Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 19)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Το παγωμα καθε χρηματοδοτησης προς την Τουρκια, ζητα απο την Ευρωπαικη Επιτροπη το Ευρωκοινοβουλιο, με ψηφισμα - καταδικη της Αγκυρας, που υιοθετηθηκε με συντριπτικη πλειοψηφια.
  • Πεφτει αυριο η αυλαια της προεκλογικης εκστρατειας. Δεν θα γινει τελικα η αυριανη συνεντευξη του Μιλτιαδη Εβερτ, ο οποιος δινει συνεντευξη στο Ζαππειο στις 8. 30 αποψε.
  • Το κοινωνικο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με αιχμη την αναβαθμιση και αναπτυξη του ΕΣΥ, παρουσιασε στο Ζαππειο ο πρωθυπουργος. Για παροχολογια και ακαλυπτες επιταγες, εκανε λογο η Νεα Δημοκρατια.
  • Αυξημενος κατα 7% θα ειναι την επομενη χρονια ο αριθμος των εισακτεων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση δηλωσε ο υπουργος Παιδειας.
  • Ξεφυγε τον κινδυνο ο Φραγκλινος Παπαδελλης. Θα χρειαστουν καποια 24ωρα για να διαπιστωθει αν προκληθηκαν βλαβες απο το εγκεφαλικο.
  • Ασυνειδητος οδηγος παρασυρει και σκοτωνει 25χρονο μαναβη και εξαφανιζεται.
  • Αρχισαν να φθανουν στο Κουβειτ οι πρωτες αμερικανικες στρατιωτικες ενισχυσεις.
  • Εντος της επομενης εβδομαδας η πιθανη αρση του εμπαργκο στην πρωην Γιουγκοσλαβια, μετα τ'αποτελεσματα των πρωτων εκλογων.
  • Ισραηλινοι βομβαρδισμοι εναντιον θεσεων της Χεζμπολαχ στο νοτιο Λιβανο.
  • Στη μαχη του ευρωπαικου κυπελλου μπασκετ αποψε Ολυμπιακος και Πανιωνιος.
  • Πτωση 0,21% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε η αντιστροφη μετρηση για τις εκλογες της Κυριακης και αυριο ολοκληρωνεται η προεκλογικη εκστρατεια, ενω οι πολιτικοι αρχηγοι καταβαλλουν τις τελευταιες προσπαθειες για προσελκυση των αναποφασιστων. Ο Πρωθυπουργος παρουσιασε στο Ζαππειο τις προγραμματικες δεσμευσεις του ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικο κρατος, επισημαινοντας οτι υπαρχουν ριζικα διαφορετικες αντιληψεις, σε σχεση με τη Νεα Δημοκρατια την οποια κατηγορησε οτι επι διακυβερνησης της συρρικνωσε τις δαπανες για την παιδεια και τις κοινωνικες παροχες. Ο Πρωθυπουργος εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στην αναπτυξη του ΕΣΥ, τονιζοντας οτι στοχος ειναι να υπαρξει ενα μεγαλο νοσοκομειο σε καθε περιφερεια. Ο Πρωθυπουργος εξηγγειλε τη θεσμοθετηση του οικογενειακου γιατρου, την αναβαθμιση των ιατρειων του ΙΚΑ, την επιλογη των διευθυντων των νοσοκομειων με διαγωνισμο και οχι με διορισμο, την αναβαθμιση των γιατρων του ΕΣΥ και την πανελλαδικη αναπτυξη του ΕΚΑΒ. Ο κ. Σημιτης αναφερθηκε επισης στο προγραμμα υγειονομικης θωρακισης του Αιγαιου και της Θρακης, τη συσταση Εθνικου Κεντρου Ερευνας της ποιοτητας της υγειας και το διορισμο σχολιατρου σε καθε σχολικο συγκροτημα. Δεσμευτηκε επισης οτι θα συνεχιστει η λιστα φαρμακων, ωστε να καταπολεμηθει η πολυφαρμακια και να μειωθουν οι δαπανες του κρατους. Τελος, αναφερθηκε και στην πολιτικη του ΠΑΣΟΚ για την αποκατασταση των παλιννοστουντων. Για παροχολογια και επιταγες χωρις αντικρυσμα κατηγορησε τον Πρωθυπουργο ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας, προσθετοντας οτι ο κ. Σημιτης, διαβασε απλως μια εκθεση ιδεων.

