Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-12-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ
  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΒΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [03] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
  • [04] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [05] ΟΚΤΑΚΟΣΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΑΣΘ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [09] "ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [10] ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • [11] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: ΜΕΧΡΙ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
  • [12] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [13] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ
  • [14] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΒΛΕΠΩ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΝΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [16] Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2001
  • [17] ΔΕΗ: ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [18] KANONIKA ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • [19] ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ 2001
  • [20] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΡ "ΦΙΛΟΔΟΞΗΣ" ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
  • [21] Ν. ΦΟΝΤΕΝ: "Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"
  • [22] ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
  • [23] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [01] ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (16:10 UTC+2)

    Σε 70-80% ανήλθε το ποσοστό των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, που μετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης, στην οδό Ολύμπου, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που κατάρτισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου του 2001.

    Το βασικό αίτημα των εργαζομένων της χώρας, αφορά στην καθιέρωση του 35ώρου, χωρίς τη μείωση αποδοχών και στην εφαρμογή της 35ετίας και των 10.500 ενσήμων, για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας.

    Με το ψήφισμα που παρέδωσαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, ζητούν παράλληλα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, την περιφρούρηση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και Υγείας, την υπεράσπιση και έλεγχο του δημόσιου χαρακτήρα των στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της χώρας Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων και την ουσιαστική προστασία των ανέργων με την επιδότησή τους στο 80% του μισθού, μέχρι την εξεύρεση εργασίας.

    Επιπλέον, στο ψήφισμα εντάσσονται και αιτήματα που αφορούν στον υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου και η πλήρης ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των εργαζομένων.

    Στο μεταξύ, όπως επεσήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος, "η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων, διότι και η ίδια θα βγει χαμένη και η οικονομία" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "η προσπάθεια των εργαζομένων της χώρας θα συνεχιστεί δυναμικά".

    Ως προς τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της πόλης, ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι αυτή είναι επιτυχημένη, ενώ στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "οι προτάσεις των εργαζομένων είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην ανάσχεση των απολύσεων, στην εφαρμογή της Εργατικής Νομοθεσίας και στην αύξηση της απασχόλησης".

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Περπερίδης, μιλώντας στο ΜΠΕ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν σε περίπτωση που δεν ληφθούν σοβαρά οι κινήσεις των εργαζομένων" και πρόσθεσε για την απεργία ότι αυτή πραγματοποιείται με κύριο στόχο της αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας.

    Ο γενικός γραμματέας του κέντρου της πόλης, Θόδωρος Κυριακίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "το νομοσχέδιο που καταρτίστηκε, καταργεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης και διαλύει την κοινωνική ασφάλιση" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "στο όνομα της ανεργίας και της καταπολέμησής της, στήνουν οικοδόμημα του Εργασιακού Μεσαίωνα".

    Αναλυτικά τα ποσοστά συμμετοχής των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΘ, έχουν ως εξής: Κατά 100% συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων: ΕΚΟ, Ήλιος ΤΕΝΚΑΤΕ, ΑΓΝΟ, ΒΑΛΚΑΝ, Χαλυβουργείο, ΠΕΒΒΣΑ, ΧΕΝΙΓΚΕΡ και Χωναίος. Κατά 98% μετέχουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΕΝΙΤ, κατά 95% της ΕΛΒΟ, 90% της Amstel, 65% της ΜΕΒΓΑΛ, 50% της Καρτοπανκ και κατά 49% της Μινέρβα.

    Οι οικοδόμοι της πόλης μετέχουν σε ποσοστό της τάξης του 60%, του ΟΤΕ κατά 50% και του ΟΣΕ και των ΕΛΤΑ κατά 60%.

    Τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Ευθυμιάδης, Φιλκεράμ Τζόνσον, Toshoh, ΜΕΛ, ΤΙΤΑΝ και Siemens, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου της πόλης, είναι αρκετά μικρά.

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΒΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2000 (22:52 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μαχητικά αεροσκάφη F5 A/B της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ενα βήμα μπροστά φαίνεται πως έγινε στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Ακης Τσοχατζόπουλος και Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τους δύο υπουργούς ότι είναι πιθανόν πολύ σύντομα να υπάρξει συμφωνία σε ένα από τα υπό συζήτηση μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    "Μας προϊδέασε ότι υπάρχει κλίμα σύγκλισης και πιθανώς πολύ γρήγορα να έχουμε και τη συμφωνία σε ένα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν προταθεί. Ως γνωστό μόλις αυτό υπάρξει θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον πρέσβη μας και τον Τούρκο πρέσβη", τόνισε σε δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (10:06 UTC+2)

    Τις αξίες, τους στόχους, τα πιστεύω των μαθητών γυμνασίου, λυκείου, των γονέων και των καθηγητών αποτυπώνει έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας την ψήφο εμπιστοσύνης μεταξύ των θεσμών κερδίζει η Εκκλησία με ποσοστό πάνω από 75% ενώ στους μαθητές γυμνασίου το ποσοστό αυτό αγγίζει το 87%. Χαμηλότερα σε ποσοστά εμπιστοσύνης η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία, ενώ σχεδόν αναξιόπιστη, όπως προκύπτει από την έρευνα, θεωρείται για όλους η Βουλή και η Τηλεόραση. Την εκκλησία στην πρώτη θέση συναγωνίζεται ο στρατός με ποσοστά 65-85%, ενώ μόνο το 15% των μαθητών λυκείου έχει εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Η ξενοφοβία αγγίζει ποσοστό 50% σε μαθητές, γονείς και καθηγητές και έξι στους δέκα μαθητές γυμνασίου και λυκείου παρουσιάζουν εθνοκεντρικές διαθέσεις

    Εξι.

