Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-03-28

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τροποποιείται και επεκτείνεται ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις. Το σχετικό νομοσχέδιο, στη βουλή τον Ιούνιο.
  • Δεν υπάρχουν αποφάσεις για τις εναλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις, δηλωνει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
  • Συνεχίζεται η συνεδρίαση των προέδρων των τοπικων ενωσεων των καθηγητων. Δεν είναι στο χέρι της ΟΛΜΕ, να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος του υπουργείου, προειδοποιεί ο Γεράσιμος Αρσένης.
  • Στην ασθένεια της βραδείας εγκεφαλοπάθειας και όχι στη νόσο των τρελλων αγελάδων, αποδίδονται οι δύο θάνατοι στην Κρήτη.
  • Την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας στη χωρα μας, καταγγέλει η Γκριν Πις και ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης
  • Με το Γιωργο Σουφλιά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε ο Κωστας Καραμανλής.
  • Δεν θα δοθεί άλλη παράταση υποβολής των φορολογικων δηλωσεων, καθιστά σαφές ο Γιάννος Παπαντωνίου.
  • Η κυβέρνηση δεν θ'ανεχθεί νέα γενιά αυθαιρέτων, προειδοποιεί από τη βουλή ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Ενοπλη ληστεία στην Παλλήνη από δύο κουκουλοφόρους που τραυμάτισαν ελαφρά μια γυναίκα.
  • Τη λήψη έμπρακτων μέτρων ζητά από τους Παλαιστινίους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, για την προωθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
  • Κλειστό παραμένει και σήμερα το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Χάος επικρατεί στην Αλβανία, καθως οι λεηλασίες επεκτείνονται και στα μουσεία.
  • Ετοιμοι για συνομιλίες φέρονται οι αντάρτες στο Ζαϊρ, υπό τον όρο να τους παραδωσει την εξουσία ο πρόεδρους Μομπούτου.
  • Ανοδος 3,35% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνάντηση μιάς ωρας στα γραφεία του κόμματος είχαν σήμερα οι κύριοι Κωστας Καραμανλής και Γιωργος Σουφλιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς είναι ικανοποιημένος από τις θέσεις του κ. Καραμανλή και του τόνισε πως πρέπει η Νέα Δημοκρατία να ασκήσει υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής των ανοικτων θυρων που έχει προαναγγείλει ο αρχηγός του κόμματος και αναφέρθηκε επί μακρόν στις προτάσεις του για την οργανωτική αναδιοργάνωση του κόμματος. Στη συνάντηση δεν έγινε καμιά συζήτηση για το ρόλο που θα παίξει ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος ex officio θα συμμετέχει στην Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή. Σε δηλωσεις του ο κ. Σουφλιάς είπε ότι έγινε μια πολύ καλή και φιλική συζήτηση για την πορεία του κόμματος, τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και την πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα. Ο κ. Καραμανλής, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο και του τόνισε τη σημασία που αποδίδει στο θεσμό, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ομαλή πορεία και ανάπτυξη του τόπου. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί στην αποστολή του, το νέο πρόεδρο.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί μια ακόμη γενιά αυθαιρέτων, δήλωσε κατηγορηματικά στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κωτσας Λαλιωτης. Απαντωντας σε ερωτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κορκολόπουλου, ο κ. Λαλιωτης, επανέλαβε ότι το υπουργείο έχει πάρει θετική θέση στις πρωτοβουλίες των Μομαρχων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Ο κ. Κορκολόπουλος κατήγγειλε ότι την ίδια ωρα που επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, η κυβέρνηση αφήνει ατιμωρητους τους δημοσίους υπαλλήλους "που χρηματίζονται για να εθελοτυφλούν στις αυθαιρεσίες".

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα στο Βουκουρέστι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην ρουμανική πρωτεύουσα. Από την πλευρά του, ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιορμπέα, τόνισε οτι η ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χωρας του.

Σε παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χωρου, προχωρησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16 στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά Μιράζ 2000 και F16.

