Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο - "Κόκκινοι" κωδικοί
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] "Κλειστά" επαγγέλματα
  • [05] Επίσκεψη Σημίτη στην Ινδία
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] "Κλειστά " επαγγέλματα Οι "κόκκινοι" κωδικοί στο Χρηματιστήριο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία, το ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ολο το σχέδιο για τη μείωση της θητείας. Συμφωνία Ακη - Γιάννου για τα κονδύλια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Σικάγο" η Αθήνα. Ασύδοτοι κακοποιοί σκοτώνουν, ληστεύουν, αλωνίζουν...

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπλόκο από Ματθία. Γερμανικές αποζημιώσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κόκκινοι" 13.067 κωδικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Η ΑΥΓΗ: Το 50% των συντάξεων στις 130.000 Δρ. Το κοινωνικό έλλειμμα της ασφάλισης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3.262 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρχίζουν "διμερή παζάρια" για τα "κλειστά" επαγγέλματα. Μεγάλη διυπουργική σύσκεψη σήμερα και πρώτες αποφάσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκπτώσεις σε χρέη-δάνεια. Υστατη προσπάθεια της κυβέρνησης για αναστροφή του κλίματος.

    ΕΘΝΟΣ: 6 νέες ευκαιρίες για πρόσληψη στο Δημόσιο. Σε Ολυμπιακή, τράπεζες και σε τέσσερα υπουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο τ. Βασιλιάς δηλώνει διεκδίκηση μόνον για τα σπίτια του και κατά τα άλλα: Ραντεβού στην Αθήνα το 2004.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εριξαν τις μάσκες οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προκηρύξεις για 2.019 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ασφάλιση για Εγκέλαδο. Υποχρεωτικά για 5 εκ.ιδιοκτήτες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ωρα μηδέν για κλειστά επαγγέλματα. Οριστικές αποφάσεις σήμερα στο ΥΠΕΘΟ.

    Espresso: Η Ηγουμένη άρπαξε το παιδί μου και το έκλεισε στο Μοναστήρι.

    ΕΣΤΙΑ: Επί θύραις η ύφεσις. Γενικεύεται το αρνητικό κλίμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην κόψη του ξυραφιού 90 κλειστά επαγγέλματα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απογοήτευση στο ΧΑΑ. Στα 49 δις Δρ το "άνοιγμα" των κόκκινων κωδικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οι νέοι χάρτες για το αεροδρόμιο των Σπάτων. Ο Λαλιώτης φωτογραφίζει τις διαδρομές.

    ΝΙΚΗ: Κόκκινοι κωδικοί απειλούν το ΧΑΑ. Τεράστιες οι διαστάσεις του προβλήματος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νυχτερινό λαϊκό μπλόκο σε ΝΑΤΟϊκή φάλαγγα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Λίστα Αβραμόπουλου. Οι 76 πρώτοι. Φίλοι του δημάρχου πρωτάρηδες στην πολιτική.

    Η ΧΩΡΑ: Κρεμάστηκε από το τσιγκέλι. Θηλιά για τους εγκλωβισμένους η Σοφοκλέους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισαγγελία:17 σχολεία με στατικά προβλήματα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εισαγγελέας "έβαψε" ροζ τα κελιά. Καταγγελίες-σοκ από κρατούμενες προκαλούν έρευνα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κρίσιμο τεστ για το Ασφαλιστικό. ΓΣΕΕ: Ακαιρη και άστοχη η υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Μακεδονία είναι δική μας. Επιμένουν Σκοπιανοί και ξένοι με χάρτες MACEDONIA.

