Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] MHNYMA ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [02] ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [03] ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ- ΤΣΕΝΕΪ
  • [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.000 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ Χ.Α
  • [05] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ Ε.ΚΑΤ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ
  • [06] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ
  • [07] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [08] ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
  • [10] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η "ΩΜΕΓΑ ΑΧΕΠΕΥ"
  • [11] ΠΑΡΤΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ "ΒΛΕΠΕΙ"
  • [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ
  • [15] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΣΒΙΜΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
  • [17] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΑΜ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΣΕ ΚΑΜΠ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ
  • [20] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
  • [21] ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ
  • [22] ΠΟΛΟ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
  • [23] ΒΟΛΕΪ WORLD LEAGUE: ΑΥΡΙΟ ΡΙΧΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ "ΦΑΪΝΑΛ-8" Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ
  • [24] ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ
  • [25] CIA: Η ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ
  • [26] ΝΕΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΔΗΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [27] ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΕ
  • [28] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [29] "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Α.Δ.Α.
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΑΚΝΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • [31] 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΡΜΗΣ
  • [32] "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ" ΣΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
  • [33] "ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ" ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  • [01] MHNYMA ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (14:30 UTC+2)

    Σαφές μήνυμα στα μέλη της νέας κυβέρνησης να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, να συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης και να υπάρξει ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν συμπαθεί τις συχνές αλλαγές, καθώς, όπως είπε, τον ενδιαφέρει η συνέχεια, όμως υπογράμμισε ότι αν διαπιστώσει πως είναι απαραίτητη κάποια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, θα την κάνει χωρίς δισταγμό για να τρέξουν τα πράγματα.

    Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τους ευχήθηκε γρήγορη προσαρμογή και αποτελεσματικότητα και ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα συνέλθει και πάλι το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη γρήγορη προώθηση των κυβερνητικού έργου. Επανέλαβε εξάλλου ότι απομένουν εννέα μήνες ως τις εκλογές τις οποίες προσδιόρισε και πάλι στην άνοιξη του 2004.

    Σημειώνεται ότι αύριο θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή και την Τετάρτη το Εκτελεστικό Γραφείο. Η νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τοποθετείται την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, η διυπουργική επιτροπή για τα ολυμπιακά έργα.

    Μιλώντας ειδικότερα για τους προσανατολισμούς της κυβέρνησης το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι χρειάζεται φροντίδα προς τον πολίτη και καταπολέμηση αρνητικών φαινομένων που αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών. Συγκεκριμένα έφερε ως παράδειγμα το θέμα της εξυπηρέτησης των μεταναστών και το φαινόμενο της παραπλάνησης ορισμένων πολιτών εκ μέρους τραπεζών που τους αποστέλλουν πιστωτικές κάρτες και τους τις χρεώνουν χωρίς να είναι πελάτες τους.

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι ο ίδιος παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος ώστε να διαπιστώνεται η πρόοδος που σημειώνεται αλλά και οι αδυναμίες στην εφαρμογή του. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι θα έχει συνεχείς επαφές με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί του και να φανούν τα αποτελέσματα στον ελληνικό λαό.

    Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ ιδίαν με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και ειδικότερα τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

    [02] ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (14:45 UTC+2)

    Με αναφορές στους στενούς του συνεργάτες αλλά και στη σημασία του έργου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τους πολίτες αποχαιρέτισε το υπουργείο ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και παραχώρησε τη θέση του στον νέο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη.

    Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου ο κ. Χρυσοχοϊδης έπλεξε το εγκώμιο των συνεργατών του, αρχηγού της ΕΛΑΣ Φώτη Νασιάκου, εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Φούρλα και διοικητή της ΕΥΠ κ. Αποστολίδη ενώ χαρακτήρισε φίλο του τον νέο υπουργό κ. Φλωρίδη. Είπε ακόμη ότι είναι ένας άνθρωπος με τολμηρές απόψεις, που έκανε τομές από όπου και αν πέρασε.

    «Πράγματι στο υπουργείο αυτό που ήταν για πάρα πολλά χρόνια περιφρονημένο και περιθωριακό αξίζει να έρχονται οι καλύτεροι πολιτικοί, γιατί το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, το έχει ανάγκη η χώρα» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Ο Γιώργος Φλωρίδης μαζί σας θα συνεχίσει την προσπάθειά μας, γιατί χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά ακόμα».

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης επισήμανε ότι κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατέκτησε μια πολύ υψηλή θέση στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών γιατί αυτό το υπουργείο με τα Σώματα που εποπτεύει καλείται να προασπίσει βασικές, ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες.

    [03] ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ- ΤΣΕΝΕΪ

    Αγκυρα, 7 Ιουλίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι για τη νέα ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης, Ντικ Τσένεϊ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Τύπου της τουρκικής πρωθυπουργίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών τηλεφώνησε το μεσημέρι στον Τούρκο πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την μεταφορά των 11 Τούρκων στρατιωτών, που είχαν συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή από τις αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, στη Σουλεϊμανίγιε.

    Ο κ. Τσένεϊ διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια του περιστατικού, που οδήγησε σε νέα ένταση τις σχέσεις Αγκυρας- Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή επιτροπή που αποφασίστηκε να συσταθεί για αυτόν τον σκοπό, θα συνεδριάσει αύριο, στο Κιρκούκ, στις 10 το πρωί (τοπική ώρα).

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή των 11 Τούρκων στρατιωτών στη Σουλεϊμανίγιε και ζήτησε να βρεθούν οι υπαίτιοι για τη δημιουργία της νέας εστίας έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

    [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.000 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Κατακόρυφη άνοδο σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας μάλιστα πάνω από το επίπεδο των 2.000 μονάδων, με αιχμή του δόρατος τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών στις τράπεζες και τους κλάδους των εκδόσεων και εκτυπώσεων και των ασφαλειών.

    Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η ομαλή εξέλιξη στην πολιτική σκακιέρα, αλλά και η έντονα ανοδική τάση που επικρατεί από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,54% και εκτοξεύτηκε στο επίπεδο των 2.016,66 μονάδων, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.957,92 και 2.016,22 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 198,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4.740.635,88 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, η πλειοψηφία των 332 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι μόλις 16 πτωτικών και 28 αμετάβλητων.

    Κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων εμφάνισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή των ογδοντάρη της μικρής, ο οποίος «γκάζωσε» με ρυθμό 4,37%.

    Ο δείκτης MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 3,90%, ο FTSE/ASE 140 έτρεξε με ρυθμό 3,77% και ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips σημείωσε άνοδο κατά 3,65%.

