Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/12/2002
  • [02] Τμτλοι Εφημερμδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Κακοκαιρία
  • [05] Τουρκία- ΕΕ
  • [06] ΝΔ
  • [07] 17Ν
  • [08] Εκκλησία-Αντιπαράθεση
  • [09] Τέως
  • [10] Τουρκία- Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [11] Κυπριακό
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/12/2002

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η απάντηση της κυβέρνησης στα σενάρια για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και η διαμάχη στους κόλπους της Εκκλησίας που πυροδότησε η συνέντευξη του Μητροπολίτη Θεόκλητου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τμτλοι Εφημερμδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Δίνουν τίτλους σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Και παραχωρούν δημόσιες εκτάσεις έναντι μικρού τιμήματος. 3 Νομοσχέδιο του υπ. Γεωργίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Σταυροφορία κατά της ρεμούλας. ΝΔ και Κ. Καραμανλής αρχίζουν αγώνα...Στην πρωτοπορία θα πρέπει να βρεθεί η Βουλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Μασάζ για βουλευτές. Μετά τα πολυτελή Ιχ ολοκληρώνονται οι παροχές.

    Η ΑΥΓΗ:Ολα ανοιχτά πριν από την Κοπεγχάγη. Σήμερα το αναθεωρημένο σχέδιο Αναν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Θέλουν τον Σημίτη Πρόεδρο της Κομισιόν. Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικάνοι.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Τελευταία παζάρια. Ραντεβού Σημίτη-Ράσμουσεν στην Αθήνα. Σήμερα παραδίδει ο κ. Αναν το νέο σχέδιό του. Ο κ. Ερντογάν στον κ. Μπους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ετσι εγκλωβίζουν ψηφοφόρους στα αυθαίρετα. Ολη η αλήθεια για την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

    ΕΘΝΟΣ:Οι 2.247 ευκαιρίες για προσλήψεις στο Δημόσιο. Ποιές έχουν εγκριθεί -ποιες τρέχουν το Δεκέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Σήμερα, ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον λέγει στον Πλανητάρχη: Σας δίνουμε Ιράκ, δώστε μας ΕΕ και Κύπρο!

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος): Ενδεκάτη εντολή: Θεόκλητε ου σφάλλεις με τα ιερά και όσια. Από το Ορος Σινά ο Αρχιεπίσκοπος για τις προκλητικές δηλώσεις των Ιωαννίνων αναφορικά με τις Εικόνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Φέρτε πίσω τα λεφτά. Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ ζητά από την ''Ολυμπιακή'' η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Προσλήψεις: Νέο πακέτο 7.349 θέσεων στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Οι 5 λίστες της φοροδιαφυγής. Γνωστά ονόματα σε 1.400 περιπτώσεις, κατα το υπουργείο.

    ΕΣΤΙΑ:Διάτρητη η νομοθεσία για τον Κωνσταντίνο. Ως Ελλην, δικαιούται να επιστρέψη χωρίς διαβατήριο.

    Espresso: Ποιός φοβάται την Ασπα! ''Μπαρούτι'' το FAME STORY. Υπόγειες κόντρες μεταξύ καθηγητών και επιτροπής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Στον αέρα κονδύλια 500 δισ για ανεργία. ''Κόκκινη κάρτα'' στον ΟΑΕΔ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Προσοχή έως τη Κοπεγχάγη. Ικανοποιημένος από τη στάση της Ευρώπης ο Κ. Σημίτης.

    ΤΑ ΝΕΑ:Ιερό Σχίσμα για τις εικόνες. Σιγήν ιχθύος για το ...παγκάρι.

    ΝΙΚΗ:Ενταξη υπό τον όρο συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Τι θα περιέχει το αναθεωρημένο σχέδιο Αναν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Εντείνεται η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

    Traffic News: Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο με την Ασπα. Αναψαν φωτιές οι βολες της τραγουδίστριας.''Η παίκτρια ρουφιανεύει τα άλλα παιδιά και ο Μικρούτσικος είναι ιντριγκαδόρος''.