Δεν είναι στο χέρι της ΟΛΜΕ να μην εφαρμόσει την εγκύκλιο του υπουργείου, προειδοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, τους καθηγητές οι οποίοι συνεδριάζουν, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν τα μέτρα του υπουργείου για την αναπλήρωση των διδακτικων ωρων. Το μεσημέρι, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος συναντήθηκε με τους εκπροσωπους της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, οι οποίοι του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου και καθηγητων.

Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος υποβλήθηκε χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε επιτυχή επέμβαση για αφαίρεση ανευρίσματος της κοιλιακής αορτής. Ο κ. Φλωράκης θα παραμείνει και σήμερα στην εντατική μονάδα, ενω απο το νοσοκομείο θα βγεί σε πέντε περίπου ημέρες.

Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις συζήτησε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κωστας Σημίτης, με τον υπουργό Εργασίας. Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, απαντωντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν συνδικαλιστές αλλά και τα δημοσιεύματα που ερμήνευσαν την ομιλία του πρωθυπουργού στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ως προαναγγελία δυσμενων αποφάσεων για την απασχόληση, τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο υπουργός τόνισε ότι οι προσαρμογές αυτές θα γίνουν μέσα απο οργανωμένο δημοκρατικό διάλογο. Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και η επίσκεψη του κ. Σημίτη στο υπουργείο Εργασίας, στις 9 Απριλίου. Το πρωί, επίσης, συνεδρίασε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η διϋπουργική επιτροπή και εξέτασε τα σχέδια για το κοινωνικό διάλογο.

Ενα μεταλλαγμένο γονίδιο που μπορεί να αποτελεί αιτία της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, του γλοιοβλαστωματος, εντοπίστηκε από ομάδα αμερικανων ερευνητων του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το μεταλλαγμένο γονίδιο που εντοπίστηκε και σε ορισμένα κρούσματα καρκίνου του προστάτη και του μαστού, ενδέχεται να παράγει μια πρωτεϊνη που προκαλεί την ανάπτυξη του όγκου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην ασθένεια της βραδείας εγκεφαλοπάθειας, η οποία δεν έχει σχέση με τη νόσο των τρελων αγελάδων, αποδίδει η Ειδική Επιτροπή Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας τους δύο θανάτους υπερηλίκων στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Επιτροπή, που συνεδρίασε το απόγευμα για το θέμα αυτό, τόνισε ότι τα κρούσματα βραδείας εγκεφαλοπάθειας στη χωρα μας είναι τα αναμενόμενα ανά έτος.

Την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας στη χωρα μας, η οποία ευθύνεται μεταξύ άλλων και για αλλεργίες, καταγγέλει με ανακοίνωσή της, η Γκρίνπις. Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση έχουν εισαχθεί 124. 000 τόνοι γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας, από τους οποίους οι 16. 000 από τις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη σόγια προέρχεται από την προσθήκη βακτηρίων, γονιδίων και ιων και έχει αναμιχθεί με άλλη, φυσικής προέλευσης, ωστόσο, και οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εταιρίες, σιωπούν για το θέμα. Η Γκρίνπις, ζητεί από την κυβέρνηση να απαγορεύσει άμεσα την εισαγωγή και χρήση της συγκεκριμένης σόγιας, που στη χωρα μας χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην παρασκευή ψωμιού και φυσικού ελαιόλαδου, καθως και άλλων γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Την τροποποίηση του νόμου Πεπονή, αποφάσισε σήμερα, μετά από μαραθωνια συνεδρίαση το υπουτργικό Συμβούλιο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βούλη τον Ιούνιο και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, βελτιωνει τον υπάρχοντα νόμο 2190, και προβλέπει την επέκτασή του στις προσλήψεις υπαλλήλων σε τράπεζες, δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου τομέα. Επίσης, προβλέπεται η επίσπευση των διαδικασιων πρόσληψης των νέων υπαλλήλων και η κατάργηση ρυθμίσεων που παράγουν αδικίες για τους ενδιαφερόμενους. Τέλος, ο κ. Ρέππας προανήγγειλε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη στο δημόσιο τον ερχόμενο Οκτωβριο, μήνα κατά τον οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ο διαγωνισμός. Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικων, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι θα καταργηθούν τα κοινωνικά κριτήρια στους διαγωνισμούς για την πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων, καθως, όπως είπε, θέλουμε να δωσουμε έμφαση στο κρίτηριο της αξιοκρατίας.