    Διάχυτη επίσης είναι η αδιαφορία για την πολιτική στους μαθητές οι οποίοι ανησυχούν σε ποσοστά άνω του 90% για την απώλεια της εθνικής ταυτότητας, με τη χαλάρωση των συνόρων. Ενώ έξι στους δέκα μαθητές λυκείου θεωρούν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. αποβαίνει εις βάρος της ανεξαρτησίας και των δικαιωμάτων της Ελλάδας και θα πρέπει να επανεξεταστεί.

    [04] Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 7 Δεκεμβρίου 2000 (21:06 UTC+2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα είναι το δημοφιλέστερο κόμμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία σφυγμομετρήσεων και μάρκετινγκ "Medium" από 19 έως 23 Νοεμβρίου.

    Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Ζόραν Τζίντζιτς με ποσοστό 12%, το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS), το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) με ποσοστό 3%.

    Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.500 κατοίκων 52 Δήμων της Σερβίας τη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας (DOS) στηρίζει το 65% των ερωτηθέντων, το 10% υποστηρίζει το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS), το 4% τους Σέρβους Ριζοσπάστες, το 2% το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης και 5% τα λοιπά κόμματα.

    Αναποφάσιστο δήλωσε το 6% των ερωτηθέντων, ενώ εκείνοι που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχονται σε ποσοστό 12%.

    Το 3,5% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται περισσότερο από όλους τους πολιτικούς τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ακολουθούν ο Ζόραν Τζίντζιτς με ποσοστό 2,38%, ο Βόισλαβ Σέσελι με ποσοστό 1,77%, ο Βουκ Ντράσκοβιτς με ποσοστό 1,69% και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με ποσοστό 1,2%.

    [05] ΟΚΤΑΚΟΣΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΑΣΘ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Οχτακόσιοι συνταξιούχοι του ΟΑΣΘ έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή του νέου εφάπαξ, ύψους πέντε εκατομμυρίων δραχμών, μετά τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στον Οργανισμό και στο δημόσιο.

    Ο νόμος επί χούντας που όριζε πλαφόν στις αποζημιώσεις άλλαξε πρόσφατα, χωρίς να συμπεριλάβει τους 800, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας την αναπροσαρμογή της εφάπαξ αποζημίωσής τους στα νέα όρια.

    Οι αποζημιώσεις τους καθορίζονταν παλαιότερα από το νόμο 173 του 1967 της Χούντας και είχαν περιοριστικό χαρακτήρα. Μετά τη νέα υπογραφή σύμβασης του ΟΑΣΘ με το δημόσιο αυξήθηκε το όριο στα πέντε εκατομμύρια δραχμές σε όλες της κατηγορίες των εργαζομένων, από την οποία όμως εξαιρούνται οι συγκεκριμένοι 800.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με το υπουργείο Μεταφορών υπήρξε προφορική συμφωνία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Νίκαια Γαλλίας, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Η ανεργία και η απασχόληση είναι το πρώτο κοινωνικό πρόβωλημα για τη χώρα μας, και κατά συνέπεια η κυβέρνηση θα κριθεί στο βαθμό που θα επιλύσει το πρόβλημα αυτό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο περιθώριο της συνέντευξης που έδωσε το απόγευμα στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [07] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα συνάντηση εργασίας της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη με τους εκπροσώπους των Εθνικών Ομοσπονδιών Αθλημάτων, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Γεώργιου Φλωρίδη, του Γ.Γ. Αθλητισμού Γιάννη Σγουρού και των προέδρου και Γ.Γ. της ΕΟΕ κ.κ. Λάμπη Νικολάου και Δημήτρη Διαθεσόπουλου.

    Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση από πλευράς στελεχών της οργανωτικής επιτροπής του "Αθήνα 2004" για την πορεία της διοργάνωσης και ειδικότερα στους βασικούς τομείς των ολυμπιακών έργων, των έργων υποδομής της πόλης, το ολυμπιακό αγωνιστικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα των προολυμπιακών αγώνων (Test Enents) που καταρτίζεται για την περίοδο 2003-2004.

    Η κ. Αγγελοπούλου, αφού συνεχάρη τους εκπροσώπους των Αθλητικών Ομοσπονδιών για τις διακρίσεις των αθλητών τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, διακρίσεις που επιβεβαίωσαν τη γενικότερη ανοδική πορεία του ελληνικού αθλητισμού, υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια των επιτυχιών αυτών είναι η συστηματική συνεργασία μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής της ΕΟΕ, των Εθνικών Ομοσπονδιών και του υφυπουργείου Αθλητισμού.

    "Σας θέλουμε κοντά μας, θέλουμε να θεωρείται την "Αθήνα 2004" σπίτι σας. Έχουμε και έχετε υποχρέωση να τρέξουμε μαζί. Η εμπειρία και η γνώση σας είναι πολύτιμα στοιχεία για εμάς και την ευόδωση του κοινού μας στόχους" είπε η κ. Αγγελοπούλου και πρόσθεσε:

    "Παρά τα εύσημα της ΔΟΕ για το έργο που επιτελέσαμε το τελευταίο διάστημα και τη δύναμη που αυτά μας δίνουν, είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων μας, δεν χρειάζεται εφησυχασμός".

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γεώργιος Φλωρίδης επεσήμανε, από την πλευρά του, τον καθοριστικό ρόλο των Ομοσπονδιών στην προετοιμασία των Αγώνων και ειδικότερα της Ολυμπιακής Ομάδας του 2004. Προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της αθλητικής προετοιμασίας της αθλητικής οικογένειας (αθλητών και διαιτητών-κριτών).