Υπο το βαρος των αντιδρασεων που σημειωθηκαν απο ολα τα πολιτικα κομματα, η Νεα Δημοκρατια υπαναχωρησε στο θεμα της επιμαχης συνεντευξης, που επροκειτο να δωσει αυριο ο Μιλτιαδης Εβερτ, η οποια τελικα δεν θα μεταδοθει. Η εξελιξη αυτη σημειωθηκε μετα την αρνηση ιδιωτικων τηλεοπτικων σταθμων, να μεταδωσουν τη συνεντευξη, καθως το ραδιοτηλεοπτικο συμβουλιο ειχε προειδοποιησει για τσουχτερα προστιμα που φτανουν μεχρι τα 500 εκατομμυρια δραχμες. Σε συνεντευξη του στο Ζαππειο ο κ. Εβερτ, επανελαβε τις επικρισεις του στον πρωθυπουργο για τους χειρισμους στην κριση των Ιμια, καθως και για την αρνηση του να συμμετασχει σε τηλεοπτικο διαλογο. Παραλληλα απεδωσε σε παρεξηγηση τη δηλωση που εκανε στη Θεσσαλονικη για συζητηση σχετικα με τη συνθηκη της Λωζανης. Ο κ. Εβερτ επανελαβε οτι δεν πραγματοποιησε τη συγκεντρωση στην Αθηνα και να μην αναστατωσει την πρωτευουσα και δεσμευθηκε οτι θα εφαρμοσει το προγραμμα και τα μετρα που εχει εξαγγειλει.

Κατα τ'αλλα η προεκλογικη εκστρατεια συνεχιζεται και το σημερινο προγραμμα των πολιτικων αρχηγων εχει ως εξης:ο Πρωθυπουργος επισκεφθηκε το απογευμα την Καλαματα και το βραδυ μιλησε σε συγκεντρωση στον Πυργο, ολοκληρωνοντας ετσι την εκστρατεια του στην επαρχια. Ο Μιλτιαδης Εβερτ δεχθηκε σημερα στη Ρηγιλλης εκπροσωπους των κτηνοτροφων και δεσμευτηκε για οικονομικη ενισχυση τους, με αυξηση των ποσοστωσεων για την κτηνοτροφια. Τα κατσικια ειναι εθνικη υποθεση, αφου μονο αυτα βρισκονται στα Ιμια, οταν τραβηξαμε τους φανταρους, δηλωσε χαριτολογωντας ο κ. Εβερτ. Αυριο ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, θα μεταβει στο Καστελοριζο και το Σαββατο στην Αλεξανδρουπολη προκειμενου να ασκησει το εκλογικο του δικαιωμα, αφου ο Εβρος ειναι μια απο τις δυο περιφερειες που ειναι υποψηφιος.

Στο κεντρο του Πειραια περιοδευσε σημερα ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος επανηλθε στις καταγγελιες του για τους αμερικανικους χαρτες που παρουσιαζουν γκριζες ζωνες στο Αιγαιο και οι οποιοι, οπως ειπε, ειναι ο βασικος λογος που οδηγησε την κυβερνηση στην επισπευση των εκλογων. Η Αλεκα Παπαρηγα, μιλα αποψε σε προεκλογικη συγκεντρωση, στην πλατεια Αριστοτελους της Θεσσαλονικης.