Δεν υπάρχει περίπτωση άλλης παράτασης για την υποβολή των φορολογικων δηλωσεων, προειδοποίησε απο τα Ιωάννινα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων. Ο κ. Παπαντωνίου, τόνισε ότι οι ρυθμοί είναι πολύ ικανοποιητικοί και το όλο θέμα θα κλείσει τη Δευτέρα το βράδυ. Επίσης, επεσήμανε ότι φέτος υπήρξε μια δυσκολία για τους φορολογουμένους, κυρίως με το έντυπο Ε9. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων θα παραμείνουν ανοιχτά το Σαββατοκύριακο τα 28 κεντρικά ταχυδρομεία σε όλη τη χωρα.

Από 1ης Απριλίου, θα λειτουργήσει κανονικά το πρόγραμμα παροχής πρωτων βοηθειων από το ΕΚΑΒ με την ειδικά εξοπλισμένη μοτοσυκλέτα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μανόλης Σκουλάκης, απαντωτας στη Βουλή σε ερωτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Γιαννάκου - Κουτσίκου. Ο κ. Σκουλάκης, τόνισε ότι στόχος είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στις άλλες πόλεις και ιδιαίτερα στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Ενοπλη ληστεία έγινε το πρωί στην περιοχή της Παλλήνης, στην Αττική. Δύο κουκουλοφόροι, με την απειλή καραμπίνας, άρπαξαν απο το κατάστημα καλλυντικων, που ανήκει στο Γιωργο Παναγιωτίδη, δέκα εκατομμύρια δραχμές. Οι δράστες φεύγοντας πυροβόλησαν στον αέρα και απο τα σκάγια τραυματίστηκε ελαφρά μια γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας στα Σπάτα. Οι δράστες διέφυγαν με λευκό αυτοκίνητο.

Αρχίζει απο τα ξημερωματα της Κυριακής η εφαρμογή της θερινής ωρας. Στις 3 το πρωί της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιων πρέπει να πάνε μία ωρα μπροστά και να δείχνουν 4. Η θερινή ωρα θα ισχύσει έως τις 26 Οκτωβρίου.

Το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα ισχύει από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου έως τις 15 Μαίου, ανακοινωθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο. Τα καταστήματα θα λειτουργούν τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο από τις 8. 30 πμ έως τις 3. 30μμ, ενω την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι αναοιχτά από τις 8. 30πμ-2μμ και από τις 5μμ- 8μμ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Πέντε χρόνια χωρίς το μεγάλο αρχαιολόγο και κριτικό τέχνης Μανόλη Ανδρόνικο συμπληρωνονται την Κυριακή και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας διοργανωνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον επιστήμονα που έφερε στο φως τα ευρήματα του Μακεδονικού Τάφου της Βεργίνας. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, στην αίθουσα τελετων της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παραστούν και θα μιλήσουν για τον Μανόλη Ανδρόνικο και το έργο του παλιοί συνεργάτες, φοιτητές του, καθως και καθηγητές της Αρχαιολογίας.

