπεκοβιτς ειναι ο μεγαλος νικητης των προεδρικων εκλογων στη Βοσνια, συμφωνα με τα σχεδον τελικα αποτελεσματα που ανακοινωσαν στο Σεραγεβο οι εκπροσωποι του Οργανισμου για την Ασφαλεια και Συνεργασια στην Ευρωπη. Με καταμετρημενες τις ψηφους σε 86 απο τα 89 εκλογικα κεντρα της Κροατο-μουσουλμανικης Ομοσπονδιας ο Ιζετμπεκοβιτς συγκεντρωνει 700 χιλιαδες ψηφους. Ο υπερεθνικιστης σερβος αντιπαλος του, Μομσιλο Κραισνικ συγκεντρωνει 632 χιλιαδες ψηφους , μετα την ολοκληρωση της καταμετρησης σε 59 απο τα 61 εκλογικα κεντρα στις σερβικες περιοχες.

Συνεχιζουν να ενισχυουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτικη τους παρουσια στον Περσικο κολπο. Συμφωνα με αμερικανους αξιωματουχους οι αμερικανικες δυναμεις εγκατεστησαν την πρωτη συστοιχια πυραυλων Πατριοτ στο Κουβειτ, ενω αναχωρησαν ηδη για τον Περσικο τα πρωτα τμηματα της δυναμης των 3500 στρατιωτων. Την ιδια ωρα συνομιλιες με ιθυνοντες της τουρκικης και της αμερικανικης κυβερνησης, θα εχει σημερα στην Τουρκια ο ηγετης του υποστηριζομενου απο τη Βαγδατη, Δημοκρατικου Κομματος του Κουρδισταν, Μασουντ Μπαρζανι. Παραλληλα χθες εφθασαν στη νησο Γκουαμ στον Ειρηνικο Ωκεανο οι 1. 315 περιπου κουρδοι προσφυγες που συνεργασθηκαν με τις ΗΠΑ στο βορειο Ιρακ, καθως ειχαν εκφραστει φοβοι για τη ζωη τους.

Πεθανε σε ηλικια 77 ετων, ο πρωην αντιπροεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων, Σπυρος Αγκνιου, που νοσηλευοταν στο Γενικο Νοσοκομειο Ατλαντικ του Οσιαν Σιτι, στο Μεριλαντ. Ο Αγκνιου ηταν γιος Ελληνα μεταναστη, γεννημενος στην Βαλτιμορη, και εξελεγη το 1966 κυβερνητης του Μεριλαντ και δυο φορες αντιπροεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων υπο τον προεδρο Ριτσαρντ Νιξον το 1968 και το 1972.

Η πριγκιπισσα Νταιανα αναχωρησε το πρωι απο το Λονδινο για ολιγοημερες διακοπες στην Ελλαδα, ανακοινωσε εκπροσωπος του γραφειου της, διχως να αποκαλυψει την τοποθεσια που θα καταλυσει. Πληροφοριες αναφερουν οτι η Νταιανα θα μεταβει σε νησι. Στο μεταξυ, σε νεους μπελαδες φαινεται πως μπαινει η πρωην νυφη της βασιλισσας Ελισαβετ, Σαρα Φεργκισον, με την επικειμενη εκδοση βιβλιου που αποκαλυπτει τη ζωη και τους ερωτες της. Συμφωνα με την εφημεριδα ``Ντειλι Μιρορ''το νεο βιβλιο βασιζεται στις "χιλιαδες" συναντησεις που ειχε απο το 1990 η πρωην συζυγος του πριγκιπα Αντριου, με την ελληνιδα ψυχοθεραπευτρια της και συγγραφεα του βιβλιου, Βασω Κορτεση, ενω τις σημειωσεις κρατουσε δημοσιογραφος λονδρεζικης εφημεριδας. Το βιβλιο περιλαμβανει αφηγησεις για την πριγκιπισσα Νταιανα, τη βασιλισσα Ελισαβετ και τον συζυγο της, πριγκιπα Φιλιππο, αλλα και για την ιδια την Φεργκι.Η δουκισσα προσπαθησε να πετυχει την απαγορευση του βιβλιου πριν αυτο εκδοθει.

Ενα ειδικο εμβολιο που εμποδιζει την εξαπλωση των βακτηριδιων της σαλμονελας σε αυγα και κρεατα ανακαλυψαν Αυστραλοι ερευνητες.Η ανακαλυψη εγινε μετα απο ερευνες που εκαναν επιστημονες πανεπιστημιου της Αυστραλιας σε πολλες χιλιαδες κοτοπουλα, γαλοπουλες και αγελαδες. Το εμβολιο δοκιμαστηκε ηδη με επιτυχια και απο του χρονου θα διατιθεται στο εμποριο.

Αδικα κατηγορειται η μπυρα για τις υπερτροφικες.. .κοιλιτσες, που εμφανιζουν οι ποτες της. Συμφωνα με Αυστραλους ερευνητες, δεν ειναι η μπυρα που παχαινει, αλλα τα φαγητα που τρωνε οι ποτες, καθως την απολαμβανουν.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομαλα εξελισσεται η μετεχειρητικη πορεια του υφυπουργου Υγειας, Φραγκλινου Παπαδελλη. Αυτο αναφερεται στο ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε το μεσημερι στο οποιο σημειωνεται οτι η κλινικη του κατασταση η οποια ηταν εξ αρχης βαρια εμφανιζει προοδευτικη βελτιωση. Οι ζωτικες του λειτουργιες ειναι σταθερες ενω η αναπνοη ειναι ελεγχομενη υπο καταστολη, συμφωνα με το θεραπευτικο προγραμμα. Στο ανακοινωθεν σημειωνεται οτι η σημερινη αξονικη τομογραφια εγκεφαλου, εμφανιζει επισης παραπερα βελτιωση. Ο διευθυντης του νευροχειρουργικου τμηματος του νοσοκομειου, Θανασης Λεβεντης δηλωσε οτι "σημερα μπορουμε να χαμογελαμε".

