Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 99-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 18/01/1999 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Καθοριστική για την κατάσταση στην παιδεία είναι η εβδομάδα που άρχισε. - Και σήμερα μαθητές προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων - Συνάντηση με τον πρωθυπουργό επιδιώκει η ΟΛΜΕ - Έκκληση Χριστόδουλου στους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους.
  • Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Στη Σόφια αύριο ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
  • Στις εργασίες της συνόδου των Χριστιανοδημοκρατικών Κομμάτων της Ευρώπης μετέχει ο Κώστας Καραμανλής.
  • Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα για τις πολιτικές του φιλοδοξίες.
  • Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα υιοθέτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
  • Παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η συνεδρίαση της ολομέλειας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
  • Ληστεία σημειώθηκε σήμερα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά.
  • Ο Κωνσταντίνος Πατακός ανακηρύχθηκε δήμαρχος Χαλανδρίου, με απόφαση του διοικητικού Εφετείου.
  • Εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα Οτσαλάν.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα σερβική επίθεση στο χωριό Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου.
  • Αρης και ΑΕΚ, θα επιδιώξουν να πάρουν αύριο την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου Σαπόρτα.
  • Την προετοιμασία του για το δύσκολο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ.
  • Άνοδος 3,61 % στη Σοφοκλέους.
  • Πολύ ισχυρούς ανέμους στα ανατολικά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Καθοριστική για την κατάσταση στην παιδεία είναι η εβδομάδα που άρχισε σήμερα. Από σήμερα κάθε μέρα κατάληψης μετρά επιπλέον στο διδακτικό έτος, ενώ ο κ. Αρσένης αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες των σχολείων όπου έχει ξεπεραστεί το όριο των ωρών που μπορούν να αναπληρωθούν. Οι μαθητές που αντιδρούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχουν προγραμματίσει νέα συλλαλητήρια για αύριο και την Πέμπτη. Στη Θεσσαλονίκη υπό κατάληψη τελούν το 2ο και το 3ο Λύκειο Καλαμαριάς, ενώ αποχή κάνουν οι μαθητές του ΤΕΕ Ευόσμου. Οι μαθητές του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου κατέλαβαν το πρωί το οδόστρωμα, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα. Παρόμοια προβλήματα εκδηλώθηκαν και στην Αττική όταν μαθητές κατέλαβαν τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Βουλιαγμένης. Αποκλεισμοί δρόμων έγιναν και στη Λάρισα. Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της απέρριψε την πρόταση του Γεράσιμου Αρσένη για διάλογο και επιδιώκει απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Επίσης οι καθηγητές θα αποφασίσουν σήμερα εάν θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 21 και 28 Ιανουαρίου. Έκκληση στους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος επισήμανε ότι θα προσπαθήσει να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στο θέμα, προς όφελος των παιδιών.

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα διευκρίνισε ότι προς το παρόν οι καθηγητές δεν έχουν ζητήσει ακόμη επισήμως συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Συμφωνία διμερούς τελωνειακής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας θα υπογράψουν αύριο στη Σόφια ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς και ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Μίνεφ, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη γειτονική χώρα του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος θα έχει συνομιλίες με την Βουλγάρα ομόλογό του για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Βουλγαρίας. Αύριο το απόγευμα ο κ. Πάγκαλος θα μεταβεί στο Βουκουρέστι όπου θα έχει συναντήσεις με Ρουμάνους αξιωματούχους.