Θεατρικές παραστάσεις από εννέα χωρες παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη από την 1η ως τις 20 Απριλίου στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ θεάτρου που διοργανωνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο θέατρο "Αμαλία" όπου θα δοθούν συνολικά δεκαεννέα παραστάσεις ελληνικων και ξένων θεατρικων σχημάτων. Το πρόγραμμα ξεκινά την Τρίτη με τις "Τρεις αδελφές" του Τσέχοφ, από το Εθνικό Θέατρο της Σλοβενίας, ενω οι ελληνικές παραγωγές που θ'ανέβουν είναι τα "Παραμύθια των αδελφων Γκριμ" από την Ομάδα Εδάφους, με την Ολια Λαζαρίδου και η "Οικογένεια Νωε" από τη "Μικρή Πόρτα" της Ξένιας Καλογεροπούλου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της μπήκε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρων ενόψει του αγωνα της με την αντίστοιχη της Βοσνίας που θα γίνει στο Σεράγεβο, την Τετάρτη, για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου 1998. Οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας συγκεντρωθηκαν χθες το βράδυ σε ξενοδοχείο της Αθήνας και σήμερα πραγματοποίησαν την πρωτη τους προπόνηση στους Θρακομακεδόνες. Η αποστολή της εθνικής μας θα αναχωρήσει για το Σεράγεβο τη Δευτέρα.

Στους τέσσερις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ, που γίνεται στο Πούχοφ της Σλοβακίας προκρίθηκε η εθνική μας ομάδα των παίδων, η οποία στον τρίτο αγωνα της για την Α' φάση της διοργάνωσης, νίκησε 3-1 την αντίστοιχη της Ρωσίας. Η εθνική μας που γνωρίζει για πρωτη φορά στην ιστορία της παρόμοια διάκριση, πήρε τη δεύτερη θέση στον Α' όμιλο, ενω παράλληλα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει τον Αύγουστο στην Τεχεράνη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμων κατέγραψε μεγάλα κέρδη 3,35%, και έκλεισε στις 1338,76 μονάδες. Η σημαντική υποχωρηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, η μείωση των επιτοκίων των κρατικων τίτλων καθως και οι προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των τραπεζικων επιτοκίων δημιουργούν θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Η αξία των συναλλαγων παρουσιάστηκε αυξημένη και έφθασε τα 16,8 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 4,13%, Ασφάλειες άνοδος 2,76%, Λήζινγκ άνοδος 1,46%, Επενδύσεις άνοδος 1,61%, Κατασκευές άνοδος 4,57%, Βιομηχανίες άνοδος 3,14%, Διάφορες άνοδος 1,29%, Συμμετοχων άνοδος 1,26%. Ο Δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,72%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την λήψη μέτρων κατά των φανατικων Αράβων, θεωρεί απαραίτητη πρκειμένου να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου. Βγαίνοντας από την συνάντηση που είχε με τον αμερικανό μεσολαβητή, Ντένις Ρος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, τόνισε οτι δεν αρκεί η υπόσχεση των Παλαιστινίων να αγωνιστούν κατά της τρομοκρατίας, αλλά η λήψη έμπρακτων μέτρων. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικων και Αμυνας, ενω νωρίτερα, ο κ. Ρος είχε επαφές με παλαιστίνιους αξιωματούχους οι οποίοι προειδοποίησαν οτι οι σχέσεις με το Ισραήλ διέρχονται μία σοβαρή κρίση και οτι ο μοναδικός τρόπος εκτόνωσης της κρίσης, είναι να σταματήσει το Ισραήλ τις εργασίες ανέγερσης του νέους εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Την ίδια ωρα όμως, καζάνι που βράζει είναι η Δυτική Οχθη καθως για ένατη ημέρα, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις Ισραηλινων-Παλαιστινίων με αποτέλεσμα να τραυματισθούν έξι Παλαιστίνιοι από πλαστικές σφαίρες.

Κλειστό παραμένει και σήμερα το ελληνικό γενικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο, μετά τα χθεσινά επεισόδια, και εξυπηρετεί μόνο έκτακτες περιπτωσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε οτι έστειλε μήνυμα στις τοπικές δυνάμεις, οτι για να επαναλειτουργήσει το προξενείο μας, θα πρέπει να φυλαχθεί και να αποκατασταθούν οι ζημιές του. Στα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει το αίτημα της Ιταλίας για αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, ενω η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικων, Μαντλίν Ολμπράϊτ, επανέλαβε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε μία στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, υποστηρίζοντας οτι εναπόκειται στους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν την επιστροφή της χωρας στην έννομη τάξη. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού, Κωστα Σημίτη με τον έλληνα επίτροπό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος τόνισε οτι η χωρα μας πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο για την επιστροφή της ομαλότητας στην Αλβανία. Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικων, Θεόδωρος Πάγκαλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χωρα, τονίζοντας οτι σε λίγες εβδομάδες τα αποθέματα που διαθέτει η χωρα, εξαντλούνται.