Διμετωπη επιθεση κατα ΠΑΣΟΚ και Νεας Δημοκρατιας, εξαπελυσε απο το Ηρακλειο Κρητης, ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ο οποιος το βραδυ μιλησε σε ανοιχτη συγκεντρωση στον Πειραια. Τελος, ο Δημητρης Τσοβολας, που περιοδευει στην Κρητη εξαπελυσε νεα επιθεση κατα του ΠΑΣΟΚ, τονιζοντας οτι το σημερινο κομμα δεν μπορει να καπηλευεται τη δημοκρατικη παραταξη. Παραλληλα, εκτιμησε οτι στις εκλογες της Κυριακης κανενα απο τα δυο μεγαλα κομματα δεν θα αναδειχθει αυτοδυναμο.

Το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο υιοθετησε ψηφισμα με συντριπτικη πλειοψηφια, 319 υπερ, 23 κατα και 20 αποχες, το οποιο καταδικαζει την Τουρκια για την συμπεριφορα της στα θεματα των ανθρωπινων δικαιωματων, του εκδημοκρατισμου, του Κυπριακου και του κουρδικου. Παραλληλα, θετει σε εφαρμογη τη διαδικασια παγωματος τις κοινοτικες πιστωσεις προς τη χωρα αυτη. Το Ευρωκοινοβουλιο ζητα επισης απο την Ευρωπαικη Επιτροπη να δεσμευσει παραυτα ολες τις πιστωσεις που προβλεπονται στο πλαισιο του προγραμματος ΜΕΔΑ για σχεδια στην Τουρκια, εκτος απο εκεινα που αφορουν την προωθηση της δημοκρατιας, των δικαιωματων του ανθρωπου και της κονωνικης ζωης. Σταθμο στις σχεσεις Ευρωπαικης Ενωσης-Τουρκιας, χαρακτηρισε ο υπηρεσιακος υπουργος Τυπου Δημητρης Κωνστας το ψηφισμα.

Οσον αφορα στο Κυπριακο, το Ευρωκοινοβουλιο καταδικασε σθεναρα τις δολοφονιες των Τασου Ισαακ και Σολωμου Σολωμου απο τουρκους στρατιωτες και παραστρατιωτικες ομαδες και καλει την Αγκυρα να αποδεχθει και να εφαρμοσει τα ψηφισματα του ΟΗΕ. Παραλληλα, θεωρει περισσοτερο παρα ποτε αναγκαιο να αρχισουν οι διαπραγματευσεις για την προσχωρηση της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, εξι μηνες μετα την περατωση της Διακυβερνητικης. Ερευνα της Οργανωσης Ανθρωπινων Δικαιωματων στην Τουρκια που δημοσιοποιει το Κουρδικο Πρακτορειο Ειδησεων ΔΕΜ, ανεβαζει σε 374 τον αριθμο των θυματων της κρατικης τρομοκρατιας στην Τουρκια κατα το μηνα Αυγουστο. Αναφερει επισης οτι βομβαρδιστηκαν 7 περιοχες, 14 συνδικατα και συλλογοι απαγορευτηκαν, ενω 36 δημοσιογραφοι συνεληφθησαν και απαγορευθηκε η κυκλοφορια 21 εντυπων.

Υπερψηφιστηκε στην 9η Συνοδο της Διακυβερνητικης Επιτροπης της ΟΥΝΕΣΚΟ, η ελληνικη προταση για επιστροφη των ελγινειων μαρμαρων του Παρθενωνα. Η Επιτροπη δεχεται επισης, οτι ειναι καθηκον της να εντεινει τις προσπαθειες για την επιστροφη των "ελγινειων", ωστε η αγγλικη πλευρα να αναγνωρισει επι της αρχης οτι το αιτημα της Ελλαδας ειναι νομιμο, χωρις να συναρτα την διευθετηση του ελληνικου αιτηματος, με την κατασκευη του Μουσειου της Ακροπολεως.