    [02] Χρηματιστήριο - "Κόκκινοι" κωδικοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι "κόκκινοι" κωδικοί ανέρχονται συνολικά στους 13.067 και τα χρεωστικά ανοίγματά τους φτάνουν αθροιστικά στα 49 δις Δρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αφορούν όλες τις χρηματιστηριακές".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "στη φτώχεια και τη μιζέρια έπεσε η Σοφοκλέους πάλι. Κάποιοι θα μπορούσαν να παρατηρήσουν βιαστικά ότι η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μη γενόμενη αλλά δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι χθες ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά 1,87%. Και σε αριθμητική επίδοση βρέθηκε πάλι κάτω από τις 3.100 μονάδες και συγκεκριμένα στις 3.098".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "απογοητευτική εικόνα παρουσίασε και χθες ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τους αναλυτές που τον βλέπουν εγκλωβισμένο στα επίπεδα των 3.000 έως 3.250 μονάδων. Υπό το βάρος έντονων πιέσεων, περισσότερο έκδηλων στη μέση κεφαλαιοποίηση, ο Γ.Δ.Τ. 'γονάτισε' κάτω από τις 3.100 μονάδες".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μείζον πρόβλημα συνιστούν οι λεγόμενοι 'κόκκινοι κωδικοί', το άνοιγμα των οποίων ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, στα 49 δισεκατομμύρια δραχμές. Το θέμα απασχολεί εκ των πραγμάτων τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, αφού θεωρείται ως μία από τις βασικότερες αιτίες για την παθογένεια της Σοφοκλέους, η οποία, συνεχίζεται, οδηγώντας την αγορά σε πλήρη απαξίωση".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "δεν είναι μόνον η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου που προδίδει το αρνητικό κλίμα της οικονομίας. Είναι και σειρά άλλων παραγόντων που υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο υφέσεως. Το δε πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι κυβερνώντες επιμένουν να εθελοτυφλούν έναντι της επερχομένης κρίσεως, με συνέπεια να μην την αντιμετωπίζουν εγκαίρως και επαρκώς.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "η επενδυτική καχεξία και η αδιαφορία χαρακτηρίζουν την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Η έλλειψη των επενδυτών οδήγησε τις τιμές των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα. Επειτα από τέσσερις συνεδριάσεις ο Δείκτης έκλεισε κάτω από τα επίπεδα των 3.100 μονάδων, ενώ η αξία των συναλλαγών έπεσε στο δεύτερο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας".

    Η ΕSPRESSO προσθέτει ότι "περίεργες ... χημείες φαίνεται ότι συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο, όπου επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι ενώ η Σοφοκλέους διατηρεί τη ... σιλουέτα της, αντίθετα οι εραστές της παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση του βάρους τους, παρά την επί μονίμου βάσεως... δίαιτα που υφίστανται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "στα 49 δις. Δρ. ανέρχεται η μαύρη τρύπα των κόκκινων κωδικών, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για τα χρεωστικά υπόλοιπα που δεν καλύπτονται με αξία τίτλων και αφορούν σε 13.076 κωδικούς πελατών ή κατά μέσο όρο 3,75 εκ. Δρ. ανά κωδικό".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "οι χθεσινές εκκλήσεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ. Π. Αλεξάκη προς τους επενδυτές και τους χρηματιστές να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες δεν έπιασαν τόπο. Η αγορά έπειτα από τη μεγάλη άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας βρήκε και πάλι τον κακό της εαυτό, καθώς συνεχίστηκαν οι πωλήσεις από μεγάλα χαρτοφυλάκια, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε εξαιρετικά περιορισμένο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "πολύ κακό για το τίποτε αποδεικνύεται τελικά η υπόθεση των περίφημων 'κόκκινων κωδικών', οι οποίοι και ενοχοποιούνταν για την αρνητική πορεία της Σοφοκλέους το τελευταίο διάστημα".

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "το 50% όλων των συνταξιούχων παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, περίπου 130.000 Δρ. το μήνα δήλωσε χθες ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης, διευθυντής της επιστημονικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Το σοβαρότατο αυτό κοινωνικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος βάζει φραγμούς στα σχέδια για μείωση της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις και επιβάλλει το αντίθετο, την επιδότησή τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας θα υπολογίζεται η σύνταξη, σύμφωνα με τις αλλαγές που ετοιμάζει στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση. Ακόμη, θα καθοριστεί ενιαίο πλαφόν για τη συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια, ενώ κόβονται εφάπαξ και επιδόματα και ενοποιούνται πολλά ασφαλιστικά ταμεία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 (για άνδρες-γυναίκες), μείωση της σύνταξης (κύριας στο 60%), ενοποιήσεις ταμείων κλπ, είναι μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στη μελέτη του βρετανικού οίκου Government Actuaries, η οποία μέσα σε λίγες μέρες παραδίνεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "τη δοκιμασμένη τακτική του εφησυχασμού και της 'αποκοίμισης' των εργαζομένων επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Ετσι, οι πάντες στην κυβέρνηση έχουν βαλθεί να δηλώνουν προς τα έξω ότι δε χρειάζεται πανικός και ανησυχία, γιατί τάχα οι οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν διαμορφωθεί ή ότι δεν πρέπει να γίνεται 'τζόγος' με αυτό το θέμα".