    "Πρόκειται για πρόγραμμα με δική του δομή και δικό του προϋπολογισμό, ανεξάρτητο από τις άλλες υποχρεώσεις προς τις Ομοσπονδίες", είπε ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ως τον Μάρτιο του 2001 θα έχει γίνει η εξόφληση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων του παρελθόντος προς τις Ομοσπονδίες.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε, τέλος, ότι οι Αγώνες του 2004 θα αφήσουν ως κληρονομιά στις Ομοσπονδίες τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλημάτων και υπενθύμισε ότι έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004", με προϋπολογισμό 1,3 τρις δραχμές, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ολυμπιακή προετοιμασία και την αθλητική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής Σπύρος Καπράλος περιέγραψε το πλαίσιο της συνεργασίας της "Αθήνα 2004" με τις Ομοσπονδίες και ζήτησε τη διαρκή αλληλοενημέρωση για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις Ομοσπονδίες και αναφέρονται στην προετοιμασία των Αγώνων.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Λάμπης Νικολάου έθεσε το θέμα της επιτάχυνσης των έργων ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Σταδίου Καραϊσκάκη, θέμα, όπως είπε, που απασχολεί όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες, ειδικά για τη φάση της προετοιμασίας των αθλητών.

    Ακολούθησε ενημέρωση από τους Γενικούς Διευθυντές των Ολυμπιακών Έργων Θεόδωρο Γιαννακόπουλο και Αθλημάτων κ. Μάκη Ασημακόπουλο, καθώς και από άλλα διευθυντικά στελέχη της ΟΕΟΑ "Αθήνα 2004", ενώ εκπρόσωποι των Εθνικών Ομοσπονδιών έθεσαν μια σειρά από ειδικότερα θέματα που αναφέρονται στην οργάνωση, αλλά και την προετοιμασία των αθλητών.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα στα γραφεία της "Αθήνα 2004" ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι οι οιωνοί είναι καλοί και επανέλαβε ότι η υπόθεση αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. "Πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες, όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων και δυνάμεων, να νιώσουν ότι η υπόθεση αυτή είναι μια δική τους υπόθεση. Αυτός είναι και ο στόχος της αυριανής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής στην οποία θα παρουσιαστεί η πολύ συγκεκριμένη και απτή πρόοδος που έχει γίνει, όπως φαίνεται στην αναφορά της Οργανωτικής Επιτροπής και της Διυπουργικής Επιτροπής και των επιμέρους υπουργείων που έχουν κληθεί να παρουσιάσουν το έργο τους, ώστε να έχει μια συγκεκριμένη εικόνα η Εθνική Επιτροπή".

    Η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι "συνεχίζουμε τη δουλειά μας, έχουμε έναν πολύ μακρύ δρόμο", προσθέτοντας ότι ," ευτυχώς τα μηνύματα που έχουμε από τους ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά το έργο μας είναι πολύ ενθαρρυντικά.

    Σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου, η οργανωτική επιτροπή θεωρεί ότι έχει βάλει τα πράγματα στο σωστό δρόμο και προχωρεί για τους επόμενους στόχους. "Θα είμαστε μαζί, γιατί όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Βενιζέλος είναι μια υπόθεση που αφορά σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο σε μια μόνο ομάδα ανθρώπων", κατέληξε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ Αβραμόπουλος σήμερα μίλησε για έλλειμμα δημοκρατίας όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις τοπικές κοινωνίες.

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρω τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου και δεν μπορώ να σχολιάσω δηλώσεις που δεν ξέρω.

    Εάν η ερώτησή σας αφορά τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών δηλαδή όλης της Ελλάδας και όχι μόνο των Οργανωτικών σχημάτων που έχουμε, όχι μόνο της Αθήνας, τότε η απάντησή μου είναι ναι, το 2004 αφορά όλη την Ελλάδα, αφορά όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουμε δύο μεγάλους μηχανισμούς στα χέρια μας. Ο ένας μηχανισμός είναι το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004", το οποίο αφορά έργα υποδομής και προγράμματα δράσης στην εκτός Αθηνών Ελλάδα και φυσικά το μεγάλο ζήτημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα επιτρέψει σε όλους να μετάσχουν σε αυτό που λέγεται "2004".

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Οργανωτική Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Η Οργανωτική Επιτροπή κατά νόμο με τα τέσσερα μέλη που έχει, λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά θα γυρίσει ο Πρωθυπουργός που τώρα δίνει μια πολύ σοβαρή μάχη στη Νίκαια και θα συζητήσουμε με άνεση. Δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει εντός ωρών ή εντός ημερών.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως σχολιάζετε κ. Υπουργέ την παραίτηση;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σχολιάστηκε η παραίτηση. Η προσπάθεια είναι συνεχής και συλλογική. Θα υπάρξουν και αλλαγές προσώπων. Πρέπει να εξοικειωθούμε με το ενδεχόμενο αυτό. Έτσι έγινε και στις άλλες χώρες, έτσι θα γίνει και εδώ, με συνέχεια όμως, με συλλογικότητα και με αδιάβλητο ρυθμό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για μονοπωλιακή διαχείριση εξουσίας από κυβερνήσεις, που απομάκρυνε τον τόπο μας από την ανάπτυξη. Πως το σχολιάζετε αυτό;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η χώρα είναι μία χώρα δημοκρατική, κοινοβουλευτική, αποκεντρωμένη, που βασίζεται φυσικά όχι μόνο στο κοινοβουλευτικό της σύστημα αλλά και στην κοινωνία των πολιτών και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Αβραμόπουλος έχει διατελέσει χρόνια πια, Δήμαρχος Αθηναίων, ήταν επί πολύ καιρό Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Η αυτοκριτική είναι πάντα χρήσιμη για το επόμενο βήμα.