Στο ενδεχομενο της μηχανικης βλαβης αποφασισαν να επικεντρωσουν το ενδιαφερον τους οι αμερικανοι ειδικοι που διερευνουν τα αιτια της συντριβης του Μποινγκ 747 της ΤΩΑ πανω απο το Λονγκ Αιλαντ, τον περασμενο Ιουλιο. Συμφωνα με δημοσιευματα των εφημεριδων, Νιου Γιορκ Ταιμς και Ουασιγκτον Ποστ, οι ειδικοι πιστευουν οτι μπορει να εξερραγη η κεντρικη δεξαμενη κηροζινης του αεροσκαφους, το οποιο συνετριβη στις 17 Ιουλιου οδηγωντας στο θανατο 230 ανθρωπους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισαν ηδη να φθανουν οι πρωτες αμερικανικες ενισχυσεις στο Κουβειτ. Αμερικανικο μεταγωγικο αεροσκαφος με περισσοτερους απο 200 στρατιωτες προσγειωθηκε στο αεροδρομιο του Κουβειτ, ενω το αεροπλανοφορο Εντερπραιζ κατεπλευσε στα Στενα του Ορμουζ για να προστεθει στην ναυτικη δυναμη των ΗΠΑ που εχει συγκεντρωθει στην περιοχη του Κολπου. Την ιδια ωρα, ο ηγετης του υποστηριζομενου απο τη Βαγδατη Δημοκρατικου Κομματος του Κουρδισταν, Μασουντ Μπαρζανι, αναχωρησε απο την Αγκυρα που ειχε συνομιλιες με την Τανσου Τσιλερ και τον αμερικανο υφυπουργο Εξωτερικων για το Βορειο Ιρακ. Ο Μπαρζανι δεσμευθηκε στον αμερικανο αξιωματουχο να συμβαλει στις προσπαθειες περιορισμου του Σανταμ Χουσειν εκτος του βορειου Ιρακ. Απο την πλευρα της, η Τανσου Τσιλερ αξιωσε να μετεχουν απο δω και στο εξης οι Τουρκομανοι σε ολες τις πολιτικες διαδικασιες στο βορειο Ιρακ.

Αρχισε η αντιστροφη μετρηση για την αρση των διεθνων κυρωσεων που επιβληθηκαν στη Γιουγκοσλαβια το 1992, μετα την ανακοινωση των αποτελεσματων των εκλογων στη Βοσνια. Συμφωνα με διπλωματικες πηγες, η αρση των διεθνων κυρωσεων ειναι πιθανον να ανακοινωθει απο το Συμβουλιο Ασφαλειας στις 24 Σεπτεμβριου, εαν ο ΟΑΣΕ πιστοποιησει την εγγυροτητα της εκλογικης διαδικασιας στη Βοσνια. Ο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανα, δηλωσε οτι πρεπει να συνεχιστει η στρατιωτικη παρουσια της Συμμαχιας στη Βοσνια και περαν του τελους του 1997.

Ο ρωσος Προεδρος Μπορις Γιελτσιν υπεγραψε διαταγμα με το οποιο ανακοινωνει οτι θα μεταβιβασει στον πρωθυπουργο Βικτορ Τσερνομιρντιν ολες τις εξουσιες στο διαστημα που θα υποβληθει σε εγχειρηση ανοικτης καρδιας. Συμφωνα με το διαταγμα, ο Τσερνομιρντιν θα εχει ολες τις εξουσιες που συνεπαγεται το προεδρικο αξιωμα, αναμεσα στις οποιες ειναι και το πυρηνικο κουμπι, που πυροδοτει του ρωσικους πυρηνικους πυραυλους.

Δυο ισραηλινοι στρατιωτες σκοτωθηκαν και τρεις τραυματισθηκαν, κατα τη διαρκεια συγκρουσεων με ανταρτες της οργανωσης Χεζμπολλαχ στην κατεχομενη απο το Ισραηλ ζωνη ασφαλειας του νοτιου Λιβανου. Λιγο αργοτερα σε αντιποινα, ισραηλινα αεροσκαφη βομβαρδισαν θεσεις της οργανωσης Χεζμπολλαχ στον νοτιο Λιβανο.