Η Φορντ καλει τους ιδιοκτητες ορισμενων Φορντ Φιεστα (νεο μοντελο, εισαγμενο στην ελληνικη αγορα μετα το Μαρτιο 1996) και Φορντ Μουλτι (το επαγγελματικο βαν της Φορντ, που βασιζεται στο Φιεστα), να εψκεφθουν τις αντιπροσωπειες Φορντ για ελεγχο και πιθανη επισκευη του συμπλεκτη και του υδραυλικου συστηματος των φρενων. Σε μεμονωμενες περιπτωσεις οδηγοι εχουν αναφερει οτι η διαδρομη του πενταλ του φρενου ηταν μεγαλυτερη απο το συνηθισμενο, οταν πιεζαν το φρενο. Εξεταστηκε η συγκεκριμενη αναφορα και εξακριβωθηκε η αιτια, που μπορει να προκαλεσει τη συμπεριφορα αυτη του πενταλ του φρενου. Σαν προληπτικη ενεργεια, στα εξουσιοδοτημενα συνεργεια της Φορντ θα αλλαχθουν οι σωληνωσεις του συμπλεκτη τα λαστιχακια της αντλιας των φρενων, καθως και τα υγρα τους.

Ακυρο αποφασισαν να ψηφισουν στις εκλογες οι 1000 περιπου κατοικοι δυο χωριων της Χαλκιδικης διαμαρτυρομενοι με τον τροπο αυτο για την εγκατασταση στην περιοχη τους Καναδικης εταιριας μεταλλειων χρυσου. Σε γενικες συνελευσεις που πραγματοποιησαν χθες οι κατοικοι του χωριου Ολυμπιαδα και Αγ. Βαρβαρα αποφασισαν να διαμαρτυρηθουν με τον τροπο αυτο στην επικειμενη εγκατασταση της Καναδικης εταιρειας επικαλουμενοι σοβαρα περιβαλλοντικα προβληματα που θα προκυψουν στην περιοχη με τη λειτουργια των ορυχειων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητης Ευρωπης Παναθηναικος δινει αποψε τον πρωτο αγωνα του στο νεο Ευρωπαικο Πρωταθλημα Μπασκετ, υποδεχομενος στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων την Ολυμπια Λιουμπλιανας απο τη Σλοβενια. Οι "πρασινοι" φιλοδοξουν να ξεκινησουν με νικη την προσπαθεια τους να υπερασπιστουν τον τιτλο τους, σε ενα παιχνιδι με μια εμπειρη ομαδα που σιγουρα δεν πρεπει να υποτιμηθει. Η συναντηση θα αρχισει στις 7 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ Σπορ.

Στο μεταξυ, νικηφορο ξεκινημα εκαναν χθες οι Ελληνικες ομαδες στα Κυπελλα Ευρωπης, αφου ο Ηρακλης, σε αγωνα για τον πεμπτο ομιλο του Ευρωπαικου Κυπελλου που εγινε στο Ιβανωφειο της Θεσσαλονικης, νικησε 100-76 τον Αχιλλεα Καιμακλιου απο την Κυπρο, ενω ο Απολλωνας Πατρας, για τον εκτο ομιλο της ιδιας διοργανωσης, επεβληθη στην Αχαικη πρωτευουσα της Τσεχικης, Σταβεξ Μπρνο με 92-71.

Ο Βλαντο Τζουροβιτς, επεστρεψε στην ομαδα του Πανιωνιου, μετα απο τρια χρονια. Ο Σερβος προπονητης που αντικατεστησε τον Ευθυμη Κιουμουρτζογλου, τονισε οτι χρειαζεται πολλη δουλεια επισημαινοντας οτι ο Πανιωνιος εχει μεγαλες δυνατοτητες που πρεπει να αξιοποιηθουν.

Κλεινουμε τις αθλητικες μας ειδησεις με μια ματια στον μαγικο κοσμο του ΝΒΑ, οπου οπως εγινε γνωστο ο Τζον Στοκτον θα παραμεινει στους Γιουτα Τζαζ για τα τρια επομενα χρονια. Ο 34-χρονος ποιντ γκαρντ, που θεωρειται ο καλυτερος πασερ στην ιστορια του ΝΒΑ, συμφωνησε να ανανεωσει το συμβολαιο με την ομαδα του και συμφωνα με δημοσιευμα τοπικης εφημεριδας, θα εισραξει τα τρια επομενα χρονια απο τους Τζαζ περιπου 3,75 δισεκατομμυρια δραχμες.

ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα με βροχες στα δυτικα. Απο το απογευμα ομως, οι βροχες θα ενταθουν και προς το βραδυ θα επεκταθουν στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα και πιθανον στην Κρητη. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 25 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 28 και στα νησια τους 27 βαθμους Κελσιου. Αυριο στα δυτικα και νοτια, ο καιρος θα ειναι αστατος με βροχες αλλα και διαστηματα ηλιοφανειας. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν νεφωσεις με βροχες, αλλα βαθμιαια ο καιρος θα βελτιωθει. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και προσκαιρα πολυ ισχυροι.Η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 18 September 1996 - 17:31:01