Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-07-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/7/2004
  • [02] Τιτλοι Εφημερίδων
  • [03] Επίλυση του θέματος των συμβασιούχων του δημοσίου
  • [04] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για δημόσια διοίκηση
  • [05] Διορισμοί
  • [06] Πανωτόκια
  • [07] Τουρισμός-Αγορά
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/7/2004
  • [09] Πανωτόκια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/7/2004

    Το νομοσχέδιο για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η τουριστική κίνηση και η αγορά, το θέμα των συμβασιούχων και οι προσλήψεις στο δημόσιο, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τιτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συμβασιούχοι: Ποιοι μονιμοποιούνται στο Δημόσιο. Έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σούπερ μάρκετ τα... ΚΕΠ. Δραστικά μέτρα του Απ. Ανδρεουλάκου για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρχίζουν διορισμοί. Ποια υπουργεία κάνουν προσλήψεις.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η λύση για τους συμβασιούχους. Όλη η εγκύκλιος για τις μονιμοποιήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Τουριστική βουτιά εν όψει Ολυμπιακών. Αδιάθετα ένα στα έξι δωμάτια ξενοδοχείων στην Αθήνα!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας για τις μίζες στα καζίνο. Για μία ακόμη φορά το καρτέλ του τζόγου βρίσκεται πίσω από το λάδωμα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας και 800 εκατ. ευρώ! Δραματικές οι συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης στον τουρισμό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Μία ακόμα ευκαιρία για διακανονισμό. Ανάσα για 200.000 ιδιοκτήτες.

    ΕΘΝΟΣ: Στα παρά 5' τρέχουν για τουρισμό-ακρίβεια. Η κυβέρνηση στήνει επιτροπές-οι ξενοδόχοι εξαγγέλλουν μειώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρχίζει αύριο το συνέδριο στην αίθουσα με ανθο... δέσμες προτάσεων. Ενώ ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γραμματέα της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολόκληρη η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους. Ενώ στη Βουλή ο Πρ. Παυλόπουλος κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για φαυλοκρατία στη Δ. Διοίκηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μόνιμοι όλοι στο Δημόσιο. Υπ. Εσωτερικών: Τι προβλέπει η ερμηνευτική εγκύκλιος του Προεδρικού Διατάγματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετωπική για τα "δικά μας παιδιά". Βουλή: Στο στόχαστρο το νομοσχέδιο Παυλόπουλου.

    ΕΣΤΙΑ: Το αίσχος της Εθνικής Οδού. Καταλυτική η σύγκρισις με την Αττική Οδό.

    ESPRESSO: Το μεγάλο κόλπο του Αγγελόπουλου. Σήκωσε όλα τα δισ. από τις Τράπεζες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς τουρίστες η Ελλάδα. Άδειες κλίνες στην Αθήνα λίγο πριν από τους Αγώνες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκεχειρία στις τιμές. Ομάδα παρακολούθησης και ελέγχου της αγοράς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Άρπα-κόλλα κλείνουν ολυμπιακές τρύπες. Ανησυχία στην κυβέρνηση και το "2004".

    Η ΝΙΚΗ: Καυτό φθινόπωρο στο Δημόσιο. Απεργιακές κινητοποιήσεις προανήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκατόμβη νεκρών στο βωμό του κέρδους. Άλλοι 4 εργάτες έχασαν χτες τη ζωή τους.

    TRAFFIC NEWS: Ο Κυριακού θέλει και τη Ρούλα. Η μεγάλη επιστροφή Νο 2.

    Η ΧΩΡΑ: Βουλιάζει ο τουρισμός σε όλη την Ελλάδα. 6.000 δωμάτια άδεια στα ξενοδοχεία της Αθήνας.

    City Press: Η Ελλάδα ξανά στο Ευρωδικαστήριο για το Περιβάλλον.

    METRO: Ολυμπιακό μέτωπο κατά της ακρίβειας. Συμφωνία κυρίων επιτεύχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συμβασιούχοι: Πώς θα γίνουν μόνιμοι. Ολη η εγκύκλιος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βήμα-βήμα η μονιμοποίηση. Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι συμβασιούχοι παίρνουν οδηγίες. Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο.