Δριμυ κατηγορω κατα της πολιτικης της ισραηλινης κυβερνησης εξαπελυσε απο το Βισμπαντεν ο Γιασερ Αραφατ, καταλογιζοντας της οτι με τη χορηγηση νεων αδειων για οικισμους και τους περιορισμους διακινησης που επιβαλει στους Παλαιστινιους που εργαζονται στο Ισραηλ, αθετει και παραβιαζει συμπεφωνημενα και προκαλει τον παλαιστινιακο λαο.

Το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο υιοθετησε αποφαση με την οποια ζητα την καταρτιση ενος προγραμματος κοινοτικης δρασης, που θα στηριζεται με τα αναγκαια οικονομικα μεσα για την παταξη της σεξουαλικης εγκληματικοτητας με θυματα τα παιδια. Η αποφαση προτρεπει τις ευρωπαικες κυβερνησεις να δημιουργησουν τα νομοθετικα πλαισια για την αστυνομια και τη δικαιοσυνη, ωστε να διαλυθουν δικτυα παιδικης πορνειας και να καταδιωκονται αυτοι που ενεχονται σε δικτυα σεξοτουρισμου και εξω απο τα συνορα των χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Επτα ατομα εχασαν τη ζωη τους, μεταξυ των οποιων πεντε παιδια, και 99 δηλητηριαστηκαν μετα την καταναλωση μανιταριων σε λιγοτερο απο ενα μηνα στην Κριμαια. Εξηντα οκτω ατομα νοσηλευονται ακομη, υστερα απο καταναλωση μανιταριων που ειχαν μαζεψει στο δασος.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημενος κατα 7% θα ειναι και την επομενη χρονια ο αριθμος των εισακτεων στα Ανωτατα Εκπαιδευτικα και Τεχνολογικα Ιδρυματα της χωρας. Αυτο δηλωσε ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, προσθετοντας οτι στοχος ειναι να αυξηθει ο αριθμος των εισακτεων κατα 30% μεχρι το 1999, οποτε θα ισχυσει το Εθνικο Απολυτηριο. Σημερα αναρτηθηκαν στα λυκεια ολης της χωρας οι καταλογοι με τα ονοματα 3. 302 εισακτεων στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση καθως και τα ονοματα των περισσοτερων απο 8. 500 φοιτητων και σπουδαστων, που μπορουν, αν το επιθυμουν να αλλαξουν τμημα η σχολη, μετα τη πτωση των βασεων.

Σταθερη βελτιωση παρουσιαζει η υγεια του υφυπουργου Υγειας Φραγκλινου Παπαδελη, ο οποιος εξακολουθει να νοσηλευεται στη Μοναδα Εντατικης Θεραπειας του Γενικου Κρατικου Νοσοκομειου, μετα το σοβαρο εγκεφαλικο επεισοδιο, που υπεστη στη Λημνο. Συμφωνα με το νεωτερο ιατρικο ανακοινωθεν, η κατασταση της υγειας, του κ. Παπαδελη, παρουσιαζει βελτιωση, ενω σταματησε και η φαρμακευτικη καταστολη.Ο ασθενης εχει δικη του αναπνοη με κανονικο ρυθμο, η οποια, συμφωνα με το θεραπευτικο προγραμμα, υποβοηθειται περιοδικα. Οι θεραποντες γιατροι ανακοινωσαν οτι σε λιγα 24ωρα θα ειναι σε θεση να εκτιμησουν αν θα υπαρξουν μονιμες βλαβες στον ασθενη.

Αφαντος παραμενει ο ασυνειδητος οδηγος που παρεσυρε και σκοτωσε το πρωι στην Λεωφορο Κηφισου, τον οδηγο Δημητρη Γρηγορακο 25 ετων, την ωρα που τοποθετουσε στο τρικυκλο του πεσμενα τελαρα με ειδη μαναβικης. Η αστυνομια διαξαγει ερευνες για τον εντοπισμο και τη συλληψη του οδηγου.