    Σε θετικό πεδίο τερμάτισαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να υπερισχύει έναντι του δεύτερου, αφού έτρεξε με ρυθμό της τάξης του 4,91%, έναντι ποσοστού 1,09% για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον δείκτη των τραπεζών, τη μεγαλύτερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν η Εμπορική Τράπεζα (6,45%) και η Alpha Bank (6,38%).

    Ανοδικά κινήθηκαν στο σύνολό τους και οι 21 επιμέρους δείκτες με αυτόν των εκδόσεων και εκτυπώσεων να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 11,25%, συνεπεία της ισχυρής ανόδου για τις μετοχές των εταιριών Καθημερινή (17,13%), ΔΟΛ (15,28%) και Τεχνικές Εκδόσεις ΑΕ (8,29%).

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 7,86% εμφάνισε και ο δείκτης των ασφαλειών, με τις μετοχές των Εθνική ΑΕΕΓΑ και της Ευρωπαϊκής Πίστης να προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, τερματίζοντας στο +11,86% και +7,06% αντίστοιχα.

    Με άνοδο, άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων κινήθηκαν κατά σειρά οι δείκτες των συμμετοχών (4,84%), κατασκευαστικών (4,83%) και επενδύσεων (4,44%).

    Αισθητά κέρδη, άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων, κατέγραψαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (3,25%), βιομηχανιών (3,52%), ειδών λύσεων πληροφορικής (3,27%), της κλωστοϋφαντουργίας (3,35%), της παράλληλης αγοράς (3,58%), των τροφίμων και ποτών (3,94%), της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (3,67%) και του χονδρικού εμπορίου (3,06%).

    Κατά 2,92% ενισχύθηκε ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 2,20% του λιανικού εμπορίου, κατά 2,11% της πληροφορικής, κατά 1,81% των διυλιστηρίων και κατά 1,335 της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    [05] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ Ε.ΚΑΤ.Ο. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΗΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Συμβουλές προς τους καταναλωτές όσον αφορά την αγορά κατάλληλων γυαλιών για τη σωστή προφύλαξη από τον ήλιο δίνει η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο.

    Οπως επισημαίνει τα τελευταία χρόνια η υψηλή ένταση των υπεριωδών ακτινών του ήλιου, που τροφοδοτείται από τη διεύρυνση της τρύπας του όζοντος στην ατμόσφαιρα, προκαλεί σοβαρά και αυξανόμενα προβλήματα στην υγεία των ματιών.

    Η παρατεταμένη έκθεση στην αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB που φτάνει στην επιφάνεια της γης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην όραση, ακόμη και να οδηγήσει στην απώλειά της. Οπως τονίζει η E.KAT.O. οι επιπτώσεις μπορεί να είναι:

    - Αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων του κερατοειδή και του αμφιβληστροειδή

    - Εμφάνιση καταρράκτη και εγκαύματα στα βλέφαρα

    - Δημιουργία ερεθισμών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες (εκφύλιση της ωχράς κηλίδας)

    - Εντονο πόνο και μείωση της όρασης (φωτοεπιπεφυκίτιδα)

    Παρ΄ όλη την ενημέρωση για την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι γεγονός ότι το 70% των γυαλιών ηλίου που αγοράζουν οι Ελληνες κάθε χρόνο είναι ακατάλληλα για τα μάτια, λόγω κακής κατασκευής ή και επικίνδυνων για την υγεία υλικών.

    Η Ε.ΚΑ.Τ.Ο. δίνει τις παρακάτω συμβουλές για την αγορά γυαλιών ηλίου:

    - Να έχουν 99% ή 100% απορροφητικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, ώστε να προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB.

    - Να συνοδεύονται από ειδικό πιστοποιητικό και εγγύηση

    - Να είναι ειδικά επεξεργασμένα

    - Να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (να φέρουν το σήμα CE)

    - Να δίνεται προσοχή και στο υλικό κατασκευής του σκελετού των γυαλιών, καθώς πολλοί είναι κατασκευασμένοι από κράματα μετάλλων ή συνθετικά υλικά που προκαλούν δερματοπάθειες ή αλλεργίες

    - Το χρώμα του φακού μπορεί να είναι ανοιχτού ή σκούρου χρώματος, αρκεί να έχει μεγάλη απορροφητικότητα. Προτιμήστε πάντως την αγορά και χρήση πράσινων ή καφεπράσινων γυαλιών ηλίου, τα οποία δεν μειώνουν τις χρωματικές αντιθέσεις.

    - Η αγορά τους να γίνεται μόνο από καταστήματα οπτικών και όχι από πλανόδιους μικροπωλητές ή περίπτερα.

    Η σωστή προφύλαξη από τον ήλιο είναι απαραίτητη. Συγκεκριμένα, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (μεταξύ 11 πμ και 4 μμ), όπου ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και τα επίπεδα του όζοντος στα πιο χαμηλά επίπεδα, κρίνεται σκόπιμη. Ειδικότερα τα παιδιά, τα οποία αποτελούν μία ευπαθή ομάδα στην ακτινοβολία του ήλιου, είναι απαραίτητο να φορούν αντηλιακό, καπέλο με μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των γυαλιών, τα οποία θα πρέπει να έχουν ανθεκτικό σκελετό και οι φακοί τους να είναι από πλαστικό για να μη σπάνε, ώστε οι πιθανότητες τραυματισμού να είναι ελάχιστες. Ολέθριο σφάλμα είναι να φορούμε γυαλιά ηλίου σε παιδιά κάτω των 4 ετών, γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουμε βλάβες στην όρασή τους.

    [06] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (20:22 UTC+2)

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι το τεκμήριο της σύγχρονης, ασφαλούς και ισχυρής Ελλάδας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα: "Ολυμπιακοί Αγώνες & Διεθνείς Σχέσεις: Παραδοσιακή Εξωτερική Πολιτική και Πολυμερής Διπλωματία", που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004".  

    «Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Ελλάδας έχουν τους δικούς τους συμβολισμούς. Τονίζουν τις πανανθρώπινες αξίες, το σεβασμό του ''μέτρου'', ενώ παράλληλα μεταφέρουν το μήνυμα της νέας, σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδας που επάξια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή διπλωματική κονίστρα έχοντας, πλέον, καταλάβει περίοπτη θέση στην οργανωμένη κοινωνία των εθνών», τόνισε.

    «Για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την πολιτική που χαράσσουμε, οι αγώνες σηματοδοτούν συγκεκριμένες προκλήσεις και καθήκοντα:

    - Ενεργοποιούμε τον ομογενειακό ελληνισμό δημιουργώντας το σώμα των εθελοντών ομογενών που θα συνδράμουν στην επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων.

    - Προβάλλουμε ολοκληρωμένα το μήνυμα της Ολυμπιάδας στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων και στους Διεθνείς Οργανισμούς.