    [03] Επίλυση του θέματος των συμβασιούχων του δημοσίου

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "συμβασιούχοι του δημόσιου τομέα σπεύσατε! Το υπουργείο Εσωτερικών συνέταξε και απέστειλε στις κατά τόπους υπηρεσίες την εγκύκλιο με βάση την οποία θα γίνει και η μετατροπή των συμβάσεων. Δίνονται λεπτομερείς εξηγήσεις για τις κατηγορίες των εργαζομένων που μονιμοποιούνται και καλούνται (όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις) να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "τέλος στο καθεστώς των εκτάκτων και στη διαρκή -πολλές φορές ισόβια- ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων και των οικογενειών τους βάζει με χθεσινή εγκύκλιό του ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος. Με αυτή καλεί τους δημοσίους φορείς να καλύπτουν εφεξής τις ανάγκες τους σε προσωπικό με τακτικούς υπαλλήλους ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στην κατάργηση των συμβασιούχων προχώρησε ο υπ. Εσωτερικών Πρ. παυλόπουλος. Με την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε για την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος επισημαίνει ότι από τη στιγμή που θα γίνουν οι μετατροπές των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα σταματήσουν και οι προσλήψεις των συμβασιούχων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "οι συμβασιούχοι του Δημοσίου προετοιμάζονται για την αυριανή 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει και θα συνοδευτεί από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, στη Λεωφόρο Β. Σοφίας. Παράλληλα προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων".

    [04] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για δημόσια διοίκηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "σε μετωπική σύγκρουση για "τα δικά μας παιδιά" μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε η πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή για τη Δημόσια Διοίκηση. Σύγκρουση που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο στη συζήτηση στο τμήμα, με την παρουσία και του Γ. Παπανδρέου".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "το πρώτο μεγάλο μέτωπο άνοιξε και επισήμως η κυβέρνηση, μετά την κάθετη άρνηση της ΑΔΕΔΥ να αποδεχθεί το νομοσχέδιο Παυλόπουλου, που οδηγεί -όπως τα κόμματα έχουν καταγγείλει- σε επανασύσταση του κομματικού κράτους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "με φραστικούς διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση".

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "θα εξυπηρετηθεί επιτέλους το δημόσιο συμφέρον", δήλωνε χθες ανυποχώρητος ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στα αντιδρώντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν εν μέσω θέρους μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετρήσουν το αξιόμαχο του Κινήματός τους και την αντιπολιτευτική τους δυναμική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "την επιχείρηση λαϊκισμού και πρωτοφανούς "επίθεσης" που εξαπέλυσε χθες το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή -με στόχο να διατηρηθεί το κομματικό κατεστημένο της δημόσιας διοίκησης και τα προνόμια των ισόβιων εγκάθετων του κρατικού μηχανισμού- ανέκοψε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, καθιστώντας σαφές ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις προεκλογικές της εξαγγελίες, θα προχωρήσει στην επανίδρυση του κράτους και θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της με την εντολή του ελληνικού λαού".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "σε ευθεία αντιπαράθεση με το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έρχεται η ΑΔΕΔΥ με αφορμή το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή για τις αλλαγές στην ιεραρχική εξέλιξη και το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με αιχμή του δόρατος την καθαίρεση στα τέλη του έτους όλως των διευθυντών και γενικών διευθυντών".

    [05] Διορισμοί

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ο πρώτος γύρος των προσλήψεων ξεκινά. Την αρχή κάνουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού, Υγείας και Μεταφορών, για την κάλυψη εποχικών και όχι μόνον αναγκών. Σύντομα αναμένεται ότι τη σκυτάλη θα πάρουν και τα υπόλοιπα υπουργεία".

    [06] Πανωτόκια

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα είναι έτοιμη προς κατάθεση και ψήφιση η ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος των πανωτοκίων, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου".

