Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.5.1997

Σαράντα περίπου άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά απο επεισόδια που σημειώθηκαν χθές το βράδυ στη Λευκωσία , στη διάρκεια διαδήλωσης κατα της συναυλίας του Σακη Ρουβά Μπουράκ Κούτ.Οι αντιτιθέμενοι στην συναυλία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα της συναυλίας και συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.Απο την άλλη πλευρά , επεισόδια δημιουργήθηκαν και απο τους Τουρκοκύπριους.Πολλοί απο αυτούς έρριξαν πέτρες και ξύλα εναντίον θεατών της συναυλίας.

Σαφή εικόνα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας έδωσε χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, κατα τη συζήτηση στη Βουλή πρό ημερησίας διατάξεως, ύστερα απο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Η εθνική οικονομία,είπε ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στο πιό ικανοποιητικό επίπεδο της μεταδικτατορικής περιόδου και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικά βήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι της οικονομικής και νομισματικής ένοποίησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής 'ασκησε 'εντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησης, και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτήρισε εσφαλμένη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρατηρώντας ότι αυτή εξαντλείται στη διαρκή φορολογική συμπίεση και σκληρή συναλλαγματική πολιτική.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ καταφερε να αλλάξει τις κοινωνικές δομές της χώρας, μετά το 1981 και να δώσει βαρύτητα στην κοινωνική δικαιοσύνη.Ο κ.Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "απόπειρα διασποράς κομματικού φανατισμού.

Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πρίν απ΄όλα πολιτικό και έχει σχέση με το ποιός κυβερνά και για ποιά συμφέροντα εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παραρήγα.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνησης εκανε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νικος Κωνσταντόπουλος, που χαρακτήρισε "δημαγωγικό δικομματισμό" τις αντιθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, που όπως είπε έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ.Τσοβόλας κατηγόρησε τα δύο μεγάλα συντηρητικά, όπως είπε, κόμματα, ότι ευθύνονται για την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Μεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει η Ελλάδα σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Γάζα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, αφού καταδίκασε έντονα κάθε προσπάθεια διακοπής της συμφωνίας στο Οσλο και την πολιτική εποικισμού που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν και να τηρήσουν την υπογραφή τους. Παράλληλα, τόνισε ότι στη συνάντηση που θα έχει με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία θα μεταφέρει τις απόψεις, τους προβληματισμούς και την αγωνία του παλαιστινιακού λαού. Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αραφάτ εξήρε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει σταθεί πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Χθες το απόγευμα ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με το Σιμόν Πέρες, ο οποίος είναι εναντίον του εποικισμού και υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η παλαιστινιακή πλευρά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μετά την αδιαλλαξία που έχει δείξει η ισραηλινή κυβέρνηση, υπάρχει και η άλλη άποψη, η άποψη της αντιπολίτευσης που πιέζει ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στον Γιασέρ Αραφάτ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζεται, θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο κ.Πάγκαλος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Εζέρ Βάϊτσμαν, καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Απλετο φως στις καταγγελίες για συγκάλυψη ποινικών ευθυνών από δικαστικούς λειτουργούς της Θεσσαλονίκης στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, επιχειρεί να ρίξει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δωρής. Ο κ. Δωρής εγκαταστάθηκε στα γραφεία της εισαγγελίας Εφετών και για τρεις τουλάχιστον ημέρες θα ερευνήσει, κυρίως όλες τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από συνάδελφό του, σχετικά με την αρχειοθέτηση δύο δικαστικών ερευνών που αφορούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα από το Μάρτιο του 1995 έως το Σεπτέμβριο του 1996. Αν και ο κ. Δωρής δήλωσε στο ΜΠΕ ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμένης από καιρό επιθεώρησης, σύμφωνα με πληροφορίες αφορμή για την έλευση του στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν οι καταγγελίες του αντιεισαγγελέα εφετών, Δημήτρη Σιδέρη, εναντίον συναδέλφων του που χειρίστηκαν πριν απ' αυτόν τις δύο προκαταρκτικές εξετάσεις.

Για υπεξαίρεση ποσού περίπου τριάντα εκατομμυρίων δραχμών περίπου κατηγορείται προϊστάμενος σε ταχυδρομικό ταμιευτήριο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ομολόγησε ότι αποσπούσε χρήματα πλαστογραφώντας επιταγές. Σύμφωνα με την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ο 37χρονος Πολυχρόνης Παπαδόπουλος, κάτοικος Θέρμης, προϊστάμενος στο ταχυδρομικό γραφείο των ΕΛΤΑ της οδού Αγίου Δημητρίου 98, πλαστογράφησε συνολικά 35 επιταγές από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Ο Παπαδόπουλος, που είναι ταυτόχρονα και κεντρικός διαχειριστής του γραφείου των ΕΛΤΑ της οδού Φράγκων, ως παραλήπτες των επιταγών έθετε ανύπαρκτα πρόσωπα με τυχαίους αριθμούς αστυνομικών ταυτοτήτων και εισέπραττε ο ίδιος τα χρήματα από τα ταμεία της υπηρεσίας του. Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία και για πλαστογραφία με χρήση και διαβίβασε τη δικογραφία σε ανακριτή.