    - Υποστηρίζουμε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και προωθούμε το μήνυμα της Εκεχειρίας στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Αγώνων και στο περιβάλλον των διεθνών σχέσεων

    - Διοργανώσαμε τις πολιτιστικές εβδομάδες στις σημαντικότερες πόλεις του εξωτερικού, με σημαντικότατη συμμετοχή της Ομογένειάς μας», ανέφερε.

    Τέλος, τόνισε ότι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ισχυροποιείται η θέση της χώρας στο διεθνές σύστημα, ωφελείται πολύπλευρα ο τουρισμός, λόγω της διεθνούς προβολής της χώρας και της έλευσης  χιλιάδων θεατών για τους Αγώνες, προβάλλονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και δημιουργούνται οι δυνατότητες τόνωσης των εξαγωγών, ενώ αυξάνονται οι δυνατότητες της εγχώριας επιχειρηματικότητας μέσω της σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών με επιχειρηματικούς παράγοντες του εξωτερικού.

    [07] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, υπό πρίσμα των Διεθνών Σχέσεων και της Διπλωματίας, είναι στο επίκεντρο του Διεθνούς Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Βουλιαγμένη. Το διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με την υποστήριξη του «Αθήνα 2004».

    «Η κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, που καλλιεργείται μέσα από τις έννοιες της ισότητας και της άμιλλας, αποτελεί και σήμερα εγγύηση για δημοκρατικές εξελίξεις. Παράλληλα, η προσέγγιση ατόμων και λαών, μέσω των αθλητικών οργανώσεων, διαμορφώνει τις καταλληλότερες συνθήκες σύγκλισης των κοινωνιών του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη μας, υπό την έννοια του σεβασμού και όχι της διάλυσης των πατρίδων», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και Μέλος του Δ.Σ. του «Αθήνα 2004», Νίκος Φιλάρετος.

    Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κώνστα, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ως πηγή «ήπιας ισχύος», ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο κρατικού κύρους.

    Οπως είπε, απόδειξη της σημασίας, που αποδίδουν τα κράτη στην ήπια ισχύ, απορρέουσα από τον αθλητισμό, αποτελούν οι υψηλοί προϋπολογισμοί των αρμόδιων Υπουργείων, Υφυπουργείων, Γενικών Γραμματειών, που συχνά οδηγούν σε υψηλές επιδοτήσεις των αθλητών και μάλιστα, ανάλογα με τη συμβολή τους, πραγματική ή δυνητική, στο εθνικό κύρος.

    «Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φροντίζουν να είναι παρόντες στις μεγάλες αθλητικές αναμετρήσεις, να συγχαίρουν τους αθλητές, όταν επιτυγχάνουν και να δείχνουν συντετριμμένοι, όταν αποτυγχάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώνστας.

    Μίλησε ακόμη, για έμμεση και όχι άμεση εμπλοκή των κυβερνήσεων στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, λόγω της σχετικής αυτονομίας που απολαμβάνουν οι φορείς (Δ.Ο.Ε.) και οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες, κάτι που επιτρέπει στις αθλητικές εκδηλώσεις να καταστούν σημείο επαφής ανάμεσα σε μεμονωμένους αθλητές ή ομάδες από χώρες, που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη ή δεν διατηρούν φιλικές σχέσεις.

    Τέλος, έκανε λόγο για καινούριους προβληματισμούς άμεσα συνδεδεμένους με την παγκοσμιοποίηση.

    «Από τη μία πλευρά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το πλέον παγκοσμιοποιημένο αθλητικό γεγονός και αυτό τους καθιστά το καλύτερο μέσο προβολής οποιασδήποτε διαφημιστικής εκστρατείας για οικονομικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Παράλληλα όμως, δημιουργούν ευκαιρίες επηρεασμού της κρατικής, αλλά και της διεθνούς πολιτικής, προς κατευθύνσεις που προάγουν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά και βελτιώνουν συνολικά την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής», κατέληξε ο κ. Κώνστας.

    Για την επίδραση της Διεθνούς Πολιτικής στον Αθλητισμό, από τον Διπολισμό στην Μεταψυχροπολεμική Εποχή, μίλησε ο Pal Schmitt από την Ουγγαρία, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ ο Kal Holsti, Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου British Columbia, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, ανέπτυξε την επίδραση του Αθλητισμού στην Εδραίωση της Κρατικής Υπόστασης.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της πολιτικής μιας χώρας, υποστήριξε ο Petter Ronningen, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθησαν στο Lillehamer της Νορβηγίας το 1994.

    Κ. Κούτρα

    [08] ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΤ. ΜΠΕΝΟΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Την πρόθεση του να μην πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές γνωστοποίησε ο απερχόμενος υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο κ. Μπένος εξέφρασε την πικρία του για τη μη συμμετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τόνισε, ωστόσο ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη.

    Τόνισε, δε, ότι στα 25 χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική ζωή έχει αποκρούσει όλες τις εξωθεσμικές προτάσεις και στο οικογενειακό του εισόδημα δεν έχει εισρεύσει ούτε μία δραχμή πέρα από τα θεσμικά χρήματα του δημάρχου και του βουλευτή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μπένου, ενώ για τον αντικαταστάτη του, Νίκο Μπίστη, επισήμανε ότι η παρουσία του στο υπουργείο σηματοδοτεί κάτι νέο.

    Ο κ. Μπίστης εξέφρασε την εκτίμηση του στο πρόσωπο και στο έργο του κ. Μπένου και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για να συνεχίσει το έργο που παράγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και για να βοηθήσει στη συγκρότηση της ευρείας Κεντροαριστεράς παράταξης.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει ενωμένο «πάνω στη βάση ενός νέου προγράμματος, συνέχειας ενός έργου, κοιτάζοντας όχι μόνο τους επόμενους δέκα μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια» και να βρεθεί κοντά στον πολίτη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Αφού επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεθεί και ως κόμμα και ως κυβέρνηση πολύ κοντά στον πολίτη, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως το πνεύμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν πως «κανένας δεν περισσεύει και όλοι πρέπει να δουλέψουμε προς αυτόν το στόχο».

    Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να αναλάβει ηγετική πρωτοβουλία μέσα στο ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Κώστα Λαλιώτη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «ο Κώστας (Λαλιώτης) έχει και θα έχει πάντα θέση κοντά, μέσα, και με δυναμισμό, σ΄ όλους τους αγώνες και τις πρωτοπορίες του κόμματος».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, παράλληλα, στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας στον εξωτερικό τομέα, όπως το Κυπριακό, η πορεία των Βαλκανίων και οι ελληνοτουρικές σχέσεις.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, ο υπουργός διευκρίνισε ότι γίνεται προσπάθεια αφενός μεν να βοηθήσουμε τη γείτονα στη δική της ευρωπαϊκή πορεία, αφετέρου δε να ξεπεραστούν ιστορικά ζητήματα που έχουν χωρίσει τους δύο λαούς αλλά που σήμερα ανοίγεται μια προοπτική τελείως διαφορετική.

