Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-03-25

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΚΑΙΡΟΣ

Οι τοπικές βροχές είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και από το βράδυ από τα βόρεια βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφωσεις με βροχές κατά διαστήματα και ανέμους νοτιοανατολικούς μέτριους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 7 έως 13 βαθμούς κελσίου. Για τη θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφωσεις και ασθενείς βροχοπτωσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς και το βράδυ θα γίνουν βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μεταβεί αύριο στην Αλβανία. Την απόφαση έλαβαν οι 15 υπουργοί Εξωτερικων, που συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας και συζήτησαν το θέμα της βοήθειας που έχει τη δυνατότητα να παράσχει η Ευρωπη για την εξομάλυνση της κατάστασης στη χωρα. Η αποστολή αναμένεται θα προσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους θα χορηγηθεί ευρωπαϊκή βοήθεια στον ανθρωπιστικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Οι 15 υπουργοί δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο δράσης για την αποστολή δύναμης προστασίας η οποία θα διασφάλιζε τη διακίνηση της βοήθειας σε τρόφιμα.

Στο μεταξύ, ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους Τάϊμς του Λονδίνου δηλωνει οτι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των αποστολων ανθρωπιστικής βοήθειας στη χωρα του. Το τελευταίο 24-ωρο εννέα άτομα σκοτωθηκαν στην Αλβανία απο σφαίρες ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρων απο την έναρξη των ταραχων σε 160. Βαρειά τραυματισμένη μεταφέρθηκε το απόγευμα στην Κέρκυρα από τους Αγίους Σαράντα, με το επιβατηγό πλοίο Καλλιόπη, η Ολλανδή δημοσιογράφος Βίλμα Γκούνταμπελ, 32 ετων. Ο συνοδός της είπε πως η Γκούνταμπελ πυροβολήθηκε το πρωί από άγνωστο άτομο, την ωρα που μιλούσε στο τηλέφωνο. Επίσης, υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίος ο πυροβολισμός εναντίον της, γιατί η Γκούνταμπελ ασκούσε τον τελευταίο μήνα έντονη κριτική στον πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στην Αθήνα, ενωπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, κορυφωθηκαν οι εκδηλωσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μετά την παρέλαση ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι η εθνική επέτειος ξαναζωντανεύει το πατριωτικό αίσθημα που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η ανάμνηση των υποχρεωσεων μας προς την πατρίδα. Ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης επεσήμανε οτι σήμερα είδαμε το υψηλό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων, που είναι έτοιμες να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιβουλή κατά της χωρας. Στόχος μας, είπε, είναι να τις κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές. Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κωστας Καραμανλής τόνισε οτι η εθνική μας αναγέννηση απαιτεί αίσθηση μέτρου, ποιότητα λόγων και συμπεριφοράς και εθνική συνεννόηση. Αυτά, είπε, πρέπει να εξασφαλίσουμε. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε νωρίτερα οτι εκείνο που χρειάζεται είναι κάθε μέρα η Ελλάδα να δείχνει πως αξίζει της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, που με τόσες θυσίες και αγωνες κατακτήθηκαν. Το ΔΗΚΚΙ , στο μήνυμά του, κάνει λόγο για ισχυρά κέντρα της Δύσης που στοχεύουν σε συρρίκνωση της Ελλάδας και το ΚΚΕ επισημαίνει οτι η χωρα σήμερα αντιμετωπίζει νέους μεγάλους κινδύνους απο την υλοποίηση των εγκληματικων σχεδίων του ιμπεριαλισμού.

