Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.5.1997

Τη λύπη και τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Τέτοιες ενέργειες δεν είναι δυνατόν να υπονομεύσουν την ομαλή κοινωνική πορεία. Η πολιτεία δε θα επιτρέψει να διαταραχθεί η προσπάθειά μας για τη διασφάλιση των συνθηκών ζωής και εργασίας των Ελλήνων πολιτών. Είναι μια προσπάθεια όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των Ελλήνων πολιτών", σημείωσε ο υπουργός Τύπου. Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποσταλεί προκήρυξη με την οποία κάποια οργάνωση να αναλαμβάνει την ευθύνη δεδομένου ότι η βαλλιστική εξέταση απέδειξε ότι ο εφοπλιστής δολοφονήθηκε με το 45αρι πιστόλι που έχει χρησιμοποιηθεί σε δέκα προηγούμενα χτυπήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη". Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ασχολούνται με την εξερεύνηση των χώρων των δύο αυτοκινήτων που οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους. Ο ιατροδικαστής Δημοσθένης Μπούκης που έκανε τη νεκροτομή στο πτώμα του Περατικού διαπίστωσε ότι έφερε τέσσερα τραύματα πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος. Η κηδεία του Περατικού θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Η σύσταση κοινής επιτροπής Εκκλησίας και Πολιτείας για την εξέταση του θέματος της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας αποφασίστηκε το μεσημέρι σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης. Εξετάστηκε ακόμη και το θέμα των νέων ταυτοτήτων καθώς η εκκλησία ζητά να μην εγγράφεται σε αυτές ο αριθμός 666.

Η εξωτερική πολιτιστική πολιτική είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής εξωτερικής πολιτικής και οι προτεραιότητες της, εξαρτώνται άμεσα από τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής, τόνισε στη Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ.Παπανδρέου, προσδιόρισε τους άξονες της πολιτιστικής διπλωματίας, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δόγματος πολιτικής για τις διεθνείς μορφωτικές και πολιτιστικές σχέσεις της χώρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο στον τομέα της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Γραφείου Διεθνών Πολιτιστικών και Μορφωτικών Σχέσεων, για την καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων και απόψεων, που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση ενός νέου δόγματος εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής. Τέλος, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νέου θεσμικού πλαισίου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού που αποτελεί τον κύριο φορέα της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής της Ελλάδας.

Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, για τα 60 χρόνια υπηρεσίας του και προσφοράς του στην Εκκλησία. Την ανώτατη διάκριση, η οποία δίδεται συνήθως σε αρχηγούς κρατών απένειμε στον Μακαριότατο ο διευθυντής Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Νικόλαος Κουνινιώτης. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών επισκέφθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης που υπηρετούν στο στράτευμα και οι σχέσεις Εκκλησίας και Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις εκδηλώσεις "Παλαιολόγεια 97" στο Μυστρά παραβρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής ο οποίος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. "Ήρθα στο Μυστρά αυτή την ημέρα μνήμης του ελληνικού έθνους από σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία. Την ιστορία, που δεν πρέπει να μας διχάζει, ούτε να μας φανατίζει. Αντίθετα την ιστορία που πρέπει να ενώνει, να μας διδάσκει και να μας εμπνέει". Σοβαρές επιφυλάξεις για τις κινήσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά διατύπωσε εξάλλου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βαρβιτσιώτης που παρέστη στις εκδηλώσεις στο Μυστρά. "Φοβάμαι ότι ο διάλογος έχει αρχίσει, χωρίς οι Τούρκοι να έχουν αποδεχτεί τρεις αυτονόητες προϋποθέσεις, που είναι, ο σεβασμός των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και η αποφυγή της χρήσης βίας", είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Σχετικά δε με τις δηλώσεις Μητσοτάκη, εκτίμησε ότι δεν επρόκειτο για αυτοκριτική του κ. Μητσοτάκη αλλά επισήμανσή του ότι η περίοδος προ του 1989 στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, δεν ήταν εκείνη που έπρεπε να είναι.

Βολές εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξαπέλυσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι ήταν λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. "Αυτοί που μας έβαλαν τότε να ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, πρέπει πρώτα να έρθουν να ζητήσουν συγνώμη από εμάς", σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. "Ήμουν ο πρώτος κατήγορος στην υπόθεση και είμαι περήφανος γι' αυτό", δήλωσε ο επίσης βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αναστάσιος Καραμάριος.

Σειρά επαφών με πολιτικούς αρχηγούς, για θέματα ενέργειας άρχισε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για το νομοσχέδιο του υπουργείου, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους και προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ, ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού που θα ισχύσει στην Ελλάδα από το 2001. "Για κρίσιμους τομείς μεγάλων συμβάσεων έργων και προμηθειών, χρειάζεται να υπάρξουν καινούριοι θεσμοί οι οποίοι να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της σωστής απορρόφησης των πόρων", δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Με τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου "Εκλογή Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ", ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για συμμετοχή, στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παιδιών Ελλήνων υπαλλήλων στο εξωτερικό. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει για τους υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 1998-99. Εξάλλου, με άλλη τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, με τριετή τουλάχιστον υπηρεσία σε Τμήμα του ιδίου ή άλλου Πανεπιστημίου, εκτός των Πανεπιστημίων Αττικής και Θεσσαλονίκης, στην ίδια θέση και βαθμίδα και το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Επίσης, με τροπολογία- προσθήκη ρυθμίζονται προβλήματα ανάμεσα στους κατόχους τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών ιδίως διετούς φοίτησης. Τέλος, ορίζεται ότι η εποπτεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ασκείται από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας.

Ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή επέδωσαν αντιπροσωπείες συνταξιούχων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, με το οποίο ζητούν την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, με τον οποίο συναντήθηκαν, τους είπε ότι είναι αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Νωρίτερα, πραγματοποίησαν πορεία από την Κάνιγγος προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών.

Aκριβότερη κατά 1,10 δραχμές το λίτρο πωλείται από σήμερα η βενζίνη σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Αντίθετα, κατά 30 λεπτά το λίτρο μειώνονται οι τιμές του ντίζελ. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η βενζίνη σούπερ πωλείται έναντι 225,20 δραχμών το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη κυμαίνεται γύρω στις 209 δραχμές, σύμφωνα με τις νέες ενδεικτικές τιμές πώλησης των καυσίμων που προσδιόρισε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας 21 αλλεργιολόγων. Η Γ.Γ του Ινστιτούτου κατά των αλλεργιών, Ανν Ουϊλμς, ανέφερε ότι ο αριθμός των αλλεργικών ιδιαίτερα των παιδιών διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια και προειδοποίησε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της ανεπαρκούς διάγνωσης και θεραπείας. Το ετήσιο κόστος των αλλεργιών στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 9 τρισεκατομμύρια δραχμές σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου που εδρεύει στη Βρετανία.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δε θα είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία στην προεδρία της Σερβίας, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η σύζυγος του, Μίρα Μάρκοβιτς, η οποία επισκέπτεται την πόλη προσκεκλημένη του δημάρχου Καλαμαριάς Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Η κ. Μάρκοβιτς παραδέχτηκε ότι ασκεί επιρροή στη διακυβέρνηση της Σερβίας και αντέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δυτικών χωρών για το θέμα του εκδημοκρατισμού στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας πως η χώρα της έχει μεγάλη δημοκρατική παράδοση. Για τις σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας είπε ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις χώρες της Βαλκανικής και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια που πρόσφερε στη Σερβία την περίοδο της μεγάλης κρίσης.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ.Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μόλις λάβει την αναμενόμενη επιστολή από το Γ.Γ του ΟΗΕ θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να ανταλλαγούν απόψεις ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν κατά την πρώτη τουλάχιστον απευθείας συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Ο Νίκος Ρολάνδης θα είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, όπως τόνισε σήμερα μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αντικείμενο της συνομιλίας του με τον κ. Κληρίδη, ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές. Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος, ενώ το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει κατ' αρχήν αποφασίσει ότι ο κ. Ρολάνδης θα είναι υποψήφιος, απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου. Ερωτηθείς τί προτίθεται να κάνει στην περίπτωση που ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποβάλει υποψηφιότητα, επανέλαβε ότι θα εμμείνει στην υποψηφιότητά του.

Τα κριτήρια επιλογής και τις υποψηφιότητες των χωρών, οι οποίες θα προταθούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Μαδρίτη, συζήτησαν σήμερα στη Σίντρα της Πορτογαλίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παρά τις διιστάμενες απόψεις που έχουν τα μέλη της Συμμαχίας ως προς τον αριθμό των υποψηφίων χωρών που θα ενταχθούν στην πρώτη φάση της προς Ανατολάς διεύρυνσης του οργανισμού, αλλά και το ποιες θα είναι οι χώρες προς τις οποίες το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση για ένταξη, το σύνολο των υφισταμένων μελών της Συμμαχίας συμφωνεί στο ότι η διαδικασία της διεύρυνσης θα πρέπει να είναι σταδιακή. Ομοφωνία φέρεται να υπάρχει όσον αφορά στην ένταξη κατά την πρώτη φάση της προς Ανατολάς διεύρυνση για τρεις χώρες: την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Την άμεση παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής στο βόρειο τμήμα του ζήτησε και επίσημα πλέον το Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμντέλ Μεγκίντ, στην οποία αφού χαρακτηρίζει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ την τουρκική ενέργεια, ζητεί, την παρέμβαση του Συνδέσμου για την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων απο το ιρακινό έδαφος.

Την έκτη καλύτερη φετινή επίδοση στο κόσμο στα 100 μέτρα, πέτυχε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια,Κατερίνα Κόφα, με χρόνο 11.21 στο διεθνές μήτινγκ που πραγματοποιήθηκε στην Οστράβα της Τσεχίας. Η Κόφα κατέλαβε την πρώτη θέση, με δεύτερη τη Νιγηριανή Αγίνουα, με χρόνο 11.24 και τρίτη τη Τζαμαϊκανή Φρέιζερ, με 11.38. Στο μεταξύ, με ένα χρόνο αποκλεισμό από όλες τις διεθνείς και εθνικές διοργανώσεις τιμωρήθηκε ο Χρήστος Τζέκος, προπονητής των Παπαδιά, Θάνου και Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με απόφαση που πήρε ο ΣΕΓΑΣ. Η τιμωρία επιβλήθηκε στον Τζέκο, λόγω επεισοδίου που είχε με ελεγκτή της IAAF στη Γερμανία, όταν ο τελευταίος απαίτησε να γίνει ντόπινγκ κοντρόλ στους αθλητές του.

Βόρειοι άνεμοι και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στη Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 και στο Αιγαίο από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης, ενώ μετά το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 29 May 1997 - 16:40:17 UTC