    Κληθείς να σχολιάσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και αν μπορεί να αλλάξει η πολιτική με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν οι θεσμοί με ένα τρόπο και στο κόμμα και στην κυβέρνηση, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής και του πολίτη, να βρεθούμε κοντά στον πολίτη και να συστρατευθούμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το σημαντικό έργο και πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε».

    [10] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η "ΩΜΕΓΑ ΑΧΕΠΕΥ"

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (17:54 UTC+2)

    Ανοδική βλέπουν τη βραχυχρόνια τάση τόσο του FTSE 20, όσο και του FTSE 40 οι αναλυτές της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ, όπως αναφέρεται σε σχετικό report με ημερομηνία 7 Ιουλίου 2003.

    Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο report και ιδιαίτερα όσον αφορά στον FTSE 20, με την τιμή κατά το κλείσιμο της Παρασκευής (04/07/2003) να διαμορφώνεται στις 970 μονάδες, η πρώτη αντίσταση τοποθετείται μεταξύ 995 1.000 μονάδων, ενώ η δεύτερη τοποθετείται στις 1.035 μονάδες.

    Ως πρώτο σημείο στήριξης για τον FTSE 20, οι αναλυτές της τεχνικής ανάλυσης της Ωμέγα βλέπουν τις 945 μονάδες, ενώ ως δεύτερο σημείο στήριξης εκτιμάται πως είναι οι 925 μονάδες.

    Όπως αναφέρεται στο ίδιο report, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο FTSE 20 κινήθηκε πλαγιο-ανοδικά με κύριο χαρακτηριστικό τις μικρές διακυμάνσεις, γεγονός που έκανε τους πωλητές διστακτικούς για περαιτέρω κινήσεις, ενώ οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τον FTSE 40, η τεχνική ανάλυση της Ωμέγα αναφέρει πως με τιμή κατά το κλείσιμο της Παρασκευής (04/07/2003) να βρίσκεται στο επίπεδο των 210 μονάδων, η πρώτη αντίσταση τοποθετείται στις 210 μονάδες, ενώ η δεύτερη στις 222 μονάδες.

    Σχετικά με την στήριξη εκτιμάται πως πρώτο σημείο στήριξης θα αποτελέσουν οι 200 μονάδες, ενώ δεύτερο σημείο στήριξης θα αποτελέσουν οι 194 μονάδες.

    Σύμφωνα με το ίδιο report της Ωμέγα και όσον αφορά στον FTSE 40 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 200 μονάδων, που το τεχνικό τμήμα ανάλυσης της Ωμέγα είχε ορίσει ως στήριξη στην προηγούμενη ανάλυσή του, εμφανίζοντας την απροθυμία των πωλητών για περαιτέρω κινήσεις, ενώ από την άλλη, οι αγοραστές τοποθετούσαν επιλεκτικές τοποθετήσεις.

    [11] ΠΑΡΤΙ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Πάρτι ανόδου, σημειώνεται σε όλα σχεδόν τα ξένα χρηματιστήρια, προεξάρχουσας της Wall Street. Στις 5.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος o Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά 2,08%, φτάνοντας στις 9.258,87 μονάδες, ενώ ο Nasdag κέρδιζε 2,78%, ανεβαίνοντας στις 1.709,65 μονάδες και ο δείκτης S&P ήταν ανεβασμένος κατά 1,91%, στις 1.004,52 μονάδες.

    Ανάλογη εικόνα ανόδου, επικρατούσε και σε όλα σχεδόν τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το δείκτη DAX στη Γερμανία να κερδίζει 3,35%, σκαρφαλώνοντας στις 3,348.29 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης CAC-40 κέρδιζε 3.29%, στις 3,173.46 μονάδες και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 ήταν ανεβασμένος κατά 1,23%, στις 4,070.90 μονάδες.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (17:45 UTC+2)

    Την πορεία συνεργασίας των χρηματιστηρίων Αθηνών και Κύπρου, με σκοπό την οριστικοποίηση των προτάσεων που αφορούν σε θέματα παράλληλης και δευτερογενούς εισαγωγής εταιρειών στα δυο χρηματιστήρια, δημιουργίας αγοράς παραγώγων προϊόντων στο Χρηματιστήριο Κύπρου, καθώς και άλλα θέματα ανάπτυξης εργασιών, έθεσαν επί τάπητος παράγοντες των δύο αγορών, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Η συνάντηση έγινε παρουσία του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου κ. Κλεάνθους, του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ Νώντα Μεταξά και της διοίκησης και των υψηλόβαθμων στελεχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, της ΕΤΕΣΕΠ και της ΑΣΥΚ.

    Στο πλαίσιο εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου της παράλληλης και δευτερογενούς εισαγωγής εταιριών στα δύο χρηματιστήρια, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο σύγκλισης των προϋποθέσεων εισαγωγής και η διαδικασία που θα ακολουθείται από τις δύο αγορές, ώστε να διευκολύνεται η ταχεία εισαγωγή των εταιριών.

    Αποφασίστηκε δε εκπρόσωποι των δύο αγορών να προβούν σε επαφές και παρουσιάσεις σε εταιρίες που ενδιαφέρονται να οδεύσουν προς την παράλληλη ή δευτερογενή εισαγωγή στα δύο χρηματιστήρια, ώστε να ξεκινήσει σύντομα η εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας.

    Συμφωνήθηκε η διασύνδεση των συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού των δύο χρηματιστηρίων, προκειμένου να είναι δυνατή η τήρηση συμπληρωματικών αρχείων ως προς τα μετοχολόγια των εισηγμένων εταιριών που διαπραγματεύονται και στα δυο χρηματιστήρια.

    Επίσης, συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας σε σχέση με το θεσμικό και τεχνικοοικονομικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς παραγώγων, σχέδιο το οποίο έχει ήδη επεξεργαστεί το ΧΑ- Αγορά Παραγώγων και η ΑΣΥΚ και θα αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη της αγοράς παραγώγων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Αποφασίστηκε δε η οργάνωση ειδικής ημερίδας εργασίας για θέματα τεχνολογικής συνεργασίας, το Σεπτέμβριο του 2003 στη Λευκωσία, όπου θα εξεταστούν οι τεχνικές δυνατότητες και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση κοινής πληροφόρησης όσον αφορά τις δύο αγορές σε πρώτη φάση και την ανταλλαγή εντολών μεταξύ των δύο αγορών.

    Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια για την ανάπτυξη των εργασιών, αποφασίστηκε να εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα των σταυροειδών συμμετοχών των μελών στα δύο χρηματιστήρια (cross membership), αλλά και να υπάρξει συνεργασία των δυο χρηματιστηρίων, με την από κοινού οργάνωση παρουσιάσεων και με τη συμμετοχή των εισηγμένων εταιριών σε Κύπρο, Ελλάδα, Λονδίνο, Τελ Αβίβ και Νέα Υόρκη για την προώθηση των αγορών.

    [13] ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ "ΒΛΕΠΕΙ" Η ΝΔ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (17:31 UTC+2)

    Για ανευθυνότητα και κατάφωρες αδικίες στην πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην ασφαλιστική κατάσταση του προσωπικού των Αεροπορικών Επιχειρήσεων έκαναν λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, και ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών του κόμματος, Νίκος Αγγελόπουλος, μετά τη συνάντησή τους με το προεδρείο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

    «Η πολιτική της Κυβέρνησης Σημίτη σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική κατάσταση του προσωπικού των Αεροπορικών Επιχειρήσεων διακρίνεται για την ανευθυνότητά της και τις κατάφωρες αδικίες, στις οποίες καταλήγει, όπως καταδεικνύει και η ακόλουθη κραυγαλέα αντίφαση: Από τη μία μεριά προώθησε με κάθε μέσο, τουλάχιστον ως το 2002, οπότε και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «εξυγίανσης», την πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων σε αεροπορικές επιχειρήσεις, οδηγώντας, κατ' αυτόν τον τρόπο και μέσα σε μια εξαετία, στον υπερδιπλασιασμό των συνταξιούχων. Και, από την άλλη, αδυνατώντας ν' ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που δημιούργησε η μεγάλη αυτή αύξηση των συνταξιούχων, προχώρησε σταδιακώς στην καθιέρωση δυσμενέστερου καθεστώτος, παγώνοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις την τελευταία τριετία» ανέφεραν τα δυο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι κύριοι Παυλόπουλος και Αγγελόπουλος κατηγόρησαν, επίσης, την κυβέρνηση για προώθηση δύο κατηγοριών ασφαλισμένων, τονίζοντας πως καθιερώνονται έτσι "συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων" και διαχωρίζονται σε προνομιούχοι και μη, ενώ δεσμεύτηκαν για την επανεξέταση του όλου ζητήματος όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλθει στην εξουσία.

    [14] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (17:24 UTC+2)

    Για απελπιστική κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών της Β. Ελλάδας από την ανεξέλεγκτη δράση των κυκλωμάτων του παρεμπορίου κάνει λόγο ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

    Με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να μάθει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί το φαινόμενο του παρεμπορίου που πλήττει καίρια τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και ιδιαίτερα αυτόν της Β. Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Καλαφάτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «τζίρος» του παρεμπορίου, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ανέρχεται σε πανελλαδικό επίπεδο στα 1,2 δισ. ευρώ, ότι οι παράνομες εισαγωγές προϊόντων οδήγησαν σε «λουκέτο» συνολικά 2.400 επιχειρήσεις και πως τα κυκλώματα του παρεμπορίου εκμεταλλεύονται σε πανελλήνια κλίμακα 50.000 οικονομικούς μετανάστες.

    Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει, επίσης, ότι «η δράση των κυκλωμάτων παρεμπορίου δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση και στη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού, πλήττοντας το οργανωμένο εμπόριο».

    [15] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Ξανά στους δρόμους βγαίνουν από αύριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ύστερα από τη νέα εκτροπή που σημειώθηκε σήμερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με την άρνηση του ΠΑΣΥΞΕ να υπογράψει τη συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, αφού καταδίκασαν τη στάση του ΠΑΣΥΞΕ ως υπαναχώρηση και αθέτηση συμφωνίας, ανακοίνωσαν ότι από αύριο κατέρχονται σε απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεία μέλη του ΠΑΣΥΞΕ, με εξαίρεση όσους ξενοδόχους υπογράψουν τη συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΝ - ΣΒΙΜΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

    Στρασβούργο, 7 Ιουλίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα έχει στο τέλος αυτού του μήνα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ, με επίκεντρο της συζήτησης τρόπους συνεισφοράς του ΣτΕ στην προώθηση επίλυσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σβίμερ είπε ότι θα αναφέρει τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Στρασβούργο. "Θα αναφέρω στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης και θα ζητήσω τις απόψεις του για το πώς θα συνεισφέρουμε στο μέλλον", είπε ο κ. Σβίμερ, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει "μόνο σε πλήρη συμφωνία με τα Ηνωμένα Εθνη".

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχές με τον τρόπο που ο οργανισμός έχει αναμειχθεί στην ετοιμασία του σχεδίου Ανάν, δήλωσε νωρίτερα ο κ. Σβίμερ σε ομιλία του στη συνάντηση των εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

    Στην ομιλία του, που δημοσιοποιήθηκε αργότερα το απόγευμα, ο κ. Σβίμερ είπε ότι το σχέδιο Ανάν "μπορεί να έχει κάποια ελαττώματα".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου την εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα για την Αθήνα, είπε ότι το Κυπριακό θα συζητήσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη συνήθη συνάντηση που έχει ο κ. Ανάν με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που προσφωνούν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο, μετά την πάροδο κάποιου χρόνου από αυτή τη συνάντηση, να κληθεί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθεί με τον κ. Ανάν.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του, συνοδευόμενος από τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η ενασχόληση με διάφορα σενάρια που έντεχνα διαδίδει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για προτάσεις που δυνατό να κάνουν ή όχι μελλοντικά στο Κυπριακό, δεν υποβοηθούν την κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει καμμία πληροφορία για οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο σκοπεύει να πάρει η Τουρκία.

    Στην Αθήνα, ο κ. Ιακώβου θα συναντηθεί με ελληνική αντιπροσωπεία, σε σχέση με τον συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τελευταίων δραστηριοτήτων της Τουρκίας σε σχέση με υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Αύριο το μεσημέριο ο κ. Ιακώβου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΑΜ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Ιουλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι τις 12 Ιουλίου η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας, Κρίστιν Κρον Ντέβολντ μετά από πρόσκληση του ομολόγου της Ιοαν Μιρτσέα Πάσκου. Οι δύο υπουργοί θα έχουν συνομιλίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της Πράγας για ένταξη νέων χωρών. Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες που έχει προσκληθεί από τη Συμμαχία να ενταχθεί στις δομές της.

    Επίσης θα συζητηθούν οι μεταπολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, οι μεταρρυθμίσεις στον ρουμανικό στρατό και η αμυντική συνεργασία Ρουμανίας-Νορβηγίας.