Σε φυλάκιση τριάντα οκτώ μηνών, κατά συγχώνευση, καταδικάστηκε από το αυτόφωρο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης 33χρονος σερβιτόρος, που φέρεται ως μέλος διεθνούς σπείρας προαγωγών, με θύματα νεαρές γυναίκες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κώστας Κουταλίδης, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία ότι κρατούσε κλειδωμένες μέσα σε διαμέρισμα φίλου του, στην οδό Σελευκιδών 8, επτά αλλοδαπές, με σκοπό να τις προωθήσει στην πορνεία. Όπως κατήγγειλαν στο δικαστήριο -στη διάρκεια της απολογίας τους- ορισμένες από τις επτά κατηγορούμενες κυκλώματα προαγωγών στη Βουλγαρία και τη Ρωσία συγκεντρώνουν νεαρές γυναίκες και με το πρόσχημα ότι θα τις εξασφαλίσουν εργασία, τις προωθούν, έναντι αμοιβής, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια οι "αγοραστές" και οι συνεργάτες τους αναλαμβάνουν, με εκβιασμούς και απειλές, να τις διοχετεύσουν σε κακόφημα νυχτερινά κέντρα, εξοικονομώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, εκφράζει με έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, Κώστα Γείτονα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το ΕΒΕΘ χαρακτηρίζει ανεξήγητη την καθυστέρηση, που όπως σημειώνει, οφείλεται σε λόγους που δεν αφορούν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, ενώ καλεί την κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν μια άμεση λύση στο θέμα, δρομολογώντας την άμεση έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. "Το δικαιούται και το απαιτεί ο λαός τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της μείζονος περιφέρειας", καταλήγει το ΕΒΕΘ.

Με την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων επεισοδίων, άρχισε στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, η καταγραφή των προϊστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων από εκπροσώπους της Ανθρωπιστικής Εταιρίας Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών - που επικυρώθηκε πρόσφατα από τον Αρειο Πάγο - η διαχείριση του σπηλαίου και του μουσείου ανατίθεται από τον ΕΟΤ στην Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδας, γεγονός όμως που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους τοπικούς φορείς.

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση των έργων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΕ, Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος επισκέφτηκε τη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΠΕΘ' 97, Κώστα Λοϊζο. Ο υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και χαρακτήρισε τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 80 δις. δραχμών, ως έργα πνοής για την πόλη και τους κατοίκους της, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Υπογράμμισε ότι τα έργα θα παραδοθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί και τόνισε τη σημασία τους και από πλευράς καταπολέμησης της ανεργίας, καθώς σε αυτά απασχολούνται 8.000 εργαζόμενοι.

"Η Ωραία του Αμερστ", η θεατρική παράσταση του έργου του Ουίλιαμ Λους, θα παρουσιασθεί την Παρασκευή 23 Μαίου στην Αλεξανδρούπολη και το Σάββατο 24 Μαίου στην Κομοτηνή. Στο έργο παρουσιάζεται η ζωή της Αμερικανίδας ποιήτριας Εμιλυ Ντίκινσον και βασίζεται σε πρωτότυπο υλικό, δηλαδή σε ποιήματα και επιστολές που έγραφε η ίδια σε αγαπημένα της πρόσωπα, όπου ξεδιπλώνεται η σχέση της με την τέχνη του ποιητικού λόγου. Οι δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Εγνατία", του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997".

Τον τελικό λόγο για τη συμμετοχή στις απευθείας συνομιλίες θα έχει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, επανέλαβε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μέλη του, με ξεχωριστές δηλώσεις τους, έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, θα είναι δύσκολο να ''πούμε όχι σε μία πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''. Είπε επίσης ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα συνεχιστούν, μέχρι που να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες - αν τελικά αποφασιστεί - με την προσδοκία πάντα ότι θα είναι δυνατόν κάτι να επιτευχθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο Ούγγρος βουλευτής, Άντρας Μπάρσονι, εισηγητής για το Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Μπάρσονι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη. Επίσης θα έχει χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, τον αρχηγό και μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, καθώς και τον αντιπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νέες διαστάσεις παίρνει η "γλωσσική διαμάχη" μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στη Σόφια εκπρόσωποι του βουλγαρικού "Μακεδονικού Επιστημονικού Ινστιτούτου". Οπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία παρόλο που είναι η πρώτη χώρα η οποία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", δεν δέχεται ύπαρξη "μακεδονικού" έθνους και "μακεδονικής" γλώσσας. Η θέση της αυτή είναι και η αιτία να εκκρεμεί η υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας σε διαφόρους τομείς ανάμεσα στις δυο χώρες. Ως "γραπτή περιφερειακή εκδοχή της βουλγαρικής γλώσσας" χαρακτήρισαν την επίσημη γλώσσα στην ΠΓΔΜ, οι εκπρόσωποι του "Μακεδονικού Επιστημονικού Ινστιτούτου", σύμφωνα με τους οποίους τα Σκόπια ευθύνονται για τη "γλωσσική διαμάχη".

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιουγκοσλαβίας, Μιχάιλο Μιλόγιεβιτς, ηγείται της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας, η οποία θα λάβει μέρος στις εργασίες της ετήσιας συνεδρίασης της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα. Iδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία για το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων. Ως γνωστόν, μέσω αυτού του προγράμματος παρέχεται οικονομική βοήθεια και υποστήριξη στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και εφαρμογής της οικονομίας τους στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 20 May 1997 - 6:40:18 UTC