Το πρωί τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισημαίνοντας τη σημασία της σημερινής επετείου, αναφέρθηκαν στην τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε οτι το μέτωπο στο Αιγαίο είναι ανοικτό. Ο λαός, είπε, η ηγεσία και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι σε εγρήγορση απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο. Απο την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε οτι απέναντι στις οποιεσδήποτε τουρκικές προκλήσεις είμαστε οπλισμένοι επαρκως για να τις αντιμετωπίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Επίσης, είπε, έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα οτι η Τουρκία έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή τη σύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος θα δεχθεί αύριο στη 1 το μεσημέρι το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστα Καραμανλή. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Καραμανλής αναμένεται να συναντηθεί και με τους πρωην προέδρους του κόμματος κυρίους Ράλλη, Μητσοτάκη και Εβερτ. Χθές ο νέος αρχηγός της ΝΔ επισκέφθηκε στην Πολιτεία, τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αύριο, αναμένεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενω πρόκειται να συναντηθεί και με το Γιωργο Σουφλιά και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Νέες γενικές συνελεύσεις συγκαλεί την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ προκειμένου να καθοριστεί η στάση των καθηγητων στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης. Το Δ.Σ. που συνεδρίασε χθές, κάλεσε τους καθηγητές να μην εφαρμόσουν τα μέτρα και να προχωρήσουν σε συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χωρα με αίτημα την απόσυρσή τους.

Τεταμένη είναι η κατάσταση έξω από τις φυλακές Δεκέλειας, στην Κύπρο, όπου κρατείται ο 17χρονος Γιωργος Κυριακού, που εκτίει ποινή τρίμηνης φυλάκισης για τροχαίο αδίκημα. Αστυνομικοί των βρετανικων βάσεων έχουν αποκλείσει όλες τις διόδους προς τον αστυνομικό σταθμό της πόλης, καθως στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί πολλά νεαρά άτομα.

Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας καταπλέει το ρυμουλκό που μεταφέρει απο τη Σάμο την πυραυλάκατο Κωστάκος. Η επιχείρηση ρυμούλκησης είχε αρχίσει χθες το απόγευμα.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 80 ετων, ο γνωστός γιατρός και λογοτέχνης Νίκος Ζακόπουλος, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή για έκτη συνεχή μέρα. Εκατοντάδες παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον ισραηλινων στρατιωτων, στη Βηθλεέμ και στη Χεβρωνα, κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλωσεων κατά της ανέγερσης του νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλωσεις αυτές έγιναν μετά την προτροπή του κινήματος Φατάχ, του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, το οποίο καλεί τον παλαιστινιακό λαό να κατέβει στους δρόμους, ενάντια στην απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει νέους εβραϊκούς οικισμούς.

Τραγικό θάνατο βρήκαν 18 εργάτες, ενω άλλοι τρεις αγνοούνται, από έκρηξη που σημειωθηκε σε ανθρακωρυχείο της περιοχής Πινγκνινγκσάν, στην κεντρική Κίνα. Η έκρηξη έγινε από διαρροή αερίων και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, οι ελπίδες να βρεθούν οι αγνοούμενοι είναι μηδαμινές.

Συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βρίσκεται σε εξέλιξη στο κοινοβούλιο της πρωην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση της παρατράπεζας ΤΑΤ, στην οποία 23. 000 άτομα είχαν καταθέσεις ύψους 120 εκατ. γερμανικων μάρκων, απο τα οποία τα 50 εκατ. φέρονται "εξαφανισμένα".

Εξέγερση σημειωθηκε χθες στις τουρκικές φυλακές Μπουτσά, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πέντε άτομα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης εξεγέρθηκαν και οι τρόφιμοι των φυλακων Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης, της Προύσας και της Περγάμου, συλλαμβάνοντας ομήρους αρκετούς δεσμοφύλακες.

Εξήντα κιλά ηρωίνης, αξίας 950. 000 δολαρίων, που ήταν κρυμμένη σε φορτηγό που μετέφερε λαχανικά, κατέσχεσε η τουρκική αστυνομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, τα ναρκωτικά είχαν μεταφερθεί από το Ιράν, και στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται 4 άτομα, ενω καταζητούνται άλλα τρία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πρωτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων γιά τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στην Ιταλία η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή έχασε εναντίων της Βερόνα 96 - 62. Η ξέφρενη πορεία του Ηρακλή στην φετινή διοργάνωση, έκανε πολλούς να ελπίζουν ότι η Ελληνική ομάδα θα μπορούσε να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα του έδινε περιθωρια πρόκρισης στον τελικό της διοργάνωσης με μία νίκη στην ρεβάνς της Θεσσαλονίκης. Στον άλλο ημιτελικό, η Ρεάλ Μαδρίτης ``φιλοξενεί`` την Ρασίνγκ Παρί.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 26 March 1997 - 3:04:55 UTC