    Η κα Ντεβολντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου, τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και τον υπουργό Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΣΕ ΚΑΜΠ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Σε προπονητικό καμπ που αρχίζει αύριο 8 Ιουλίου στον Άγιο Κοσμά και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του μηνός θα πάρουν μέρος οι έφηβοι αθλητές της ελευθέρας. Για την συγκεκριμένη προετοιμασία έχουν κληθεί οι εξής αθλητές:

    55 κ. Ογκανεσίδης Μιχάλης Ορφέας Σερρών

    60 κ. Μακρίνας Παναγιώτης Τιτάνες Μενιδίου

    Κοπαλάς Ευστάθιος Ευκλείδης Μενιδίου

    66 κ. Τασκούδης Απόστολος Εμμανουήλ Παπάς

    Κουτσογιάννης Μιχάλης ΠΑΟ Βόλου

    74 κ. Γαβρανίδης Γιώργος Δυτικό

    Βασιλειάδης Ιωάννης Εμμανουήλ Παπάς

    Θεοδωρούδης Θωμάς Ορφέας Σερρών

    84 κ. Φουλόπουλος Θεόδωρος Ευκλείδης Μενιδίου

    Κατσιμαζόφ Βίλιαμ Ηρακλής Περιστερίου

    96 κ. Θεοδωρούδης Βασίλης Ορφέας Σερρών

    Παπαοικονόμου Νίκος Οδυσσέας Λάρισας

    Πολυζάς Αθανάσιος ΕΑΛ Πήγασος

    120 κ. Κωνσταντινίδης Γιώργος Άτλας Καλλλιθέας

    Κικίρης Δημήτριος Ευρωπός

    Στο μεταξύ, επιστρέφει σήμερα το βράδυ από το Ροστόφ της Ρωσίας η αποστολή της εθνικής παίδων της ελληνορωμαϊκής, η οποία συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Την καλύτερη θέση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε ο Κώστας Συρόπουλος στα 100 κιλά, ο οποίος άγγιξε το μετάλλιο και τελικά κατετάγη 4ος. Η Ελλάδα κατέλαβε στην γενική κατάταξη την 15η θέση μεταξύ 30 χωρών.

    [20] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΟΜΑΔΑ ΤΕΝΙΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκονται από την Κυριακή το βράδυ και σήμερα το πρωί ξεκίνησαν προπονήσεις στα χωμάτινα γήπεδα του Ο.Α. Αθηνών οι Ιρλανδοί τενίστες, οι οποίοι, την ερχόμενη Παρασκευή, θα ριχτούν στην μάχη κόντρα στην Εθνική μας διεκδικώντας μια θέση στον τελικό της Β΄ κατηγορίας (Ευρωαφρικανική Ζώνη) του Κυπέλλου Ντέιβις. Την ομάδα τους απαρτίζουν οι Πίτερ Κλάρκε, Νο 295 στην παγκόσμια κατάταξη, Τζων Ντοράν (χωρίς διεθνή κατάταξη), Ντέιβιντ Μάλινς, Νο 1045, Κόνορ Νίλαν (χωρίς διεθνή κατάταξη).

    Την προετοιμασία τους για την συνάντηση άρχισαν σήμερα και οι Έλληνες τενίστες: ο Βασίλης Μαζαράκης που η νέα εβδομάδα τον βρήκε στο Νο 135 της παγκόσμιας κατάταξης, υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στην καριέρα του, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης Νο 286 (και Νο 478 στο διπλό), ο Σόλων Πέππας Νο 526 και ο Νίκος Ροβάς Νο 651. Μαζαράκης και Πέππας έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις την περασμένη εβδομάδα στα τουρνουά, που πήραν μέρος.

    Στο Κόζιτσε ο Μαζαράκης σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες νίκες του κερδίζοντας 7-5, 1-6, 6-1 τον Τσέχο Χρμπάτι, Νο 52 στον κόσμο και Νο 1 του ταμπλό αλλά στα ημιτελικά της διοργάνωσης υπέκυψε 0-6, 6-2, 7-5 στον Τσέχο Ζιμπ. Στην Ολλανδία ο Πέππας αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Βέλγο Κοέν με 3-6, 6-2, 7-6.

    Η Χριστίνα Ζαχαριάδου έφτασε στον τελικό του διπλού στο τουρνουά 15.000 δολαρίων της Μαρσάν (Γαλλία). Με παρτενέρ την Γαλλίδα Σεβαλιέ νίκησαν στα ημιτελικά τις Αντίπινα (Ουκρανία), Φαταχίντβινα (Ρωσία) 6-2, 6-2, αλλά λύγισαν στον τελικό 6-4, 7-5 από τις Ισπανίδες Γκαρσία Μαρτίνεζ.

    Η λήξη του Γουίμπλεντον βρήκε την Λένα Δανιηλίδου ένα σκαλοπάτι πιο κάτω στην παγκόσμια κατάταξη. Η 21χρονη Πρωταθλήτρια φιγουράρει τώρα στο Νο 22 (και στο Νο 62 στο διπλό). Πολύ μακριά πίσω της ακολουθεί η Χριστίνα Ζαχαριάδου (Νο 401 στο απλό και Νο 302 στο διπλό).

    [21] ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Με τους Β΄ Διασυλλογικούς Αγώνες Ανδρών-Γυναικών 2003, που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 6 Ιουλίου 2003, ολοκληρώθηκε η σειρά των προκριματικών αγώνων για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μοντέρνου Πένταθλου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

    Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη συμμετοχή αθλητών-τριών, γεγονός που προκάλεσε έντονο ανταγωνισμό. Και παρόλη την υψηλή θερμοκρασία που ενέτεινε την κούραση, οι αθλητές-τριες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόκρισή τους στους 32 καλύτερους της χρονιάς, σημειώνοντας ικανοποιητικές επιδόσεις στο ιδιαίτερα απαιτητικό και επίπονο άθλημα του μοντέρνου πεντάθλου.

    Στην κατηγορία των Ανδρών το αγώνισμα του δρόμου ήταν εκείνο που δημιούργησε τις ανατροπές και έκρινε την τελική έκβαση του αγώνα.

    Μετά από σκληρή μάχη, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Ανδρέας Ίντρα (Π.Γ.Σ.) συγκεντρώνοντας 5.704 βαθμούς (σκοποβολή 1.084 βαθμοί, ξιφασκία 1.064 βαθμοί, κολύμβηση 1.096 βαθμοί, ιππασία 1.172 βαθμοί, δρόμος 1.288 βαθμοί), ακολουθούμενος στη δεύτερη θέση από τον Κων/νο Καστάνια (Κ.Ε.ΠΙΠ.Α.), με 5.572 βαθμούς και στην τρίτη θέση τον Σαράντο Κωνσταντάτο (Α.Σ. ΑΘΛΟΔΡΑΣΙΣ) με 5.352 βαθμούς.