    Η ΧΩΡΑ:Γυμναστήριο, μασάζ και αερόμπικ για τους βουλευτές μας! Μωραίνει ο Κύριος..ενώ ο λαός αγωνίζεται να τα φέρει βόλτα, η αγορά στέγνωσε, προκαλούν και πάλι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Η υγεία σε αναμονή. Εως και 6 μήνες για μια επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Νέο σχέδιο ''δεχθείτε ή απορρίψτε''. Ετοιμες για τη συμφωνία Αθήνα και Αγκυρα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Κρίσιμα για τον ελληνισμό τα επόμενα τρία 24ωρα. Στον αέρα όλα τα κρίσιμα εθνικά αλλά και εσωτερικά θέματα της χώρας.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ''την ενόχληση του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη έχει προκαλέσει η ανακύκλωση της φιλολογίας, σύμφωνα με την οποάι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι ''αυτό που δεν κατάφερε ποτέ κανένας Ελληνας πολιτικός, συμπεριλαμβανομένων και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, να καταλάβουν κάποι μεγάλο αξίωμα στην διεθνή πολιτική σκηνή-μόνο ο παμπόνηρος Ευάγγελος Αβέρωφ στη δύση του βίου του πήγε να αγγιξει αυτό το ΟΝΕΙΡΟ και να καταλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ φαίνεται θα είναι έτοιμος να το πραγματοποιήσει ο Κώστας Σημίτης...'' με την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''επιχειρεί να τελειώνει με τα σενάρια διαδοχής ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσπαθεί να πείσει την ΕΕ ώστε οι βουλευτικές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές το 2004. Σπεύδει να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρης διαδοχής του ο πρωθυυπουργός Κώστας Σημίτης ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι θα είναι ο ίδιος που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικες εκλογές αν και όπως φαίνεται επιθυμεί να γίνουν ταυτόχρονα οι βουλευτικές εκλογές με τις Ευρωεκλογές προφανώς για να επιχειρήσει να ''εκτονώσει'' τη διμαρτυρία στις ευρωκάλπες''.

    [04] Κακοκαιρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''η παάλυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η καταστροφή του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα απότο απόγευμα του Σαββάτου''.

    [05] Τουρκία- ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι ''αβεβαιότητα επικρατεί στην Τουρκία ως προς την ικανοποίηση του αιτήματός της να της δώσουν οι ''15'' στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χρυσώνει το χάπι και παραδέχεται ότι η Τουρκία δικαιούται να έχει μια θέση στην Ευρώπη''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "μεταφέροντας στις αποσκευές του ένα ηχηρό "ΟΧΙ" της Δανίας στο τουρκικό αίτημα για προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξςη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάτγης των "15" ο ισχυρός άνδρας της Αγκυρας Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στην Ουάσιγκτον. Την απογοήτευση του "παρασκηνιακού πρωθυπουργού" της Τουρκίας συμμερίζεται και ο πρόεδρος της χωρας Αχμέντ Ντετζντετ Σεζερ ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει οτι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Κοπεγχάγη την Πέμτπη αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά μηνύματα".

    [06] ΝΔ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι ''το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής παρουσίσε ο Κ. Καραμανλής χτες το βράδυ στο ''εκλεκτό του ακροατήριο'' στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο''.

    [07] 17Ν

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''δύο γυναίκες βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς οι διωκτικές αρχές έχουν στοιχεία εμπλοκής τους στην οργάνωση 17 Νοέμβρη. Πρόκειται για δύο γυναίκες που φαίνετια πως πρωταγωνίστησαν στο πλευρό του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Γιάννη Σερίφη και συμμετείχαν στην ίδρυση και τη δράση της 17Ν με πολλαπλούς ρόλους''.

    [08] Εκκλησία-Αντιπαράθεση

    Η Espresso υποστηρίζει ότι ''την ώρα που οι πιστοί σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω απότ η Μητρόπολη και οι προσευχές για θαύματα προκαλούν ακραία συναισθήματα συγκίνηση ςκαι προσμονής ζούμε μια σύγχρονη εικονομαχία! Μία σύγκρουση που θυμίζει ξεχασμένες εποχές πάθους και φανατισμού για τον οβολό των πιστών και τις σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά στα ιερά κειμήλια. Μια ρήξη που έχει άφθονο παρασκήνιο και πολλες αθέατες πλευρές''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,''εποχές Εικονομαχίας επανέφερε στην Ελλαδική Εκκλησία η δήλωση που έκανε χθες ΣΤΑ ΝΕΑ ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος Σετάκης''.

    H Traffic News προσθέτει ότι ''η καπηλεία του ανθρώπινου πόνου, η προσπάθεια κάποιων (σσ όχι απαραίτητα ανθρώπων της Εκκλησίας) να μετατοπίσουν το θρησκευτικό πάθος στην ύλη και όχι στο πναύμα, μεταφράζοντάς το σε χρήμα και τίποτα περισσότερο ήταν αυτά που φαίνεται ότι προκάλεσαν τη μήνι του Μητροπολίτη Ιωαννίνων , ο οποίςο προχώρησε σε αυτή τη χειμαρρώδη συνέντευξη, φέροντας ομολογουμένως σε δύσκολη θέση τόσο τον Προκαθήμενο της ελληνικής Εκκλησίας όσο και άλλους ιεράρχες''.

    [09] Τέως

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,'' το νομικό καθεστώς που διέπει τον τέως Βασιλέα Κωνσταντίνο είναι διάτρητο. Τόσο διάτρητο, ώστε είναι αμφίβολο αν το Ελληνικό Κράτος έχη δικαίωμα να του απαγορεύση την είσοδο στην Χώρα, επειδή του έχει ακυρωθή το ελληνικό διαβατήριο''.