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΜΜΕ

    [09] "ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Με επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις του Θεατρικού Εργοταξίου της Δημοτικής Κοινωνικοπολιτικής Επιχείρησης του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

    Ο θίασος ανέβασε και παρουσιάζει το έργο ''Ένα ταξίδι στη Βραζιλία'' του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χάρμς. Πρωταγωνιστές στην ιστορία είναι δυο παιδικοί φίλοι, ο Κόλια Πάτκιν και ο Πέτια Έρζοφ. Πρόκειται για δυο παιδιά με διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετικούς στόχους. Από την μια ο Κόλια ονειροπόλος που του αρέσει να ταξιδεύει στην φαντασία και που κάποια μέρα θα επιδιώξει να πετάξει στη Βραζιλία και από την άλλη ο Πέτια, που παρότι του αρέσει η ιδέα του ταξιδιού, είναι πάντα πιο προσγειωμένος στην πραγματικότητα.

    Ο "άγνωστος" και πρωτοπαρουσιαζόμενος Ρώσος συγγραφέας Δανιήλ Χαρμς γιος πολιτικού, θρησκευτικού ανδρός της Αγίας Πετρούπολης, γεννήθηκε το 1905. Παρακολούθησε το γερμανικό σχολείο ενώ ωστόσο συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα του κινηματογράφου του Ινστιτούτου Ιστορίας και Τέχνης, στον τομέα της ζωγραφικής και της ποίησης. Κατά τη διάρκεια της ζωής του κατάφερε να δημοσιεύσει πολλά έργα για ενήλικες, ανθολογίες και ποιητικές συλλογές. Το πάθος του όμως για τα παιδιά φαίνεται να τον κέρδισε αφού αφιερώθηκε στην παιδική λογοτεχνία, δημοσιεύοντας έντεκα βιβλία. Ήταν ίσως ένας από τους δυσκολότερους συγγραφείς για την εποχή εκείνη αφού τα περισσότερα έργα του, εισχωρούν σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, χρησιμοποιώντας πάντα και το στοιχείο της γελειοσύνης.

    Η σκηνοθεσία είναι της Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου και η μετάφραση της Δέσποινας Μαυρομουστάκου. Πρωταγωνιστούν: Οι Στέργιος Μπαρές και ο Ιωάννης Τσιακμάκης.

    Το κοινό μπορεί να παρακολουθεί τις παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

    [10] ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    Μυτιλήνη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:20 UTC+2)

    Τρεις εργάτες τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εργοστάσιο ελαιουργίας στη Μυτιλήνη, η οποία προκλήθηκε από την κακή εξαέρωση σε ένα από τα καζάνια.

    Στον τόπο της έκρηξης μετέβη η πυροσβεστική υπηρεσία της Μυτιλήνης, η οποία κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά που ξέσπασε. Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς η στέγη του εργοστασίου και προκλήθηκαν μικρές ζημιές στα γύρω κτίρια.

    Ο δήμαρχος της περιοχής καταγγέλει ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε με απαρχαιωμένα μηχανήματα και μάλιστα σε πολυσύχναστο δρόμο, τονίζοντας ότι λίγο πριν την έκρηξη περνούσε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές.

    Οι τρεις εργάτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με ελεφρά εγκαύματα, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς η υγεία τους δεν είναι ανησυχητική.

    [11] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: ΜΕΧΡΙ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Βρυξέλλες, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους πρέπει να έχει κλείσει ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, ενώ κάθε κοινοτική χρηματοδότηση για τη Βουλγαρία εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα αναφορικά με το κλείσιμο των επικίνδυνων μονάδων 1-4 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, σύμφωνα με τον Επίτροπο της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γιάννη Μαρίνο και Αντώνη Τρακατέλλη.

    Ο κ. Φερχόιγκεν σημειώνει εξάλλου ότι οι βουλγαρικές αρχές έχουν σημειώσει την ύπαρξη ανοδικής τάσης στον αριθμό ατυχημάτων που έχουν σχέση με την ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό και τόνιζει ότι δεν πρόκειται να εξεταστεί η κοινοτική βοήθεια προς τη Βουλγαρία για προγράμματα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παράταση της δράσης αυτών των αντιδραστήρων πέρα από τις προβλεπόμενες δεσμεύσεις για το κλείσιμό τους, ενώ τοποθετεί τη διακοπή της λειτουργίας όλων των μονάδων του Κοζλοντούι το αργότερο μέχρι το 2006.

    Για το Τσερνόμπιλ αναφέρει ότι θα κλείσει στις 15 Δεκεμβρίου του 2000, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ουκρανίας.

    [12] ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ένας συνάδελφος τους τραυματίστηκε βαριά όταν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Ευζώνων κοντά στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

    Νεκροί είναι οι επιβάτες στο όχημα Γιώργος Παπαδόπουλος, 19 χρόνων, κάτοικος στη ζωή Σίνδου Θεσσαλονίκης και ο 21χρονος Σπύρος Δεληγιαννίδης, από τη Θεσσαλονίκη, που υπηρετούσαν σε στρατιωτική μονάδα στο Πολύκαστρο. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένος και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ο οδηγός του οχήματος, συνάδελφος τους στην ίδια στρατιωτική μονάδα, Δημήτρης Τσατσόπουλος, 20 χρόνων, κάτοικος Θεσσαλονίκης.

    Οι τρεις φαντάροι επέστρεφαν στη μονάδα τους, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα.