    Στην κατηγορία των Γυναικών αισθητή ήταν η απουσία της Κατερίνας Πάρτιτς, λόγω της συμμετοχής της σε προπονητική συγκέντρωση στην Ουγγαρία, πριν την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πέζαρο.

    Τελικά, στις τρεις πρώτες θέσεις κυριάρχησε ο Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ.

    Την πρώτη θέση κατέκτησε η Διονυσία Πάστρα με 4.856 βαθμούς (σκοποβολή 892, ξιφασκία 760, κολύμβηση 1.212, ιππασία 1.1.64, δρόμος 828).

    Δεύτερη αναδείχθηκε η Ξένια Κατσιμαντού με 4.792 βαθμούς και τρίτη η Βερονίκη Παϊδούση με 4.288 βαθμούς.

    [22] ΠΟΛΟ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των ανδρών ενόψει της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο διάστημα 13 με 27 Ιουλίου στην Βαρκελώνη.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αναχωρεί το μεσημέρι για την πόλη Οπατίγια της Κροατίας προκειμένου να συμμετάσχει σε τουρνουά με αντιπάλους τις ΗΠΑ, Κροατία και Αυστραλία.

    [23] ΒΟΛΕΪ WORLD LEAGUE: ΑΥΡΙΟ ΡΙΧΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ "ΦΑΪΝΑΛ-8" Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

    Μαδρίτη, 7 Ιουλίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Στην Μαδρίτη βρίσκεται από χθες η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών, όπου διεξάγεται το «Final-8» του World League.

    Στην παρθενική του εμφάνιση στο θεσμό, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αναμετρηθεί αύριο με την "οικοδέσποινα" Ισπανία, στο «Παλάθιο Βισταλέγκρε» της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Οι οκτώ ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Η εθνική μας βρίσκεται στον θεωρητικά πιο αδύνατο όμιλο, με Ισπανία, Τσεχία και Σερβία-Μαυροβούνιο, κάτι που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την κατάληψη μιας από τις δύο πρώτες θέσεις και την πρόκριση στα ημιτελικά, σε μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις του παγκόσμιου βόλεϊ.

    [24] ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ

    Σιγκαπούρη, 7 Ιουλίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Το πρώτο, κρίσιμο στάδιο για το διαχωρισμό των 29χρονων διδύμων από το Ιράν που μεγάλωσαν ενωμένες στο κεφάλι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Κατά τη δεύτερη ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, οι γιατροί κατάφεραν να παρακάμψουν μια κοινή φλέβα στους δύο ανεξάρτητους εγκεφάλους: το αγγείο παρέμεινε ως είχε στο κεφάλι της μίας κοπέλας, ενώ στην άλλη αντικαταστάθηκε από φλεβικό μόσχευμα που αφαιρέθηκε από το μηρό της.

    Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Raffles της Σιγκαπούρης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και πρόσθεσε ότι η επέμβαση για το διαχωρισμό της Λαντάν και της Λαλέχ Μπιτζανί θα συνεχιστεί και αύριο.

    [25] CIA: Η ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 7 Ιουλίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA δήλωσαν σήμερα ότι η φωνή που ακουγόταν στο ηχητικό μήνυμα που μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα την Παρασκευή είναι πολύ πιθανόν να ανήκει στον πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν.

    Οπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος της CIA, Μπιλ Χάρλοου είπε ότι η ποιότητα της κασέτας που μετέδωσε στις 4 Ιουλίου το Αλ Τζαζίρα δεν ήταν πολύ καλή άρα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν όντως ήταν η φωνή του Σαντάμ Χουσεϊν.

    Ο ίδιος είπε ωστόσο ότι μετά από αναλύσεις είναι πολύ πιθανόν να είναι η φωνή του πρώην δικτάτορα, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ηχογραφήθηκε η κασέτα.

    [26] ΝΕΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΔΗΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Βαγδάτη, 7 Ιουλίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα νέο ιρακινό δηνάριο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις 15 Οκτωβρίου, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ανώτερος αξιωματούχος που εργάζεται για τον Μπρέμερ δήλωσε ότι η εταιρία «de la Rue Plc» της Βρετανίας θα εξασφαλίσει το κύριο συμβόλαιο για την εκτύπωση του νέου χαρτονομίσματος.

    [27] ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΕ

    Παρίσι, 7 Ιουλίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Ο Μαρκ Βίβιαν Φοέ πέθανε από φυσικά αίτια, όταν ξεψύχησε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όπως ανέφεραν τα αποτελέσματα της αυτοψίας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από τη Λιόν.

    Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι δεν βρέθηκε ίχνος φαρμάκου ή κάτι μη φυσιολογικό στον οργανισμό του και πρόσθεσε ότι η αυτοψία δεν έδειξε κάποιο παθολογικό αίτιο (ανακοπή, έμφραγμα, ρήξη ανευρύσματος ή οτιδήποτε άλλο), ενώ αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. Πιθανόν είναι το πρόβλημα του 28χρονου Καμερουνέζου ποδοσφαιριστή να ήταν κληρονομικό.

    «Ο θάνατος προέρχεται από φυσιολογικά αίτια και οφείλετο σε καρδιακή δυσλειτουργία», είπε χαρακτηριστικά.

    [28] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Λάγκος, 7 Ιουλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Δέκα διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία στο Λάγκος της Νιγηρίας την όγδοη ημέρα της γενικής απεργίας κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων η οποία σημαδεύτηκε από βίαιες ταραχές.

    «Η πληροφορία που έχουμε από σήμερα το πρωί είναι ότι η αστυνομία σκότωσε 10 ανθρώπους στο Λάγος», δήλωσε ο Ανταμς Οσιομχλόλε, επικεφαλής της κυριότερης συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας-το Νιγηριανό Κογκρέσο Εργασίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π.Α.Δ.Α.

    Αλεξανδρούπολη, 7 Ιουλίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Δεκάδες νέοι μαθητές του τμήματος των Παραδοσιακών Χορών της σχολής χορού της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Ε.Π.Α.Δ.Α), ξετύλιξαν, χθες το βράδυ στο υπαίθριο Κηποθέατρο του πάρκου «Εγνατία», δημόσια το ταλέντο τους και μάγεψαν τους 2.000 περίπου θεατές, πιστοποιώντας περίτρανα πως η παράδοση έχει μέλλον και μάλιστα λαμπρό.

    Πρόκειται για μια κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται εδώ και δεκαέξι συνεχή χρόνια με την λήξη των μαθημάτων της Σχολής Χορού της ΕΠΑΔΑ.