    [10] Τουρκία- Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''η Τουρκία μπορεί να θέλει να παρουσιάσει ένα δημοκρατικοποιούμενο πρόσωπο στους ηγέτες της Ευρώπης, οι ελάχιστοι όμως Ελληνες που ζουν εκεί είχαν ακόμη και την περασμένη εβδομάδα την πικρή εμπειρία του αυταρχισμού της. Στις 4 Δεκεμβρίου δεν επετράπη από την τουκρική κυ΄βερνηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Νικομήδεια''.

    [11] Κυπριακό

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ανεξάρτητα από την έκβαση των διαβουλεύσεων για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος ενώ σε ο,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τα περισσότερα κεράτη - μέλη υποστηρίζουν τη γαλλογερμανική πρόταση που έχει προσδιορίσει ως ημερομηνια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκιας τις αρχές του 2005. Αυτά τα συμπεράσματα συνάγονται σύμφωνα με καλα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, από τη συζήτηση που είχαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "με την πεποίθηση ότι κανένας από τους ηγέτες των κρατών - μελων της ΕΕ δεν θα θέσει εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου ο Κώστας Σημίτης ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του σήμερα μαζί τους, με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Δανίας, Αντερς Ράσμουσεν, ο οποίος θα προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Ομως ο πρωθυπουργός κράτησε και μια πισινή λέγοντας οτι "δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο μοιάζουν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προσπαθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης δεν προτίθεται να υπογράψει Συμφωνία για το Κυπριακό χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις. Επίσης δεν προτίθεται να υπογράψει ούτε κείμενο Γενικών Αρχών το οποίο θα δεσμεύει χρονικά τα δύο μέρη με παράλληλες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής. Αυτό προκύπτει από ειδικού χειρισμού τηλεγράφημα που φέρι την υπογραφή του ίδιου του υπουργού Εξωτερικων Γιώργου Παπανδρέου και το οποίο εμπεριέχει οδηγίες για τα τελευταία 24ωρα πριν από την Κοπεγχάγη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος) υποστηρίζει ότι ''εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για την υπογραφή συμφωνίας για το Κυπριακό πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Θα παραδοθεί στις δύο πλευρες το νέο σχέδιο Αναν ενώ συνεχίζονται οι επαφές σε Αθήνα, Λευκωσία και Μαδρίτη''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο έχει επιδοθεί η ελληνική πλευρά ενόψει της μεθαυριανής έναρξςη της συνόδου κορυφής της ΕΕ οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως οτι υπάρχει στους κόλπους αρκετών εταίων η πρόθεση να γίνει αποδεκτή η ένταξη της Κύπρου υπό τον όρο - στην ουσία...αστερίσκο- της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Αναν που οι πληροφορίες το φέρουν να ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς την περαιτέρω μείωση του αριθμού των εποίκων, αλλά κυρίως τους Τουρκοκυπρίους αφού αναγνωρίζει επί της ουσίας ''δύο ίσα πολιτικά κράτη στο νησί''.

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι '' η Κύπρος κατέστη χθες επισήμως η πρώτη από τις δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες που ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι ''πλήρη άγνοια δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο ο γγ του ΟΗΕ να καταθέσει νέο αναθεωρημένο σχέδιο λύσης. Τα Ηνωμένα Εθνη δεν ήταν έτοιμα να επιδώσουν το αναθεωρημένο σχέδιό τοςυ στα ενδιαφερόμενα μέρη, μετά και τις χθεσινές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του γγ Αλβαρο ντε Σότο δύο με τον πρόεδρο Κληρίδη και μια με τον Ραούφ Ντενκτάς.''

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,''με απίστευτη ταχύτητα διαγράφονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε βαθμό που δεν αποκλείεται η επόμενη στιγμή να ανατρέπει ο,τι υπάρχει ως δεδομένο''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απειλεί ακόμα και με παραίτηση, αν δεχτεί πιέσεις από την Αγκυρα για να υπογράψει ένα νέο τελεσιγραφικό σχέδιο του Κόφι Αναν για κατ΄αρχην συμφωνία επί του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη''.

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Τα 2 σενάρια ''διαδοχής '' της Ολυμπιακής''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Λίστα φοροφυγάδων προς...παραδειγματισμό. Διαπόμπευση επιχειρήσεων πριν την τελεσιδικία''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Στο 3,4% θα κλείσει εκτός...απροόπτου ο πληθωρισμός. Ενώ η ανάπτυξη κινείται με ρυθμό 4%''.

    Σημείωση: Οι εφημερίδες ΕΞΠΡΕΣ και ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [13] Χρηματιστήριο

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι ''αντικειμενικά δεδομένα και συγκεκριμένοι οικονομικοί δείκτες τεκμηριώνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου κ. Παν. Αλεξάκη, τη δυνατότητα αναστροφής της μέχρι τώρα παρατηρούμενης αρνητικής τάσης στη Σοφοκλέους''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 10 December 2002 - 17:24:54 UTC