Στις εργασίες της συνόδου των Χριστιανοδημοκρατικών Κομμάτων της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, μετέχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι είναι ανάγκη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να λάβει πρωτοβουλίες για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα για τις πολιτικές του φιλοδοξίες, αλλά ταυτόχρονα άφησε και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα μελλοντικά του σχέδια. Με γραπτή του δήλωση τονίζει ότι τα δημοσιεύματα αυτά κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας και σημειώνει ότι η πολιτική δεν κρίνεται από φημολογίες και ψιθύρους, αλλά από πράξεις. Προσθέτει ακόμα ότι "όπως είναι γνωστό ο δήμαρχος Αθηναίων ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο όφελος και συμφέρον". Το πρωί ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο για την αειφόρο ανάπτυξη στις πόλεις του 2000, τόνισε ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δομές δεν επαρκούν μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. "Τα ερωτήματα για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν είναι πολλά όμως αυτός ο αιώνας κλείνει. Βλέπουμε μπροστά και αισιοδοξούμε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα υιοθέτησε την Παρασκευή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν τέσσερις Έλληνες ευρωβουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ , τον Συνασπισμό και την Πολιτική Άνοιξη. Οι ευρωβουλευτές Ειρήνη Λαμπράκη, Γιάννης Θεωνάς, Αλέκος Αλαβάνος και Κατερίνα Δασκαλάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι, ανακοίνωσαν ότι το 55% των ευρωβουλευτών ενέκρινε την πρότασή τους που τελικά θα γίνει επίσημη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου στις 8 Φεβρουαρίου. Την κίνηση αυτή χαιρέτισε ο Ζυλ Ντασέν. Στη συνέχεια η απόφαση του ευρωκοινοβουλίου θα σταλεί στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλέρ, στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιόσκα Φίσερ. Για τις εξελίξεις οι τέσσερις ευρωβουλευτές ενημέρωσαν το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η συνεδρίαση της ολομέλειας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τους παρευρισκομένους θα απασχολήσουν τα μείζονα προβλήματα της απασχόλησης, της ανεργίας και της ανάπτυξης, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα παρουσιαστούν οι θέσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και του συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Ληστεία σημειώθηκε σήμερα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά. Οι ληστές κατάφεραν να πάρουν τέσσερα εκατομμύρια δραχμές και διέφυγαν με μηχανάκι με κατεύθυνση προς το λιμάνι του Πειραιά. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους που ταίριαζαν με την περιγραφή των αυτοπτών μαρτύρων.

Ο Κωνσταντίνος Πατακός ανακηρύχθηκε δήμαρχος Χαλανδρίου, με απόφαση του διοικητικού Εφετείου, με διαφορά δύο ψήφων από τον αντίπαλό του Νίκο Καυκάλα. Η απόφαση αυτή ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του Πρωτοδικείου που είχε αναδείξει δήμαρχο τον κ. Καυκάλα.

Εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα Οτσαλάν, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο Κούρδος ηγέτης έφυγε από την Ιταλία και βρίσκεται από το Σάββατο στη Λευκορωσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα", ο Οτσαλάν έστειλε επιστολή στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα σημειώνοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν το απαραίτητο θάρρος για να αντιμετωπίσουν το Κουρδικό, γι' αυτό δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ξαναρχίσει ο πόλεμος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα σερβική επίθεση στο χωριό Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού έχουν περικυκλώσει το χωριό και επιτίθενται με όλμους και πυροβόλα. Στο μεταξύ, στο Βελιγράδι μεταβαίνουν σήμερα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η αλβανική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην αναλάβει, τουλάχιστον προς το παρόν, στρατιωτική δράση εναντίον των Σέρβων.

Με ανακατατάξεις όσον αφορά το θέμα των προπονητών και με βοηθούς στους πάγκους τους, οι ομάδες μπάσκετ του Αρη και της ΑΕΚ, θα επιδιώξουν να πάρουν αύριο την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου Σαπόρτα καθώς θα δώσουν τα κρίσιμα επαναληπτικά παιχνίδια στον ευρωπαϊκό θεσμό. Αλλαγές αστραπή στον Αρη. Ο Σούλης Μαρκόπουλος αποτελεί παρελθόν από τους "κίτρινους" και τη θέση του κατέλαβε ο Σβι Σερφ. Ο Ισραηλινός τεχνικός για πρώτη φορά θα κοουτσάρει τον Αρη την Κυριακή στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Στην αυριανή αναμέτρηση για το κύπελλο Σαπόρτα τον Αρη θα καθοδηγεί ο Χρήστος Μαγκώτσιος. Οι Θεσσαλονικείς θα υποδεχτούν αύριο το απόγευμα τη λιθουανική Στατίμπα Βίλνιους. Δύσκολο έργο θα έχει η ΑΕΚ που αναχώρησε το πρωί για τη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Μπουντούτσνοστ. Προπονητής της ΑΕΚ θα είναι ο Φώτης Κατσικάρης, ενώ σήμερα αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο με την "Ενωση" ο Κώστας Πολίτης.

Την προετοιμασία του για το δύσκολο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε από το πρωί η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη στις 6:15 το απόγευμα τους Ρώσους στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης για την 3η αγωνιστική της β' φάση της Ευρωλίγκα.

Έντονα ανοδικές τάσεις εκδηλώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2987,36 μονάδες, βελτιωμένος κατά 3,61 %. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 115,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Πολύ ισχυρούς ανέμους στα ανατολικά προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 μέχρι 11 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Monday, 18 January 1999 - 22:08:40 UTC