    [04] "Κλειστά" επαγγέλματα

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ "με αντικείμενο την απελευθέρωση των 'κλειστών' επαγγελμάτων συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στην οποία μετέχουν 14 υπουργοί και υφυπουργοί. Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η άρση του υφισταμένου προστατευτισμού σε 7-8 επαγγέλματα (επί συνόλου 80). Οι αλλαγές αφορούν το καθεστώς των φορτηγών διεθνών μεταφορών και των επαρχιακών ταξί, τον περιορισμό της υποχρεωτικής συμμετοχής δικηγόρων και συμβολαιογράφων σε οικονομικές πράξεις και το νέο πλαίσιο ασκήσεως επαγγέλματος μηχανικών, φαρμακοποιών, ορκωτών λογιστών και εκτιμητών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί λογιστές, φαρμακοποιοί, μεταφορείς, ιδιοκτήτες ταξί και άλλες περίπου 90 κατηγορίες επαγγελματιών, λειτουργούν με αυστηρά τιμολογημένες υπηρεσίες, δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν με υψηλό κόστος την οικονομία, αποφαίνονται οι ερευνητές του ΚΕΠΕ, οι οποίοι εισηγούνται στην κυβέρνηση μέτρα που θα ανοίγουν τις επιμέρους αγορές και θα διευκολύνουν την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "περίπου 30.000 δικηγόροι και 1.200 συμβολαιογράφοι περιμένουν με 'κομμένη την ανάσα' τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, στην οποία θα αποφασιστεί πώς και πότε θα απελευθερωθούν τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, ως προπομποί της γενικότερης απελευθέρωσης περίπου 80-90 επαγγελμάτων".

    Η ΕΣΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά σήμερα για τους περιορισμούς που ίσχυαν σε 90 περίπου επαγγέλματα. Σε σύσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, που συνέρχεται υπό την προεδρία του Yπ. Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή 7 υπουργών, θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Τα πρώτα από τα υπό αναμόρφωση επαγγέλματα αφορούν στους δικηγόρους και συμβολαιογράφους, στους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και ταξί".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "στο τραπέζι μπήκε ξανά ο φάκελος των κλειστών επαγγελμάτων. Θα καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα και κάθε ειδικό θέμα θα αντιμετωπιστεί από το αρμόδιο υπουργείο".

    [05] Επίσκεψη Σημίτη στην Ινδία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στην αχανή χώρα του Μαχάτμα Γκάντι, την Ινδία των πολλαπλών αντιφάσεων, βρίσκεται από χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός, επικεφαλής αντιπροσωπίας στην οποία μετέχουν και 35 επιχειρηματίες. Αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσε ο Ινδός ομόλογός του, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν έχουν μέλλον εάν η κατάσταση στην Κύπρο παραμείνει αμετάβλητη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για τον τομέα της γεωργίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, καθώς και η θερμότητα με την οποία έγινε δεκτή η ελληνική αποστολή κυριάρχησαν στη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κ. Σημίτη και υπουργών στο Νέο Δελχί. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απηύθυνε και αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία όταν χθες βράδυ, κατά την προσφώνησή του σε δείπνο που του παρέθεσε ο Ινδός ομόλογός του, είπε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν μέλλον αν το Κυπριακό εξακολουθήσει να βρίσκεται στην κατάσταση που είναι σήμερα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "στη σεισμόπληκτη Ινδία βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο πενθήμερης επίσημης επίσκεψης. Το ταξίδι του πρωθυπουργού είχε προγραμματιστεί πριν από τον καταστροφικό σεισμό, που έπληξε τη μεγάλη ασιατική χώρα, καθώς -όπως τόνισαν οι δύο πλευρές- η επίσκεψη έπρεπε να πραγματοποιηθεί και η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της σημασίας, που αποδίδεται εκατέρωθεν στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας σε θέματα γεωργίας υπεγράφη χθες βράδυ στο πρωθυπουργικό μέγαρο του Νέου Δελχί, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Ινδού ομολόγου του Ατάλ Μπιχαρί Βαρπαγί. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών, κατά τις οποίες έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας σε όλους τους τομείς".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σε "απομόνωση" το ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φούσκα" οι κόκκινοι κωδικοί".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Λιγότερη ταλαιπωρία στην ίδρυση εταιριών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα "κλειστά" επαγγέλματα οι πρώτες διαρθρωτικές αλλαγές".

    [07] "Κλειστά " επαγγέλματα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "αλλαγές που αφορούν τον τρόπο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας προωθούνται από την κυβέρνηση σε δύο πεδία: την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων θα συζητηθεί σήμερα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 6 February 2001 - 15:05:44 UTC