    Στο μεταξύ, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο 13ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Σκύδρας - Αριδαίας στο νομό Πέλλας έχασε τη ζωή του ο 49χρονος οδηγός αυτοκινήτου Παναγιώτης Μπίνος.

    [13] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στους Αλβανούς αυτονομιστές που δρουν στη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ο Ζόραν Τζίντζιτς, ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας, DOS.

    Ο κ. Τζίντζιτς ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι να ασκηθούν πιέσεις από την Ουάσιγκτον στους Αλβανούς ώστε να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη ζώνη ασφαλείας και προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν τότε πρέπει να λύσει το πρόβλημα η Σερβία ακόμη και με τη χρήση βίας.

    Ο Τζίντζιτς μίλησε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της γιουγκοσλαβικής βουλής για επίλυση της κρίσης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο υπερεθνικιστής Βίσλαβ Σέσελι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προσπάθειες αποσταθεροποίησης στη Νότια Σερβία και πρόσθεσε ότι βοηθούν τους Αλβανούς αντάρτες να κερδίσουν τους δρόμους που συνδέουν τη Σερβία με τη ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι ο σερβικός στρατός και ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσενο, Μεντβέτζια και Μπουγιάνοβατς έκαναν εκεχειρία τη περασμένη Δευτέρα μετά το θάνατο τριών Σέρβων αστυνομικών αλλά αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία.

    Ο.Κ.

    [14] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΒΛΕΠΩ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

    Νίκαια, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νίκαια, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου και του δείπνου του Προεδρείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων χθες το βράδυ, δήλωσε ότι κατά την άποψή του, παρά το γεγονός ότι η κοινή γνώμη των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη δίνει μια απαισιόδοξη προοπτική για τη Σύνοδο Κορυφής, ο ίδιος έχει πειστεί πως "θα υπάρξει μια θετική λύση για την προοπτική της Ευρώπης".

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο δρόμος της διεύρυνσης θα ανοίξει και ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να βρουν με πρωτοβουλίες των σοσιαλιστικών δυνάμεων λύσεις ρεαλιστικές είτε αυτό αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής, είτε αφορά τη βαρύτητα των ψήφων είτε αφορά οτιδήποτε άλλο πρόβλημα.

    Ακολούθως ο κ. Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπούμε στον 21ο αιώνα με μια νέα θετική προοπτική για την Ευρώπη.

    Αναφέρθηκε ακόμα στο τι συζήτησαν οι Σοσιαλιστές μεταξύ τους και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε μέσα σε είκοσι μήνες να διαμορφώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε από του χρόνου να ξεκινήσει με δυναμικό τρόπο η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

    Δεν παρέλειψε να πει, βέβαια, ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα με το ΝΑΤΟ ακόμα.

    Το θέμα αυτό υπέμνησε ότι συζητήθηκε και στην διήμερη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ και ότι πρέπει να γίνουν ακόμα ορισμένες ρυθμίσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο πρέσβεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τόνισε ότι "Υπάρχει μια θετική προοπτική".

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι οι συζητήσεις που διεξήχθησαν κατέληξαν σε μια κοινή συμφωνία για ένα από τα μέτρα που είχε προταθεί. Δηλαδή να υπάρχει η αμοιβαία δήλωση έγκαιρα των ετησίων προγραμματισμών ασκήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας έτσι ώστε να αποφεύγονται και οι επικαλύψεις και να υπάρχει η δυνατότητα πιθανών ακυρώσεων ή αλλαγών, να μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνονται, ώστε αυτό να γνωστοποιείται από τη μια πλευρά στην άλλη.

    Αυτό το μέτρο είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, που ανταποκρίνεται στη νέα προοπτική των σχέσεων, οι οποίες διαμορφώνονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με βάση την κοινή προοπτική της Τουρκίας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση "έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση των κινδύνων έντασης και των οποιωνδήποτε άλλων προβλημάτων μπορεί να υπάρξουν σε σχέση με αυτά τα θέματα".

    Όταν ρωτήθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος για το αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ουσιαστικά ανοιχτή γραμμή μεταξύ ελληνικού και τουρκικού Γενικού Επιτελείου για πρώτη φορά, απάντησε ότι αυτό είναι λάθος "καμιά τέτοια επαφή δεν θα υπάρξει".

    Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επαφής και συννενόησης θα γίνεται με τη διπλωματική οδό, είτε στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούν οι πρέσβεις μας στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Λορντ Ρόμπερτσον, είτε μέσα από την κλασική διπλωματική διαδικασία.

    Κανένας άλλος, συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, δεν θα έχει ευθύνη στην ενημέρωση πάνω σ' αυτή τη διαδικασία "γιατί σε τελική ανάλυση δεν πρόκειται περί συζητήσεων, πρόκειται περί γνωστοποίησης αμοιβαία των ασκήσεων που προγραμματίζεται".

    Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τις προοπτικές που διανοίγονται με την εταιρική σχέση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η ελληνική πλευρά επέμενε να υπάρξει στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης τόσο ο ενισχυμένος πολιτικός διάλογος και τα πολιτικά κριτήρια μαζί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και ότι αυτό έχει γίνει μια πραγματικότητα και είναι πολύ σημαντικό αυτό.