Ταξιδι αστραπη στη Σοφια πραγματοποιησε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, οπου ειχε συνομιλιες με τον Βουλγαρο ομολογο του Γκεοργκι Πιρινσκι. Αντικειμενο των συνομιλιων ηταν η ανταλλαγη των συμφωνιων που επικυρωθηκαν απο τα κοινοβουλια των δυο χωρων για τη χρηση των υδατων του Νεστου και τη διανοιξη τριων νεων συνοριακων διοδων στη Δραμα, τη Ξανθη και την Κομοτηνη.

Τεραστιες καταστροφες στις καλλιεργειες προκαλεσε στο νομο Δραμας, η πρωτοφανης χαλαζοπτωση που επληξε την περιοχη. Οι καταστροφες που σε πολλες περιπτωσεις, εγγιζουν το 70% της παραγωγης, εντοπιζονται σε καλλιεργειες βαμβακιου, καλαμποκιου, πιπεριων, καπνου κ.α. Συμφωνα με τον νομαρχη Δραμας κ. Σωκρατης Δημητριαδης, συνεργεια απο γεωπονους του ΕΛΓΑ, εχουν ξεκινησει καταγραφη των ζημιων στους πληγεντες .

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητης Ελλαδος Ολυμπιακος κερδισε με 67- 64 την Γερμανικη Αλμπα Βερολινου και ο Πανιωνιος κερδισε κι αυτος με 72 - 67 την Ρωσικη ΤΣ.Σ. ΚΑ Μοσχας Οι δυο ελληνικες ομαδες εκαναν αποψε την πρωτη τους εμφανιση στην Ευρωλιγκα της νεας περιοδου. Οι ``ερυθρολευκοι`` υποδεχονται στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας την Να πουμε οτι η Γερμανικη Αλμπα Βερολινου, η οποια θεωρειται απο πολλους σαν η πιθανη εκπληξη της Ευρωλιγκας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στην τελικη ευθεια εισηλθε το φεστιβαλ ταινιων μικρου μηκους, στη Δραμα, με την προβολη και των τελευταιων ταινιων, στα δυο διαγωνιστικα τμηματα εθνικο και διεθνες. Αυριο, θα συνεδριασουν οι κριτικες επιτροπες του ελληνικου και του διεθνους τμηματος, για να αποφασισουν για τα βραβεια.

Το καλο βιβλιο ταξιδευει με το τρενο! Ο συνδεσμος βιβλιοπωλων Βορειας Ελλαδας γεμισε δυο βαγονια του ΟΣΕ με αξιολογες εκδοσεις, οι οποιες θα φθασουν σε πολεις και χωρια της Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης. Σε καθε σταθμο πολης η χωριου, το ``τρενο του βιβλιου`` θα παραμενει 3-5 μερες. Οι βιβλιοφιλοι θα εχουν τη δυνατοτητα να ενημερωθουν για καθε νεα εκδοση και για ολες τις κυκλοφοριες των βιβλιων.

ΧΡΗΜΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες πτωτικες τασεις επεκρατησαν για τριτη συνεχη συνεδριαση με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει σε ποσοστο 0,21% κλεινοντας στις 961,49 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλοτερα επιπεδα απο τις προηγουμενες συνεδριασεις και εφθασε τα 7,9 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,31%, Ασφαλειες ανοδος 0,56%, Ληζινγκ πτωση 0,07%, Επενδυσεις πτωση 0,18%, Κατασκευες πτωση 0,03%, Βιομηχανιες πτωση 0,56%, Διαφορες ανοδος 0,97%, Συμμετοχων ανοδος 0,43%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,79%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακη βελτιωση θα παρουσιασει απο αυριο το απογευμα ο καιρος, αλλα στην αρχη της ημερας θα σημειωθουν βροχες και σποραδικες καταιγιδες στα δυτικα, κεντρικα και βορεια. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι, ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 24 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 28 και στα νησια του Αιγαιου 18 με 27 βαθμους. Νεφωσεις με πιθανη παροδικη βροχη, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 27 και 16 με 23 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 20 September 1996 - 1:34:12