    [07] Τουρισμός-Αγορά

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της οξύτατης κρίσης που έχει ξεσπάσει στον τουριστικό κλάδο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και μείωση κατά 35% των τιμών σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, καφέδες και αφεψήματα"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αφίξεις ξένων τουριστών εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά 8% σε σχέση με πέρυσι και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Αθήνα, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, μένουν κενές 6.000 ξενοδοχειακές κλίνες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "το πρώτο εξάμηνο του 2004 οι αφίξεις στους έξι δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας (Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ζάκυνθος) εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό από 1,25% ως 9,42% σε σχέση με την - κακή - περυσινή χρονιά. Ελπίδες ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό διαφαίνονται από το 2005, με την προϋπόθεση ότι θα επιτύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "με πρόσχημα την "ομαλή" λειτουργία της αγοράς στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και πιστή στην πολιτική της πλήρους "απελευθέρωσης" των αγορών, η κυβέρνηση ανέθεσε την προστασία των καταναλωτών από τους κερδοσκόπους στους μεγαλέμπορους κι άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, με επικεφαλής ..το ΣΕΒ.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "η παταγώδης τουριστική αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων αποκαλύφθηκε χθες, όταν ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου δήλωση πως παραμένουν αδιάθετα 6.000 δωμάτια στην πρωτεύουσα ( επί συνόλου 35.000) λίγες μόνον εβδομάδες πριν από την έναρξη των Αγώνων.

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "σε επιχειρήσεις...άρπα-κόλλα καταφεύγουν οι αρμόδιοι για να κλείσουν όπως-όπως τις ολυμπιακές τρύπες. Λίγες ημέρες πριν από τους Αγώνες, αρχίζουν δελεαστικές προσφορές από ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια, ενώ συζητείται ως και η...αναφύτευση του ΟΑΚΑ.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ομάδα Εποπτείας της Αγοράς δημιουργούν από κοινού υπουργείο Ανάπτυξης και 22 φορείς της αγοράς. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια μαραθώνιας σύσκεψης, με στόχο την Ολυμπιακή Εκεχειρία στις τιμές ενόψει των Αγώνων.

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "η ακρίβεια και η χαρακτηριστική μείωση στις αφίξεις τουριστών υποχρεώνει την κυβέρνηση, έστω και στο "παρά πέντε" να έρθει σε συνεννόηση με επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "για μία παραδοσιακά τουριστική χώρα όπως η Ελλάς, οι επισημάνσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι εφιαλτικές. Αντί αυξήσεως της τουριστικής κινήσεως που λόγω Ολυμπιακών Αγώνων οι πάντες προσδοκούσαν, αναμένεται εφέτος μείωσις της τάξεως του 8% σε σχέση με πέρυσι. Τούτο σημαίνει ανεργία για 20.000 άτομα και απώλειες εσόδων κατά 800εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,7 μονάδα του ΑΕΠ".

    Σύμφωνα με το METRO "συμφωνία για τον έλεγχο της αγοράς καθ΄όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων επιτεύχθηκε στη μαραθώνια συνάντηση που είχε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους 23 παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων.

    Η City Press αναφέρει ότι "ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Φωκάς καλεί με αποκλειστική του συνέντευξη στη "C.P." σε μια συντονισμένη προσπάθεια του κλάδου για μείωση των τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Προβλέπει ότι με την κατάσταση που επικρατεί η πτώση της τουριστικής κίνησης μπορεί να φτάσει το 12%".

    Η Traffic news γράφει ότι "την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επειδή όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εξακολουθεί να εξελίσσεται αρνητικά η τουριστική κίνηση της χώρας κατά το 2004, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/7/2004

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Σοβαρές οι απειλές για τον ελληνικό τουρισμό. ΣΕΤΕ: Όπως δείχνουν οι αριθμοί και οι τάσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Σωσίβιο στις προσφορές αναζητούν οι ξενοδόχοι. Ένα στα έξι δωμάτια κενό στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Γλιτώνουν από τα πανωτόκια όχι όμως κι από την εφορία. Αδιευκρίνιστος ο τρόπος φορολόγησης των οφειλών που διαγράφονται".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Με παρέμβαση Καραμανλή η λύση στα πανωτόκια. Αναζητείται χρυσή τομή για εφαρμογή της ρύθμισης στην πράξη".

    [09] Πανωτόκια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Στην εφαρμογή της από τις Τράπεζες φαίνεται να σκοντάφτει η πρόσφατη πιο ευνοϊκή από όσες ρυθμίσεις έγιναν για τα πανωτόκια. Το θέμα αυτό κυριάρχησε και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, όπου εξετάστηκε ο τρόπος να διασφαλιστεί κατά το δυνατό ότι η ρύθμιση θα ισχύσει και στην πράξη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 21 July 2004 - 20:44:29 UTC