    Η εταιρική σχέση, πρόσθεσε, ενισχύεται στη διατύπωση της απόφασης με μια σειρά από σαφείς προτεραιότητες που οριοθετούν το Κυπριακό μέσα στο 2001 να βρει μια σαφή συμβολή για την επίλυσή του απ' την πλευρά της Τουρκίας, όπως επίσης και για τα ελληνοτουρκικά προβλέπεται, έστω κι αν δεν υπάρχει χρονική διάρκεια, να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμη προτεραιότητα, που όμως βάσει της συμφωνίας του Ελσίνκι, προβλέπεται ο χρόνος του 2004 ως όριο για επανεξέταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πλέον, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, υπάρχουν σαφείς διαδικασίες στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος συνυπάρχει ουσιαστικά μαζί με τον ενισχυμένο πολιτικό διάλογο και τα κριτήρια, κι έτσι ανοίγεται μια "ολοκληρωμένη νέα προοπτική".

    Αν λάβουμε, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, υπόψη ότι τα ουσιαστικά, τα πολιτικά κριτήρια δεν είναι τίποτε άλλο παρά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και το θέμα της Κύπρου, αλλά και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ώστε όλα μαζί να αποτελούν στοιχεία πολιτικού κριτηρίου για τον ενισχυμένο πολιτικό διάλογο, νομίζω, ότι έχουμε εξασφαλίσει μια λύση που μας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί ο πολιτικός διάλογος έναντι των αποφάσεων του Ελσίνκι, παραμένοντας βέβαια το συνολικό πλαίσιο της απόφασης του Ελσίνκι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση.

    Επομένως, έκλεισε την απάντησή του ο υπουργός Άμυνας, "θα κριθεί στην πορεία η αποφασιστικότητα και η διάθεση της Τουρκίας να υλοποιήσει αυτά τα πράγματα".

    Είναι πολύ φυσιολογικό, είπε, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με πολιτικά κριτήρια, να κριθεί η ετοιμότητα της Τουρκίας να προσαρμοστεί είτε όσο αναφορά το Κυπριακό, είτε όσο αναφορά τα ελληνοτουρκικά και παράλληλα να επικρέμεται στην επιλογή της και την πορεία της η υποχρέωση συμβιβασμού με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά προσδιορίζονται απ' τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Χαρακτήρισε ως καλή και σαφή προοπτική αυτά τα γεγονότα, η οποία μας διευκολύνει στο δρόμο που επιλέξαμε.

    Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι μέχρι σήμερα τόσο η πολιτική ηγεσία αλλά απ' ότι φαίνεται και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, φαίνεται να αποδέχονται αυτόν τον δρόμο. Και πρόσθεσε: "Δεν παραγνωρίζω ότι τα στρατηγικά σχέδια της τουρκικής ηγεσίας είναι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σαφώς επενδύουν και θα συνεχίσουν να επενδύουν στην αναβάθμιση της δύναμης απ' την πλευρά της, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους εξοπλισμούς τους, στα μέσα κλπ. Όμως, την ίδια στιγμή που αποδέχονται αυτήν την προοπτική που πρότεινε πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, αισιοδοξώ και ελπίζω ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να ακολουθήσει αυτό το δύσκολο γι' αυτήν αλλά με πολλές προοπτικές ανοιχτό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΝΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Τη σημερινή κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο που έφερε τον Άρη αντιμέτωπο με τον ΠΑΟΚ σχολίασε ο προπονητής του Άρη Μπάμπης Τεννές. "Δεν είναι η καλύτερη κλήρωση για καμία από τις δύο ομάδες. Κανένας όμως δεν μπορεί να τα βάλει με την κληρωτίδα", είπε ο κ. Τεννές και πρόσθεσε: "Αυτή τη στιγμή όμως δεν μας απασχολεί το Κύπελλο αλλά οι αγώνες του πρωταθλήματος. Με τον ΠΑΟΚ θα ασχοληθούμε αργότερα".

    Ο κ. Τεννές αναφέρθηκε και στον αγώνα με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα τονίζοντας: "η ΑΕΚ είναι μια πάρα πολύ δύσκολη αντίπαλος που γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν παίζει στην έδρα της. Το γεγονός όμως αυτό δεν αφαιρεί από τον Άρη το δικαίωμα να διεκδικήσει ένα θετικό αποτέλεσμα στον αγώνα της Κυριακής. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ένα θετικό αποτέλεσμα πιστεύω ότι θα βοηθήσει την ομάδα εκτός από βαθμολογικά και ψυχολογικά".

    [16] Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2001

    Κίεβο, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:03 UTC+2)

    Η ουκρανική βουλή υιοθέτησε σήμερα τον προϋπολογισμό για το 2001, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

    Τα έσοδα και τα έξοδα που ορίζει ο προϋπολογισμός του 2001 ανέρχονται στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ισοσκελισμένα.

    Τα μεγαλύτερα κεφάλαια θα δοθούν στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, στην ενέργεια, και στην άμυνα.

    Ψήφισαν 249 βουλευτές υπέρ του προϋπολογισμού, 126 κατά, και 4 λευκό.

    Ο.Κ.

    [17] ΔΕΗ: ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Πρόσκληση σε όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί της στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, απευθύνει η ΔΕΗ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανεύρεση στρατηγικού συμμάχου για την είσοδό της στον "νευραλγικό" αυτό τομέα της οικονομίας. Το όριο εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2001.

    Ειδικότερα, το κείμενο πρόσκλησης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται σήμερα στον βρετανικό Τύπο, υπογράφεται από τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο NM Rothschild & Sons Ltd, που έχει οριστεί σύμβουλος της ΔΕΗ.

    Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με το κείμενο, πρέπει να έχουν εμπειρία στο χώρο των διεθνών τηλεπικοινωνιών για να είναι σε θέση να προσφέρουν εκτός από τεχνογνωσία, εξειδικευμένα στελέχη, αλλά και χρηματοδοτικές λύσεις για το εγχείρημα, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω της ΔΕΗ - Τηλεπικοινωνίες, θυγατρικής εταιρίας που δημιούργησε η Επιχείρηση.

    Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υποβληθούν στην EFG Eurobankτην Εθνική Τράπεζα,και την Rothschild που έχουν οριστεί ως σύμβουλοι της ΔΕΗ.

    [18] KANONIKA ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο τα δικαστήρια όλης της χώρας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας τους, μετά από τις προφορικές δεσμεύσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητάνε την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, την γρήγορη και δίκαιη δίκη, καθώς και την αναβάθμιση της γραμματείας των Δικαστηρίων και των υπαλλήλων των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων.

    [19] ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ 2001

    Ρώμη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τη παροχή τροφίμων χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, WFP θα στείλει 90 εκατομμύρια δολάρια για αγορά τροφίμων σε κράτη των Βαλκανίων μέσα στο 2001 και τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν στη Σερβία, ανακοίνωσε ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Ζαν Ζακ Γκρες.

    Η παροχή βοήθειας θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2001 και θα βοηθήσει στην αγορά τροφίμων για ένα εκατομμύριο ανθρώπους που κατανέμονται ως εξής: 700.000 στη Σερβία, 150.000 στο Κοσσυφοπέδιο, 68.000 στο Μαυροβούνιο, 54.500 στην Αλβανία και 7.500 στη ΠΓΔΜ.

    Το κόστος των τροφίμων ανέβηκε στη Σερβία μετά την άνοδο του Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην εξουσία τον Οκτώβριο και την απελευθέρωση των τιμών που ακολούθησε.

    Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ η αύξηση τιμών των τροφίμων έχει δυσκολέψει τη ζωή στους συνταξιούχους, στους άνεργους και στους χαμηλόμισθους στη Σερβία και για αυτό η υπηρεσία θα στείλει αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και λαχανικά σε περιοχές της χώρας που υπάρχουν προβλήματα.

    Αργότερα θα μειωθεί η βοήθεια στη Σερβία καθώς θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας της.

    Ο.Κ.

    [20] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΡ "ΦΙΛΟΔΟΞΗΣ" ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

    Νίκαια, 7 Δεκεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, υπογράμμισε σήμερα τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην κατάληξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και τόνισε ότι θα πρέπει οι ηγέτες να καταλήξουν σε μια "φιλόδοξη" συμφωνία, που θα δώσει νέα ώθηση και δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), και όχι σε μια συμφωνία για χάρη της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης. Σε παρέμβασή του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ένας συνδυασμός μεταρρύθμισης και διεύρυνσης θα καταστήσει την ΕΕ τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά για εμπόριο και επενδύσεις, ένα από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες στο διεθνές σκηνικό, και θα διασφαλίσει τη δημοκρατία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] Ν. ΦΟΝΤΕΝ: "Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

    Νίκαια, 7 Δεκεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    "H σύνοδος της Νίκαιας είναι η σύνοδος των αποφάσεων πάνω στα σημεία που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Επομένως είναι η σύνοδος της αλήθειας", υπογράμμισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν στην παρέμβασή της κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στη Νίκαια.

    Η κ. Φοντέν άρχισε την ομιλία της επαινώντας την Πορτογαλία και τη Γαλλία που κράτησαν τα ηνία αυτόν το χρόνο, που ήταν ολόκληρος αφιερωμένος στον προβληματισμό και τις διαπραγματεύσεις, το αποκορύφωμα και η αποπεράτωση των οποίων πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Νίκαια. Δεν παρέλειψε από τον έπαινο αυτό και τη Φινλανδία, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία αυτής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Εκτίμησε ότι ήδη έχουν σημειωθεί αξιόλογα βήματα προόδου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι τελευταίες δυσκολίες θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν και ότι με ομόφωνη θέληση η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρεθεί σε θέση να απευθύνει σε όλα τα κράτη και σε όλους τους λαούς που την απαρτίζουν, τα δυναμικά και σαφή μηνύματα που όλοι περιμένουν από μία σύνοδο, τόσο ιστορικής σημασίας.

    "Η επιτυχία στη Νίκαια σημαίνει να βρεθούμε σε θέση να ανοίξουμε την πύλυ μίας διεύρυνσης που θα είναι ευεργετική για όλους, διότι θα έχουν αποδεχθεί να συμβιβάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ώστε να μεταρρυθμίσουμε τα θεσμικά μας όργανα, καθιστώντας τα περισσότερο αποτελεσματικά και περισσότερο δημοκρατικά.

    Σημαίνει να καταδείξουμε στους συμπολίτες μας ότι η Ενωση βασίζεται πάνω σε αξίες, οι οποίες έχουν κατοχυρωθεί σε ένα Χάρτη που θα είναι κοινός για όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες που ζουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τόνισε.

    Η κ. Φοντέν μετέφερε την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα λεπτότερα ζητήματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όπως την εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα.

    "Το τελικό ζητούμενο της διεύρυνσης είναι ευρύτερο: είναι η επανένωση, εν ευθέτω χρόνω, ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας μέσα σε ένα κοινό δημοκρατικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

    Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης αναστατώθηκε από τις αλλαγές στα Βαλκάνια, απόδειξη δε της νέας κατάστασης παρέχει η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του Ζάγκρεμπ. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη, έστω και αν παραμένουν ακόμη ορισμένες φλεγόμενες εστίες. Σπαρασσόμενες χθες, εύθραυστες ακόμη σήμερα, οι χώρες αυτές προχωρούν στην οδό της δημοκρατίας και βρίσκονται πλέον και αυτές σε μία προοπτική προσχώρησης. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου.