Την ίδια ωρα, χάος επικρατεί στη χωρα όπου συνεχίζονται οι λεηλασίες, ακόμα και στα μουσεία. Στόχος λεηλασιων έγινε ο αρχαιολογικός χωρος του Βουθρωτού, στη νότια Αλβανία, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Στα Ιωάννινα, έχει δημιουργηθεί το αδιαχωρητο στο Πανεπιστημιακό και Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της πόλης, καθως μεταφέρονται συνεχως από την Αλβανία τραυματίες από σφαίρες ή θραύσματα χειροβομβίδων. Τα ΔΣ των δυο νοσοκομείων αναζητούν τρόπους να προωθήσουν εγχειρισμένους Αλβανούς σε άλλα νοσοκομεία της χωρας, ωστε να ελευθερωθούν κρεβάτια για νέους Αλβανούς τραυματίες που φθάνουν συνεχως.

Ετοιμοι φέρονται οι αντάρτες στο Ζαϊρ για συνομιλίες με το καθεστως του Μομπούτου, υπό τον όρο οτι βασικό θέμα των συνομιλιων θα είναι η παράδοση της εξουσίας, σε μία μεταβατική κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται η ανταρτική Συμμαχία Δημοκρατικων Δυνάμεων, του Λοράν Καμπιλά. Η μόνη παραχωρηση που μπορούν να κάνουν, όπως υποστηρίζουν, είναι να επιτρέψουν στον Μομπούτου να ιδιωτεύσει, χωρίς να απαγγείλουν κατηγορίες.

Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο ρωσος πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, την σημερινή σύνοδο κορυφής των πρωην σοβιετικων δημοκρατιων, που συμμετέχουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατων, δηλωνοντας οτι οι 12 ηγέτες συμφωνησαν στην λήψη ουσιαστικων μέτρων για την οικονομική ολοκλήρωση. Ωστόσο, η συνεδρίαση άρχισε μέσα σε κλίμα έντασης καθως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, άσκησε χθες σκληρή κριτική στα έως τωρα πεπραγμένα της Κοινοπολιτείας, προσθέτοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται από το αν η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους εταίρους της ως ισότιμα μέλη.

Την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειωθηκε την Τετάρτη σε βρετανικό σιδηροδρομικό δίκτυο, στη βόρεια Βρετανία, ανέλαβε ο IRA με τηλεφωνημα σε ιρλανδικό ραδιοσταθμό. Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί με κωδικοποιημένο σήμα και δεν υπήρξαν θύματα.

Διακόσια πενήντα εκατ. δολάρια σχεδιάζει να διαθέσει η Τουρκία, για την αγορά μεγάλου αριθμού ταχύπλοων σκαφων και ελικοπτέρων, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ακτοφυλακή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, Ντέϊλι Νιουζ, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει στην ναυπήγηση ανάλογου τύπου σκαφων, με μία ξένη εταιρεία σε τουρκικά ναυπηγεία.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχές, πιθανόν καταιγίδες και χιόνια στα βόρεια ορεινά προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χωρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί έως πολύ ισχυροί, αλλά από τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους μέτριους ως ισχυρούς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 14 βαθμούς, στα δυτικά 8 με 17 και στην υπόλοιπη χωρα 6 με 21 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφωσεις θα έχει από το απόγευμα η Αθήνα, μέτριους ως ισχυρούς νοτιάδες και θερμοκρασία 7 με 19 βαθμούς Κελσίου. Βροχές και πιθανόν καταιγίδες θα σημειωθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου οι άνεμοι θα είναι αρχικά νότιοι μέτριοι και από τη νύχτα βόρειοι μέχρι ισχυροί. Το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 4 ως 13 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 29 March 1997 - 1:31:09 UTC