    Είναι η πιο μεγάλη γιορτή της παράδοσης αφού τη μέρα αυτή διακόσιοι περίπου χορευτές και χορεύτριες και δεκαπέντε παραδοσιακοί οργανοπαίχτες και τραγουδιστές παρουσιάζουν ολόκληρη τη χορευτική και μουσική παράδοση της Ελλάδας (νησιώτικης και ηπειρωτικής). Χοροί από την περιοχή της Θράκης (τη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια), χοροί από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας, από την Πόλη (Κωνσταντινούπολη) αλλά και χοροί από την Κρήτη παρουσίασαν οι δεκάδες χορευτές μαθητές της σχολής χορού της ΕΠΑΔΑ, κάτω από τις μελωδίες δυο υπέροχων μουσικών συγκροτημάτων της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας του παραδοσιακού συγκροτήματος (ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ) του Χρ. Κυρούδη και του Σωτ. Παπάζογλου από το βόρειο Έβρο και παραδοσιακών οργανοπαιχτών από την Καβάλα και την Κομοτηνή.

    «Η νύχτα αυτή τρανή γιορτή της παράδοσης, τμήμα της συνειδήσεως του ελληνικού λαού, έδειξε ότι οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια είναι ο τρόπος που οι Έλληνες έχουν συνείδηση του κόσμου. Είναι το βίωμα ενός λαού σε ότι αφορά τη θέση αυτού του λαού στον κόσμο. Και αυτό απέδειξαν οι μαθητές της σχολής χορού της ΕΠΑΔΑ ότι το βιώνουν σε βάθος, με αγνότητα, πίστη και ήθος» είπε αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης ο δάσκαλος και υπεύθυνος της σχολής χορού της ΕΠΑΔΑ κ. Δ. Βραχιόλογλου.

    Το τμήμα παραδοσιακών χορών της σχολής χορού της ΕΠΑΔΑ, δημιουργήθηκε το 1987. Σήμερα λειτουργούν έξι τμήματα εκμάθησης χορών για τις ηλικίες 6-18 χρόνων, ένα τμήμα ενηλίκων από 30 και άνω, καθώς και τρία τμήματα παρουσίασης χορών σε επίσημες δημόσιες εκδηλώσεις ενώ διδάσκονται χοροί από τη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, όπως Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τα παράλια της Μ. Ασίας, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

    Όλγα Ορφανίδου

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΑΚΝΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

    Βόλος, 7 Ιουλίου 2003 (13:35 UTC+2)

    Συναυλία στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου δίνει απόψε ο Διονύσης Τσακνής. Τα έσοδα της συναυλίας, την οποία διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας σε συνεργασία με δεκάδες φορείς της περιοχής, θα διατεθούν για την ενίσχυση της Μονάδας Απεξάρτησης Εφήβων.

    [31] 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2003 (13:32 UTC+2)

    Εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στους δρόμους, τις πλατείες και σε τόπους φυσικής ομορφιάς της Θέρμης περιλαμβάνει και φέτος το φεστιβάλ «Θέρμης Δρώμενα 2003» που θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

    Το φεστιβάλ, που διοργανώνει ο δήμος Θέρμης για 12η συνεχή χρονιά, θα παρουσιαστεί σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου (Θέρμη, Τριάδι, Ν. Ρύσιο, Ν. Ραιδεστός, Ταγαράδες).

    Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ με την μουσική παράσταση «Τρίτο Κουδούνι» που θα παρουσιάσουν ο Δημήτρης Νικολούδης και η «Μουσική Συμφωνία» (Λύκειο Θέρμης).

    [32] "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ" ΣΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

    Πάτρα, 7 Ιουλίου 2003 (09:36 UTC+2)

    Την τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ" θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο στις 21.30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και με αφορμή τον εορτασμό για τα 60 χρόνια λειτουργίας του.

    Η τραγωδία "Οιδίπους επί Κολωνώ" διδάχτηκε μετά το θάνατο του Σοφοκλή, το 410 π.Χ. Ο Σοφοκλής στα βαθιά γεράματά του, όταν πια πλησίαζε τα ενενήντα του χρόνια, επανέρχεται στον τραγικό του ήρωα, τον Οιδίποδα.

    Αντιμέτωπος πια με τον δικό του θάνατο, πραγματεύεται σε αυτή την τραγωδία το τέλος του πολυβασανισμένου ήρωά του. Ο θάνατος, όμως, του Οιδίποδα δεν είναι ο θάνατος ενός απλού ανθρώπου, καθώς μέσα από αυτόν ο ποιητής προσπαθεί να γεφυρώσει το ανθρώπινο με το θείο.

    Η σκηνοθεσία είναι του Μίμη Κουγιουμτζή. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

    Οιδίπους: Γιάννης Βόγλης , Αντιγόνη: Δήμητρα Χατούπη, Ξένος: Νίκος Νίκας, Ισμήνη: Κάτια Γέρου, Θησέας: Θόδωρος Γράμψας, Κρέων: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Πολυνείκης: Γιάννης Καρατζογιάννης, Αγγελιοφόρος: Γιάννης Φέρτης , Χορός Γερόντων-Κορυφαίοι: Δημήτρης Καλαντζής, Νίκος Μόσχοβος, Αλέξανδρος Μπορδούμης, Νίκος Νίκας, Περικλής Μοσχολιδάκης, Χορός: Κώστας Βελέντζας, Χρύσανθος Παύλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νικηφόρος Βλάσσης, Νίκος Αναστασόπουλος, Βασίλης Μαργέτης, Νανώλης Τσούρης, Φίλιππος Φιλόγλου, Ιάκωβος Μολδοβάνος, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

    [33] "ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ" ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 7 Ιουλίου 2003 (09:26 UTC+2)

    Τον "Κατά φαντασίαν ασθενή" του Μολιέρου παρουσιάζει από σήμερα και για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Πρόκειται για το τελευταίο έργο της συγγραφικής πορείας του Μολιέρου που είναι μια κωμωδία αυτοβιογραφική, παραστατική που πλησιάζει κατά πολύ τη φάρσα.

    Ήρωας του έργου είναι ο Αργκάν, ένας υποχόνδριος που έχει εμμονή με την αρρώστια και τα φάρμακα. Για να ικανοποιήσει τη συνεχή του λαχτάρα για ιατρική παρακολούθηση αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του Ανζελίκ με τον Τομάς, ένα σχολαστικό φοιτητή ιατρικής. Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον Κλεάντ. Με τη βοήθεια του θείου της Βεράλντ και της πονηρής της υπηρέτριας Τουανέτ, οι δύο νέοι αποφασίζουν να αναλάβουν δράση.

    Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, η μουσική του Μανώλης Μανουσάκης, οι χορογραφίες της Έφης Καράκωστα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παρτσαλάκης, Πένυ Παπουτσή, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κατερίνα Μανουσοπούλου, Γιάννης Κρανάς, Δημήτρης Βογιατζής, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Φώτης Σπύρου, Δημήτρης Χαβρές, Γιάννης Κοτσαρίνης και Θωμαΐς Ανδρούτσου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 7 July 2003 - 18:13:51 UTC