    Ταυτόχρονα αρνητικά σήμερα εκπέμπονται προς την κοινή γνώμη των χωρών μας. Σε ορισμένες υποψήφιες χώρες, όπου αποκαλύπτεται ότι η δημοκρατική κουλτούρα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, για παράδειγμα στη Ρουμανία, η επικαιρότητα μας δείχνει ότι οι πειρασμοί του παρελθόντος μπορεί να επανεμφανιστούν ανά πάσα στιγμή.

    Η κ. Φοντέν τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητά επιμόνως την εδραίωση μέσα στο κοινό νομικό σύστημα τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ενωση. Κεφαλαιώδες βήμα θα είναι η διακήρυξη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, είπε τονίζοντας ότι ο Χάρτης δεν αποβλέπει μόνο να προστατεύσει τους πολίτες από τις ενδεχόμενες υπερβάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Αποβλέπει, επίσης, υπογράμμισε, να προστατεύσει τα κράτη - μέλη από μία επιστροφή στο παρελθόν που θα ήταν ασυμβίβαστη με τις κοινές αξίες αναφοράς μας.

    "Το να δοθεί στο Χάρτη νομική αξία ισοδυναμεί με το να δηλώσουμε ότι οι αξίες αυτές μας δεσμεύουν όλους, τόσο τα κράτη μέλη, όσο και τις υποψήφιες χώρες, κατά τρόπο ακατάλυτο. Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί τα κράτη μέλη να προσδώσουν στο Χάρτη τη νομική ισχύ από την οποία θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά του, πραγματοποιώντας τουλάχιστον σχετική αναφορά στο άρθρο 6 της Συνθήκης και με την προοπτική, αμέσως μετά τη Νίκαια, ενός προοιμίου στο μελλοντικό Σύνταγμα της Ενωσης. Αραγε ποιο επιχείρημα θα μπορούσε να να δικαιολογήσει το αντίθετο;", τόνισε.

    Στην ίδια λογική, είπε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη πρόταση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης να προστεθεί ένας μηχανισμός προληπτικού χαρακτήρα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των δημοκρατικών αρχών, πάνω στις οποίες εδράζεται η Ενωση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της κατάλληλης και ανάλογης δράσης, επισήμανε.

    [22] ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Σε ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας προέβη ο ΟΑΕΔ για τη λειτουργία του γραφείου ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων, το οποίο ανέπτυξε επιτυχώς τη δραστηριότητά του για ένα έτος, σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ).

    Στην υπογραφή της νέας προγραμματικής συμφωνίας συμμετέχει ως τρίτος φορέας ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και των προέδρων των ΒΕΘ και ΟΒΣΘ, Α. Ευλογημένου και Σ. Ζαχαρέλη, αντίστοιχα.

    Ηδη, έχει σταλεί στη διοίκηση του ΟΑΕΔ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και η βεβαίωση έναρξης λειτουργίας του γραφείου για το έτος 2000-2001.

    Σκοπός του γραφείου ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων είναι η ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών, που θα παρέχονται δωρεάν προς τους ανέργους, με στόχο την υποστήριξή τους και την ενθάρρυνσή τους για την εξεύρεση απασχόλησης, καθώς και η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και πληροφόρησης για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, τα προγράμματα διακίνησης του εργατικού δυναμικού και για κάθε άλλο πρόγραμμα ή μέτρο που λαμβάνει ο ΟΑΕΔ και αποσκοπεί στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας.

    [23] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "Μεταφορά Τεχνολογίας & Μικρο - Μεσαίες Επιχειρήσεις", κοινοποιήηκε από τον κύριο διοργανωτή φορέα, το Ελληνικό Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΕ ( Ε-ΚΜΤ), μέλος του ομίλου εταιριών ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ, η υπογραφή του πρωτοκόλλου προθέσεων συνεργασίας στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας αποτελεί το επισφράγισμα των επαφών με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, μετά από την ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων φορέων Ε-ΚΜΤ, AU - KOSGEB Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομοσπονδία Χρηματοδοτικής Υποστήριξης των Καινοτόμων ΜΜΕ της Ρωσίας - FASIE και το Επιμελητήριο Προώθησης Καινοτομιών του Ευξείνου Πόντου στην Ουκρανία - BSIC.

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι υπογράφοντες φορείς συναινούν στην έναρξη δραστηριοτήτων διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας. Ειδικότερα οι φορείς συναινούν στην προσέλκυση και υποστήριξη των ΜΜΕ των χωρών της παρευξείνιας περιοχής μέσω των ανταλλαγών τεχνογνωσίας σε θέματα μεταφοράς και τεχνολογίας, στην παροχή τεχνικής υποστήριξης και συμμετοχής των ΜΜΕ σε επιμορφωτικές δραστηριότητες και στην ανάπτυξη, υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση έργων μεταφοράς τεχνολογίας στις παρευξείνιες χώρες, καθώς και τη χρηματοδότηση αυτών.

    Την ευθύνη υλοποίησης των πράξεων του πρωτοκόλλου φέρουν: Για το Ε-ΚΜΤ ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπρος Πυργιώτης, για το AU-KOSGEB ο διευθυντής Δρ. Selim Ondes, για τη FASIE ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Dr. Sergey Polyakov και για το BSIC ο πρόεδρος Prof. Yuriy Zhukov.

    Με την πρωτοβουλία αυτή, το Ε-ΚΜΤ, εδραιώνει τη θέση του σαν τον πλέον σύγχρονο οργανισμό μεταφοράς τεχνολογίας και στήριξης των ΜΜΕ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάδειξη του προβαδίσματος και των πλεονεκτημάτων της χώρας μας στον κρίσιμο αυτό τομέα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 7 December 2000 - 19:13:40 UTC